Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu remosku

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Remosky - elektrické hrnce


Máte radi jednoduchú prípravu jedla so skvelými výsledkami? Ak ste ešte navyše milovníkmi tradícií, určite by vás mohla osloviť remoska. Tento multifunkčný domáci pomocník vie veľmi milo prekvapiť.






Ako funguje elektrická remoska a jej využitie

Remoska je elektrický spotrebič, ktorý varí, pečie, griluje a podobne za pomoci vykurovacieho telesa. To je väčšinou umiestnené vo veku remosky a rovnomerne odovzdáva teplo do všetkých stien aj do dna nádoby na pečenie, tak aby bol pokrm pripravovaný úplne rovnomerne bez obáv z pripečenia.

Príprava jedál v remoske je pomerne rýchla, pretože ohrev je takmer okamžitý. Jedlo pripravované v remoske je navyše veľmi chutné, pretože počas prípravy neprichádza o vôňu a chuť a ak sa rozhodnete použiť remosku na pečenie mäsa, budete sa tešiť zo šťavnatej pochúťky.


  • Variabilita pri príprave jedla - možno v nej piecť, variť, smažiť, dusiť, zapekať aj rozmrazovať.

  • Rýchla príprava - remosku nie je pred použitím potrebné zahrievať.

  • Nízka spotreba energie - v porovnaní s klasickou rúrou, teplo je využité priamo na prípravu konkrétneho objemu jedla, nie na ohrev celej objemnej rúry. Oproti klasickej rúre je to úspora až 80 % energie.

  • Jedlo nemožno pripáliť - vďaka nepriľnavému dnu sa pokrmy nepripaľujú.

  • Zdravá príprava - nemusíte používať veľa oleja, pokrmy sa nepripália.

  • Výborná chuť jedla - jedlá si lepšie zachovajú chuť a arómu, sú mäkké a nevysušené.

  • Mobilita - pre svoju nízku hmotnosť a rozmery možno ju použiť aj mimo domova, napr. na chate či dovolenke.






Typy remosiek

Remoska na pečenie ponúka komfort pri akejkoľvek tepelnej úprave, ľahko sa ovláda aj udržuje, zvládne niekoľko tepelných úprav a ešte spotrebuje minimum elektrickej energie. Keď začnete premýšľať o jej kúpe, zamyslite sa najskôr nad tým, či chcete, aby vaša remoska mala okienko, alebo vám stačí taký model, ktorý okienko vôbec nemá.

Remoska s okienkom- veko s priehľadným sklom, ktoré vám umožní jedlo skontrolovať aj bez otvorenia remosky. Odklopením uniká teplo, čo sa neskôr negatívne prejaví na dĺžke prípravy aj účtu za elektrinu. Nevýhodou je fakt, že jedlo, ktoré sa pri pečení/varení nachádza tesne pod okienkom, nemusí prejsť dostatočnou tepelnou úpravou.


Remoska bez okienka - klasický typ remosky, remoska bez okienka bude piecť rovnomernejšie. Na kontrolu bude však nutné veko odklopiť. Ak ste teda odhodlaní neplatiť za energie viac, možno bude treba trochu cviku, než sa naučíte odhadovať správnu dobu prípravy aj bez priebežných kontrol.



Soft-tlakové veko - niektoré remosky majú okrem klasického veka s vykurovacím telesom tiež soft-tlakové veko, ktoré slúži k pomalému vareniu pod miernym pretlakom pary. Trochu tak supluje klasický tlakový hrniec a je vhodný predovšetkým pre varenie vývarov, omáčok či guláša. Toto veko býva väčšinou súčasťou celej sady spoločne s klasickým vekom, stretnúť sa môžete aj so soft-tlakovou pokrievkou, ktorá je určená na využitie hrnca na bežnom sporáku.






Materiál a povrchová úprava remosky

Výrobné materiály remosiek sú vo väčšine prípadov totožné. Keďže však tieto spotrebiče tvoria 3 samostatné časti, každý z nich je za každých okolností vyrobený z iného materiálu. Pri výbere sa zamerajte aj na povrchovú úpravu vnútorných stien hrnca a spodnej časti poklopu. Mali by byť nepriľnavé, v inom prípade môže byť údržba remosky veľmi náročná.






Odnímateľný poklop remosky

Poklop remosiek je vyrábaný z nerezového plechu. Tento materiál vyniká v oblasti dlhej životnosti, nenáročnej údržby a dobrých tepelnoizolačných vlastností. Na každom poklope nájdete 1 alebo 2 bočné rukoväte. V dlhšej z nich je ukrytý elektrický kábel. Ďalej sa na nej nachádza tlačidlo na zapnutie/vypnutie remosky. Rukoväte bývajú vyrobené z tvrdeného plastu, ktorý je odolný proti teplu a zároveň nemá vodivé vlastnosti, takže sa počas prípravy jedla nenahrieva.






Nádoba remosky

Nádoba remosky nazývaná tiež hrniec slúži na samotnú prípravu potravín. Vyrába sa z hliníka, pretože na rozdiel od nereze lepšie vedie teplo. Vnútro nádoby je potiahnuté teflónovou nepriľnavou vrstvou, aby sa jedlo pri varení neprichytilo o povrch. Výhodou teflonu je tiež to, že umožňuje prípravu jedál s použitím minimálneho množstva oleja. Nezabudnite na ľahké poškodenie teflónovej vrstvy kovovými nástrojmi. Používajte preto vhodné kuchynské náčinie.






Stojan remosky

Stojan remosky slúži ako podstavec pre nádobu a jeho funkciou je udržať nádobu na mieste na akomkoľvek podklade, samozrejme v blízkosti zásuvku. Vyrába sa z teplu odolného plastu, mal by byť stabilný a mať protišmykovú ochranu, aby sa remoska pri manipulácii nijako nehýbala. Vďaka stojanu nebudete klásť horúcu nádobu remosky priamo na stôl alebo kuchynskú linku.





Tvar remosky

Originálna remoska je vždy guľatá, na tom sa zatiaľ za tie roky nič nezmenilo. Samozrejme, že môžete naraziť aj na iné tvary, ale to už nie je originál. Jedná sa o elektrické panvice na pečenie, ktoré majú podobné funkcie i vlastnosti ako remoska, ale predsa len sú trochu iné.


  • Okrúhle remosky - zabraňujú prichytávaniu pokrmu v rohoch a zaisťuje rovnomerné prepečenie.

  • Štvorcové remosky / panvice na pečenie - majú síce pekný a veľmi elegantný dizajn, ale vo väčšine prípadov sa jedlo prichytí v niektorom z rohov.

  • Obdĺžniková remoska / panvica na pečenie - má tiež štýlový dizajn, ale inak je to v podstate to isté ako štvorcový model, len má iný tvar.


TIP : Pozor si však dajte aj na výšku, okrúhle el. hrnce sú spravidla vyššie, hranaté sú často na prípravu niektorých jedál príliš plytké.





Objem remosky

Základným parametrom je jej objem, ktorý by sa mal odvíjať od počtu stravníkov, pre ktorých budete v nádobe variť.Tie najmenšie modely vhodné napríklad do dvojčlennej domácnosti, na internát či na chatu mávajú objem do 2-3 litrov, tie väčšie potom minimálne 4 litre. V takom prípade už pohodlne pripravíte väčší počet porcií naraz alebo napríklad aj celé pečené kura. Pri niektorých modeloch je možné dokúpiť väčšie či menšie nádoby.





Hmotnosť remosky

S objemom samozrejme úzko súvisí aj celková hmotnosť. Tej venujte pozornosť hlavne vtedy, keď budete remosku často prenášať alebo s ňou dokonca cestovať. Menšie modely vážia 2 kg, remoska s objemom 4 l môže vážiť až 6 kg..





Príkon

Príkon je asi tým najdôležitejším parametrom, ktorý má priamy súvis s výkonom, a teda i spotrebou remosky. Nepísaným pravidlom je, že väčšie modely musia mať vyšší príkon. V inom prípade sa môže príprava jedla premeniť na trápenie. Samozrejme, spotrebiče s vyšším príkonom sú automaticky energeticky náročnejšie.


  • Klasické 2 l remosky majú spravidla príkon okolo 400 W.

  • Klasické 4 l remosky mávajú príkon 580 W.


S príkonom súvisí aj rýchlosť nahrievania a varenia. Čím vyšší príkon bude, tým bude príprava jedla rýchlejšia. Vyšší príkon znamená zároveň vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Napájanie remosky prebieha klasicky zo zásuvky. Ak ste na cestách, tak je možné využiť aj napájanie pomocou meničov z 12 V a 24 V na 230 V. Vhodné hlavne pri kempovaní alebo pri príprave pokrmov napríklad na odpočívadle. Napájať ju potom môžete z autobatérie.






Odnímateľná rukoväť a prívodný kábel

Pri výbere sa ďalej zamerajte na prívodný kábel. K poklopu môže byť pripevnený fixne alebo ho môžete v prípade potreby pohodlne odňať. Ak je rukoväť vrátane prívodného kábla odnímateľná, lepšie sa vám potom bude remoska skladovať.

Druhá alternatíva je praktickejšia najmä pri prenosoch a skladovaní. Po dovarení ho jednoducho odpojíte a k stolu môžete doniesť už len hrniec s pokrievkou.






Ovládanie remosky

Ovládanie remosky je jednoduché.

  • Remosku zapnete a vypnete tlačidlom umiestneným na rukoväti. Remosky sú obvykle nastavené na stálu automatickú teplotu v rozmedzí 160 až 180 °C, ktorú netreba upravovať.

  • Nastavenie teploty - môžete si vybrať modely s možnosťou nastavenia teploty. Bez možnosti nastavenia teploty bývajú spravidla lacnejšie modely. Ak si vyberiete z drahších modelov, teplotu varenia nastavíte pomocou ovládača na rukoväti. Výhodou je, že si budete môcť upraviť rýchlosť a spôsob prípravy jedla.

  • Časovač (minútka) – časovač je veľmi užitočnou funkciou, pretože si môžete nastaviť, ako dlho bude remoska vykonávať proces prípravy pokrmu.

  • Ochrana proti prehriatiu - užitočná funkcia, vďaka ktorej má kuchynský spotrebič pod kontrolou ohrev vydávaný ohrevným telesom. V prípade, že sa remoska teda akýmkoľvek spôsobom teplotne zaťaží, systém ohrievania sa automaticky vypne.






Zásady používania remosky

Remoska je univerzálnym kuchynským nástrojom s všestranným použitím. Môžete v nej pochutiny dusiť, smažiť, grilovať a piecť (vrátane prípravy najrôznejších múčnikov a dezertov). Aby ste s produktom boli dlhodobo spokojní, je vhodné dodržiavať pár zásad používania.


  • Remosku nie je potrebné vďaka rýchlosti prípravy jedla akokoľvek predohrievať. Aj napriek rýchlemu dokončeniu pokrmu sa tieto výrobky prezentujú až 80% úsporou oproti klasickým rúram.

  • Suroviny by sa pri varení nemali dotýkať veka. V takom prípade ich rozdeľte na menšie časti.

  • Pri miešaní potravín používajte nástroje, ktoré nepoškriabu povrch Remosky.

  • Neodklápajte veko zbytočne často, aby nedochádzalo k úniku tepla.

  • Odnímateľné veko s elektrickým káblom nikdy nevkladajte do vody, nie to ešte do umývačky. Vždy ho umývajte iba navlhčenou handričkou. Využiť možno aj šetrný saponát.

  • Pri odkladaní veka dbajte na to, aby teplá vnútorná časť smerovala vždy smerom nahor.





Údržba

Nádobu remosky vkladajte do umývačky riadu len vtedy, ak je to odporúčané výrobcom.Dbajte však vždy na to, aby bol prístroj vypojený z elektriny a úplne vychladnutý.

Zaschnuté zvyšky jedál neodstraňujte zoškrabávaním. Teflónový povrch je spravidla lepšie čistiť ručne bez použitia agresívnych prostriedkov na odstraňovanie nečistôt. Vhodnejšie je nechať nádobu odmočiť.

Veko remosky má integrovanú tepelnú špirálu, nikdy ho nenamáčajte, aby nedošlo k vniknutiu vody. Očistite ho navlhčenou handričkou. Môžete použiť aj saponát na odmastenie a veko potom dôkladne pretrieť.







Cena remosiek

Cena remosiek sa najčastejšie pohybuje okolo 100 €. Tu platí, že čím je remoska nastaviteľnejšia a materiálovo či elektronicky vyspelejšia, tým je drahšia.

Na trhu môžete nájsť najlacnejšie remosky za ~80 €, no tie budú objemovo menšie, budú vyrobené z lacnejšieho materiálu bez kvalitnej povrchovej úpravy a z hľadiska príkonu budú takéto remosky spotrebúvať menej elektrickej energie, čo obvykle môže znamenať dlhšiu prípravu pokrmu. Ak remosku plánujete využívať len občas, aj lacnejší model môže jednoznačne vyhovovať pri akomkoľvek jeho využití.


Drahšie remosky sa môžu pohybovať od 150 do 200 €, tie poskytujú o čosi viac funkcií, ochrán, kvalitnejší materiál s povrchovou úpravou, rovnako ponúkajú vyšší objem, viacero druhov viek, stojan a ich príkon je kvôli zvýšenému objemu spravidla vyšší.

Na rozdiel od mnohých iných produktov, aj lacná remoska je kvalitným výrobkom, ktorý má všetky potrebné náležitosti. Tie z nej robia skvelého pomocníka v mnohých situáciách – od varenia v kuchyni, po grilovanie pri rybníku alebo pečenie počas kempovania.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore