Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší tlakový hrniec

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Tlakové hrnce

Tlakové hrnce slúžia ako alternatíva vyprážania, pečenia alebo varenia. Tieto hlboké hrnce majú vzduchotesné veká, ktoré uzavrú teplo vo vnútri a nedovolia mu počas varenia uniknúť, čím sa vytvára veľké množstvo pary a tlaku, ktorý je vyvíjaný rovnomerne na každý kúsok jedla vo vnútri hrnca. Hoci sa voda začne variť pri 100 °C, teplota v tlakovom hrnci môže dosiahnuť viac ako 120 °C . Na vytvorenie pary v hrnci je potrebných aspoň ¼ litra kvapaliny.






Výhody tlakového hrnca

  • Rýchlosť prípravy pokrmov - vďaka tlaku a pare, ktoré pracujú vo vnútri hrnca, je jedlo hotové o polovicu rýchlejšie, než keby ste varili jedlo klasickými metódami.

  • Úspora energie - úspora času znamená aj významnú úsporu energie.

  • Zachováva chuť a nutričné hodnoty - chuť, vôňa a nutričné ​​hodnoty, ktoré sa postupne pri iných metódach varenia z jedla vytrácajú, zostávajú tak vďaka tlakovému hrncu v potravine.

  • Konzistencia pokrmov - vlhkosť z potraviny vďaka tesneniu z hrnca neuniká, pri bežnom varení sa z jedla naopak vyparí. to platí predovšetkým pri mäse, ktoré zostane šťavnaté a doslova sa bude rozpadať na jazyku.

  • Mnohostranné využitie- môžete v ňom pripravovať aj hlboko mrazené potraviny.

  • Zaváranie - na zaváranie používajte hrnce s objemom 6,5 – 8,5 l.

  • Výroba ovocných štiav asterilizovanie - v tlakovom hrnci môžete rýchlo vysterilizovať dojčenské potreby.

  • Príprava viacerých pokrmov naraz - v hrnci môžete pripraviť ako mäso, tak napríklad prílohu, ktoré od seba navzájom oddelíte nástavcami, pričom ako prvé sa bez nástavca vloží do hrnca pokrm s najdlhšou dobou prípravy.







Ako funguje tlakový hrniec?

Využíva na varenie vlastností pary, ktoré pevne uzavreté veko tlakového hrnca neumožní utiecť von. Tento tlak a para uvarí a zjemní všetko okolo. V tlakovom hrnci môžete pripraviť takmer čokoľvek – od ryže a zemiakov až po cestoviny či celé kura.


Aká je doba varenia v tlakovom hrnci

  • Zemiaky – do 10 minút

  • Ryža – do 15 minút

  • Koreňová zelenina - do 15 minút

  • Strukovina (máčaná) – do 20 minút

  • Kuracie mäso - do 15 minút

  • Bravčové mäso – do 30 minút

  • Hovädzie mäso– do 60 minút






Klasický tlakový hrniec alebo elektrický tlakový hrniec?

Klasické tlakové hrnce sa používajú na plynovom, keramickom alebo indukčnom sporáku. U nich neexistuje žiadna vstavaná elektronika. Takéto modely tlakového hrnca sú lacnejšie a ich ovládanie je veľmi jednoduché. Pokiaľ ide o elektrické tlakové hrnce , sú o niečo drahšie, ale aj veľmi funkčné. Navyše ich môžete používať kdekoľvek a nie iba na sporáku.


Klasický tlakový hrniec

Typ hrnca, ktorý sa vám pravdepodobne vybaví ako prvý. Používa sa v kombinácii s plynovou, elektrickou alebo indukčnou varnou doskou a je vhodný na prípravu potravín pomocou tlakového varenia. U nich neexistuje žiadna vstavaná elektronika. Takéto modely tlakového hrnca sú lacnejšie a ich ovládanie je veľmi jednoduché. Súčasťou niektorých hrncov môže byť aj parník, ktorý vám umožní prípravu pokrmov v pare. Ďalším príslušenstvom môže byť aj obyčajná pokrievka.

  • možno ich použiť na všetkých typoch sporákov

  • úspora energie

  • rýchla príprava jedál bez straty živín

  • výhodou je nižšia obstarávacia cena

  • vyžadujú dohľad, aj napriek bezpečnému mechanizmu ich musíte strážiť



Elektrický tlakový hrniec

Býva označovaný ako multifunkčný a okrem tlakového varenia ponúka veľký rad rôznych funkcií. Súčasťou týchto hrncov je prehľadný displej a ovládať ho môžete pomocou gombíkov, otočných koliesok alebo dotykového displeja. Sú o niečo drahšie, ale aj veľmi funkčné. Navyše ich môžete používať kdekoľvek a nie iba na sporáku. Elektrické tlakové hrnce sa sprevádzkujú zapojením do elektrickej zásuvky a podstatným parametrom pri výbere je okrem iného aj výkon.

  • využíva vlastný zdroj tepla

  • niekoľko spôsobov prípravy pokrmov, v závislosti od modelu

  • prednastavené programy, celý proces prípravy pokrmu si riadi sám

  • automatická regulácia tlaku, bez syčania a úniku pary

  • nevyžadujú dohľad

  • vyššia obstarávacia cena







Objem tlakového hrnca

Vďaka veľkému výberu veľkostí uspokojí tlakové hrnce potreby menších aj väčších domácností. Objem väčšiny tlakových hrncov sa pohybuje medzi 3 až 15 litrami. Nejedná sa len o to, koľko porcií naraz budeme variť a aby sa do hrnca zmestili, ale aj o to, že tlakový hrniec vyžaduje naplnenie vodou do dvoch tretín objemu, aby sa vyvinul patričný tlak pary.


  • Menšie tlakové hrnce (do 5 litrov) – v tejto kategórii si zaobstaráte produkty na varenie pre dve, maximálne tri osoby. Najmenšie zariadenia mávajú objem iba 3 litre.

  • Stredné tlakové hrnce (5 až 8 litrov) - v nich už uvaríte obed aj pre viacčlennú rodinu, prípadne pre menej ľudí na niekoľko dní. Hodí sa pre maximálne šesť osôb.

  • Väčšie tlakové hrnce (nad 8 litrov) - toto riešenie je vhodné pre väčšie rodiny či častejšie varenie.

  • Veľké tlakové hrnce 10 litrov a viac - vďaka svojej veľkosti umožňuje napríklad zaváranie pohárov - pojme štyri jednolitrové poháre. Nutnosťou je samozrejme vo veľkých rodinách, u chovateľov veľkých psov, pravidelne ho používajú stredne veľké reštaurácie. Uvaríte v ňom 10 porcií ryže alebo 25 naberačiek polievky.







Priemer tlakového hrnca

Okrem objemu je dôležitý aj priemer hrnca a výška. Čo sa týka priemeru, tak najčastejšie sa jedná o 18 až 32 cm s tým, že najčastejšie sa stretnete s 22 cm. Pokiaľ ale chcete variť väčšie kusy mäsa napríklad aj s kosťou alebo napríklad bravčové koleno a podobne, potom voľte skôr väčší priemer.

Pri výške je to podobné, tá sa pohybuje zhruba okolo 15 – 30 cm. V prípade varenia výška nehrá až takú rolu, ale určite ju budete musieť riešiť kvôli uskladneniu. Niektoré hrnce, obzvlášť tie klasické s pákovým uzatváraním, môžu byť vyššie a býva potom problém s tým, kam ich umiestniť.






Materiál tlakového hrnca

Zásadným parametrom tlakového hrnca je aj charakter použitých materiálov. Veľká väčšina tlakových hrncov je vyrobená :


  • Nerezová oceľ - ponúka perfektnú vodivosť a dlho tak udrží teplo vo vnútri hrnca, nepohlcuje pachy, ľahko umývateľná aj v umývačke riadu.

  • Hliník - zatiaľ čo babičky a mamičky predtým používali tlakové hrnce z hliníka alebo zo smaltu. Síce nie je vhodný pre priamy styk s potravinami, ale má vynikajúce tepelne vodivé vlastnosti, skvele rozvádza teplo a udržuje stálu teplotu, a preto sa pridáva ako medzivrstva .

  • Zliatina nerez/hliník - najlepšie je zvoliť modely tlakového hrnca, ktoré sú vyrobené z nerezovej ocele a hliníkovej zliatiny. Snúbia pozitívne vlastnosti oboch materiálov. Často sa pritom jedná o tzv. sendvičové dno, ktoré sa skladá z troch vrstiev, a to oceľ - hliník - oceľ, čo zaručuje veľmi dobré rozloženie tepla. Vďaka oceli bude hrniec pevný a prídavok hliníka spôsobí, že bude teplo vedené rýchlejšie, takže bude aj energeticky účinnejším riešením. Také modely sú každopádne najobľúbenejšie na trhu.

  • Plastové časti na hrnci - ako madlá či rukoväť sú vyrábané z vysoko odolného tvrdeného plastu, ktorý sa pri bežnom používaní nezničí (keby ste hrniec aj s plastovými dielmi strčili do rúry, tak áno).







Tesnenie

Kvalitné tesnenie je základnou podmienkou pre efektívne fungovanie tlakového hrnca. Súčasťou pokrievky je obvykle gumové, prípadne silikónové kruhové tesnenie. Toto tesnenie je treba udržiavať v dobrom stave a v prípade potreby vymeniť.







Spôsob zatvárania

Moderné tlakové hrnce zatvoríte pohodlne jednou rukou. Nemusíte sa zdržiavať hľadaním tej správnej polohy. Trochu ťažšie sa vám bude zatvárať bajonetový uzáver. V tomto prípade je miesto nasadenia pokrievky vopred dané. Najlacnejšie tlakové hrnce uzavrite pomocou pákového uzáveru.


  • Pákový uzáver– osvedčená klasika, pokrievku treba umiestniť do hrnca zošikma, otočením ju umiestniť do správnej polohy a pomocou páky uzavrieť. Pákové tlakové hrnce patria k najlacnejším, sú však bezpečné a na trhu zastúpené v pomerne veľkom množstve. Možnosť ovládania jednou rukou. Nevýhodou je slabšie tesnenie.

  • Bajonetové uzatváranie – spodná časť hrnca a pokrievka je doplnená o malé výstupky, ktoré do seba presne zapadajú a pootočením dôjde k zaisteniu veka a jeho priľnutiu po celom obvode, uzatváranie je o niečo jednoduchšie a rýchlejšie. Nedá sa otvárať a zatvárať jednou rukou.

  • Nacvakávacie uzatváranie - najpohodlnejší spôsob zatvárania, veko sa na vrchnú časť hrnca jednoducho nacvakne. Výhodou je, že ho otvoríte jednou rukou.






Ako variť v tlakovom hrnci

  • Pri varení v tlakovom hrnci myslite na to, že žiadnu surovinu počas prípravy nemôžete pridať. Je teda nutné všetko odhadnúť dopredu a suroviny si starostlivo pripraviť.

  • Hrniec môžete naplniť maximálne do ⅔ jeho objemu . Vody pridajte menej, než pri bežnom varení, nebude sa odparovať a suroviny ešte pustia vlastnú šťavu.

  • U surovín, ktoré počas varenia veľa penia či napučiavajú, plníte iba do polovice celkového objemu.

  • Výraznejšiu chuť a arómu získate, keď mäso najskôr chvíľu orestujete na oleji (napríklad aj na cibuľke) a až potom pridáme ďalšie suroviny a vodu.

  • Starostlivo uzavrite veko . Pokiaľ si nie ste istí ako na to, pozrite sa do manuálu výrobcu, kde bude všetko popísané.

  • Pokiaľ to hrniec umožňuje, nastavte potrebný tlak podľa varených pokrmov. Vhodný tlak nájdete v manuáli.

  • Nastavte na sporáku či varnej doske najvyšší výkon . Potom, čo začne z tlakového hrnca unikať para, znížte výkon na minimum, ale tak, aby para stále ľahko unikala . Teraz sa odpočítava doba varenia.

  • Dĺžku varenia voľte podľa typu pripravovaných surovín.

  • Po dovarení je nutné vypnúť sporák/varnú dosku a vypustiť tlak pomocou tlakového ventilu . Chvíľu počkajte, a po oznámení tlakovej kontrolky (zelené svetlo, zvukový signál) môžete hrniec bezpečne otvoriť.






Bezpečnostné prvky

Dnes už sú síce tlakové hrnce všeobecne bezpečnejšie, napriek tomu sa presvedčte, či má daný produkt bezpečnostný ventil a poistku.


  • Dvojica ventilov - prvý z nich pracovný priebežne reguluje tlak počas varenia a po skončení ním vypúšťate paru. Druhý bezpečnostný je záložný a slúži pre prípad upchatia prvého bezpečnostného.

  • Bezpečnostná poistka - neumožní nádobu otvoriť, pokiaľ je vo vnútri príliš veľký tlak, ktorý by mohol viesť k jeho roztrhnutiu. Historicky boli papiňáky považované za potencionálne nebezpečné, pretože neregulovaný vysoký tlak pary vedie k explózii. V súčasnej dobe je však prevedenie hrncov natoľko dômyselné, že k výbuchu dôjsť nemôže.

  • Indikátor tlaku – dôležitú úlohu zohráva aj indikátor výšky tlaku. Ten stráži tlak vo vnútri nádoby a akonáhle je príliš veľký indikátor na to upozorní, najčastejšie sa jedná o svetelnú signalizáciu. V takom prípade stačí stlačiť tlačidlo na uvoľnenie tlaku. U starších modelov bola táto záležitosť riešená prostredníctvom otvorov, ktoré vypúšťali prebytočnú paru.






Zásady bezpečnej manipulácie s tlakovým hrncom

V minulosti nebývali tlakové hrnce úplne spoľahlivé a pri varení občas dochádzalo k nepríjemným nehodám.


  • Tlakový hrniec by mala obsluhovať len osoba, ktorá sa zoznámila s návodom na použitie . V žiadnom prípade by s tlakovým hrncom nemali pracovať deti .

  • Pred každým použitím tlakového hrnca skontrolujte, či nie je poškodený alebo či nie je zašpinený bezpečnostný mechanizmus (tj. regulačný tlakový ventil, bezpečnostný ventil, gumové tesnenie, výtlačný ventil, veko alebo telo hrnca).

  • Tlakový hrniec nikdy nedávajte do rúry .

  • Do umývačky môžete dať pokrievku hrnca len v prípade, keď to je výrobcom výslovne uvedené.

  • Nikdy nepoužívajte tlakový hrniec bez kvapaliny . Mohlo by dôjsť k prehriatiu ak poškodeniu hrnca a variča.

  • Dodržujte maximálne povolené množstvo zaplneného objemu hrnca (podľa rysky vo vnútri)

  • Nezakrývajte žiadne časti regulačného tlakového ventilu.

  • Pri varení majte tlakový hrniec pod dohľadom .

  • Kým je hrniec pod tlakom, pohybujte s ním iba veľmi opatrne.

  • Nikdy sa nesnažte otvárať hrniec násilím.

  • Pri vypúšťaní pary dbajte na to, aby vaša hlava, ruky aj telo bolo mimo nebezpečnej zóny.

  • Pokiaľ hrniec nefunguje tak, ako má, nepoužívajte ho .

TIP : Dodržiavaním týchto bezpečnostných pokynov sa vyhnete riziku obarenia. V prípade, že k obareniu predsa len dôjde, zaistite sebe alebo ďalšiemu postihnutému okamžitú prvú pomoc.






Funkcie

Nielen u moderných elektrických hrncov môžete využívať rôzne funkcie. Tiež klasické hrnce majú čo ponúknuť.


  • Podpora indukcie či plynu – výber tlakového hrnca prispôsobte typu ohrevu, aký máte doma. Nie všetky modely sú vhodné na plyn či indukciu, ale väčšinou sa výrobcovia snažia vybaviť svoje výrobky univerzálnym dnom, ktoré sa dá použiť na akejkoľvek varnej doske.

  • Možnosť voľby tlaku/dvojité varenie – u niektorých tlakových hrncov si môžete zvoliť intenzitu tlaku a výšku teploty. Nižšia intenzita je vhodná na prípravu zeleniny, strukovín, polievok, rýb a vyššia sa hodí na prípravu mäsa. Tlak sa počas prípravy pohybuje medzi 280 až 300 kPa.

  • Parný košík – toto príslušenstvo je súčasťou niektorých hrncov. Využiť ho je možné napr. pri varení zeleniny.

  • Kovový rozdeľovač - umožňuje pripravovať v hrnci aj dve alebo dokonca tri jedlá naraz. Môžete napríklad začať robiť mäso, potom vložiť rozdeľovač a súčasne vďaka nemu pripraviť aj prílohu.

  • Odnímateľná rukoväť - je praktická najmä v prípade, keď potrebujete hrniec poriadne vyčistiť. Rukoväť jednoducho odomknete a opláchnete pod tečúcou vodou.

  • Nástavce – sú súčasťou niektorých hrncov. V tomto prípade môžete v hrnci pripraviť viac surovín, alebo hrniec využiť na naparovanie.

  • Stupnica - vo vnútri tlakového hrnca je praktická stupnica, vďaka ktorej budete hneď vedieť, kam až je možné hrniec naplniť.

  • Časovač – v tlakovom hrnci môžete pripravovať rôzne potraviny. S pomocou časovača bude výsledok vždy dokonalý, pretože si čas varu jednotlivých surovín nastavíte.

  • Displej – väčšinou je súčasťou elektrických tlakových hrncov a slúži ako ukazovateľ teploty, tlaku a doby varenia.

  • Termostat – určený na reguláciu teploty.






Údržba

Umývať v umývačke môžete iba telo hrnca, elektrické modely majú spravidla vyberaciu vnútornú nádobu, umývanie je teda opäť jednoduché. Vyberacia nádoba by mala byť súčasťou každého hrnca, napriek tomu si však túto možnosť radšej overte. Údržba hrnca s pevnou vnútornou nádobou by bola naozaj zložitá.

Pokrievka klasického hrnca do umývačky nepatrí, tú budete musieť umyť pod teplou tečúcou vodou. Rovnaký postup je nutné voliť aj pri omývaní silikónového tesnenia. Dbajte predovšetkým na to, aby boli vyčistené tlakové ventily. Ich zanesenie by mohlo znamenať problém.







Cena

Cena do 100 €

Aj v tejto cenovej kategórii si môžete zaobstarať kvalitné produkty pre bezpečnú a bezproblémovú prípravu pokrmov. Niektoré lacnejšie varianty však môžu disponovať menej kvalitným prevedením, čo sa niekedy prejaví aj na životnosti. U väčšiny týchto produktov sa nebudete môcť spoliehať na prídavné funkcie a doplnky, minimálne nie vo väčšom množstve.

Cena od 100 € do 150 €

Pokiaľ chcete skutočne kvalitný tlakový hrniec s mnohými funkciami a doplnkami, ktoré vám môžu výrazne spríjemniť prípravu pokrmov, a zároveň nechcete zruinovať rodinný rozpočet, porozhliadnite sa v tejto cenovej kategórii. Tieto produkty obvykle disponujú viacerými bezpečnostnými prvkami a bývajú tiež odolnejšie, rovnako ako jednoduchšie na údržbu.

Cena nad 150 €

V tejto cenovej kategórii nájdete špičkové výrobky, ktoré nájdu uplatnenie aj v profesionálnych prevádzkach. Nielenže bývajú objemnejšie a spracované sú naozaj perfektne, ale ponúkajú aj variabilnejšie využitie. Pokrmy je možné teda pripravovať rýchlo a bez väčších ťažkostí. Tieto tlakové hrnce obvykle disponujú aj dlhšou záručnou lehotou, čo je praktické.


12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore