Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €

   11min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Okuliare na virtuálnu realitu

S pomocou okuliarov virtuálnej reality môžete prechádzať rôznymi hrami, sledovať filmy, úplne ponorené do diania v okolí. Nie všetko s nimi však nie je také jednoduché, najmä preto, že sa tento segment trhu vyvíja veľmi aktívne. Neskúsený kupujúci sa môže ľahko zmiasť a kúpiť si model, ktorý nie je celkom vhodný.Aby ste tomu zabránili, je potrebné jasne porozumieť, aké vlastnosti a vlastnosti tento produkt má.


Čo je to virtuálna realita?

Virtuálna realita je technológia, ktorá dokáže vytvoriť vizuálnu, zvukovú a niekedy i hmatovú predstavu reálneho prostredia. Na dosiahnutie takýchto podmienok využíva okuliare alebo špeciálne headsety, ktoré sa nasadia na tvár. Takto si môžete vychutnať 3D videohry, filmy alebo videá na úplne inej úrovni.



VR okuliare vs. headsety

Ešte pred nákupom by ste mali spoznať základné rozdiely medzi VR okuliarmi a headsetom. To sú dva najzákladnejšie typy virtuálnej reality dostupné pre verejnosť.Headsety sa od VR okuliarov odlišujú predovšetkým dvoma samostatnými displejmi umiestnenými pred každým okom. Sú vybavené slúchadlami a obsahujú veľké množstvo snímačov, ktoré sa premietajú do virtuálnej reality. Napríklad snímač zrýchlenia, magnetometer, 360 ° snímač pozície, gyroskop či laserové senzory. Slúchadlá vás vtiahnu do prebiehajúceho deja a odtieni okolité rušivé zvuky.


VR okuliare

VR (virtual reality) okuliare sú najekonomickejším spôsobom pre sprostredkovanie zážitku virtuálnej reality doma v obývačke. Okuliare na rozdiel od headsetu nemajú displej a okrem držiaka na chytrý telefón , vďaka ktorého obrazu je virtuálna realita vytváraná, obsahujú naozaj iba okuliare vhodné na uchytenie za ušami. Z hľadiska ceny sú najdostupnejším zariadením umožňujúcim experimenty s virtuálnou realitou a pre väčšinu užívateľov sú aktom prvej voľby.

  • nemajú vlastný displej, využívajú obrazovku iného zariadenia

  • väčšinou sú kompatibilné iba s mobilným telefónom

  • nevyužívajú vlastný hardvér

  • nižšia kvalita zobrazenia

  • môžu ale nemusia mať vlastný softvér

  • sú lacnejšie


Headsety

Prepracované zariadenia, ktoré sú obyčajne kompatibilné s počítačom, prípadne hernou konzolou. Okrem slúchadiel, ktoré eliminujú možné vyrušenie, býva celý rad headsetov vybavený aj súborom senzorov a čidiel, ktoré monitorujú pozíciu a správanie užívateľa a podľa toho elektronika vo vnútri headsetu prispôsobuje obraz pred jeho očami. Headsety sú samozrejme v porovnaní s 3D okuliarmi finančne náročnejšie , ale zážitok, ktorý sľubujú, je výrazne bohatší.

  • disponujú vlastným hardvérom, softvérom, akcelerometrom a gyroskopom

  • disponujú obvykle dvoma displejmi, pre každé oko je určený jeden

  • maximálny trojrozmerný zážitok, väčšia stimulácia

  • sú ťažšie a robustnejšie

  • v porovnaní s VR okuliarmi sú podstatne drahšie


Standalone

Zariadenie s vlastným hardvérom, softvérom, batériou, pamäťou, displejom, slúchadlami, procesormi, senzormi, ovládacími prvkami a ďalšími funkciami. Do virtuálnej reality sa teda nedostávate prostredníctvom mobilného telefónu, počítača alebo tabletu, ale priamo zo standalone. Cena je vyššia ako pri headsetoch.

  • disponujú vlastným hardvérom, softvérom, displejom, slúchadlami, procesormi, senzormi a ďaľšími funkciami

  • virtuálnu realitu si prehrávate priamo zo zariadenia

  • vyššia cena ako pri headsetoch



Typy VR okuliarov

V súčasnosti sa na trhu objavuje niekoľko podôb týchto okuliarov. Prepojiť ich môžete s mobilným telefónom, počítačom alebo hernou konzolou.


VR okuliare k mobilu

Ide o najlacnejší typ VR okuliarov, ktoré nemajú vlastný displej. Ten nahrádza mobil, resp. výkonný smartphone s FullHD displejom, dostatočne veľkou operačnou pamäťou a niekoľkojadrovým procesorom. Nevyhnutnosťou je taktiež akcelerometer a gyroskop, teda pohybové senzory. Ich výhodou je nízka cena, mínusom o trochu menší zážitok z virtuálnej reality.

Minimálne požiadavky na smartphone

  • uhlopriečka: min. 3,5“, max. 6“

  • operačný systém: Android, od 4,1 vyššie alebo iOS od 8,0 vyššie

  • senzory: gyroskop a akcelerometer

  • intuitívna a maximálne jednoduchá obsluha

  • najkompaktnejší zo všetkých variantov

  • cenovo veľmi dostupné

  • headsety naprieč všetkými cenovými kategóriami


VR okuliare k PC a notebooku

VR okuliare k PC alebo notebooku sú v podstate headsetom, keďže majú vlastnú obrazovku. Mnoho predajcov ich však i napriek tomu ponúka v kategórií okuliarov, preto ich neopomenieme ani my. Najväčšou výhodou takýchto kúskov je nepochybne veľmi kvalitný zážitok. Nevýhodou môže byť vyššia cena, ktorá však v mnohých prípadoch zásadne neprevyšuje cenu VR okuliarov k mobilu.V tomto prípade vás musíme upozorniť, že budete potrebovať dostatočne výkonný notebook alebo PC. Zamerajte sa na rýchlosť a veľkosť disku, výkonnosť grafickej karty i procesora a veľkosť operačnej pamäte (RAM). Nezabudnite ani na typ konektorov (napr. HDMI 1,4), cez ktoré VR okuliare s počítačom prepojíte.

  • s virtuálnou realitou na počítači je jednoduché sa podeliť o obsah s priateľmi

  • maximálny vizuálny, psychický a fyzický zážitok

  • väčší vložený kapitál spravidla prinesie dokonalejšie simuláciu

  • zaistená dokonalá kalibrácia a presnosť


VR okuliare k herným konzolám

VR okuliare kompatibilné s hernými konzolami patria k veľmi populárnym, a to najmä preto, že konzola je v porovnaní so špeciálnym PC na virtuálnu realitu podstatne lacnejšia. Pred nákupom nezabudnite skontrolovať aj vzájomnú kompatibilitu oboch zariadení, teda či vaša herná konzola bude fungovať s daným typom VR okuliarov. Mnoho ľudí na tento „detail“ totiž zabúda.

  • bez zdĺhavej synchronizácie či ďalšieho nastavovania

  • značkové headsety a príslušenstvo väčšinou priamo od výrobcu

  • jednoduchšia orientácia vo vzájomnej kompatibilite príslušenstva či hier


Okuliare pre drony

  • sú určené vždy pre konkrétnu značku dronu

  • umožnia vám doslova zrásť s vaším na diaľku ovládaným zariadením

  • skvelý dizajn aj výkon



Samostatné VR okuliare

K nim nepotrebujete žiadne ďalšie zariadenia, pretože obsahujú vlastné obrazovky aj všetok hardvér potrebný na fungovanie virtuálnej reality. Nezahráte si na nich síce tie najprepracovanejšie dostupné tituly, ponuka je ale aj tak široká.

  • lacná, kompaktná a zároveň plnohodnotná virtuálna realita

  • Okuliare disponujú vlastným výpočtovým výkonom a batériou

  • Niektoré modely možno pripojiť k PC – potom môžu fungovať aj ako bežné VR okuliare pre PC






Displej

Informácie o displeji vás budú zaujímať iba u okuliarov, ktoré budete používať v kombinácii s počítačom a hernou konzolou. Kvalitu displeja u okuliarov používaných s mobilom určuje samotný telefón.

U okuliarov s vlastným displejom vás budú zaujímať parametre ako:

  • Technológia zobrazenia - vyberať môžete medzi lacnejšími a menej kvalitnými LCD obrazovkami a drahšími OLED alebo AMOLED displejmi, vyznačujú vysokým kontrastom, lepšími farbami a vyšším jasom.

  • Obnovovacia frekvencia - v tomto prípade platí, čím je obnovovacia frekvencia vyššia, tým je obraz plynulejší. Obnovovacia frekvencia býva najčastejšie v rozmedzí 60 – 90 a viac Hz. Okuliare s obnovovacou frekvenciou nižšou ako 60 Hz už nepatria medzi dostačujúce.

  • Rozlíšenie - býva spravidla v HD kvalite, tomu zodpovedá hodnota 1920 – 1080 px. Kvalitnejšie okuliare majú rozlíšenie 4K 2 880 x 1600 px







Snímanie polohy

Polohu užívateľa snímajú okuliare pomocou dvoch rôznych spôsobov:


  • Externé snímanie - tento spôsob využíva viacero senzorov, minimálny počet sú dva. Senzory sú rozmiestnené po miestnosti, v ktorej okuliare používate. Tento spôsob je veľmi presný, senzory však umožňujú sledovať polohu iba v ohraničenom priestore, ktorý by mal byť dostatočne veľký.

  • Interné snímanie - senzory sú umiestnené priamo v okuliaroch. Vďaka tomu nie ste limitovaní priestorom a samotná inštalácia je o poznanie lacnejšia. Horšia je však presnosť snímania, a to najmä pri lacnejších výrobkoch. Kvalitnejšie a modernejšie okuliare vám však umožnia takmer rovnakú presnosť ako externé snímače.






Zorné pole

Zorné pole patrí medzi dôležitý parameter, ktorý určuje uhol rozhliadania. Zorný uhol rozhoduje o tom, aké široké bude pole vašej virtuálnej reality.Čím je zorné pole väčšie, tým lepší bude váš zážitok.

TIP : V tomto ohľade sa vám oplatí investovať do okuliarov, ktorých zorné pole je 360 ​​° a umožní vám tak rozhľad do všetkých strán. Nie všetky výrobky však taký uhol ponúkajú, v prípade lacnejších okuliarov je zorné pole v rozmedzí 100 – 200°.






Veľkosť hernej plochy

Ak ste zapojení vo virtuálnej realite, pravdepodobne nebudete iba sedieť na mieste. Na hranie hier a prieskumu neznámych končín je potrebné sa pohybovať. Jedna z vlastností virtuálnej reality udáva, ako veľmi obmedzené pole pre pohyb budete mať, inými slovami na akej ploche zvládne headset či okuliare bezproblémovo fungovať. Obvykle sa pohodlne zmestíte na plochu 2×2 m, najlepšie headsety umožňujú pohyb v rozmedzí až 5×5 m.






Hmotnosť a ergonómia

U VR okuliarov nezabúdajte na komfort ich používania. Ľahké headsety lepšie držia na hlave, sledujte aj spôsob uchytenia na hlave. Niektoré VR okuliare používajú remienky, ich hlavnou nevýhodou je, že sa po čase vyťahajú. Iné okuliare držia na hlave svojou plastovou konštrukciou, čo v niektorých prípadoch vôbec nemusí byť pohodlné.






Napájanie

Okuliare môžu byť napájané pomocou kábla, ktorý je možné prepojiť s počítačom alebo iným zariadením. Tento spôsob pripojenia vám umožní okuliare používať prakticky nepretržite, na druhú stranu vás však veľmi limituje v pohybe.

Obľúbenejšie sú preto okuliare s akumulátorom. Ten je nutné pravidelne dobíjať a vyberať okuliare budete taktiež s ohľadom na výdrž akumulátora. Tá môže byť najmä v prípade lacnejších výrobkov nevyhovujúca. Na druhú stranu vám tieto okuliare umožnia akýkoľvek pohyb.






Ovládanie VR okuliarov a aplikácií

Základné ovládanie a rozhliadanie je zabezpečené pohybom hlavy. Problém je pri mobilných telefónoch, kedy dotyková obrazovka nie je prístupná. Niektoré mobilné headsety teda majú ovládacie prvky priamo na ich samotnom tele. Ku konzolám a počítačom môžete používať aj klasické ovládacie prvky (klávesnica, myš, joystick, gamepad, volant). K väčšine headsetov sú však dodávané špeciálne ovládače či už káblové alebo bezdrôtové.

Na pohyb vo svete virtuálnej reality môžete použiť aj osvedčené 3D kamery, známe z konzol XBOX a Playstation. Toto ovládanie je dosť spoľahlivé a dokáže vo veľkej miere nahradiť pohybové senzory na tele.






Snímače a senzory

So stúpajúcou cenou zariadenia na virtuálnu realitu stúpa aj kvalita jeho prevedenia a vybavenia. Headsety sú vybavené najrôznejšími senzormi. U VR okuliarov ste limitovaní senzormi mobilného telefónu. Najviac používané senzory:


  • Gyroskopický senzor - senzor reaguje na zmeny polohy a smeru, nemeria zrýchlenie ale iba náklony. Rozpozná, v akej polohe sa zariadenie. V spolupráci s G-senzorom dokáže efektívnejšie zamerať polohu.

  • G-senzor (Akcelerometer) - senzor reaguje na zmeny polohy a smeru, meria zrýchlenie a mierne náklony v dvoch osiach.

  • Magnetometer - meria magnetické pole, využíva sa ako kompas.

  • Snímače pozície - jeden alebo niekoľko snímačov rozpozná pozíciu vašej hlavy. Môžu snímať polohu až v 360 °.

  • Laserové senzory - vylepšujú prácu snímačov pozície a dokážu s ešte väčšou presnosťou určiť vašu pozíciu a celkové natočenie v priestore.

  • 3D audio - podobný princíp ako pri 3D obraze, zvuk znie v praxi realistickejšie. Dokonalý zvukový zážitok, ktorý imituje reálne zvuky.

  • Inside-out sledovanie - doplnok, vďaka ktorému môžete prostredníctvom prídavnej kamery sledovať skutočný priestor okolo vás.

  • „6 stupňov slobody“ - technológia, ktorá vám umožňuje pohyb v 6 smeroch (dopredu, dozadu, doľava, doprava, hore a dole).






Aplikácie

  • Zážitkové aplikácie – najzákladnejšia skupina aplikácií pre virtuálnu realitu. Často ide o extrémne aplikácie, ako sú virtuálne horské dráhy, hojdačky, horory a podobne. Je dobré pri zážitku sedieť, aby ste nestratili orientáciu v priestore.

  • 360° fotografie a videá – okuliare a headsety ponúkajú prezeranie 360° fotografií zhotovených špeciálnym fotoaparátom kompletne pokrývjúce celé okolie, takže sa môžete s okuliarmi otáčať a stále sa fotografia posúva do všetkých uhlov. Také fotografie sa dajú sledovať aj na klasickej obrazovke, kedy sa obraz dá posúvať myšou. Rozšírením tohto módu sú navyše 360 ​​° videá a filmy. Zaobstaranie je zložitejšie, potrebná je špeciálna kamera, ktorá dokáže spojiť obrázky a zvuk z niekoľkých objektívov a mikrofónov.

  • Teleprezencia – vo virtuálnej realite môžete dokonca ovládať reálne prístroje. Využitie je vhodné v priemysle, vojenstve i kozmonautike. Na prístroji je pripevnená 360 ° kamera, pomocou ktorej sa operátor rozhliada, ako by bol priamo na mieste.

  • Hry – virtuálna realita patrí medzi veľmi rýchlo rastúce odvetvia vo svete počítačových hier. Vhodné je to hlavne napríklad v simulátoroch a závodných hrách.

  • 3D prehliadače – 3D prezeranie rôznych modelov. Môžete si napríklad v počítači skonštruovať stroj, vybaviť byt nábytkom, vytvoriť návrh domu a potom si celý produkt preskúmať v životnej veľkosti vo virtuálnom svete.

  • Simulátory - zážitky sú oveľa intenzívnejšie, nácviky sú vďaka tomu efektívnejšie a hlavne realistickejšie. Môžete napríklad programovať a simulovať rôzne vojenské operácie, riadenie automobilu, pilotáž bojovej stíhačky, únik z horiaceho domu a podobne.






Príslušenstvo VR okuliarov

  • Slúchadlá - najlepšou voľbou sú nepochybne integrované slúchadlá. Ak by ste sa aj rozhodli pre kúpu samostatných, vyberte si radšej model s uzatvorenou konštrukciou, ktorý omnoho lepšie izoluje okolité zvuky.

  • Reproduktory - ani výkonné reproduktory nemusia byť zlou voľbou. Sú však o niečo drahšie, hlukom môžete obťažovať vaše okolie a problémy zvyknú spôsobovať i okolité zvuky. Ak však bývate sami, v dome, ktorý leží na okraji dediny, kde môžete reproduktory vypeckovať na maximum, neexistuje dôvod, prečo si ich nezaobstarať.

  • Ovládače (gamepady) - môžete ovládať menu hry, ale aj celú hru. Prídavné zariadenie držíte v rukách, čo zážitok z virtuálnej reality podstatne zintenzívňuje. Na výber máte z modelov drôtových aj bezdrôtových, ktoré môžu byť vyhotovené vo všakovakých tvaroch (zbraň, tenisová raketa, volant atď.). Pokrokovejšou verziou ovládačov sú špeciálne VR rukavice so senzormi.

  • VR kamery - môžu mať rôzne využitie – vytvorenie 360 ° videa, trekovanie okolitého priestoru atď. Podobne ako ovládače podstatne zvyšujú zážitok používateľa.

  • Rukavice pre VR - obvykle ide o špeciálne konštrukcie, ktoré sú do značnej miery podobné klasickým rukaviciam. S pomocou nich získate vlastné ruky vo virtuálnej realite. Rukavice vám zaistia aj spätnú väzbu z virtuálnej reality.

  • Popruhy - pri niektorých modeloch headsetov a okuliarov pre virtuálnu realitu je potrebné zaobstarať špeciálne popruhy pre upevnenie na hlavu. Niektoré výrobky už sú nimi opatrené priamo v základnom balíčku. Ťažší prístroj bez popruhov vás bude nepríjemne tlačiť na hornej strane nosa.






Ako používať VR okuliare

Okuliare pre VR vám umožnia vstúpiť do úplne iného sveta. Využijete ich pri hraní hier, sledovaní filmov i vzdelávaní. Ich používanie však môže mať u niektorých osôb negatívny vplyv na zdravie. Je im pripisovaná spojitosť s migrénami aj nevoľnosťami.

TIP : Ich nákup by tak mali zvážiť tí, ktorí mávajú s migrénou problémy. Ich používanie sa neodporúča v prípade niektorých osôb trpiacich na epilepsiu. Opatrní by mali byť aj používatelia so zlým zrakom. Všeobecne sa okuliare odporúča používať 1 - 2 hodiny denne.







Cena VR okuliarov

Ak chcete výlet do sveta virtuálnej reality iba vyskúšať alebo patríte medzi nenáročných užívateľov, na základné VR okuliare vám postačí niekoľko sto korún. Prepracovanejšie VR okuliare a headsety, ktoré rozširujú možnosti použitia virtuálnej reality, môžu stáť až niekoľko desiatok tisíc korún.


VR okuliare do 60 €

Už za niekoľko desiatok eur si môžete zaobstarať okuliare pre virtuálnu realitu so zorným poľom až 110 ° pre každú šošovku. Tieto okuliare sú určené na použitie s mobilnými telefónmi s uhlopriečkou až 6,5“. Pri drahších modeloch môžu byť súčasťou náhlavnej súpravy aj Stereo HeadSet slúchadlá. Zorné pole je okolo 110 °.

VR okuliare od 60 € do 600 €

Drahšie modely okuliarov pre virtuálnu realitu mávajú zorné pole až 130 ° pre každú šošovku. Môžu byť určené pre mobilné telefóny alebo pre herné konzoly. V tejto cenovej kategórii si už môžete zaobstarať aj základné modely headsetov so zorným poľom 360 °. Súčasťou setu môže byť aj niekoľko herných titulov.

VR okuliare nad 600 €

Pokiaľ sa uspokojíte len s tým najlepším a chcete virtuálnu realitu zažiť skutočne na maximum, investujte do prepracovaných okuliarov alebo headsetu. Ich súčasťou budú doplnky a senzory, ktoré vám poskytnú vysokú kvalitu zvuku aj obrazu, intuitívne ovládanie a komfortné použitie. Napríklad bezdrôtový model s kompletným snímaním polohy užívateľa aj jeho hlavy vo všetkých smeroch a schopnosťou zmapovať až päť miestností, aby ste headset nemuseli zakaždým znovu nastavovať.

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore