Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší kancelársky projektor

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kancelárske projektory


Projektory pre podnikanie sú stavané predovšetkým na prezentovanie statických dát ako sú obrázky, prezentácie, grafy, tabuľky. Ak plánujete používať projektor na stretnutiach, pri prezentovaní či v triedach, budete potrebovať tzv. multimediálny projektor, tiež známy ako dataprojektor. Keďže sa tieto modely používajú v omnoho svetlejších priestoroch ako je domáce kino, majú vyššiu svietivosť a vysoký kontrast.







Ako vybrať vhodný kancelársky projektor?

Určite buďte praktickí a zamerajte sa na čo najjednoduchšiu a najlacnejšiu údržbu, vhodnú konektivitu a voľte praktické rozlíšenie a pomer strán. Žiadanými parametrami bývajú tiež dlhá výdrž batérie, zníženie miery skreslenia pri sledovaní z uhlu a široká ponuka podporovaných formátov. Nie sú príliš vhodné na sledovanie filmov a dynamických videí, keďže obraz môže byť „trhaný“







Rozlíšenie a formát obrazu

Detail závisí od počtu pixelov tekutých kryštálov. Vysoké rozlíšenie znamená vysokú kvalitu obrazu. Vysoká kvalita znamená vysokú cenu. Pre kancelárske práce a prezentácie dostačujúce rozšírenie 800x600 px, a pokiaľ to rozpočet dovolí, môžete tiež vybrať jasnejšiu kvalitu premietaného obrazu 1024x780 px, 1280x1024 px, 1600x1200 px.







Pomer strán obrazu

Medzi kancelárskymi projektormi sa ešte vyskytujú modely s pomerom strán 4:3, aj tu však odporúčame moderný formát 16:10. Prezentujúci majú obvykle notebooky s týmto pomerom strán, rovnako ako vytvárané prezentácie. Nie je dôvod lipnúť na starom systéme.







Svetelný výkon

Pretože miestnosti pre porady či učebne nemožno obvykle perfektne zatemniť, musia kancelárske projektory ponúknuť čo najvyšší svetelný výkon. Ideálnym začiatkom je 4 000 ANSI lm, s rastúcou cenou je možné dosiahnuť vyšší jas. Veľké prednáškové miestnosti vyžadujú ešte vyššie výkony.

Taký jas zatiaľ nemožno dosiahnuť pomocou LED, a preto sa využívajú dve iné technológie. Môžu to byť rokmi preverené výbojky UHE , ktoré vydržia obvykle 3 až 15 tisíc hodín podľa použitia a podľa konkrétneho typu.







Kontrast

Kontrast je veľmi dôležitým parametrom pri výbere hlavne do tmavých priestorov. Udáva, aký veľký je rozdiel medzi najsvetlejším a najtmavším miestom obrazu a výrazne ovplyvňuje schopnosť presného vykresľovania detailov.







Technológia premietania

U projektorov sa môžete stretnúť s viacerými technológiami premietania obrazu – DLP, LCD či laserové. Medzi modernými projektormi využívajúcimi niektorú z týchto technológií možno z hľadiska premietaného obrazu nájsť niekoľko menších rozdielov.


  • DLP projektory - vyšší kontrast, vernejšie podanie čiernej farby, menej náročné na údržbu. Nevýhodou je občasný vznik dúhového tzv. rainbow efektu.

  • LCD projektory - nevytvára sa dúhový efekt, mierne lepšie podanie farieb s výnimkou čiernej. Sú však náchylnejšie na znečistenie prachom.

  • Laserové projektory - farby sú presnejšie, zapnutie a vypnutie je okamžité, spotreba lepšia, jas vyšší a životnosť neporovnateľne dlhšia. Obraz nebledne, jas neklesá a bez toho aby ste museli meniť súčiastky, predstavuje životnosť napríklad 20 a viac tisíc hodín.







Umiestnenie projektora

Existujú dve najčastejšie využívané možnosti umiestnenia – pripevnenie k stropu a postavenie na nábytok. Voľba samozrejme závisí od usporiadania miestnosti, kde budete projektor používať. Len majte na pamäti, že projektor by nemal byť umiestnený príliš blízko pri stene alebo inom kuse nábytku, aby sa dokázal spoľahlivo chladiť.


TIP : Pokiaľ nenájdete vhodné miesto pre umiestnenie projektora priamo oproti stene, ale ho musíte umiestniť do strany, určite voľte modely s vodorovnou korekciou lichobežníkového skreslenia - funkcia umožní upraviť premietaný obraz tak, aby nebol nijako deformovaný.

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore