Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere vysielačky

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Vysielačky


Vysielačka vám umožní komunikovať s ľuďmi, aj keď sa nachádzate v oblasti mimo dosahu mobilnej siete. Tieto zariadenia sú skvelým partnerom aj počas výpadkov siete a na rozdiel od mobilných telefónov sú omnoho rýchlejšie a lacnejšie.Najprv musíte rozhodnúť, prečo si kupujete vysielačku. Existujú profesionálne a amatérske vysielačky. Odlišujú sa navzájom spoľahlivosťou, rozsahom, dostupnosťou ďalších funkcií a samozrejme cenou.


Amatérske vysielačky, tiež nazývané woki-toki, sú ideálne na turistiku, rybolov, poľovníctvo, turistiku a len pre zábavu. Takéto vysielačky sú určené na pravidelné, ale nie každodenné použitie. Moderné amatérske vysielačky sú dostatočne spoľahlivé na používanie a majú dobrý komunikačný dosah.

Ak si kúpite vysielačku na lov alebo rybárčenie, aby ste zostali v kontakte s priateľmi, odporúčame zvoliť model s ochranou proti vlhkosti. A pre poľovníkov je tiež vhodná vysúvacia vysielačka.

Profesionálne vysielačky sú určené na každodenné a nepretržité používanie. Vyznačujú sa stabilitou a spoľahlivosťou. Vysielačky sú vyrobené z vysokopevnostného plastu s hliníkovým rámom. Prevažná väčšina profesionálnych modelov spĺňa vysoký štandard stanovený NATO. Tieto vysielačky používajú vojenské, bezpečnostné spoločnosti a stavitelia. Ak nie ste len milovník prechádzok v horách, ale profesionálny horolezec, odporúčame vám zvoliť si profesionálnu rozhlasovú stanicu.


Vysielačky podľa použitia


Skôr ako sa pustíte do výberu vysielačky, musíte si najskôr uvedomiť, na čo budete vysielačku používať a čo presne od nej očakávate. Na základe toho potom vyberajte vhodnú vysielačku podľa pásma, no samozrejme aj podľa ceny.


Základňové vysielačky

  • neprenosné

  • robustné s výborným dosahom

Ručné vysielačky

  • kompaktné a vhodné na používanie v teréne

  • komunikácia na krátku vzdialenosť

Set vysielačiek




Frekvenčné pásma vysielačky

Práve pásmo je veľmi dôležité na to, aby ste vybrali vysielačku správne. Nie všetky pásma sú totiž dostupné pre štandardné účelyVysielačky fungujú v rôznych frekvenčných pásmach, existujú pásma pre širokú verejnosť, kde môže fungovať každý bez obmedzení, ako napríklad CB alebo PMR. K dispozícii sú aj špeciálne pásma, ktoré síce poskytujú kvalitné spojenie aj v náročnejších terénoch, ale na ich použitie je potrebné povolenie alebo sú určené pre profesionálne záchranné zložky.


  • CB - bez certifikácie (občianske použitie)

  • PMR - bez certifikácie (občianske použitie)

  • UHF - obmedzený prístup pre voľné použitie ( určené pre členov Slovenského rádioklubu, bezpečnostné služby, IZS, taxislužby a certifikovaných amatérov)

  • VHF - určené pre riadenie letovej prevádzky

  • VKV a UKV - možno používať až po pridelení kmitočtu, potrebná rádioamatérska licencia

  • MB - dopravné a zdravotné služby, nemocnice



CB -frekvencia 27 MHz

počet kanálov 40

dosah dostačujúci pre bežnú potrebu od 2 do 15 km aj na zastavaných plochách. Základňové vysielačky majú dosah 30 - 100 km, v závislosti od poveternostných vplyvov

CB pásmo má určité kanály, ktoré sú niečím špecifické.

kanál 1 - zvolávací kanál

kanál 9 - určený na núdzové volania napr. pri dopravných nehodách

kanál 10 - určený pre vodičov, zdieľanie aktuálnej dopravnej situácie

kanál 19 - určený na medzinárodnú komunikáciu vodičov


výhody - nie sú potrebné žiadne koncesie

- dostatočný počet dostupných kanálov

- cenovo dostupné

- relatívne dlhší dosah oproti PMR


nevýhody - rušenie (možnosť zachytenia aj cudzích hovorov v hustejšie osídlených oblastiach)

  • dlhšie hľadanie voľného kanála


´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´


PMR -frekvencia 446 MHz

počet kanálov 16

dosah od 0,5 - 2 km, v otvorenom priestranstve až do 10 km


výhody - medzinárodná platnosť v Európe

- veľký dosah, možnosť dlhých spojení

- bezplatné pásma bez koncesií

- kvalitnejší zvuk, menej rušivých elementov a minimálne rušený príjem

- dobrý pomer cena / výkon


nevýhody - prekážky a terénne nerovnosti značne rušia signál a dosah

- voľne dostupné pásmo, možno ľahko zachytiť cudzie hovory

- PMR je možné prevádzkovať len na zemi a nie vo vzduchu


´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

UHF - frekvencia 400 až 470 MHz

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

VHF - frekvencia 130 až 174 MHz


´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

VKV a UKV - frekvencia pri UKV 300 až 3000 MHz

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´



Dosah a rušenie

Dosah patrí medzi základné parametre pri výbere vysielačky, v závislosti od toho, na aké účely chcete vysielačku používať. Výrobcovia väčšinou uvádzajú maximálny možný dosah za ideálnych podmienok, na otvorenom priestranstve. No to väčšinou, žiaľ, nie sú relevantné informácie, keďže dosah vysielania ovplyvňuje veľmi veľa faktorov – od terénnych nerovností, hustota zástavby v mestách až po nepriaznivé počasie. Dosah vysielačky závisí aj od výberu pásma a v neposlednom rade treba myslieť na to, že s narastajúcim dosahom sa zvyšuje aj cena.

TIP : Základné modely ponúkajú dosah približne do 2 km, tie drahšie až do 10 km.



Vysielací výkon

Výkon vysielačiek je limitovaný do 4W na použitie v bežne dostupných pásmach.



Počet kanálov

Pozornosť treba venovať aj počtu kanálov. Vyšší počet kanálov je neoceniteľný v hustejšie obývaných lokalitách, kde sa ľahko ocitnete na rovnakej frekvencii s ďalšími užívateľmi. Frekvenčné pásmo vysielačky môže naraz využívať viacero ľudí. Preto vyberajte vysielačky, ktoré ich majú čo najviac. Môžete si prepnúť na iný kanál a nebudete tak rušení.


Výdrž batérie a napájanie rádiostanice

Pri používaní mobilných vysielačiek existujú dve riešenia napájania, klasické AAA batérie, ktoré sú ľahko vymeniteľné a môžete ich mať poruke v prípade potreby. Ich výdrž je menšia, rádovo niekoľko hodín.


Napájanie pomocou nabíjateľného vstavaného akumulátora, vyššia výdrž aj niekoľko dní. Doba nabíjania závisí na konkrétnej vysielačke, spravidla 1 až 2 hodiny. Drahšie modely bývajú spravidla doplnené o nabíjacie stojany, v ktorých sa vysielačka prakticky uskladní a zároveň sa aj nabije.

Ak má nabíjačka štandardizovaný dobíjací konektor, možno ju dobiť aj pomocou powerbanky.

Napájanie na sieťový zdroj sa používa v prípade rádiostaníc umiestnených stabilne v miestnosti. Pretože odber stanice medzi príjmom a vysielaním vždy kolíše, je dobré mať sieťový zdroj stabilizovaný. Ak je vybavený prepäťovú a nadprúdovou poistkou, je vyhraté.



Materiál a odolnosť

Ak sa chystáte zobrať vysielačku na turistiku, mali by ste zvážiť aj jej mechanickú odolnosť. V tomto prípade sa treba pozrieť na to, či výrobca ponúka certifikovaný stupeň ochrany, ako napríklad krytie pred prachom alebo vlhkosťou (IP certifikát). Dôležitú rolu v odolnosti, samozrejme, hrá aj použitý materiál a spracovanie. Primárne používaný materiál je odolný, pevný plast, ideálne s pogumovaním.


TIP : Vysielačka vhodná do extrémnejšieho prostredia by mala mať na povrchu dostatočné pogumovanie, resp. vrstvu absorbujúcu nárazy.



Displej a ovladanie

Na displeji sa zobrazujú všetky potrebné informácie, bývajú farebne podsvietené, čo zjednodušuje orientáciu na priamom slnku i počas noci. Intenzita podsvietenia by sa mala dať regulovať. Údaje na displeji by mali byť prehľadné a dobre čitateľné za akýchkoľvek svetelných podmienok.


Segmentový displej - zobrazuje len základné informácie ako je stav batérie či vybraný kanál. Používa sa pri lacnejších modeloch.

Diódový displej- používa sa pri kvalitnejších modeloch a dokáže zobraziť detailnejšie informácie.


Vysielačka má buď priame tlačidlá, alebo sa ovláda pomocou menu. Ovládanie cez menu je obyčajne komplikovanejšie, ale dá sa naň zvyknúť. V prípade, že plánujete využívať vysielačky i v noci, mali by ste hľadať model, ktorý má podsvietené tlačidlá.



Funkcie

Okrem spomínaných základných vlastností nám výrobcovia ponúkajú množstvo ďalších zaujímavých funkcionalít, napríklad:


Funkcia SCAN – sledovanie prevádzky na viacerých kanálových staniciach.

  • Ovládanie hlasom - začne vysielanie automaticky, keď začnete hovoriť smerom k prístroju. Vysielanie preto môžete začať bez akéhokoľvek dotyku, čo sa hodí napríklad pre cyklistov alebo lyžiarov.

Vstavané FM rádio so strážením kanála - automaticky stlmí v prípade hovoru na počúvanej frekvencii.

Šifrovaná komunikácia

Skupinové volania

Jack na pripojenie slúchadiel


Tip na záver - kódexy pri komunikácii

• V uzavretých priestoroch sa dosah vysielačiek značne zmenšuje.

• Dodržujte slušné správanie pri nečakanej komunikácii s cudzími ľuďmi.

• Nezabúdajte končiť slovom „prepínam“.


12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore