Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
S akým darčekom sa vybrať na prvú návštevu novorodenca

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Novorodenec - s akým darčekom sa vybrať na prvú návštevu


Prvá návšteva bábätka je špeciálnym momentom. Úvahami nad dokonalým darom preto mnohí z nás strávia nemálo času. Ak chcete venovať niečo originálnejšie ako dupačky či cumlík, je dobré vziať do úvahy i to, kde sa prvé stretnutie bude odohrávať a aký blízky vzťah k dieťatku máte.Narodenie nového člena rodiny je vždy veľká udalosť. Všetci sa tešíme na chvíľu, keď malého chlapčeka alebo dievčatko budeme môcť privítať medzi nami.

Stojíte pred neľahkou úlohou. Vybrať správny darček pre novorodenca, ktorý by mal byť praktický a potešiť mamičku. Určite si to nenechajte na poslednú chvíľu.Najideálnejšou možnosťou je spýtať sa priamo budúcej mamičky, čo by potrebovala. Nebude na škodu popredu si overiť, či vami vytipovaný darček už nedostali od niekoho iného, alebo si ho sami nezadovážili.


Pokiaľ nechcete budúcich rodičov zaťažovať alebo ich chcete jednoducho prekvapiť, vsaďte na niečo praktické, čo sa v starostlivosti o bábätko jednoducho zíde.Keď chcete kúpiť drahší darček pre novorodenca, ale finančne vám to nevychádza, môžete sa s ostatnými členmi rodiny alebo priateľmi poskladať. Hojdacie kresielka, jedálenské stoličky, baby monitory nemusia byť pre novopečených rodičov cenovo dostupné, ale týmto spôsobom môžete splniť ich sen.


Aj keď kupujete darček pre novorodenca, majte na pamäti isté kritériá, ktoré by mal spĺňať


Súprava na odtlačky ručičky a nožičky

Súprava na jednoduché vytvorenie odtlačku ručičky a nožičky umožňuje rodičom uchovať si jedinečnú pamiatku na obdobie, keď bolo ich dieťatko úplne malinké. Súčasťou balenia býva drevený trojrámček, určený na vystavenie odtlačku ručičky a nožičky aj s fotografiou bábätka. Ide teda nielen o milú spomienku, ale aj štýlovú bytovú dekoráciu.


Kniha na uchovanie prvých spomienok alebo fotoalbum

Spoločne strávené chvíle krátko po narodení bábätka patria medzi tie najcennejšie. Dajte rodičom možnosť zhmotniť ich. Na tento účel najlepšie poslúžia spomienkové knihy alebo fotoalbumy.Nielen z fotografií a rozprávania rodičov, ale aj z osobnej knihy sa môže dieťa neskôr dozvedieť, ako vyzeralo, koľko vážilo, kedy po prvý raz povedalo tata a kedy začalo chodiť. Kniha, do ktorej si jeho mama bude všetky tieto údaje zapisovať, je ďalší z príjemných darčekov.

V ponuke kníhkupectiev nájdete rôzne verzie zápisníkov, ktoré umožňujú zachovať aj fotografie, ultrazvukové snímky či náramok z pôrodnice.


TIP : Prvé hračky pre bábätko musia byť vysoko kvalitné a maximálne bezpečné v jasných farbách, jednoduchých tvarov, ľahké s pohodlnou rukoväťou. Predpokladá sa, že prvé farby, ktoré dieťa začína rozlišovať, je žltá a červená.


Kolotoč nad postieľku

Kolotoč nad postieľku je častokrát prvá hračka pre bábätko. Je skutočne na vás či vyberiete jednoduchý drevený kolotoč, kolotoč s mechanickým natáčaním alebo kolotoč nad postieľku na batérie nielen s melódiou ale aj svetelnými efektmi.


Hryzadlá a hrkálky


Hračka na kočík - závesné hračky

Určite netrafíte vedľa, ak bábätku prinesiete závesnú hračku na kočík či autosedačku. Upútajú jeho pozornosť a podporia rozvoj jeho zrakových a hmatových schopností.


Látková knižka

Najmenších drobcov, ktorí len nedávno začali skúmať svet, môžete potešiť krásnou textilnou knižkou. Bábätkám ponúkne množstvo podnetov a zaujme pútavými farebnými obrázkami. Na základe nich spolu s rodičmi môžu vymýšľať rôzne príbehy. Niektoré disponujú pútkom so suchým zipsom, vďaka čomu je možné knižku jednoducho zavesiť na postieľku alebo na kočík a mať ju vždy na dosah ruky.


Detská osuška

Vyberte osušku dostatočných rozmerov navrhnutú špeciálne pre batoľatá s pohodlnou kapucňou. Pozornosť venujte materiálu, ktorý by mal byť na dotyk príjemný, šetrný voči jemnej pokožke najmenších a dobre absorbujúci vodu. Navyše, môžete potešiť veselým detským motívom.


Spací vak pre novorodencov

Väčšina detí počas spánku veľmi rýchlo ostáva bez prikrývky, a preto patrí spací vak k praktickým darčekom pre novorodenca. Mamička ním získa istotu, že dieťatku počas spánku nebude zima, neprechladne a tiež budú obaja pokojne spať.


Podbradník

Obdarovať ich môžete látkovým podbradníkom alebo plastovým či silikónovým podbradníkom, ktorého prednosťou je jednoduchá údržba. Na trhu nájdete nielen klasické podbradníky, ale aj praktickejšie varianty – podbradníky s korýtkom alebo s rukávmi, ktoré zachytávajú omrvinky, resp. chránia oblečenie pred ušpinením.


Jedálenská sada na kŕmenie pre najmenších

V jedálenskej sade nájdete všetko potrebné pre dieťatko. Prvých 6 mesiacov uplynie rýchlo a pre čas prvých príkrmov mamička s radosťou vytiahne prvý pohárik, tanierik, misku a lyžičku pre malého papkáča. Poháriky a sada na kŕmenie musí byť vyrobená zo špeciálnych, nerozbitných materiálov. Prikloňte sa k jasným farbám s roztomilým detským motívom. Lyžička aj pohárik musia mať pohodlnú rukoväť, aby ich dieťatko ľahko uchopilo do svojich malých dlaní a samozrejme musia byť ľahké.


Jedálenská stolička

Detská jedálenská stolička ako darček pre novorodenca bude nepostrádateľným pomocníkom rodičov pri kŕmení dieťaťa.


Detské oblečenie s vtipným motívom

Uvažujete, že bábätku venujete oblečenie? Čo tak rozveseliť rodičov tričkom pre drobca s vtipným motívom?

Detská deka

Tento darček určite nájde mnohostranné využitie, a to nielen počas chladnejších mesiacov. Pri výbere upriamte pozornosť na kvalitu materiálu, uprednostnite mäkkú vlnu alebo bavlnu..Ako originálny darček môžete venovať detskú deku s plyšákom.


Deka na hranie

Vynikajúci darček pre bábätko a jeho rozvoj.Deka na hranie patrí ku krásnym ale aj veľmi praktickým darčekom pre novorodenca. Dieťatko na nej strávi hodiny zábavy, ale zároveň deka na hranie prispieva aj k rozvoju dieťatka, najmä ak je deka vyrobená z rôznych materiálov a hracích prvkov, ktoré podporujú hmatové, vizuálne vnímanie dieťatka.

Hudobný a svetelný projektor


Svetelný projektor často doplnený o príjemne znejúce melódie dokáže vytvoriť nádhernú atmosféru pred spaním.


Novorodenecká darčeková súprava

Ideálny darček pre novopečenú mamičku môžu byť dojčenské fľaše a cumle


Detská elektronická pestúnka


Lehátko alebo elektronická hojdačka pre deti do 6 mesiacov

Lehátko alebo elektronická hojdačka je darček pre novorodenca, ktorým spravíte mamičke veľkú radosť a dieťatku poskytne nové podnety potrebné pre jeho vývoj. Mama bude môcť v lehátku pri varení, upratovaní presúvať dieťatko z miestnosti do miestnosti a mať ho stále pod dohľadom.Pri výbere darčeka pre novorodenca je tiež dobré uvedomiť si, že nekupujete dar výlučne pre bábätko, ale tak trochu aj pre jeho mamičku. A to najmä vtedy, ak sa rozhodnete pre niečo praktické, ako napríklad detská pestúnka či vibrujúce ležadlo. Týmto darom totiž mamičke poskytnete čas na oddych a chvíľu pre seba.


Detské šperky

K ďalším hodnotným darčekom patria detské šperky. Pre malé dievčatko sa hodia náušnice, náramok alebo retiazka z príveskom. Pravdepodobne ich dostane neskôr, no dôležité je, že budú od vás. Týmto nápadom sa môžete inšpirovať aj vtedy, keď budete premýšľať nad darčekom ku krstinám.


Osobný predmet

Tanierik, hrnček, plyšový medvedík, čiapka či uterák. Veci budú o poznanie krajšie a osobitejšie, ak bude na nich vyšité alebo vytlačené meno dieťatka s dátumom jeho narodenia.

Čomu sa pri kúpe darčeka radšej vyhnúť

Novorodenec ešte nevníma že dostalo nejaký darček. Preto neodporúčame kúpu plyšových hračiek, z ktorých bude mať radosť až vo vyššom veku. Zatiaľ budú zbytočným lapačom prachu a spúšťačom alergických reakcií a budú zaberať miesto. Podobným prípadom sú aj topánočky. Tie bude dieťatko potrebovať až po jednom roku života. To isté platí aj o detskej kozmetike. Detská pokožka je individuálna a mamička najlepšie vie, čo je pre jej dieťatko dobré, takže výber radšej nechajte na ňu.


Viac v článku “Darčeky pre novopečenú mamičku”

30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore