Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať chladničku

   7min.
   testers.sk
   redakcia
   zdielať

Chladničky


Vstavané vs. voľne stojace chladničky - umiestnenie chladničky

Najprv je potrebné sa rozhodnúť, či chcete chladničku voľne stojacu alebo vstavanú. Vstavaná chladnička nebude rušiť vzhľad kuchyne a lepšie zapadne do celkového kontextu. Ak sa ale plánujete presťahovať, vymeniť kuchynskú linku alebo máte málo miesta, vyberte si chladničku voľne stojacu. Jej umiestnenie môžete kedykoľvek a akokoľvek zmeniť.

Vstavané chladničky - tento typ chladničiek je určený na zabudovanie do kuchynskej linky, takže udržíte jednotný dizajn celej kuchyne. Majú zvyčajne o pár centimetrov menšie rozmery, čo súvisí aj s menším vnútorným objemom. Korpus skrinky, do ktorej chladničku chcete zabudovať, musí mať vetracie otvory zaisťujúce voľné prúdenie vzduchu, aby sa chladnička neprehrievala. Obvykle mávajú dobrú spotrebu a nízku hlučnosť. Často je potrebná odborná inštalácia.

Voľne stojace chladničky - ich výhodou je jednoduchšia manipulácia a je to vhodnejšia voľba pokiaľ plánujete v budúcnosti sťahovanie alebo prestavbu kuchyne.







Typy chladničiek

Monoklimatické chladničky

(jednodverové chladničky bez mrazničky)

Ide o veľké chladničky bez mrazničky, využívajú sa hlavne v komerčných priestoroch, do domácnosti sú pomerne nepraktické. V domácnosti ich využijete v podstate len v prípade, že máte samostatnú mrazničku.

  • veľká úložná kapacita, celý priestor je urćený pre chladenie

  • ideálne do domácností so samostatnou mrazničkou

  • nie je potrebné odmrazovanie

  • chýba mraznička alebo mraziaci box

  • nevýhodou je menší výber modelov


Kombinované chladničky

Kombinujú chladiaci priestor s mrazničkou a významne tak šetria miesto v kuchyni. Mraziaci priestor je najčastejšie umiestnený v spodnej časti spotrebiča a chladiaca časť v úrovni očí.

  • najpoužívanejší typ chladničiek

  • vhodné pre menšie i väčšie rodiny

  • samostatné dvere pre chladnićku aj mrazničku

  • široký výber modelov a funkcií

  • možnosť výberu medzi umiestnením mrazničky hore alebo dole

  • niektoré modely majú aj nápojový automat

  • nevýhodou je menšia kapacita mrazničky

Pultové chladničky

Vďaka svojim rozmerom sa s nimi jednoducho manipuluje. Sú ideálnym riešením pre malé kuchyne, pre jednotlivcov. Niektoré slúžia skôr ako minibar, a tak sú často využívané i v kanceláriách, na chatách...

  • niektoré modely sú vybavené malým mraziacim boxom (nebýva príliš dobre odizolovaný)

  • vhodné pre používateľov s minimálnymi nárokmi

  • nízka spotreba energie

  • nevýhodou je vyššia hlučnosť

Americké chladničky

Obľúbené hlavne vo veľkých rodinách. Sú prepracovanejšie, väčšie a ponúkajú omnoho viac funkcií. Prevedenie dvojdverové alebo štvordverové kombinuje chladničku i mrazničku.

  • oddelená chladiaca a mraziaca časť

  • veľký vnútorný objem, vhodné do väčších kuchýň

  • zabudovaný nápojový automat a výrobník ľadu a ľadovej triešte

  • nutný prístup pre pripojenie k vodovodnému potrubiu

  • nevýhodou je vyššia spotreba a vyššia obstarávacia cena

  • vyššia hlučnosť (42-46 dB)






Retro chladničky

Hlavnou prednosťou je ich jedinečný retro dizajn. Obvykle sú dostupné v niekoľkých farbách. V porovnaní s minulosťou sa posunuli i v technických parametroch, ktoré sú oveľa lepšie, než bývali. Energetická trieda často D alebo E, solídna výkonnosť, nízka hlučnosť

  • štýlový dizajn, typické retro tvary a farby

  • nevýhodou je vyššia cena

Chladiace vitríny

Využitie nájdu hlavne v reštauráciách, kaviarňach, cukrárňach a malých obchodoch.

  • presklenie dvierok je ideálne na prezentáciu ponúkaného chladeného tovaru bez potreby otvorenia dverí chladničky

  • uzmykateľné dvere

  • nie sú vhodné do domácností

Vinotéky

Sú špecifickým druhom chladničiek, ktoré majú vnútorný priestor uspôsobený na skladovanie fliaš vína v ideálnej horizontálnej polohe. Víno je tak ochránené proti zápachu, vlhkosti, kolísaniu teploty. Pri výbere treba zohľadniť aj počet zón podľa toho, koľko druhov vína plánujete uskladniť. Biele vína potrebujú skôr studenšiu zónu, čevené vína teplejšiu zónu.

  • ideálne podmienky pre skladovanie vína

  • voľne stojace alebo vstavané modely

  • presklené dvierka s UV filtrom zabaňujúcemu prieniku slnečných lúčov

  • jednozónové alebo viaczónové modely (oddelené nastavenie teplôt)

  • využitie len pre skladovanie vín







Typy chladiaceho okruhu

Jednokompresorové - chladenie pre spoločný okruh chladničky aj mrazničky zabezpečuje jeden kompresor. Má teda spoločné ovládanie a termostat sa nachádza vo vnútri chladničky. Vzniká tu však situácia, že termostat pre mrazničku sa nedá samostatne ovládať a ponúka len konštantnú teplotu -18 stupňov Celzia. V tom prípade sa zariadenie dá vypnúť iba celé naraz, nie po častiach.


Jednokompresorové s elektroventilom - pomocou elektroventilu zabezpečí kompresor dva samostatné chladiace okruhy pre chladničku i mrazničku. Teplota sa teda ovláda samostatne v chladničke i mrazničke. Napríklad chladničku tak možno vypnúť, ak sme dlhšiu dobu neprítomní.


Dvojkompresorové - sú ovládané dvoma ventilmi, chladničku a mrazničku možno zapínať aj vypínať samostatne.


Dynamické chladenie / ventilátor - špeciálny typ chladenia, kde sa otáčky ventilátorov menia vzhľadom k potrebám rýchleho dochladzovania.


Zmena otvárania dverí sa dá upraviť podľa potrieb užívateľa, vďaka čomu pri kúpe netreba riešiť , do ktorej strany treba otvárať dvere kvôli usporiadaniu kuchyne alebo špajze.





Energetická trieda a spotreba elektrickej energie

Energetická trieda vyjadruje úspornosť spotrebiča (na škále od G po A). Vyššia energetická trieda znamená značné úspory energie.Väčšina chladničiek sa dnes pohybuje v energetických triedach D (priemerne drahé modely) a C a B (chladničky s vyššou cenou)

Spotrebu energie môžeme optimalizovať umiestnením chladničky na miesto, na ktorom nebude vystavená nadmernému slnečnému žiareniu či inému zdroju tepla. Okolo chladničky treba ponechať dostatok priestoru, aby lepśie odvádzala teplo.Chladničku neprepĺňajte. Optimálne zaplnenie je približne na 70 %.

test






Objem chladničky a mrazničky

Vhodne zvolená veľkosť chladničky a mrazničky je veľmi dôležitá.

Výpočet objemu - na každého člena v domácnosti pripadá 60 l do priestoru v chladničke a 25 l do priestoru v mrazničke.

Priemerný objem chladničky pre stredne veľkú domácnosť sa pohybuje medzi 200 l až 250 l. Ktorákoľvek chladnička s menším objemom pre vás bude nevyhovujúca. Väčší objem už je luxus navyše, za ktorý si však priplatíte. Objem mrazničky pre stredne veľkú rodinu by mal byť od 65 l do 90 l. Celkovo tak objem kombinovanej chladničky pre stredne veľkú rodinu vychádza zhruba na 300 l až 330 l.


Určenie

Typ chladničky

Objem

1 až 2 osoby

Do kancelárie

Na chalupu

Pultová chladnička

50 – 70 l

Trojčlenná domácnosť

Kombinovaná chladnička

150 – 200 l

Štvorčlenná domácnosť

Kombinovaná chladnička

200 a viac l

Päť- a viacčlenná domácnosť

Monoklimatická chladnička (mraznička zvlášť)

Americká chladnička

Až 400 l





Hlučnosť chladničky

Je dôležitým parametrom pri výbere chladničky. Chladničky všeobecne patria medzi tichšie spotrebiče. Ich priemerná hlučnosť sa pohybuje okolo 40 dB. Najtichšie chladničky na trhu sa pohybujú pod 38 dB. Taký zvuk je sotva počuteľný, dá sa to porovnať s hlukom, ktorý bežne počujete v domácnosti.






Klimatické triedy a ich kombinácia

Klimatická trieda patrí k často prehliadaným vlastnostiam, ktoré však priamo ovplyvňujú životnosť chladničky a spotrebu elektriny domácnosti. Spomedzi všetkých domácich spotrebičov je nacitlivejšia na výkyvy teplôt, čo má priamy dopad na záťaž kompresora. Ten je nastavený tak, aby udžiaval primeranú teplotu vo vnútri chladničky. Ak kompresor nevie svojím výkonom dostatočne reagovať na veľký výkyv teploty v miestnosti, preťažuje sa, znižuje životnosť chladničky a zvyšuje spotrebu elektriny.

Pri výbere chladničky je však možné naraziť aj na chladničky, ktoré spadajú pod viacero klimatických tried. V tomto prípade výrobca používa kompresor, ktorý nespadá výlučne do jednej kategórie a preto je možné sa stretnúť napríklad s označením klimatickej triedy SN-T. Chladnička s touto klimatickou triedou pokrýva oba teplotné extrémy a očakáva sa, že vydrží v miestnosti s veľmi nízkou, ako aj s veľmi vysokou priemernou teplotou.


Najbežnejšie klimatické triedy chladničiek sú: subtropická (ST) a normálna (N).

Efektivita mrazenia - mraziaca kapacita a akumulačná doba

Pri chladničkách s marazničkou by vás mala zaujímať efektivita mrazenia, tú udáva tzv. mraziaca kapacita.

Mraziaca kapacita je údaj určujúci, aké množstvo potravín bude zmrazené behom 24 hodín. Pohybuje sa medzi 2 až 24 kg za deň. Vysoký údaj znamená rýchle mrazenie a dobrú efektivitu. Pri lacnejších modeloch chladničiek to môže byť menej, napr. len 2 kg denne, pri tých najlepších to zase môže prekračovať 10 i 15 kg za deň.

Akumulačná doba udáva, ako dlho vydržia potraviny v chladničke zmrazené, ak dôjde k výpadku elektriny alebo k poruche. Závisí na opláštení a izolácii chladničky a akumulačná doba by nemala byť nižšia ako 12 až 15 hodín. U niektorých chladničiek je doba dlhšia ako 30 hodín.

Funkcie a technológie

Prinášajú benefity v podobe udrźnia dlhšej čerstvosti potravín, zvýśia pohodlie pri používaní alebo znížia spotrebu.

Antibakteriálna ochrana znamená, že vnútro chladničky je potiahnuté vrstvou obsahujúcou striebre, ktoré zabraňuje množeniu baktérií a nepríjemnému zápachu.

No Frost je beznámrazový systém, vďaka cirkulácii studeného vzduchu sa optimálne rozloží chlad v celom priestore. Znižuje zrážanie pár a vlhkosť vo vnútri spotrebiča, na potravinách ani na stenách nevzniká námraza a zároveň bráni vysychaniu potravín v chladničke.

Nulová zóna je vyhradený priestor, ktorý udržuje teplotu od 0 do 3 °C a ideálnu vlhkosť, čo zaručuje dhlšiu čerstvosť potravín, ktoré v nulovej zóne vydržia štyri až päťnásobne dlhšie.

SuperFreeze funkcia rýchleho zmrazovania potravín - prudko zníži teplotu pre rýchle zmrazenie pridaných potravín.

SuperCool funkcia rýchleho schladenia potravín - prudko zníži teplotu pod 2°C v prípade pridaných potravín do chladničky

Eco program umožní úsporný režim chladničky. V chladničke nastaví 5 °C a v mrazničke -18 °C, čím ušetrí energiu.

6. zmysel chladničky - senzorová technológia, ktorá ovplyvňuje výkon kompresorov tak, aby boli zachované ideálne teplotné podmienky pre uchovanie potravín. Táto technológia predlžuje ich čerstvosť a trvanlivosť.

Prázdninový režim – tzv. Holiday mode je režim, ktorý môžete zapnúť počas vašej neprítomnosti. Zabezpečí nastavenie konštantnej teploty v chladničke. Mraznička funguje bez obmedzenia.

Uhlíkový filter a ionizátor pomáha odstrániť pachy a redukovať množstvo baktérií. Vďaka tomu bude vzduch vo vašej chladničke čistejší a potraviny sa budú oveľa menej kaziť.

Zvuková signalizácia otvorených dverí slúži ako indikátor a upozorní na zvýšenie teploty pri zlom dovretí dvierok alebo dlhšie otvorených dvierkach chladničky. V tom prípade musí chladnička viac pracovať a tak i viac spotrebuje. Napomáha tak udržiavať optimálnu teplotu vo vnútri chladničky.

Displej - zvyšuje užívateľský komfort, možnosť zmeniť nastavenia, aktivovať doplnkové funkcie a budete mať prehľad o aktuálnej teplote v chladničke a mrazničke.





Ako zabezpečiť správny chod a efektívne využívanie chladničky###
  • zabezpečené dostatočné prúdenie vzduchu, aby sa chladnička neprehrievala

  • zvoľte miesto, na ktorom nebude vystavená nadmernému slnečnému žiareniu či inému zdroju tepla

  • chladničku neotvárajte príliš často a nenechávajte dvere otvorené príliš dlho

  • dbajte na energetickú triedu prístroja

  • nepodceňujte vnútorné usporiadanie

  • správne umiestnenie potravín má vplyv na ich čerstvosť. Chladnejšie miesta sú vždy dole (teplo stúpa nahor) sú vhodné na uskladnenie potravín náchylnejších na skazenie (mäso, ryby, vaječné a mliečne pokrmy..) V hornej časti je teplota vyššia, môžete tam uložiť napr. maslo

  • chladničku neprepĺňajte, optimálne zaplnenie je približne na 70 %

  • najčastejšie používané potraviny dávajte na poličky v úrovni očí

  • nedávajte do chladničky pokazené či nahnité

  • vysoko aromatické potraviny skladujte v uzavretých nádobách alebo mikroténovom vrecku

  • ak nemáte systém automatického odmrazovania, chladničky pravidelne zbavujte námrazy

  • do chladničky nepatria: paradajky, zemiaky, cibuľa, cesnak, banány

21.10.2022, zdroj: testers.sk, autor: redakcia  






Návrat hore