Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom tuhého vosku na auto

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Tuhé vosky na auto


Tuhé alebo tvrdé vosky sú najbežnejšiou variantou pre voskovanie auta. Bývajú vo forme tuhej pasty, ktorá sa ručne nanáša na lak pomocou aplikátora. Dodajú laku hlboký lesk, odpudzujú vodu aj nečistoty a ochránia lak po dobu mnohých mesiacov. Doba, po ktorú bude vosk lak vášho auta chrániť aj jeho typické vlastnosti záleží hlavne na zložení a typu vosku.




Karnaubské vosky

Karnaubské vosky sú tvorené čisto z prírodných zdrojov a získavajú sa z listov brazílskej palmy Copernicia Prunifera. Najtypickejšie vlastností prírodných voskov je najmä ich nenapodobiteľný lesk, ktorý je prirodzený, má neskutočnú hĺbku a pôsobí akoby mokrým dojmom. Okrem lesku karnaubský vosk poskytne laku ochranu pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením, nečistotami, kyslými dažďami a starnutím. Navyše špičkovo odpudzuje vodu aj nečistoty a tým výrazne uľahčuje údržbu auta. Všetky tieto vlastnosti získate na dobu priemerne troch mesiacov, potom je potreba aplikáciu znova opakovať. Pre predĺženie účinku vosku odporúčame pravidelne umývať auto kvalitným pH neutrálnym šampónom, ktorý voskovú vrstvu nenanarušuje. Použitím rýchleho detaileru s prídavkom vosku alebo syntetických látok poskytnete laku tiež dodatočnú ochranu a schopnosti vosku predĺžite aj o niekoľko mesiacov. Odporučiť najvhodnejší karnaubský vosk nie je jednoduché, pretože na každú farbu vozidla je vhodné zvoliť iný vosk.


  • ochrana pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením, nečistotami a starnutím

  • vynikajúco odpudzuje vodu a nečistoty, čo výrazne uľahčuje údržbu auta

  • zloženie z prírodných zdrojov

  • nenapodobiteľný, prirodzený lesk

  • má neskutočnú hĺbku a pôsobí tzv. mokrým dojmom




Syntetické vosky

Syntetické vosky sú výhradne chemického zloženia a sú vyrábané v laboratóriách z polymérov obsahujúcich tisíce syntetických častíc. Syntetické vosky získavajú poslednú dobu rýchlo na popularite predovšetkým kvôli ich výdrži a odolnosti. Dokážu lak vášho auta chrániť zvyčajne päť až deväť mesiacov, pri správnej údržbe sa dostanete aj na jeden rok. Sú veľmi odolné voči extrémnym teplotám aj chemikáliám, preto sú vhodné najmä na zimné obdobie, kedy ich neohrozí ani posypová soľ a ďalšie chemikálie. Dajú sa použiť aj na ochranu hliníkových kolies a ďalších častí vozidla, kde sa vyskytujú vysoké teploty. Okrem dlhej výdrže a odolnosti ponúka syntetické vosky tiež vysoký, až zrkadlový lesk a špičkové hydrofóbne vlastnosti. Musíme ale upozorniť, že lesk je jednoducho iný, ako u prírodných voskov. Nie je tak hlboký a je skôr sklenený. Pripravte sa aj na nie práve príjemnú vôňu syntetických voskov, ktorá vám prácu určite nespríjemní.


  • majú výhradne chemické zloženie z polymérov

  • vyznačujú sa vysokou výdržou a odolnosťou

  • sú veľmi odolné voči extrémnym teplotám aj chemikáliám

  • ochrana laku auta na päť až deväť mesiacov

  • vysoký, sklenený až zrkadlový lesk a špičkové hydrofóbne vlastnosti




Hybridné vosky

Hybridné vosky sú tvorené jak z prírodných, tak syntetických látok a vzali si od každého tie najlepšie typické vlastnosti. Všeobecne teda hybridné vosky disponujú zvýšenou odolnosťou vďaka obsiahnutým syntetickým polymérom, ich výdrž býva okolo 6 mesiacov. Oproti čisto syntetickým voskom ponúknu kvalitný hybridný vosky aj hlboký lesk vďaka obsahu prírodnej karnauby. Hybridné vosky sú teda takým kompromisom pre všetkých, ktorí hľadajú vosk s leskom podobným ako majú karnaubské vosky a zároveň aj dlhšie vydrží.


  • kompromis medzi prírodným a syntetickým voskom

  • vosky vyrobené z prírodných aj syntetických látok

  • zvýšená odolnosť vďaka syntetickým polymérom

  • hlboký lesk vďaka obsahu prírodnej karnauby

  • ochrana laku býva okolo šesť mesiacov





Vosky podľa farby laku

Vosky možno vyberať aj podľa farby laku vášho auta. Najmä u prírodných karnaubských voskov je možné vybrať najvhodnejší vosk priamo pre konkrétny lak auta.


  • Vosky pre tmavé laky - obsahujú najrôznejšie prísady, napríklad tmavý kandelinový vosk, ktorý lak auta mierne stmaví a vytiahne konkrétnu farbu, ktorá potom pôsobí sýtejšie a je viac zvýraznená.

  • Vosky pre svetlé laky - obsahujú bielu karnaubu a ďalšie ingrediencie zvýrazňujúce svetlé farby. Ak teda máte špecifickú farbu laku, odporúčame vyberať z vosku, ktorý je schopný lak vášho auta zvýrazniť.




Ako auto navoskovať?

Po vybraní vhodného vosku prichádza na rad jeho aplikácia. Nie je to nič zložité, avšak je potrebné dodržať určité postupy, aby vosk správne fungoval a ochránil lak po stanovenú dobu. Najdôležitejšie na celom voskovaní je príprava laku. Prvou fázou je umývanie. Potom sa môžete pustiť do dekontaminácie laku. V prvom rade je vhodné vykonať chemickú dekontamináciu laku prípravkom na odstránenie vzdušnej hrdze a následne mechanickú dekontamináciu pomocou clayu. Vďaka tomu bude lak auta perfektne čistý, hladký a pripravený na ďalšiu fázu, ktorou je leštenie. Ručným alebo strojovým leštením zbavíte lak posledných nečistôt, nevzhľadných hologramov aj menších či výraznejších škrabancov a ďalších defektov laku. Následne už nič nebráni naneseniu vosku.


Viac v článku “Ako navoskovať auto”

ZDROJ www.ahifi.sk

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore