Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vymeniť olej vo vašom aute?

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ako vymeniť olej vo vašom aute?


Motoristi často zabúdajú na pravidelnú výmenu motorového oleja, alebo im výmena oleja nepripadá dôležitá. Ak chcete, aby váš automobil vydržal čo najdlhšie v bezchybnom stave, neostáva vám nič iné, ako ho svedomite meniť. Motorový olej zabezpečuje mazanie motora a jeho správne fungovanie. Ak nie ste vyložene nešikovní a nevadí vám, že sa pri práci zašpiníte, ľahko olej vymeníte aj sami.

Nová náplň by mala vyhovovať požiadavkám výrobcu vozidla. Všeobecne sa neodporúča prechod z horšieho oleja na lepší, teda napríklad z polosyntetiky na plnú syntetiku. Tu totiž hrozí uvoľnenie usadenín a upchatie mazacích kanálikov – výsledkom môže byť zničenie motora. Moderné oleje by síce nemali robiť usadeniny takmer žiadne, napriek tomu tu určité riziko existuje.





Kedy je správny čas na výmenu oleja

Výmena závisí od počtu kilometrov, ktoré autom najazdíte. Mnohí motoristi majú v pamäti, že motorový olej by sa mal meniť každých 15 000 km.m.Dôležité je rozlišovať, či jazdíte výhradne v mestskej premávke, v medzimestskej premávke, alebo, naopak, v tej kombinovanej. Pri každej z nich sa totiž komponenty motora úplne inak opotrebúvajú.


Minerálne oleje

Minerálne oleje 5W-40 sa napríklad oplatí meniť v mestskej premávke po 10 000 km, v prípade kombinovanej po 12 000 km, pri medzimestskom šoférovaní je to po 13 500 km.


Polysyntetické oleje

Ak máte k dispozícii polysyntetické oleje (napr. 10W-40 a 5W-40), mechanici odporúčajú meniť olej v aute v mestskej prevádzke po 12 000 km, v kombinovanej po 13 500 km a v medzimestskej premávke po 15 000 km.


Syntetické oleje

V prípade syntetických olejov (5W-40 a 5W-30) je interval ešte dlhší, a to v mestskej prevádzke po 13 500 kilometroch, v kombinovanej a medzimestskej až 15 000 km.Pri syntetických motoroch s predĺženou životnosťou v mestskom režime stačí meniť olej po prejdení 17 000 km, pri kombinovanom 20 000 km a pri medzimestskom až 25 000 km.


TIP : Ak chcete mať istotu, olej by ste mali meniť každý rok, pretože podliehajú aj oxidácií. Väčšina áut je dnes vybavená palubným počítačom, ktorý na nutnosť výmeny oleja upozorní asi 1 000 km pred vypršaním servisného intervalu.




Dolievanie motorového oleja

Motor pri svojom chode prirodzene spracuje určitý objem oleja. Časť sa dostáva do spaľovacieho priestoru, kde zhorí a spolu s výfukovými plynmi vyletí do ovzdušia. Kým v prípade nových áut je spotreba motorového oleja zanedbateľná, s rastúcim počtom najazdených kilometrov stúpa. Dôvodom je predovšetkým narastajúca vôľa medzi komponentami motora spôsobená opotrebovaním materiálu a tesnení. Vyššou spotrebou motorového oleja sú známe napríklad motory TSI väčších objemov, ktoré vedia „zožrať“ aj 1 liter oleja na 1000 km.


TIP : Aby ste mali istotu, že motor je stále dostatočne mazaný, je potrebné pravidelne kontrolovať hladinu oleja. Keď vidíte, že sa blíži k minimálnej hranici, olej je potrebné doliať. V tomto prípade len otvoríte viečko na motore a dolejete potrebné množstvo nového oleja, aký odporúča výrobca auta.




Možnosti a riziká výplachu pohonnej jednotky

Niektorí mechanici vám v tomto prípade odporučia urobiť výplach motora pomocou špeciálnej chémie, ktorá sa pridá do starého oleja, a po určitej dobe behu sa všetko vypustí. Až potom prichádza na rad nový olej. Opatrnejšiu cestu po výplachu predstavuje aplikácia nejakého lacného oleja spĺňajúceho požadované nároky a jeho nahradenie treba už po 100 km ďalšou novou náplňou. Lacný olej zozbiera zvyšky výplachovej chémie a nový potom príde do lepšie vyčisteného motora. Aj tu ale existuje riziko, že výplach uvoľní niektoré úsady, ktoré sa nepodarí vypustiť a neskôr môžu zapríčiniť vážne problémy.

Výplach sa niekedy robí, aj keď kúpite ojazdený automobil a netušíte, aký olej predchádzajúci majiteľ používal. Horší olej, teda napríklad polosyntetika namiesto syntetiky, sa používa, ak agregát trpí vyššou spotrebou oleja. Väčšia hustota potom túto spotrebu dokáže o niečo znížiť. Existujú aj špeciálne oleje, ktoré sú určené pre automobily s vyšším počtom najazdených kilometrov. Za normálneho režimu by sa ale mala stará náplň nahrádzať olejom zhodných parametrov. Nemusí byť ale od rovnakého výrobcu. S olejom sa pritom vždy mení aj olejový filter.


TIP : Pokiaľ dochádza k úbytku oleja, vždy by sa mal dolievať produktom rovnakej značky a viskozity. Dôvod je prostý. Jednotliví výrobcovia používajú rôzne prísady zlepšujúce mazivosť a podobne. Premiešanie prísad rôznych firiem by pritom nemuselo robiť dobrotu.




Starostlivosť o olej sa vám rozhodne vráti

Ak si olej vymieňate sami, nezabudnite si pri každej výmene zapísať počet najazdených kilometrov. Veď kto by si pamätal, kedy a pri akom stave tachometra sa olej menil naposledy? Na tento účel je ideálny štítok výmeny oleja či servisný štítok, ktorý sa lepí na stĺpik dverí alebo do priestoru motora. Môžete si ho kúpiť, alebo stiahnuť z internetu a vytlačiť.

Ak vám olej vymenia v autoservise, mechanik vám zapíše dátum výmeny do servisnej knižky. Či už využijete služieb profesionálov, alebo si olej meníte sami, pravidelná výmena oleja sa vám oplatí aj v prípade, že máte v pláne auto za niekoľko rokov predať, pretože zvyšuje hodnotu ojazdeného auta.


TIP : Dokonalé mazanie motora je základným predpokladom, aby vám vozidlo dlho a bezpečne slúžilo. Bezpečná jazda ale závisí aj od dĺžky vašej brzdnej dráhy, preto sledujte hĺbku dezénu na vašich pneumatikách a zavčasu si kúpte nové a kvalitné pneumatiky.

ZDROJ www.az-pneu.sk

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore