Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom najlepšieho set-top boxu

   9min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Set - top boxy

Set-top box dokáže dekódovať televízny signál do takej podoby, aby dokázal váš televízor vo výstupe ponúknuť kvalitný obraz a zvuk. Vďaka prechodu na nový formát DVB-T2 (nový vysielací štandard) dosiahne televízor vyššiu kvalitu prenosov a k dispozícii je aj viac programov. Ich hlavnou schopnosťou je teda transformácia signálu do takej podoby, aby ju dokázal spracovať váš televízor.







Ako vybrať set-top box?


  1. Pri výbere sa uistite, že set-top box podporuje nový digitálny štandard DVB-T2.

  2. Aby bolo nové zariadenie možné používať, musia byť kompatibilné s konektormi na vašom televízore. Nový set-top box by mal obsahovať aspoň jeden rovnaký konektor ako váš televízor.

  3. Pred kúpou si nechajte predviesť set-top box s televíziou a vyskúšajte si zobraziť položky menu, ak nebude korektne zobrazená slovenčina, zariadenie nekupujte. Predídete tak nečitateľne zobrazeným názvom staníc a programov.

  4. Pre spríjemnenie použitie vášho televízora si kúpte set-top box s nadštandardnými funkciami, napríklad integrovaným dátovým priestorom, elektronickým programovým sprievodcom či možnosťou pripojenia externého dátového disku.






Typy

Pri základom delení set-top boxov považujeme za ukazovateľ ich základné vybavenie, vďaka ktorému je možné ich následné využitie pre potreby, ktoré vyžaduje samotný používateľ. Niektoré televízory si vyžadujú technicky prepracovanejšie set-top boxy než iné. I keď je pravda, že mnohé set-top boxy sú už dnes na úrovni, kedy dokážu spolupracovať a dekódovať signál v prípade akéhokoľvek televízneho prijímača.


Jednoduché káblové set-top boxy

Najjednoduchšie prístroje transformujú digitálny signál na analógový prostredníctvom káblového pripojenia DVB-T, a ten je následne spracovaný televízorom. Jedná sa o digitálne prijímače pre pozemné televízne vysielanie (DVB-T / T2). S týmito jednoduchými modelmi je možné sledovať (nahrávať) iba jeden program v jeden okamih.


Jednoduché satelitné set-top boxy

Tento model má pre zmenu zadanie odlišné, vzhľadom na transformovanie digitálneho signálu, ktorý je prijímaný cez satelit – parabolu. Ide o formát DVB-S (S ako satelit). Televízor však musí byť vybavený čítačkou dekódovacích kariet, ak nie, poskytovateľ satelitného vysielania vám ju prenajme alebo si obstaráte set-top box so schopnosťou dekódovania DVB-S2 signálu.


Duálne (s dvoma tunermi)

Tzv. twin set-top boxy (s dvoma tunermi, dvojtunerové) sú vyrobené tak, aby dokázali súčasne prijímať dva programy súčasne (napr. z DVB-T2 a DVB-S), čo umožňuje sledovať jeden program a pritom nahrávať (najčastejšie na pripojený DVD / HDD rekordér) druhý. Tento typ sa vyrába aj vo drahšie variante s vstavaným pevným diskom, kedy samozrejme už nie je potrebné pripojenie k prehrávaču. Využiť ho navyše môžete aj na sledovanie rozdielnych relácií na viacerých televíziách súčasne z jedného set-top boxu. Treba však počítať s vyššou cenou.


Kombinované (hybridné) set-top boxy

S týmito set-top boxmi je možné súčasne sledovať ako stanice pozemného vysielania (DVB-T / T2), tak televízne relácie vysielané iba cez satelit (DVB-S / S2).


Set-top box s pevným diskom / PVR

Takéto set-top boxy sú vybavené integrovaným pevným diskom a umožňujú nahrávanie vysielaných televíznych programov . Rozlišujú sa len množstvom tunerov, aby dokázali nahrávať a prehrávať zároveň. Rozhodovať môže aj kapacita úložiska.


Set-top box k PC

Špeciálnu kategóriu tvoria prístroje, ktoré sú určené pre počítače alebo notebooky. Buď je možné použiť ako rozširujúcu kartu alebo sa zasúvajú do USB portu. Vďaka nim je potom možné sledovať programy priamo na obrazovke počítača, prípadne ich nahrávať na pevný disk počítača.










Rozdelenie podľa typu vysielania

Bezpochyby tou najzásadnejšou podmienkou pri výbere vhodného set-top boxu je plná kompatibilita s najnovším štandardom vysielania, najlepšie potvrdená vo forme certifikátu od rádiokomunikácií. Dajte si pozor na to, že k dostaniu sú stále aj set-top boxy, ktoré podporujú iba systém DVB-T! Vždy teda dbajte na to, aby obstarávané zariadenie podporovalo príjem DVB-T2 / HEVC. Tieto prístroje sú väčšinou opatrené nálepkou, ktorá potvrdzuje plnú kompatibilitu s novým štandardom vysielania.


Pozemný signál / DVB-T2

Nový štandard pozemného (anténového) televízneho vysielania.. Ak potrebujete pozemný signál, zakúpte si set top box, ktorý podporuje DVB-T pozemný signál. Pozemný signál je poskytovaný zadarmo. Ak nemáte v TV tuner na DVB-T2, budete si musieť zakúpiť set top box, ktorý tento pozemný signál podporuje.

Je dôležité si vybrať výrobok s podporou DVBT-2, to je alfa a omega výberu. Tieto prístroje bývajú obvykle opatrené certifikáciou Slovenskej Rádiokomunikácie, informujúcej zákazníkov o podpore tohto spôsobu vysielania. V prípade, že váš prístroj tento vysielací štandard nepodporuje, budete doma po zapojení výrobku nemilo prekvapení. Zariadenie vám pochopiteľne nebude fungovať


Satelitné vysielanie / DVB-S

Ak máte doma satelit, potom sa vám bude hodiť set-top box, ktorý podporuje satelitné vysielanie. Vyberiete si set top boxy s podporou satelitného vysielania DVB-S2. Samozrejme k úspešnému fungovaniu takého set-top boxu potrebujete aj dekódovaciu kartu od poskytovateľa satelitného pripojenia.


Káblové vysielanie / DVB-C

Pre káblové vysielanie si môžete vybrať set top boxy s podporou káblového vysielania DVB-C. Káblové vysielanie je platenou službou.


Internetové vysielanie / IPTV

Internetové televízne vysielanie si opätovne vyžaduje iný typ set-top boxu, ktorý v základe podporuje formát IPTV. Toto vysielanie je však spravidla riešené s poskytovateľom takejto služby, ktorý by vám mal presne povedať, aký typ set-top boxu pre internetové vysielanie budete potrebovať. Niektoré set top boxy podporujú internetové vysielanie IPTV. Set top boxy, ktoré podporujú takýto štandard sú schopné prenášať internetové vysielanie. To býva zvyčajne platené a musíte si ho zariadiť u niektorého z poskytovateľov.


Kombinované vysielanie

Tie najlepšie set top boxy sú schopné kombinovať niekoľko typov vysielania naraz. Možno si tak vybrať kombinovanej set top boxy, ktoré podporujú pozemné aj satelitné vysielanie, pozemné a IPTV a mnoho ďalších iných kombinácií. Také multifunkčné set top boxy sú však o niečo drahšie. Ak nevyužijete niekoľko vysielanie na raz, nemá cenu si taký prístroj kupovať.







Konektivita - možnosti pripojenia k TV

Ďalším veľmi dôležitým parametrom pri výbere Set top boxu je to, akým spôsobom ho budete pripájať k vašej televízii či k inému zobrazovaciemu zariadeniu. To sa najmä odvíja od toho, ako veľmi novú máte televíziu. Ak máte novú televíziu, určite bude podporovať pripojenie cez HDMI. Staršie televízory sú vybavené SCART vstupom. Ďalšie staršie televízia môžu byť vybavené anténovým vstupom.

Pokiaľ chcete set-top box použiť pre televízor staršieho typu, dbajte na vhodné konektory. Novšie televízie majú konektor HDMI, u tých starších ale často chýba a majú len SCART alebo konektory Cinch, ktoré je možné pomocou redukcie ku konektoru SCART pripojiť. Niektoré set-top boxy sú opatrené aj RF modulátorom, ktorý umožní pripojenie cez anténny vstup.


  • HDMI prepojenie - prepojenie cez HDMI je v dnešnej dobe najbežnejším spôsobom. HDMI je jeden z najmodernejších spôsobov prenosu videa a obrazu digitálne. Zaisťuje vysokú kvalitu obrazu a zvuku. Nájdete ho u novších televízorov. Prakticky skoro každý set top box je vybavený výstupom pre HDMI.

  • SCART konektor - so SCART prepojením sa stretnete najmä u starších klasických televízií. Veľa modelov set top boxu na trhu je vybavené SCART výstupom. SCART má o niečo nižšiu kvalitu obrazu než HDMI.

  • AV prepojenie - niektoré televízory môžu byť vybavené ešte starším AV prepojením. Ak nemáte na TV SCART ani HDMI, budete musieť použiť prepojenie cez AV. Tu si dávajte pozor na to, či takýto vstup vami vybraný model set top boxu má. Tento spôsob prepojenia nie je v dnešnej dobe už toľko bežný ako SCART alebo HDMI.






Ovládanie

Všetky modely set-top boxov sú samozrejme dodávané so samostatným diaľkovým ovládaním. ktoré slúži na zapnutie a vypnutie prístroja, ladenie programov, ich usporiadanie, výberu a na ovládanie ďalších funkcií, napríklad voľby jazykovej stopy, titulkov alebo rodičovského zámku. Niektoré modely set-top boxov ponúkajú aj možnosť manuálne ovládanie základných funkcií, čo nie je vôbec zlé – pokiaľ dôjde k poruche ovládača alebo trebárs len dôjdu batérie a nemáte iného k dispozícii, vzniká inak veľký problém.

Samotnej televízii však pochopiteľne zostáva pôvodný ovládač .Aby ste nemuseli používať niekoľko ovládačov naraz, chcite set-top box, ktorý je možné spárovať s univerzálnym ovládačom.Ten sa potom dá použiť na ovládanie set-top boxu, tak aj na ovládanie televízie, čo je oveľa jednoduchšie.







Pamäťový disk

Dôležité je aj to, či je set-top box vybavený zabudovaným pamäťovým diskom alebo či budete používať externý disk. So vstavaným pevným pamäťovým diskom sa stretneme len u najdrahších modelov, ktoré umožňujú nahrávanie z televízneho vysielania bez pripojenia ďalších zariadení (USB alebo externého disku). U vstavaného disku rozhoduje teda jeho kapacita.







Aktualizácia firmware

Vyspelejšie set-top boxy umožňujú aktualizovanie zabudovaného firmwaru. Ide napríklad o možnosť doplnenia nových funkcií, zrýchlenie užívateľského prostredia alebo podporu nových jazykov. Najjednoduchšie sa aktualizujú zariadenia s pripojením na internet. Nový firmware si v takom prípade jednoducho stiahnete a nainštalujete. Proces navyše často prebieha automaticky. Pri offline set-top boxoch firmware zaktualizujete stiahnutím na počítači, uložením na externé úložisko a následným pripojením k set-top boxu. Pokiaľ váš model neponúka ani túto možnosť, východiskový firmware je zároveň aj finálnym.

Niekedy sa vo vašom novom set top boxu môže objaviť chyba alebo výrobca môže ponúkať nové funkcie v novšej aktualizáciu firmware. Preto sa možnosť aktualizácie firmware hodí. Niektoré modely ponúkajú aktualizáciu cez Wi-Fi. Pri iných musíte stiahnuť aktualizáciu na flash disk a nainštalovať ju, čo môže byť pre menej technicky zdatných používateľov ťažšie. Niektoré modely naopak nemusia ponúkať aktualizácie firmvéru vôbec.







Lokalizácia

Pre prevažnú väčšinu užívateľov je optimálne nastavenie slovenského jazyka v menu, rovnako ako pre sledovanie teletextu alebo programového sprievodcu (EPG). Správnu lokalizáciu spoznáte jednoducho – už ovládacie menu bude v slovenskom jazyk, spĺňajúce normy pre kódovanie a diakritiky, označovaná ako ISO 6937 (na multiplexe A) alebo ISO 8859-2 (na ďalších vysielacích sieťach).







Funkcie

  • EPG – (elektronický programový sprievodca), Praktická funkcia, ktorú má väčšina set-top boxov., digitálny televízny program všetkých naladených staníc, a to na niekoľko dní dopredu. Vám potom stačí stlačiť tlačidlo na ovládači, pozrieť sa, čo sa kde vysiela, a bez otravného hľadania rovno prepnúť na kanál so zaujímavým obsahom.

  • CI slot– umožňuje čítanie dekódovacích kariet, máte tak sprístupnené i kódované programy a stanice. Kartu prenajíma poskytovateľ satelitného vysielania.

  • Pevný disk – väčšinou internou pamäťou, a teda zabudovaným pevným diskom disponujú drahšie modely set-top boxov. Následne je možné nahrávať televízny obsah priamo do internej pamäte zariadenia. Nepotrebujete tak externé úložisko.

  • Nahrávanie – ak máte v pláne nahrávať si televízne vysielanie, táto funkcia bude pre vás podmienkou. Otázkou je, či investujete do zariadenia s integrovaným pevným diskom, alebo si zaobstaráte externý disk či videorekordér. Vtedy je nahrávanie označené ako PVR. V tom prípade dbajte na to, aby ste zakúpili zariadenie, ktoré má USB konektor.

  • USB vstup – táto funkcia sa vám hodí, ak si chcete vo vašej televízii prehliadať obrázky, počúvať hudbu alebo pozerať sa na videá, ktoré si stiahnete z vášho PC na externý flash disk či HDD. Je to veľmi užitočná funkcia a v dnešnej dobe je jej vybavená úplná väčšina set top boxov. Dávajte si len pozor na to, aké formáty je set top box schopný prehrávať.

  • YouTube- niektoré modely môžu byť vybavené funkciou, ktorá vám prehrá videá z YouTube. Tieto set top boxy sú zároveň vybavené aj funkciou pre pripojenie na internet.

  • Sleep Timer (časovač)- pomocou tejto funkcie si môžete nastaviť, kedy sa má set-top box zapnúť či vypnúť. Rovnako tak môžete v určitý čas spustiť nahrávanie daného programu.

  • TimeShift – s touto funkciou môžete sledovať obľúbenú reláciu s určitým oneskorením. Umožňuje pozastaviť vysielaný program v reálnom čase a opätovne si ho neskôr pustiť. Dôležité však je, aby bolo spustené nahrávanie.

  • DivX – jeden z najobľúbenejších formátov, ktorý umožňuje prehrávanie filmov a videí z externého úložiska.

  • HbbTV – tzv. hybridné vysielanie, ktoré umožňuje príjem digitálneho a internetového pripojenia súčasne. Na základe toho možno mať v zariadení prístup k interaktívnemu obsahu. Dokonca teda môžete spúšťať obsah z internetového archívu (Magio, UPC, Orange TV…).

  • Podpora MHP – inovatívnejšie set-top boxy dovoľujú využívanie interaktívnych aplikácií, napríklad môžete realizovať nákupy z digitálnej knižnice poskytovateľa televíznych služieb (TV archív, Netflix, HBO). Vďaka tomuto systému možno napríklad priamo objednávať tovar zobrazený v reklame.

  • Operačný systém – umožňuje inštalovať rôzne aplikácie, ktoré rozšíria ponuku o hry, aplikácie ako YouTube, Spotify a iné. Zároveň je však potrebné pripojenie k internetu.

  • FastScan – zabezpečuje automatické ladenie programov a ich aktualizáciu.






Tipy na záver

  1. Kvalita obrazu pri vysielaní DVB-T2 v súčasnosti na väčšine staníc nie je v HD. Jedná sa len o prechodný problém a po zrušení DVB-T, bude vysielanie v HD kvalite realizované. Súčasný stav je daný preťažením sietí, pretože je súbežne vysielané DVB-T aj DVB-T2.

  2. Nie je nutné investovať do set-top boxov, ktoré umožňujú prevod obrazu vo 4K (Ultra HD) rozlíšení. Na väčšine bežných televízorov nespoznáte medzi rozlíšením HD a Ultra HD príliš veľký rozdiel. Pre sledovanie bežných relácií je vysoké rozličnou navyše úplne zbytočné, pretože v ňom nie sú vysielané.

  3. Pri výbere najlepšieho set-top boxu sa oplatí venovať pozornosť aj užívateľským recenziám a nezávislým spotrebiteľským testom (odporúčame vyberať z víťazov týchto testov), ktoré sa v súčasnosti najčastejšie venujú modelov pre príjem DVB-T2.






Cena

  • Set-top boxy do 40 € - základné a jednoduché zariadenia určené pre pozemné alebo satelitné vysielanie so základnými funkciami a konektivitou.

  • Set-top boxy od 40 do100 € - set-top boxy s väčším množstvom funkcií, vlastným úložiskom a širšou konektivitou. Nájdete tu prístroje, ktoré sú vhodné ako pre príjem pozemného a satelitného, ​​tak káblového vysielania, prípadne sa jedná o kombinované modely (napr. DVB-T / T2 / C). Výnimkou nie je ani vstavaná externá pamäť a niektoré praktické funkcie (TimeShift, EPG, pripojenie k internetu).

  • Set-top boxy od 100 € a viac - najvyššia trieda set-top boxov so softvérom a vlastným operačným systémom, kvalitným užívateľským rozhraním, rozsiahlou konektivitou, duálnym tunerom.



12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore