Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
poradíme pri výbere automatického bazénového vysávača

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Automatické bazénové vysávače


Automatický vysávač slúži aj ako prevencia voči znečisteniu bazéna. Môžete ho do bazéna dať v noci a on sa postará o všetky nečistoty v bazéne vrátane stien bazéna. Znižuje takisto nutnosť používania bazénovej chémie (chlór). Dôležité je pri výbere jednotlivého modelu zvažovať rozmery bazéna, prietok vody a ďalšie funkcie.







Ako funguje automatický vysávač

Pracuje plne automaticky a predstavuje najkomfortnejší spôsob čistenia bazénov. Vybavené sú vlastným motorom, pohonom kolies, vlastným čerpadlom aj filtračným mechanizmom. Nevyžadujú pripojenie na pieskovú filtráciu. Schopnosti robotického bazénového vysávača sa líšia v závislosti od modelu, všetky sú však ovládané pomerne jednoducho. Stačí ho ponoriť do bazéna. Pred spustením sa však môže stať, že budete musieť naprogramovať zariadenie alebo nastaviť cyklus čistenia. Senzormi zmapuje priestor a riadiacia jednotka navrhne optimálny postup pre čistenie bazéna. Pomocou malých kefiek a vákuového tlaku odstráni všetko od nečistôt a rias, až po nečistoty všetkých veľkostí. Robotické vysávače vyššej triedy dokážu vyčistiť aj povrch stien, vrátane schodov až po hladinovú linku.

Výhody

  • komfort používania s minimálnym ľudským zásahom

  • vysoká účinnosť a sací výkon

  • významne znižujú používanie bazénovej chémie

  • nevyžaduje prepojenie s pieskovou filtráciou

  • má zbernú nádobu alebo filtračný vak, kde zachytáva nečistoty, vyčistí aj ťažko dostupné miesta

  • vhodné pre všetky typy zapustených bazénov rôznych tvarov

  • množstvo pridaných funkcií

  • minimálna údržba

Nevýhody

  • potrebná častejšia údržba filtra a filtračného vrecka

  • nutnosť pripojenia k elektrickému zdroju

  • náchylné na zamotanie do elektrického kábla

  • vysoká obstarávacia cena oproti ostatným typom







Filtračný kôš na nečistoty

Súčasťou automatického vysávača je filtračný kôš, do ktorého sa nečistoty ukladajú. K dostaniu sú 100 mikrónové koše, ktoré zachytia hrubú nečistotu. 20 mikrónový kôš zachytí tiež kal. Tento kôš nebýva samozrejmosťou u všetkých typov, je možné ho ale dokúpiť.Po jeho naplnení ho jednoducho vyprázdnite.







Napájanie vysávača

Automatické vysávače fungujú úplne samostatne, podľa prevedenia sa dobíjajú :


  • dobíjanie v nabíjacej stanici -pri tomto type treba dávať pozor na dobu prevádzky, výhodou je, že odpadá starosť s káblami a predlžovačkami.

  • pripojením do elektrickej siete so štandardným napätím 200 - 230 V pomocou elektrického kábla. Zamerajte na dĺžku kábla, štandardom je cca. 10 metrov.






Dĺžka čistiaceho cyklu

Tento parameter záleží hlavne od miery znečistenia bazéna. Pri častej a veľkej špine, budete potrebovať dlhší čistiaci cyklus, ten môže trvať aj 3 hodiny. Ak sa o bazén pravidelne staráte a máte na jeho údržbu ideálne podmienky (bazénový kryt, interiérový bazén, pravidelné čistenie vody atď.) postačí vám vysávač s čistiacim cyklom 1 hodiny.






Doplnkové funkcie a čistiace programy

U automatických vysávačov pozornosť venujte čistiacim programov a doplnkovým funkciám, tie zvyšujú komfort vysávania Veľmi dôležité je taktiež to, či vysávač disponuje programami pre čistenie nielen dna, ale aj stien alebo hladinovej linky.


  • Prednastavené programy - nastavenie času začiatku vysávania - automatický začiatok a ukončenie čistenia bazéna.

  • Senzory - zhodnotia stav povrchu bazéna a zvolia potrebný režim čistenia.

  • Funkcia nočného čistenia - automatický vysávač možno nastaviť na čistenie v noci.

  • Turbo čistenie - rýchlejšie čistenie.

  • Objem prefiltrovanej vody – uvádza sa pri automatických vysávačoch a informuje používateľa o tom, ako výkonné je samotné čerpadlo, a teda aký je prietok vody. Parameter sa udáva v metroch kubických alebo litroch za hodinu.

  • Lift systém - slúži na jednoduché vybratie vysávača z bazéna.

  • Trysky alebo kefy - pre bazény, ktoré treba očistiť od piesku, bahna a ďalších väčších nečistôt, sú najlepšie vysávače s prúdovými tryskami. Dostanú sa aj do miest, kam bežné kefy nedosiahnu.

  • Dĺžka kábla - hoci je pravdou, že čím dlhší kábel je, tým je väčšie riziko jeho zamotania, na druhej strane však dlhší kábel znamená, že vysávač nie je nijakým spôsobom limitovaný.

  • Diaľkový ovládač - pomocou neho nasmerujete vysávač tam, kam potrebujete.

  • LED osvetlenie - využijete pri nočnom čistení bazéna, budete lepšie vidieť na dno.






Pri akej najnižšej teplote možno používať robotický vysávač?

Ak ste sa rozhodli pre automatický bazénový vysávač, treba pri výbere zohľadniť aj odporúčanú najnižšiu teplotu vody. Teplota vody by nemala byť nižšia ako cca 15 °C. Závisí to však od výrobcu a konštrukcie vysávača.


Ako často treba čistiť dno bazéna?

Zvyčajne to býva cca raz za 14 dní. Pokiaľ je však bazén na pohľad špinavý, môžete ho, samozrejme, čistiť aj častejšie. Ak chcete bazén čistiť čo najmenej, vždy ho po jeho použití zakryte bazénovou plachtou.







Ako sa starať o vodu v bazéne počas letnej sezóny?

Možností máte hneď niekoľko a najlepšie je, ak ich budete kombinovať.

  • Základom je dostatočne silná filtrácia – pre menšie bazény vystačíte s kartušovou, väčšie bazény vyžadujú používanie silnejšej, pieskovej filtrácie. Dajte si záležať na pravidelnom spustení.

  • Nesmiete zabúdať ani na primerané používanie bazénovej chémie, vďaka ktorej bude voda hygienicky nezávadná, nebudú sa v nej množiť mikroorganizmy ani škodlivé zárodky.

  • V čo najväčšej možnej miere sa snažte chrániť vodnú plochu pred znečistením z okolitého prostredia. Ak bazén nepoužívate, zakrývajte ho plachtou – krycou alebo solárnou, resp. pevným bazénovým krytom, ak ide o zapustený bazén.

  • Ťažšie nečistoty, ale aj tie, ktoré nedokázala zachytiť filtrácia, klesajú smerom ku dnu, kde sa z nich vytvára neestetický a pre zdravie nebezpečný povlak. Investícia do kvalitného vysávača sa vám rozhodne oplatí.

  • Nenoste do bazéna nečistoty na svojom vlastnom tele – prach, piesok, tráva, pot. Solárna bazénová sprcha je skvelý spôsob, ako ekologicky a šetrne zo seba pred kúpaním v bazéne zmyť všetko špinavé.







Údržba vysávača

Údržba je veľmi jednoduchá, nevyhnutnosťou je čistenie filtrov, resp. filtračného koša. Po čistení bazéna sa uistite, že ste vyprázdnili filtračný kôš, vyčistili ho opláchnutím vodou a nechali vyschnúť, aby bol pripravený na ďalšie použitie.







Cena vysávačov

Bazénové vysávače od 300 do 1000 €

V tomto cenovom intervale pravdepodobne natrafíte na najpredávanejšie automatické bazénové vysávače vhodné pre štandardné, stredne veľké rodinné bazény, vrátane zapustených. Pracujú spoľahlivo, samostatne a s výborným výsledkom. Tie najlepšie z nich si bez problémov poradia aj s čistením stien bazéna.

Bazénové vysávače od 1000 € a viac

Ak hľadáte automatického robota pre veľký bazén, nebojte sa investovať do bazénových vysávačov s pokročilými technológiami. Dokážu sa zorientovať aj na členitom pôdoryse, očistia steny, schody bazéna aj hladinovú linku – a to všetko samostatne a dôkladne. S rastúcou cenou narastá nielen možnosť použitia do čoraz väčšieho bazéna (vysoký prietok vody), samozrejmosťou je výborná programovateľnosť, ovládanie pomocou diaľkového ovládača alebo cez aplikáciu v smartfóne, či tablete a viacero šikovných prvkov výbavy. Vďaka nim sa starostlivosť o čistotu a hygienu bazéna zminimalizuje.



03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore