Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom dronu pre dieťa

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Drony pre deti


Ideálna zábava do vonkajšieho prostredia. Nahradili vrtuľníky na diaľkové ovládanie. Drony sú lietajúce RC modely vhodné na zábavu i zhotovovanie fotiek z výšky a netradičných uhlov. Deti si s nimi zlepšia koordináciu rúk a očí a zažijú veľa zábavy v interiéroch i vonku. Drony pritom nezabezpečia rozptýlenie len deťom, ale aj ich oteckom a mamičkám.

Drony pre deti slúžia ako hračky najmenším, ale aj dospievajúcim deťom. Ovládajú sa pomocou diaľkového ovládača alebo smartfónu. Sú vyrobené tak, aby odolali častým pádom. Ich technické schopnosti nie sú príliš vysoké, avšak v ponuke nájdete aj detské drony s kamerou.Nenechajte sa však zmiasť, aj „hračky pre deti“ majú veľmi dobré vlastnosti a sú plnohodnotnými drony, ktoré môžu ponúknuť skutočne adrenalínové zážitky. Hodí sa aj pre úplných začiatočníkov, ktorí chcú získať skúsenosti s lietaním.





Na aké parametre sa pri výbere zamerať?

Počet vrtulí je dôležitý, pretože sa kvôli nemu výrazne menia vlastnosti a schopnosti dronov. Bežne majú od troch do ôsmich vrtulí.


Trikoptéry

Drony s tromi vrtuľami. Tieto drony sú vhodné predovšetkým na akrobatické lietanie a triky, pretože sú obratné, ale pomerne nestabilné pri nárazoch vetra. Skvelo sa hodia aj na závody dronov, ich ovládanie je však zložitejšie.Vzhľadom na menšiu silu tiež tieto drony štandardne nezvládajú prevádzku kamery, ktorá znamená pridanú hmotnosť a je tak náročná na výkon motora.

  • drony s tromi vrtuľami

  • obratné ale pomerne nestabilné

  • vhodné aj na akrobatické lietanie a triky

  • zložitejšie ovládanie


Kvadrokoptéry

Patria k najrozšírenejším, jedná sa o drony so štyrmi vrtuľami , ktoré sú obratné, ale zároveň stabilné a dobre odolávajú vetru. Predstavujú akýsi „zlatý stred“ medzi ovládateľnosťou, manévrovateľnosťou a stabilitou, takže sú viac-menej univerzálne a pritom pomerne ľahko ovládateľné. Výborne zvládajú lietať s kamerou, sú ideálne ako drony na rekreačné využitie.

  • drony so štyrmi vrtuľami

  • obratné a zároveň stabilné, dobre odolávajú vetru

  • univerzálne a pritom pomerne ľahko ovládateľné

  • výborne zvládajú lietať s kamerou


Hexakoptéry

Disponujú šiestimi vrtuľami. Sú to ťažšie, ale stabilné drony, ktoré sa hodia do veterného prostredia. Sú výkonné a bez ťažkostí dokážu zdvihnúť a niesť aj objemnejšiu techniku.

  • drony so šiestimi vrtuľami

  • ťažšie ale stabilné

  • vhodné aj do veterného počasia

  • dokážu niesť aj objemnejšiu techniku


Oktokoptéry

Drony s ôsmimi vrtuľami vynikajú silným motorom a dobrou stabilitou aj vo veľmi náročnom prostredí. Vďaka silnému motoru zvládnu uniesť aj veľmi ťažkú ​​technickú výbavu, preto sú určené predovšetkým profesionálom.Veľkou výhodou môže byť aj to, že v prípade poruchy jedného z motorov je možné s dronom bezpečne pristáť a predísť tak zbytočnému poškodeniu. Za ich nevýhodu je všeobecne považovaná nielen veľmi zlá obratnosť, ale aj vysoké obstarávacie náklady.

  • drony s ôsmimi vrtuľami

  • silný motor a výborná stabilita

  • zvládnu uniesť aj veľmi ťažkú techniku

  • vyššia cena, vhodné skôr pre profesionálov






Podľa tvaru konštrukcie

V súčasnosti dostupné modely možno podľa tvaru konštrukcie a umiestnenia vrtúľ rozdeliť do dvoch základných kategórií:

X shape drony

S týmto typom konštrukčného riešenia sa stretnete najčastejšie. Pri pohľade zhora tvar stroje pripomína písmeno „X“. Jedná sa o jednoducho riešenú a ľahkú konštrukciu. Nevýhodou sú však dlhšie ramená, ktoré sú pri páde drona náchylnejšie na polámaniu.

H shape drony

Svojím tvarom pripomínajú písmeno „H“, vďaka čomu sú pevnejšie a menej náchylné na rozbitie pri kolíziách. Ich konštrukčné riešenie je však omnoho zložitejšie ako u prvého typu.





Lietanie vonku aj vo vnútri

Ďalším kritériom, podľa ktorého môžeme drony deliť, je prostredie, pre ktoré sú svojim konštrukčným riešením určené. Samotná špecializácia dronu podľa prostredia je veľmi dôležitým faktorom, ktorý by ste mali pri výbere zohľadniť.Drony často nie sú doslovne rozdelené na zariadenia určené pre interiér a exteriér, všeobecne sa dá považovať za model určený do interiéru taký model, ktorý hmotnosťou nepresiahne 100–150 gramov. S takto nízkou hmotnosťou je stabilita vo vetre skôr veľmi zlá.


Outdoorové drony

Väčšina dronov je určená na lietanie vonku. Sú obvykle oveľa väčšie, drahšie, ale logicky aj stabilnejšie a odolnejšie. Väčšinou tiež ponúka množstvo rozšírených funkcií, pretože sa jedná o sofistikovanejšie zariadenia v drahších cenových kategóriách.


Indoorové drony

Sú menšie, neponúkajú zďaleka toľko funkcií a to sa podpisuje aj na ich väčšinou podstatne nižšej cene. Jedná sa o zariadenia určené iba na účely zábavy v domácom prostredí, preto sú vhodné hlavne pre deti.






Dosah diaľkového ovládania

Dosah diaľkového ovládania znamená maximálnu vzdialenosť, na ktorú možno multikoptéru diaľkovo ovládať. Najlacnejšie detské drony majú dosah niekoľko desiatok metrov, tie najdrahšie aj niekoľko kilometrov. Drony ovládané cez bluetooth pomocou smartfónu alebo tabletu majú dosah okolo 20 m, drony s rádiovým ovládačom aj 5 km.






Rýchlosť

V prípade mnohých detských dronov nenájdete údaje o maximálnej rýchlosti, tie najlacnejšie dosahujú 5 km/h a viac. Výkonné profesionálne drony lietajú rýchlosťou okolo 60 km/h a niektoré prekonávajú až 100 km/h. Rýchlosť, rovnako ako výdrž batérie, znižuje všetko vybavenie, napr. prídavná kamera, kryty a pod.






Dĺžka letu

Detské drony do 75 eur na jedno nabitie lietajú okolo 7 minút. Drahšie modely vydržia vo vzduchu aj 30 minút. Ak si chcete užívať viac zábavy, kúpte si aj niekoľko náhradných batérií. Doma si ich všetky nabijete a v teréne počas chvíľky prehodíte.






Materiál

Najlacnejšie detské drony sú z plastu, ktorý má priaznivý vplyv na cenu, rýchlosť aj výdrž na batériu. Existujú tiež drony z karbónu alebo horčíka, ale tie sú už finančne náročnejšie. Tieto materiály sú pevné a ľahké a využívajú sa na vystuženie ramien.






Kamera

Drony s kamerou sú vhodné pre deti, ktoré chcú nahrávať alebo fotografovať z výšky a nevšedných uhlov. Ich cena sa začína na 75 eurách a môžete si zvoliť buď model s vstavanou kamerou, alebo s držiakom na pripevnenie prídavnej kamery. Druhá možnosť je vhodná pre vlastníkov akčnej kamery, alebo ak si ju plánujete kúpiť. Pred kúpou si overte, či je držiak kompatibilný s vašou kamerou.


Ovládacie systémy

Deti sú v ovládaní modelov veľmi zručné a dokážu ovládať dron už od útleho veku.

Multikoptéry pre deti sa ovládajú vysielačmi s joystickmi a ďalšími tlačidlami. Drahšie drony využívajú vysielače s dotykovým displejom. Množstvo diaľkových ovládačov možno pripojiť k inteligentným telefónom alebo tabletom pomocou WiFi alebo digitálneho video prenosového systému.








Tipy na drony podľa veku

Vekové hranice sú samozrejme stanovené približne - šikovné deti zvládnu ovládať tieto drony aj skôr, niektoré zase o niečo neskôr.


Drony pre deti od 5 rokov

Pri výbere sme vychádzali z predpokladu, že kamera pre tie najmenšie deti nie je extra dôležitá, takže sme vybrali drony bez kamery. Samozrejme sa deťom ťažko vysvetľuje, že vonku prší a lietať doma sa nesmie, takže ďalším kritériom výberu bola použiteľnosť vnútri. Je vhodné začínať s lacnejšími typmi dronov, na ktorých si deti môžu všetko vyskúšať a zistiť, ako ich lietanie bude baviť.


Drony pre deti od 9 rokov

Väčšie deti už určite využijú možnosti natáčať video alebo fotiť. Vyberajte preto prevažne drony s kamerou aj online prenosom do chytrého telefónu, ktoré majú dlhý čas letu a sú jednoduché na ovládanie.

Drony vhodné od 16 rokov

Pre takmer dospelých už vyberáme drony s väčším množstvom funkcií, ktoré sú buď veľmi rýchle, alebo dokážu zaujať kvalitným záznamom videa, prípadne majú iné vychytávky, ktoré človeka dlhodobo zabavia. Určite neplatí, že čím drahší dron, tým zložitejší na ovládanie. Opak je pravdou. Dron s GPS je na ovládanie úplnou hračkou.






Letové režimy

Drony spravidla umožňujú prepínať medzi niekoľkými letovými režimy - automatickým, režimom vznášania sa a manuálnym režimom. Automatické režimy sú predprogramované režimy a fungujú pomocou GPS. Môžeme sa stretnúť s týmito režimami:


Follow me – dron vás bude nasledovať

Return home – dron sa vráti na svoju počiatočnú pozíciu

Hover mode – dron sa vznáša na mieste, vy môžete pustiť joysticky

Course lock – priamy let po stanovenom kurze, nezáleží na polohe kamery alebo drona, funguje aj bez GPS

Home lock – kvadrokoptéra sa vracia na miesto vzletu, funguje iba pri zapnutej GPS


TIP : Drony pre deti a začiatočníkov sa jednoducho ovládajú a majú špeciálne režimy pre nováčikov, ktorí sa ešte len s kvadrokoptérou zoznamujú. Po ich aktivácii sa obmedzí rýchlosť, vzdialenosť a výška tak, aby sa minimalizovalo riziko straty kontroly nad modelom.


Viac sa dočítate v článku “Drony”






Bezpečnostné pravidlá

Pri manipulácii s dronom je samozrejme nutné tiež dodržiavať niektoré bezpečnostné pravidlá. Deti mladšie ako desať rokov by pri lietaní s dronom mali byť vždy pod dohľadom svojich rodičov.

Drony majú rýchlo rotujúce vrtuľky, takže sa k dronu nepribližujte, ak je spustený. Nesnažte sa ho chytať, alebo púšťať z ruky. Vždy ho položte na rovnú plochu, odstúpte od neho do bezpečnej vzdialenosti a až potom s ním vzlietnite.

Najskôr by sa deti mali učiť vzlietnuť a pristáť, neskôr môžu skúšať obkrúžiť koliesko a postupne sa prepracovať k plynulému lietaniu kam sa im zapáči. Nie je vhodné, aby sa hneď snažili lietať čo najvyššie alebo najďalej.

Aby ste zabránili prípadnej nehode, uistite sa, že vaše deti lietajú s dronom v dostatočnej vzdialenosti od ľudí. Rozhodne nie je dovolené bez ich povolenia lietať priamo nad nimi. Moderné drony sú už síce vybavené technológiou, ktorá zaisťuje úplné zastavenie motorov pri prípadnom páde, alebo zrážke, ale stále by takáto nehoda mohla skončiť zle.





Cena dronov

V najnižšej cenovej kategórii nájdete buď hračky alebo malé a lacné modely z lacných materiálov so základnými funkciami. Na hranie alebo na učenie sú tak určite ideálne.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore