Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere barefoot obuvi na šport

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Barefoot obuv na šport





Ako si zvyknúť na barefoot obuv

S barefootom je dôležité začínať veľmi pozvoľna, obzvlášť pokiaľ máte skúsenosti iba s bežnou obuvou. Začínajte najskôr s kratšími trasami. Ideálne je ísť do premenlivého terénu, na trávu a kamienky, ako sú v bežnej prírode. Vnem bosého chodidla je oveľa intenzívnejší a vy budete lepšie vnímať povrch. Určite treba spomaliť tempo chôdze a snažiť sa vnímať, čo sa vám pod nohami deje.


Akonáhle ste si istí tým, čo pod nohami cítite, môžete sa zamerať na cielenú prácu s nohami. Odporúčam treba skúšať sa oprieť do prstov, naučiť sa znovu využívať ich silu. Akonáhle noha dostatočne zosilní, potom môžem barefooty používať dlhšiu dobu, na hory či do mesta.

Barefooty na outdoor a turistiku

Rôznorodý terén oproti tomu ponúka nohám oveľa viac zaujímavých podnetov v podobe nerovných trávnatých plôch, lesných a poľných ciest, hliny a pod. Chôdza potom chodidlá núti viac pracovať, čo sa prejaví aj v lepšej stabilite kĺbov celých dolných končatín . Akonáhle si na výlet do prírody obujete barefooty, vaša noha bude navyše oveľa lepšie vnímať povrch. Drobné svaly na chodidlách budú vďaka tenkej podrážke rýchlejšie reagovať na podnety tak, aby nedošlo k zvrtnutiu členku a ďalším podobným úrazom.

Barefoot running

Pomalý beh je pre človeka jedným z najprirodzenejších pohybov, ktorý ho sprevádza od samého počiatku vývoja ľudstva. Človek behal denne pri love alebo zbere potravy aj pri premiestňovaní na dlhšie či kratšie vzdialenosti. Naše telo sa tomuto pohybu prispôsobilo a vďaka tomu je pre nás dnes beh, prípadne chôdza, úplne základným prejavom.

Barefoot running je behanie na boso. Technika je relatívne nová a prichádza z Ameriky. Využíva biomechanické princípy pohybu nohy aj celého tela, a tým znižuje riziko preťaženia mäkkých tkanív a pôsobí preventívne proti poškodeniu tkanív a úrazom pri behu. V podstate ide o návrat k prirodzenému pohybu pri správnom držaní tela.


Cvičenie vo vnútri

Na cvičenie vo vnútri odporúčame vyberať pohodlnú obuv so svetlou alebo bielou podrážkou, aby na športovisku nerobila stopy. Na to nezabudnite na to dbať zvlášť pri školopovinných de. Dôležité je, aby topánka nikde netlačila a vy mohli správne našľapovať. Pokiaľ cvičíte jogu alebo pilates, vyskúšajte ponožkotopánky.






Materiály

Ak si budete chcieť zaobstarať barefootové topánky pre pešiu turistiku, veľmi dôležitá je aj otázka voľby materiálu. Materiál ovplyvní ich priedušnosť, výdrž aj vodeodolnosť. Zvolený materiál sa samozrejme premietne aj na hmotnosti topánky – trekové sandále sú predsa len o niečom inom ako zimná členková obuv z kože. Z čoho teda vaše turistické barefooty môžu byť vyrobené?


  • Koža - prednosťou tohto materiálu je veľká výdrž. Topánky z kože vám môžu slúžiť po dlhé roky . Budú pritom nielen priedušné , ale aj odolné voči oderu, vode i pôsobeniu potu .

  • Syntetické materiály – či už ide o polyester, nylon, alebo umelú kožu, musíte sa zmieriť s tým, že vám topánky nevydržia tak dlho, ako kožená. Väčšina umelých materiálov sa skrátka rýchlejšie opotrebováva. Zároveň u nich ale môžete počítať s tým, že ich rýchlejšie rozšliapnete, budú ľahšie ao poznanie rýchlejšie vždy uschnú .

  • Špeciálne materiály – s vodotesnou membránou ako Gore-Tex, ktorá sa často používa pri turistickom oblečení, sa môžete stretnúť aj pri obuvi. Jej prednosťou je, že vaše nohy udržia v suchu, nech už sa vydáte von za akéhokoľvek počasia .


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore