Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Retro štýl v bývaní

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Retro štýl v bývaní


Pri vstupe do domácnosti zariadenej v tomto štýle sa cítite, akoby ste sa preniesli o niekoľko desaťročí späť do čias vašeho detstva..

Tento štýl vznikol v USA, v povojnovom období, ako revolta voči tradičným interiérovým vzhľadom. Retro dizajn zahŕňa dekádu troch desiatok rokov, 50., 60. a 70-tych rokov. Veľmi typické je použitie materiálov ako plast, drevená preglejka a hliník. Forma je rozmanitá, od plastových prvkov po dekorácie ovplyvnené Pop Artom. Charakteristickými znakmi tohto štýlu sú výrazné kontrastné vzory zdanlivo nezlučiteľné – geometrické i abstraktné či florálne motívy, oblé tvary nábytku, výrazné doplnky niekedy takmer až gýčovité. A predovšetkým plasty, a to nielen pri nábytku, doplnkov a riad, ale aj u textílií a predovšetkým syntetických kožušín.


Pripomína estetiku 50.-70. rokov minulého storočia, necháva len na vás, čo si z nej vezmete a tak každému interiéru môže dodať punc originality. Plastový nábytok, metalický povrch, dobové plagáty, vinylové platne a prenosné rádiá.


Retro štýl je vhodný najmä pre odvážnych







Farby a materiály

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako priniesť retro do svojho domova je práve výber farieb.Typické sú výrazné farby červená, oranžová, tyrkysová, ružová a ich kombinácie s maslovo bielou, jemnou mätovou, horčicovo žltou, Určite za zmienku stojí aj zaujímavá retro tapeta s geometrickými vzormi.

Neobávajte sa, ak nájdete nábytok alebo doplnok, ktorý obsahuje zmes týchto podobných farieb. Aj tento mix vzorov je totiž ochrannou známkou retro éry. A tak sa nebojte príliš farebného koberca a vzorov.

Materiály ako chróm, plast alebo vinyl a rôzne dyhy na nábytku. Dôležité sú textúry a ich kombinácie – huňaté koberce, hladký vinyl, lesklý chróm a jemný zamat. Čím výraznejší kontrast, tým lepšie. Charakteristické sú aj výrazné koberce alebo keramické dlaždice, ktoré často tvoria šachovnicový vzor.






Retro nábytok

Retro bývanie obľubuje cit pre detail. Každý kúsok retro nábytku v tomto duchu bojuje o to, aby sa stal ústredným prvkom v miestnosti.Obývačke dodá tento výnimočný pocit široká pohovka s výraznými dekoračnými vankúšmi a výrazné kreslo na nožičkách. Tie bývajú kónického alebo trojuhoľníkového tvaru.

Sedaciu súpravu ale rozhodne nepotrebujete od babky. Tú si kúpte novú, modernú a s ohľadom na kvalitu. Pravdou však je, že by ste mali vynechať paletu farieb ako je šedá, čierna, biela či béžová. Odviažte sa a vyberte si horčicovo žltú alebo petrolejovú.







Kuchyňa s prvkami retra

Kuchynské linky sú síce farbou inšpirované rokmi minulými, avšak funkčnosťou už úplne inde. Kvalitné materiály, množstvo úložného a praktického priestoru, samozatváracie skrinky....O tom mohli ľudia pred niekoľkými desaťročiami iba snívať.


Každá kuchyňa inšpirovaná retrom by však určite mala mať samostatne stojace spotrebiče, či už nerezové alebo pastelové. Spotrebiče s oblými tvarmi a chrómovými prvkami


Obsahuje obrázok:







Osvetlenie

Osvetlenie bolo neoddeliteľnou súčasťou retro nábytku a je ním až dodnes. Veľké oblúkové, kovové lampy, ktoré fičali najmä v 70-tych rokoch. Voľte osvetlenie na strop, steny v rovnakom štýle







Retro nemusí dominovať

Platí, že kombinácia retro dizajnového nábytku s modernými prvkami pôsobí veľmi vkusne a moderne. Ale samozrejme si v dizajnovom retro štýle môžete vybaviť napríklad celú "obývačku". Alebo môžete interiér zariadený moderným nábytkom oživiť len niekoľkými málo retro kúskami, alebo doplnkami. Retro prvky sa tiež dobre kombinujú s inými štýlmi – minimalistickým, moderným, škandinávskym alebo aj industriálnym.


Vždy platí, že menej je viac a je lepšie keď začnete zariaďovať Interiér je potrebné s mierou. Príliš veľa nábytku a hlavne doplnkov vyvoláva dojem preplnenosti až gýčovitosti. Odporúčame radšej niekoľko kvalitnejších centrálnych kúskov, ktoré doplníte vhodnými doplnkami.

Neutrálny interiér dokáže oživiť aj malé retro rádio, či plagáty namiesto klasických obrazov. či jedno dizajnové kreslo.


13.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore