Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom obuvi na fitness

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Obuv na fitness


Voľba správnej obuvi na cvičenie je dôležitejšia ako si možno myslíte. Vďaka vhodnému výberu sa budete pri posilňovaní cítiť v pohode.


Potrebujem obuv na fitness?

Keď trénujete a vaše chodidlá sa dotýkajú podlahy, nárazy, ktoré telo zaznamenáva, sú približne trikrát väčšie ako jeho hmotnosť. V špeciálnych topánkach na fitness si zaistíte maximálnu bezpečnosť, priľnavosť k podložiu a tlmenie nárazov.Kvalitné fitness topánky majú aj preventívny efekt proti zraneniu . A to aj pri cvičení jogy. Aj keď mnohí radšej preferujú voľnosť, bezpečnejšie je cvičiť s obuvou. Vyhnete sa tak otlakom, bolestiam päty, odreninám aj zbytočnému zaťažovaniu kĺbov. Navyše topánky na cvičenie, fitness, jogu, pilates či napríklad aj aerobik sú už dnes nielen plne funkčné, ale dizajnovo rozmanité - obuv na fitness, cvičenie, jogu, pilates či aerobik







Tlmenie nárazov

Tréning fitness môže zaťažiť kĺby, preto je veľmi dôležité cvičiť v topánkach, ktoré dokážu zabezpečiť optimálne tlmenie nárazov. Zamerajte sa na to, či má model zabudovaný gélový alebo vzduchový vankúšik. Pri tréningu v takýchto topánkach chránite svoje kĺby.

Amortizačný systém v topánkach určených na fitness je obzvlášť dôležitý v prípade osôb s vyššou váhou. Čím viac vážite, tým väčšiu pozornosť venujte tomuto aspektu, aby ste sa vyhli nepríjemným zraneniam.






Priľnavosť podrážky

Vhodná podrážka je u topánok na cvičenie extrémne dôležitá. Skôr, ako sa zameriate na dizajn topánok na cvičenie, si overte, či majú priľnavú podrážku s odolným dezénom. Tá sa musí vyznačovať výbornou trakciou tak, aby vás podržala aj na klzkých podlahách. Kombinácia parkiet a nepriľnavej podrážky totiž môže byť príčinou nepríjemných zranení.

Niektoré modely topánok na fitness majú na podrážke tzv. bod otáčania. Vďaka nemu sa pohyby charakteristické pre tento typ športu ako: otáčanie, drepy či roznožovanie vykonávajú oveľa jednoduchšie bez straty potrebnej priľnavosti.







Priedušný zvršok topánok

K cvičeniu pot skrátka patrí, počas tréningov sa potí celé telo vrátane chodidiel. Určite ale nechcete, aby ste po tréningu mali ponožky mokré tak, že by ste ich mohli žmýkať. Dôležitý je preto dostatočne priedušný zvršok topánok, ktorý sa postará o efektívny odvod potu. Množstvo športových značiek využíva špeciálnu sieťku, ktorá zlepšuje cirkuláciu vzduchu.

Nohy vám tak v topánkach nebudú kĺzať, navyše predídete tvorbe nepríjemného zápachu.







Ideálne býva klasické zaväzovanie

Pri väčšine obuvi fandíme inováciám, pri fitness topánkach na cvičenie sa ale najviac osvedčilo zaväzovanie na klasické šnúrky. Dôležité je pevne zafixovať pätu na svojom mieste a predchádzať tak zraneniu členka či úrazom kolien.







Výber správnej veľkosti

Zdanlivo samozrejmý bod, ktorý ale patrí ku kľúčovým parametrom pri výbere fitness obuvi. Nové topánky ideálne skúšajte v ponožkách na cvičenie. Obuv by vám mala dokonale padnúť a nohu pevne obopínať. Zároveň vás ale nesmie tlačiť. Pokiaľ vám chodidlá pri cvičení majú tendenciu opúchať, je lepšie si nechať rezervu zhruba 0,5 cm.






FAQ

Môžem pri cvičení v posilňovni využiť bežecké topánky?

Nie. Snáď pri skúšobnej návšteve fit centra je možné prižmúriť oko, inak vám ale cvičenie v bežeckej obuvi neodporúčame. Prečo? Topánky na beh sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálne tlmenie pri behu. Pri cvičení sa ale pohybujete všetkými smermi a topánky musia zvládať oveľa väčšiu záťaž. Navyše potrebujete väčšiu oporu a stabilitu. To vám bežecké tenisky nikdy neposkytnú.

Môžem cvičiť naboso?

Hovorí sa, že chôdza naboso je zdravá. Neplatí to ale pre situácie, kedy si na chrbát naložíte 200-kilové závažie a budete chcieť robiť drepy. Pri menej intenzívnom fitness cvičení môžete obuť barefoot topánky.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore