Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom AirTrack žinenky

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




AirTrack žinenky


AirTrack je špeciálnym typom nafukovacej žinenky či podložky s perfektne rovným a plochým profilom, ktorá sa používa najčastejšie pri tréningu gymnastiky. Využiť ju však môžete aj na nácvik bojových športov alebo stále obľúbenejšieho parkouru. Výhodou AirTracku je vysoká miera pružnosti a väčšia šírka, ktorá dobre tlmí nárazy pri dopade a tým šetrí aj kĺby veľkých i malých športovcov. Vďaka precízne plochému povrchu a konštantnému tlaku pritom poskytuje pevnú oporu pri cvičení.







Rozdiel medzi klasickou žinenkou a AirTrack žinenkou

Hlavný rozdiel je vo vnútornej náplni. Klasická žinenka má vnútornú výplň tvorenú vystuženou penou. Airtrack žinenky predstavujú moderné riešenie výplne, ktorú tvorí stlačený vzduch. Napriek tomu, že sú AirTracky nafukovacie, sú vyrobené tak, aby držali tvar a tvorili ideálnu rovnú plochu. Majú výbornú nosnosť a používať ich môžete pri rôznych príležitostiach.

Stačí nastaviť tlak v žinenke podľa osobitných potrieb a môžete dosiahnuť, aby bol mäkší a dalo sa na ňom skákať viac do výšky alebo aby bol pevný a správal sa ako odpružená podlaha. V krajnom prípade môže AiTrack poslúžiť aj ako príležitostný matrac na prespanie.

AirTracky sa veľmi často dodávajú spoločne s pumpou. S jej pomocou túto žinenku hravo nafúknete. Potom, čo skončíte s tréningom je možné AirTrack vyfúknuť a zložiť. Uskladniť ho tak môžete prakticky kdekoľvek. Nevýhodou je však oveľa vyššia obstarávacia cena.



Výhody AirTrack žinenky

  • vysoká miera pružnosti a výborná nosnosť

  • dobre tlmí nárazy pri dopade a tým šetrí kĺby

  • možnosť nastavenia tlaku podľa potreby

  • rozmanitosť možností cvičenia

  • poskytuje pevnú oporu pri cvičení

  • vhodný aj pre deti

  • pri skákaní nehlučný

  • veľmi skladný a jednoducho sa prenáša






Materiál a spracovanie

AirTrack býva vyrobený z PVC pomocou technológie Drop Stitch, ktorá spája jednotlivé vrstvy veľkým množstvom nylonových vlákien. Aby mala nafukovacia žinenka pevnejší tvar, väčšiu odolnosť a celkovo lepšie vlastnosti ako bežný gumový matrac, nachádza sa po celej ploche vystuženia. Okrem samotného povrchu je dobré sledovať aj švy, ktoré by mali byť ideálne zosilnené.





Ako vybrať kvalitný AirTrack

Aj keď AirTracky používajú spravidla rovnaké materiály, kvalita spracovania a odolnosť sa môže medzi jednotlivými modelmi líšiť. Kvalitu materiálu teda od oka posúdite naozaj veľmi ťažko, ukazovateľom však môže byť záručná doba, ktorá sa pri jednotlivých značkách často líši. Uprednostnite výrobok s čo najdlhšou možnou záručnou dobou.

Dobré je tiež sa spoliehať na špecializované a certifikované značky, ktoré si zakladajú na profesionálnom prevedení svojich výrobkov.





Rozmery AirTrack žinenky

Rozmery sú tým najdôležitejším parametrom. Plocha, ktorú nafukovacia žinenka zaujíma, by mala byť prispôsobená ako disciplíne a aktivitám, ktoré s AirTrackom plánujete prevádzkovať, tak priestorom , v ktorých bude umiestnený.

Štandardom je žinenka s hrúbkou 10 cm, šírkou 1 m a dĺžka sa pohybuje väčšinou v rozmedzí 2 až 5 m. Niektorí výrobcovia ponúkajú žinenky aj s väčšími rozmermi, jedná sa ale prevažne o produkty určené na profesionálne použitie.



Výška

Výška je asi najdôležitejším parametrom, pretože udáva vlastnosti AirTracku . Hoci je možné položiť dva kusy nafukovacích žinienok na seba, je vždy lepšie a tiež bezpečnejšie pri častej potrebe mäkšej vrstvy kúpiť rovno prevedenie s väčšou výškou.

  • Štandardná výška 10 cm - aj tieto modely tlmia dopady oveľa lepšie ako klasické žinenky. Poskytujú dobrú oporu a ľahko sa z nich z pokoja odrážajú. Postačujúce pri bojových športoch alebo tanci.

  • Hrubšie výška 20 až 30 cm - vyznačujú mäkkosťou a lepším tlmením dopadov, tiež sú pružnejšie. Využijete pri náročnejších prvkoch parkouru, akrobacie či gymnastiky.



Dĺžka

Za dĺžku sa označuje najširšia strana žinenky


  • Úplný základ tvoria žinenky s dĺžkou 2 m - sú dostatočné pre nenáročných športovcov či pre domáci tréning.

  • Pokiaľ viete, že budete dopadať z väčšej výšky či prevádzkovať dlhšie skoky, rozhodne voľte dĺžku aspoň 2 m až 3 m.

  • Najdlhšie modely ponúknu až 6 m alebo aj viac.



Šírka

Vo väčšine prípadov býva 100 cm, tento štandard je dostačujúci, keď viete, kam budete približne na nafukovaciu žinenku dopadať. Ak potrebujete väčšiu plochu, je väčšinou dobrým riešením kúpiť dva alebo viac kusov so šírkou 100 cm a položiť ich za seba . Náročnejší užívatelia môžu siahnuť aj po pokročilejšom prevedení s 150 alebo 200 cm šírky.





Nosnosť

Podľa nosnosti je možné odhadovať kvalitu a odolnosť spracovania. Vždy radšej voľte nosnosť so značnou rezervou, pretože dopady a nárazy zaťažujú materiál viac ako statická váha/záťaž.

Najkvalitnejšie AirTracky majú nosnosť až 800 kg a sú určené na komerčné využitie. Pre domáce cvičenie si vystačíte s lacnejším variantom, ktorý má tiež vysokú nosnosť v rozmedzí 200 – 500 kg.





Príslušenstvo k AirTrack žinenke

Vhodnejšie ako zakúpenie samostatného AirTracku je kúpiť rovno celú sadu. Tá obsahuje aj kvalitnú ručnú alebo elektrickú pumpu, určenú práve pre tieto výrobky. Okrem nej v sade nájdete prenosnú tašku, ktorú využijete aj na uskladnenie a opravnú sadu. K AirTracku sa predáva množstvo doplnkov , ktoré robia tréning zaujímavejším. Patria medzi ne napríklad odrazové mostíky - airspoty a airblocky a rozbehové odrazové mostíky tzv. nafukovacie kliny alebo nafukovací valec - airroller .


  • Nafukovací klin - rozbehový odrazový mostík určený na trénovanie skokov. Použiť ho možno pre rôzne druhy športov.

  • Spojovací diel (TrackConnect) - gumený pás so suchými zipsami umožňuje bezpečne spojiť dva AiTtracky, a vytvoriť tak dlhšiu cvičebnú dráhu. Spojovací diel sa však môže používať tam, kde nedochádza k odrazom a dopadom.






Údržba AirTrack žinenky

Údržba žineniek tohto typu je veľmi jednoduchá a nepredstavuje žiadnu komplikovanú vedu.


  • Povrch je možné pravidelne po každom použití jednoducho očistiť od potu pomocou vlhkej handričky.

  • Na prípadné väčšie znečistenie je možné použiť bežné neagresívne čistiace prostriedky alebo mydlovú vodu.

  • Po umytí a pred zložením treba nechať žinenku riadne vyschnúť.

  • Neodporúča sa však urýchľovať sušenie teplom či už pomocou fénu alebo vystavením priamemu svitu. UV žiarenie môže prispievať k rýchlejšej degradácii materiálu a veľmi skráti jej životnosť. Na vysušenie použite suchý uterák či utierku.





Cena AirTrack žinenky

Faktom je, že jednou z mála nevýhod tohto typu podložiek je pomerne vysoká cena. Samozrejme vždy záleží nielen na značke a kvalite, ale aj na rozmeroch, ktoré sú veľmi variabilné. Aj najmenší AirTrack vás vyjde minimálne 100 €.


AirTrack žinenky do 250 €

Ide o dostupnejšie žinenky s rozmermi najčastejšie do 300 x 100 cm (výnimočne 400 x 100 cm) s hrúbkou obvykle 10 cm. V tejto cene je možné zakúpiť modely osvedčených značiek ako MasterJump alebo InSportLine .


AirTrack žinenky nad 250 €

Predovšetkým rozmernejšie žinenky s dĺžkou od 3 alebo 4 m, prípadne aj s väčšou šírkou (200 cm) a výškou (20 cm).


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore