Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom vŕtacieho a sekacieho kladiva

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Vŕtacie a sekacie kladivá


Výber vhodného typu vŕtacieho, sekacieho alebo búracieho kladiva závisí od typu materiálu a činnosti, ktorú sa chystáte robiť. Osekávanie obkladu či sekanie drážok pohodlne zvládnu ľahké a stredné vŕtacie kladivá. Na vysoké zaťaženie, vysekávanie či vŕtanie otvorov s veľkým priemerom sú zas vhodné veľké kombinované a búracie kladivá.


Použitie ťažkého demolačného nástroja, akým je aj vŕtacie kladivo, môže byť veľmi náročné pre naše telo. Opakujúca sa činnosť, ťažký nástroj. Nepravidelná, vždy meniaca sa pracovná poloha je veľkou skúškou toho, ako dobre náradie pracuje. Dôležité je aj to, ako sa počas práce a po jej skončení cítite. Či náradie pracuje pre vás, alebo vy pracujete pre náradie.


Vŕtacie kladivá


Sekacie a búracie kladivá


Kombinované/univerzálne kladivá




Výkon a príkon

Výkon ja zásadný parameter, ktorý udáva reálnu silu náradia. S ním úzko súvisí príkon, ktorý zas definuje množstvo spotrebovanej energie. V podstate čím vyšší výkon, tým silnejší materiál sa dá zdolať.

  • Pre bežnú domácnosť úplne stačí 600 W

  • Na vŕtanie do panelu aj 800 W

  • Modely s výkonom nad 1200 W sú určené pre profesionálov, tie si poradia aj so železobetónom či mramorom


TIP : Ak hľadáte hlavne vysoký výkon , nezabudnite pritom, že čím bude vyššia, tým väčšia bude aj hmotnosť kladiva , tým viac sa pri práci zapotíte.





Systém a mechanizmus upínania

Momentálne sa môžete stretnúť so samoupínacím systémom SDS (Special Direct Systém), umožňuje rýchlu výmenu nástrojov v skľučovadle bez použitia kľúča. Výhodou tiež je to, že takto sa dosiahne aj efektívnejší prenos energie z motora na špičku nástroja.


  • SDS-Plus mechanizmus - pre ľahšie typy kladív, upínacia stopka s priemerom 10 mm a dva žliabky, ktoré zabraňujú nežiadúcemu pretáčaniu, možno upevniť vrtáky s priemerom 4 - 32 mm alebo vŕtacie korunky väčších priemerov.

  • SDS-Max mechanizmus- na ťažké a výkonné kladivá s pneumatickým príklepom, upínacie stopky s priemerom 18 mm s tromi žliabkami, pre vrtáky s priemerom 12 - 52 mm.

  • SDS-Quick mechanizmus- akumulátorové vŕtacie kladivá, priemer upínacej stopky je 6,5 mm.


Sila príklepu


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore