Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Správne fungovanie palivového filtra

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Palivové filtre


Palivový filter je základným komponentom, ktorý zaisťuje špičkový výkon a ochranu pred abrazívnymi časticami. Nefiltrované palivo môže obsahovať veľké množstvo kontaminácie, ako je špina a hrdza. Tieto nečistoty musia byť odstránené, aby nedošlo k zrýchlenému opotrebovaniu a poruchám palivového čerpadla a vstrekovacieho systému.




Správne fungovanie palivového filtra

Ak má palivový filter správne fungovať, musí sa pravidelne meniť, aby mohol zachytávať nežiaduce častice a vodu cirkulujúcu vo vašom palive.

Motor je taký výkonný ako jeho zdroj energie. Pri tankovaní určite chcete, aby každá kvapka paliva išla na potrebné miesto, ale keď sa do paliva dostane voda či špina, ovplyvní to výkon vášho vstrekovacieho systému. To môže viesť ku korózií a poškodeniu komponentov. A aby sme udržali palivo bez znečisťujúcich látok potrebujete efektívny a odborne skonštruovaný palivový filter. Palivové filtre sú v dnešných vozidlách ešte dôležitejšie, pretože moderná konštrukcia obsahuje palivové systémy s úzkou toleranciou, najmä v porovnaní s motormi spred 10 rokov.


  • Pri benzínových motoroch slúži palivový filter ako mechanická zábrana pred nečistotami, ktoré sa môžu dostať do nádrže spolu s natankovaným palivom.

  • Pri naftových motoroch filter pomáha predchádzať korózii vo vnútri motora tým, že odstraňuje vodu, ktorá sa tu vytvára.





Ako sa prejavujú problémy s palivovým filtrom?

Znečistený palivový filter kladie palivu odpor, a preto sa ho do spaľovacích priestorov dostane menej, čo môže viesť k zníženiu výkonu a paradoxne aj k zvýšeniu spotreby.


  • úplné zlyhanie naštartovania

  • slabé zrýchlenie alebo pokles výkonu

  • zastavenie pri nízkej rýchlosti

  • znateľne horšia účinnosť paliva

  • zvýšenie spotreby paliva

  • systémová kontrolka signalizuje problém





Kedy meniť palivový filter

Vzhľadom k tomu, že palivový filter je jedným z kľúčových prvkov pri ochrane motora pred nebezpečnými cudzími časticami, je potrebné ho meniť pravidelne. Niektorí mechanici odporúčajú výmenu palivového filtra každý rok pri pravidelnej kontrole, ale najmenej raz za dva roky.

Aby ste dosiahli optimálny výkon, palivový filter vo vašom automobile, nákladnom automobile alebo SUV by ste mali pravidelne vymieňať podľa odporúčaní výrobcu automobilu. Dodržiavanie odporúčaného harmonogramu údržby poskytovaného výrobcom automobilov pomáha zaistiť požadovanú životnosť vášho vozidla. Zvýšenú pozornosť palivovému filtru treba venovať v zimnom období.


  • Je veľmi dôležité v akom prostredí automobil prevádzkujete, ktoré môže byť špecifické mimoriadne vysokým znečistením. V neposlednom rade sa výmena určuje aj podľa toho či najazdíte viac kilometrov za rok, ako priemerný motorista.

  • Nejazdite na “prázdnu nádrž“, netankujte na poslednú chvíľu až keď je nádrž na palivo prázdna. Zamedzíte tak kondenzácii vody a aj uvoľňovaniu nečistôt zo dna palivovej nádrže.

  • V zime používajte špeciálnu zimnú aditivovanú naftu alebo vhodné aditíva. Recept “starých majstrov“ niekedy pomáha - pridanie trošky benzínu do nafty – palivo vplyvom mrazu toľko nekryštalizuje.




Výmena palivového filtra

Pri výmene palivového filtra si treba dať pozor na niekoľko drobností. V aute s vysokotlakovým systémom budete musieť uvoľniť tlak pred odpojením palivového filtra. Vo väčšine áut je toto možné dosiahnuť odstránením poistky, na palivovom čerpadle.

Ak má palivový filter fungovať správne, uistite sa, že je palivový filter umiestnený tak, aby palivo smerovalo správnym smerom. Väčšina palivových filtrov je označená na jednej strane ako „in“ a na druhej ako „out“. Vstup by sa mal pripojiť k palivovej sústave, ktorá vedie od palivovej nádrže zo zadnej časti vozidla, pričom výstup by mal byť pripojený na palivové potrubie, ktoré vedie k motoru. Niekedy má palivový filter rôzne druhy uchytenie na každej strane, aby mohol byť inštalovaný správne len v jednej možnosti.

ZDROJ www.comco.sk

www.servis-auto-moto.sk


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore