Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Druhy sáun alebo aká sauna je pre nás vhodná?

   1min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Druhy sáun alebo aká sauna je pre nás vhodná?



Patríte aj vy medzi vášnivých saunistov a rozhodli ste sa zaobstarať si saunu aj do vášho domova? Domáca sauna je skutočne skvelý nápad. Okrem toho, že posilníte svoje zdravie a užijete si nikým nerušený relax v pohodlí vášho domova, kedykoľvek budete chcieť, v konečnom dôsledku ešte aj ušetríte. Odpadá vám totiž platenie za vstupné, cestovanie a zakúpené občerstvenie, čo sa v priebehu času dorovná vstupnej investícii a následne sa už budete dostávať len do plusu.Navyše dnes už nie je žiadny problém nainštalovať saunu nielen do domu či záhrady, ale rovnako aj do bytu, v prípade že to váš priestor umožňuje. Medzi najobľúbenejšie typy sáun v domácom prostredí určite patria fínske sauny a infrasauny.






Zaujíma vás, aké sú ich výhody, použitie a v čom spočívajú ich rozdiely?


Fínska sauna – klasika medzi saunami môže byť súčasťou obydlia, alebo stáť samostatne ako záhradný domček, pričom doporučený minimálny rozmer kabíny pre jednotlivcov činí 1,4 m3. Kabína je vyrobená z odolného dreva a na vykurovanie sa používajú kachle na drevo či kachle elektrické. Súčasťou saunovacieho priestoru sú tiež kamene, ktorých polievaním dochádza k regulácii vlhkosti v saune. Nahriatie fínskej sauny na teplotu 90 – 100 °C trvá v rozmedzí 30 – 90 minút. Rozhodujúcimi faktormi sú umiestnenie sauny (vnútri alebo vonku), výkon kachlí a kvalita izolácie.


Infrasauna – infračervenú prehrievaciu kabínu je vhodné umiestniť do bytu aj malého obytného priestoru. Kabínu vyhrievajú infražiariče v presnej vlnovej dĺžke. Vyhriatie infrasauny trvá cca 5 – 10 minút. Infrasauna nevypúšťa ani horúčosť ani paru, preto ju môžete umiestniť naozaj kamkoľvek, stačí len elektrická zásuvka. V infrasaune je tiež o hodne menšie teplo, vhodná teplota na saunovanie je okolo 60 °C.


Parná sauna – tento typ sauny je priestorovo porovnateľný so saunou fínskou, rozdiel nájdeme predovšetkým vo vnútornej povrchovej úprave. Kombinujú sa keramické obklady rozdielnych farieb a tvarov, ktoré sú ladené do špecifických štýlov. V parných saunách nájdeme špeciálne dávkovacie aromapumpy a masážne sprchy, kedy relaxácia často prebieha so sprievodom hudby a svetelných efektov. Nejdôležitejšou súčasťou sauny je vyvíjač pary.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore