Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
12 najčastejších foriem bojových umení

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Prehľad 12 najčastejších foriem bojových umení





Box

Narodený vo veku železa v Mezopotámii, box je bojové umenie, v ktorom dochádza ku kontaktu pomocou hornej časti tela - takmer výhradne pomocou úderov. Cieľom je vyradiť súpera. Tento boj v stoji vo všeobecnosti vyžaduje tenké a pevné žinenky, aby umožnili bezproblémovú prácu. Tatami s hustotou 2 cm sú teda ideálne.





Jiu Jitsu

Japonské bojové umenie, ktoré začalo počas obdobia Sengoku (1467-1603) bez použitia zbraní. Jiu Jitsu je známe ako jemné bojové umenie. Jeho stratégiou je manipulovať so silou súpera proti sebe za použitia špeciálnych úchopových techník. Podlaha pre Jiu Jitsu by mala byť v rozmedzí 3 – 4 cm. Dôležité je, aby táto podlaha bola dostatočne pevná, aby sa zabránilo prílišnému zapadnutiu do matraca, ale tiež musí poskytovať významnú ochranu pri pádoch.





Judo

Japonské bojové umenie s cieľom imobilizovať protivníka. Založený v roku 1882. Strety a údery rúk sa používajú, ale nie sú v súťaži. Judo je jedným z dvoch olympijských športov v bojových umení. Podlahy na Judo často potrebujú najväčšiu ochranu pred pádom, pretože hody sú rozhodujúcou súčasťou tohto umenia. Opäť platí, že správna pevnosť je dôležitá, pretože pevnosť v nohách je nevyhnutná na to, aby mohol byť hod protivníka správne vykonaný.





Muay Thai

Jeho pôvod nájdeme v Thajsku v 16. storočí, Muay Thai, pôvodne známy ako box v Siamskom štýle, využíva údery spolu s technikami využívajúce päste, lakte, kolená a holene. Rovnako ako pri boxe, pre Muay Thai je preferovaná pevná podlaha.

Karate:

Karate, pochádzajúce z Japonska, využíva údery päsťou, kopy a využíva kolená a lakte. Žínenky na Karate by mali byť všeobecne 2 až 2,5 cm hrubé a pomerne pevné pre rýchlu prácu nôh.





Taekwondo

Kórejské bojové umenie Taekwondo kladie veľký dôraz na kopy, ale tiež zahŕňa prácu rúk. Pochádza pravdepodobne z roku 1940 a bolo tiež známe ako Tae Soo Do. Rovnako ako pri karate, podlaha pre Taekwondo by mala byť 2 až 2,5 cm hrubá a pevná, aby zaistila rýchlu prácu nôh vrátane rýchleho otáčania. Použitie malého vankúša je vhodné pre prípad občasných pádov a zníženie nárazov kĺbov počas skokov.






Krav Maga:

Bojové umenie vyvinuté v Izraeli pre sebaobranu. Krav Maga je odvodená z pouličných bojov a kombinuje Box, Judo alebo Wrestling so sústredením na protiútoky v reálnych situáciách. Pokiaľ sa nedá vyhnúť konfrontácii, cieľom je čo najrýchlejšie ukončenie boja útokom na najzraniteľnejšie časti tela. V Krav Mage nie sú žiadne pravidlá.





Kung Fu

Zatiaľ čo termín Kung Fu odkazuje na akúkoľvek zručnosť získanú praxou, je bežne známy ako všeobecný termín pre čínske bojové umenie určený pre sebaobranu, lov a vojenský výcvik používajúci na boj ruky a zbrane.






Kickbox

Táto forma bojového umenia pochádza z dvoch štýlov, japonského kickboxu a amerického kickboxu, ale všeobecne zahŕňa všetky bojové športy v stoji, ktoré umožňujú ako údery rúk, tak kopanie. Kickboxingové telocvične často dávajú prednosť podobným podlahám ako pre taekwondo alebo karate – pevné žinenke s hrúbkou 2 – 2,5 cm s dobrými absorpčnými vlastnosťami.






Brazílske Jiu-Jitsu (BJJ):

Bojové umenie, ktoré sa zameriava na boj na zemi dokonca aj medzi nerovnomerne veľkými súpermi. Protivníci sú porazení pomocou pevného zovretia či pridusenia. Pretože sa väčšina boja odohráva na zemi, podlahové potreby sú tu podobné podobné ako pre Judo a Jiu Jitsu.





MMA

V súčasnej dobe najrýchlejšie sa rozvíjajúce bojový šport na svete. Názov je skratkou anglických slov Mixed Martial Art, česky zmiešané bojové umenia, ide teda o kombináciu všetkých možných bojových umení. Zrod tohto športu je spojený s Brazílskymi turnajmi Vale-tudo (portugalsky "všetko dovolené") kde zápasníci Brazílskeho Jiu-Jitsu vyzívali na boj zápasníkov iných bojových umení, aby zistili ktoré umenie je najlepšie. Dnes má tento šport jasné pravidlá, ale spôsob boja ja stále veľmi otvorený. Boje prebiehajú ako v stoji, tak na zemi, je teda vhodné použiť najhrubšiu verziu podložky alebo zvážiť vytvorenie dvoch zón, jednu s tenšou podložkou pre tréning boja v postoji a druhú s hrubšou verziou pre tréning na zemi.






Wrestling

Od doby bronzovej vo Francúzsku je wrestling originálna forma bojového umenia, ktorá zahŕňa pády, pretláčanie a boj. Podlahy všeobecne vyžadujú minimálnu hrúbku 3 cm a hladký povrch.


ZDROJ www.stronggear.eu


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore