Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom domácej fínskej sauny

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Fínske domáce sauny stáročiami preverená klasika


Fínska sauna alebo infrasauna

Pre domáce saunovanie sa ľudia rozhodujú prevažne z dvoch možností. Tou prvou možnosťou je klasická fínska sauna, nakoľko je väčšine ľudí “dôverne” známa alebo potom čoraz populárnejšia infrasauna.Oba typy sáun posilňujú obranyschopnosť organizmu a výborne poslúžia ako prevencia proti bežným respiračným ochoreniam ako je chrípka či nachladnutie. Rovnako majú pozitívny vplyv na krvný tlak, podporujú látkovú výmenu, dodávajú energiu a zbavujú únavy.

Pri fínskej saune dochádza vďaka silnejšiemu poteniu k výraznejšej detoxikácií a vylučovaniu toxínov z tela. Infrasauna zase spúšťa v tele procesy, ktoré urýchľujú hojenie rán a popálenín. Zároveň, obe sauny výrazne napomáhajú v chudnutí a tiež majú významný vplyv na zlepšeniu spánku.

Možné riziká: Saunovanie sa neodporúča tehotným ženám, osobám so srdcovými problémami a problémami s tlakom, osobám, ktoré požili alkohol či iné omamné látky


Výhody a nevýhody fínskej sauny


Kombinovaná sauna: dokonalé spojenie fínskej sauny a infrasauny

Až si hovoríme, prečo to niekomu nenapadlo už skôr. Niekto má rád vysoké teploty a suchý vzduch fínskej sauny a iný naopak prehrievanie tela pomocou infralúčov.Kabína v takom prípade obsahuje klasické saunové ohrievač aj infražiariče.

Kombinovaná sauna teda umožňuje prevádzku fínskej sauny a infrasauny so všetkými ich zdravotnými a technickými výhodami. Pravidelné používanie oboch typov sáun predstavuje pre vaše telo dokonalé spojenie všetkých blahodarných účinkov oboch typov zariadení .





Fínska sauna - ako funguje?

Fínska sauna patrí medzi klasické suché sauny. Funguje na princípe zahrievania tela vysokou teplotou vzduchu. Je to vlastne rôzne veľká miestnosť vyrobená výlučne z dreva, respektíve je ním celá obložená, vyhrievaná špeciálnou saunovou pecou. Tá býva ešte obložená saunovými kameňmi, ktoré sa môžu zalievať vodou pre zvýšenie vlhkosti. Ideálna teplota v takejto saune je od 85-110°C a vlhkosť by mala byť relatívne nízka.





Materiál pre obklad sauny

Pri výbere dreva pre obklad sáun treba zvoliť také druhy, ktoré nevysychajú. Preto nie sú vhodné borovice a iné dreviny obsahujúci živicu. Pri vysokých teplotách, ktoré bývajú hlavne pri strope sauny, hrozí, že zo stropu začne kvapkať smola. To je nebezpečné, pretože hrozí popáleniny. Rovnako je nevhodné drevo ošetrené impregnáciou alebo náterom. V teple sa chemické látky uvoľňujú a mohli by podráždiť pokožku alebo dokonca poleptať dýchacie cesty či pokožku. Pre dlhšiu životnosť je možné drevo konzervovať tzv. Termoúpravou. Drevo v saune by malo byť ošetrované pravidelne parafínovým olejom.


Vnútorné obloženie sauny

  • Smrek – rustikálne svetlé sukové drevo, po čase dochádza k miernemu žltnutiu.

  • Hemlock – svetlé bezsukové drevo s ružovým nádychom, dokonale hladké.

  • Topoľ – svetlé drevo s ľahkým leskom, akceptuje vlhké podmienky, udržuje farbu, v teple nevonia.

  • Céder – luxusné bezsukové drevo rôznych odtieňov, je veľmi odolné aj proti hnilobe a na dotyk nie je horúce, obsahuje aromatický olej.


Lavice

  • Abachi - svetlé až krémové bezsukové drevo, mäkké - najvhodnejšie pre lavice a opierky.

  • Céder - luxusné tmavé bezsukové drevo rôznych odtieňov, obsahuje aromatický olej.






Rozmery domácej fínskej sauny

Rozmery sa líšia podľa počtu miest. Na výber máte z menších dvojmiestnych fínskych sáun až po väčšie šesťmiestne sauny. Od veľkosti sauny sa tiež odvíja jej cena. Odborníci sa zhodujú v tom, že priestor vhodný pre jednu osobu v saune činí minimálne 1,4 m3 s tým, že jeden „vodorovný“ rozmer by mal byť aspoň dva metre, pretože veľa z nás v saune radšej leží, než sedí. Je to hlavne vďaka rozdielnej teplote v saune, kedy je teplota najnižšia pri podlahe a najvyššia pri strope. Pri sedení sa môžeme prehrievať (hlava je v najteplejšom bode), preto je ležanie znesiteľnejšie. Niektoré sauny sú aj v tvare trojuholníka, tu sa nesmie zabúdať na prirodzený odvod vzduchu oproti kachliam. Všeobecne platí, čím väčšiu saunu chceme, toľkokrát by sme mali násobiť rozmer pre jednu osobu počtom osôb, ktoré budú saunu navštevovať.






Ako vybrať saunovú pec?

Pri voľbe fínskej sauny treba zvážiť, aký typ saunovej pece zvolíme. Väčšina sáun sa predáva bez saunovej pece, ktorú je potrebné dokúpiť. Dajte si preto pozor, či kupujete saunu už s pecou, alebo nie. Možnosti sú elektrická saunová pec, saunová pec na drevo alebo pec s výparníkom ( bio sauna ).


Elektrická saunová pec

  • možnosť jej umiestnenia do exteriéru ale ideálna varianta aj do interiéru

  • výhodou je jednoduchá obsluha

  • stačí len nastaviť požadovanú teplotu a dobu výhrevu sauny

  • pec reguluje teplotu automaticky

  • štandardná doba vyhriatia je 30 až 45 minút

  • zážitok zo saunovania nie je tak autentický ako pri peciach na drevo


Saunová pec na drevo

  • vhodná skôr do vonkajších exteriérových sáun

  • je možné ich pripojiť aj v interiéri na niektoré typy komínov

  • vyznačujú sa dlhou životnosťou, pri správnom zaobchádzaní môžu slúžiť aj desiatky rokov

  • doba vyhriatia sauny závisí od druhu dreva, orientačne 30 až 90 minút

  • náročnejšie na obsluhu

  • behom saunovania samozrejme musíte prikladať drevo, aby sa udržala dostatočne vysoká teplota

  • drevo musí byť dostatočne vyschnuté a naštiepané

  • po ukončení saunovania a vychladnutí pece je potrebné ju vyčistiť a tak pripraviť na ďalšie saunovanie

  • odmenou bude vôňa dreva a pôžitok z pravého fínskeho saunovania


Pec s výparníkom (bio sauna)

  • saunová pec so zabudovaným výparníkom vody

  • kombinácia fínskej a parnej sauny

  • vyhrieva na nižšiu teplotu ( 60°C – 70°C )

  • výparník vody zabezpečuje vyššiu vlhkosť vzduchu ( 30% - 60% )

  • regulácia udržuje stabilnú vlhkosť a teplotu v nastavenom rozmedzí, je možné meniť pomer vlhkosti a teploty





Požadovaný príkon sauny

Zamyslite nad tým, do akej sauny bude pec určená a podľa jej veľkosti je možné stanoviť požadovaný príkon.


  • Jednoduchým výpočtom - šírka x hĺbka x výška sauny vypočítate objem plánovanej sauny.

  • V prípade menších sáun sa môžete pri výpočte potrebného výkonu orientovať podľa jednoduchej úmery 1m3 = 1 kW.

  • Z dôvodu väčšieho úniku tepla cez sklo je nutné k vypočítanému objemu pričítať ešte cca 1,2 m3 kvôli skleneným dverám a rovnakú hodnotu aj za každý m2 sklenenej steny - napr. čelného presklenia sauny.


Výslednú hodnotu použijeme pre stanovenie príkonu kachlí. Napr. pre objem 5-8 m3 je možné použiť kachle s príkonom 6 kW. Ideálne je zvoliť príkon v strednej hodnote odporúčaného objemu, aby sa zamedzilo poddimenzovaniu či predimenzovaniu príkonu pece. Tak dosiahnete to, že pec bude pracovať s určitou príkonovou rezervou, nebude sa dlho vykurovať a jej prevádzka bude optimálna.






Aké kamene použiť do saunových pecí

Do saunových pecí je najlepšie použiť kamene, ktoré sú na to určené. Používa sa najčastejšie olivín. Kamene, u ktorých nepoznáte minerálne zloženie, môžu uvoľňovať látky, ktoré negatívne pôsobia na váš organizmus.

Väčšie kamene skladajte na voľno medzi vykurovacie telesá a na ne klaďte menšie. Medzi kameňmi musí byť dostatočný priestor pre prúdenie vzduchu, aby mohla pec správne kúriť. Kamene môžete polievať vodou v okamihu, keď sauna dosiahla svoju prevádzkovú teplotu. Intenzita polievania záleží na množstve kameňov. Čím viac kameňov, tým častejšie ich môžete polievať.

TIP : Kamene nie je potrebné meniť, len ich približne raz do roka treba preskladať, odstrániť malé kamene či úlomky a poprípade ich doplniť.






Kto môže a kto nemôže fínsku saunu navštevovať?

Sauna predstavuje pre telo istú záťaž, a tak by ste pri jej návšteve mali byť vyspatí, najedení a napití. Srdcový tep sa v saune zvyšuje o zhruba 30 – 75 %. A preto sa jej vyhnite, pokiaľ trpíte ochorením srdca a krvného obehu. Sauna by vám tiež nemusela prospieť, ak trpíte nejakou kožnou chorobou. V takomto prípade sa poraďte so svojím lekárom, či vám saunovanie neuškodí a či môžete navštevovať verejné sauny. Ak ste chorí alebo máte horúčku, počkajte s návštevou sauny až po uzdravení. Máte totiž narušený termoregulačný systém a sauna by mohla váš stav ešte zhoršiť.






Náročnosť montáže

Aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá, vo všeobecnosti je montáž domácej sauny naozaj jednoduchá. Zvyčajne potrebujete len dvoch ľudí, skrutkovač, skrutky a kladivko. Mnoho sáun má už od výroby označené časti, ktoré zapadajú priamo do jej zámkových, drážkových či magnetických systémov. Pri výbere preto zohľadnite tieto vlastnosti. Je určite pre vás jednoduchšie poskladať saunu, ktorá do seba zapadá ako skladačka, než sa trápiť nad návodom, kde a čo zložito pripojiť.





Ako naplno využiť potenciál fínskej sauny

Ideálny spôsob ako naplno využiť potenciál fínskej sauny na ľudský organizmus spočíva v kombinácií okamžitého striedania vysokých a nízkych teplôt. Konkrétne ide o zahriatie tela vďaka vysokej teplote v saunovej izbe a následným ochladením sa studenou vodou, či už v bazéne s ľadovou vodou, vedrom ľadovej vody či studenou sprchou.


Ideálny saunovací rituál by vo fínskej saune mal vyzerať takto:

  1. Pred vstupom do sauny je potrebné osprchovať sa, ale zároveň sa doporučuje dôkladne vysušiť. Suché telo sa začne potiť skôr ako mokré a saunovací proces bude efektívnejší

  2. Do sauny vstupujeme nahý bez plaviek (1. vysoká teplota nie je vhodná pre tento typ textílie, 2. materiál plaviek bráni pokožke dýchať a obmedzuje ozdravný účinok saunovacieho procesu)

  3. Počas potenia v saune sa utierajte uterákmi, ktoré tak pomáhajú otvárať kožné póry a odplavovať nečistoty.

  4. Na miesto, kde si sadneme či ľahneme, položíme plachtu. Má dve funkcie: chráni nás pred priamym teplom horúceho dreva a zároveň chráni drevo pred naším potom.

  5. V saune by sme ideálne mali byť v jednom kole 8-15 minút. Samozrejme ak so saunovaním začíname, počet minút znížime tak, aby nám to bolo príjemné. V každom prípade platí, že telo zbytočne neprepíname, nevypláca sa to.

  6. Po saune sa osprchujeme a následne si vyberieme dostupnú možnosť schladenia sa. Znova platí, že ani v tomto telo neprepíname, akceptujeme nastavenie svojho tela a podľa toho nastavíme dĺžku v studenej vode.

  7. Nasleduje odpočinok. Vždy dva krát tak dlhý ako doba v saune. Veľmi dôležitý krok, ktorý je dobré nepodceniť.

  8. Celý tento proces môžeme opakovať niekoľkokrát. Ideálne sú však tri kolá. Heslo tri krát a dosť platí aj v saune. Je to tak akurát na to, aby sa prejavili všetky pozitívne účinky saunovania a zároveň sa to neprepísklo.


TIP : Priebežne je dôležité nezabúdať na pitný režim a dopĺňať tekutiny. Ideálne s obsahom minerálov.





Údržba sauny

Pre plnohodnotný zážitok zo saunovanie v čistej a hygienicky ošetrenej kabíne bez baktérií odporúčame interiér sauny pravidelne ošetrovať a dezinfikovať špeciálnymi prípravkami. Na údržbu vzhľadu povrchu a jeho impregnáciu použite parafínový olej. Rozhodne nezabúdajte ani na dôkladnú očistu doplnkov a príslušenstva. Dobrým vetraním sauny predchádzame množeniu baktérií a plesní vo vlhkom prostredí.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore