Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom športového kočíka

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Športové kočíky


Športový kočík je jeden z najpoužívanejších kočíkov u mamičiek. Dieťatko sa v ňom pobudne zo všetkých druhov kočíkov asi najdlhšie. Pri jeho výbere myslíme na množstvo faktorov, či je to už naša predstava, praktická stránka alebo finančné možnosti. Existujú však určité vlastnosti, ktoré by sme nemali prehliadať.






Odkedy používať športový kočík?

Častá dilema mamičiek! Niektoré športové kočíky majú uvedené používanie od 0-36 mesiacov. Sú polohovateľné až do ľahu (dá sa do nich vložiť špeciálna vložka na ležanie pre bábätko) a výrobca ráta s tým, že dieťa do 6 mesiacov bude ležať. Pre správny vývoj dieťaťa by sa dieťa nemalo dávať do sedu skôr, ako nedokáže samo sedieť. Preto sa používanie športového sedáku odporúča až od 6.mesiaca veku dieťaťa, kedy už má svaly na chrbte dostatočne zosilnené.






Zamerajte sa na bezpečnosť

Bezpečnosť pri kúpe športového kočíka musí byť prvoradá. Keďže dieťa je viac pohyblivé, musíte mať istotu, že sa počas jazdy z kočíka nevykloní a nevypadne. Preto sú športové kočíky vybavené viacerými bezpečnostnými prvkami. 5-bodovým bezpečnostným pásom, pevným madlom a stredovou časťou, ktorá chráni dieťa pred zošuchnutím nižšie. Rovnako tak veľkú pozornosť venujte aj brzdám.

  • Brzdy by mali byť ľahko ovládateľné a dostatočne efektívne, aby sa kočík po zabrzdení nepohol z miesta. Je dobré, ak môžete kočík zabrzdiť jedným pohybom nohy alebo ruky.Ručná brzda pri športových kočíkoch sa okrem klasických nožných bŕzd môžete stretnúť aj s ručnou brzdou – tá je veľmi efektívna a ľahko dostupná v prípade, že kočík potrebujete rýchlo zastaviť v neočakávanej situácii. Oceníte ju aj pri behu a ďalších športových aktivitách.

  • Bezpečnostné madlo v prednej časti kočíka istí dieťa v prípade, že je v kočíku aktívnejšie. Malo by byť vyrobené z odolného materiálu, ktorý tlmí prípadné nárazy.

  • Ak ide o športový kočík vhodný aj pre novorodencov, skontrolujte, či sa sedadlo dá nastaviť do plochej pozície na ležanie a či v takej polohe nemôže dieťa vypadnúť cez otvor určený na nohy.

  • Overte si aj celkovú stabilitu konštrukcie kočíka, ktorý by mal stáť pevne. Vyvarujte sa preto kočíkov s príliš úzkym tvarom a vysokým sedadlom.

  • Kočík by nemal obsahovať žiadne ostré časti a hroty, na ktorých by sa dieťa mohlo poraniť. Všetky nastaviteľné časti, napr. rukoväť, musí byť možné v dosiahnutej polohe zablokovať. Kočík by v časti, kde je uložené dieťa, nemal obsahovať ani žiadne menšie, uvoľniteľné diely, ktoré by dieťa mohlo odtrhnúť a prehltnúť alebo vdýchnuť.

  • Mal by byť vybavený niekoľkými reflexnými prvkami, ktoré prispejú k lepšej viditeľnosti pri zhoršených svetelných podmienkach.

  • Vnútorný poťah kočíka vyrobený z textílie musí byť napnutý, aby nehrozilo riziko udusenia dieťaťa.


TIP : Na čo netreba zabudnúť – kvalitný športový kočík musí mať jasne vyznačené, že je súlade s európskou normou EN 1888.






Mesto alebo terén?

Športový kočík môže byť využitý ako v meste, tak aj v teréne. Od toho sa primárne odvíja jeho konštrukcia. Zvyčajne je športiak kočík univerzálny, a tak zvládne obe možnosti. Ak máte v pláne skôr mesto, je lepšou voľbou riešenie, ktoré má 4 kolesá. Pokiaľ bude preferovať skôr terén, ale aj športové aktivity, bude sa vám lepšie manipulovať s variantom, ktorá má 3 kolesá tzv. ”trojkolka”.

Kočík do mesta

Športové kočíky štvorkolky sú ideálne do mesta. Kočík vhodný do mesta sa vyznačuje svojou menšou hmotnosťou, ľahšou ovládateľnosťou a menšími rozmermi pri zložení. Nie sú vhodné do terénu z dôvodu menších koliesok a v niektorých prípadoch absentujúcim odpružením na konštrukcii. Je to z dôvodu lepšieho uskladnenia v bytoch prípadne pri využívaní vozidiel s menším batožinovým priestorom.



Kočík do terénu

Športové kočíky trojkolky oceníte v náročnom prírodnom teréne. Kočík vhodný do horšieho terénu sa vyznačuje veľkými kolesami s odpružením, ktoré môžu byť aj nafukovacie čím sa eliminuje vibrovanie a takzvané „hrkotanie kočíka“. Kvalitnejšie a modernejšie sú však kolieska z penových a gumových materiálov, ktoré majú všetky pozitívne vlastnosti ako nafukovacie kolesa avšak nie je možnosť dostať defekt ako pri nafukovacích. Sú bezúdržbové.

Takéto kočíky mávajú zväčša mohutnejšie a ťažšie komponenty aby pri prechádzaní terénom lepšie zvládali ich namáhanie a namáhanie konštrukcie. Ovládateľnosť býva o niečo horšia ako pri mestských kočíkoch, výhodou je však bezproblémové prejdenie po hrboľoch, nespevnených poľných cestách prípadne poškodených chodníkoch.



Kočík na športové aktivity / Joggingový kočík

Športové kočíky trojkolky oceníte aj pri športových aktivitách. Na behanie, in-line korčule, alebo akýkoľvek podobný šport je vhodná trojkolka, teda športový kočík s tromi kolesami. Trojkolka je ľahko ovládateľná, má dobrú stabilitu aj nižší aerodynamický odpor pre rýchlu jazdu. Viac ako praktická je v tomto prípade ručná brzda umiestnená na madle kočíka.

Ideálne by mal mať takýto kočík trojkolesový podvozok, pričom kolesá sú výrazne väčšie ako pri bežných modeloch športových kočíkov. Okrem toho sú takéto športové kočíky trojkolky odľahčené a majú aerodynamický tvar. Zapálené bežkyne by si mali určite vyskúšať testovaciu jazdu, aby sa ubezpečili, že tento bežecký kočík má požadované bezpečnostné vlastnosti a funkčnosť, ktoré potrebujete.







Nosnosť kočíka

Nosnosť vám napovie to, dokedy môžete svoje dieťa v danom kočíku kočíkovať, aj keď niektoré modely môžu udávať aj vekovú hranicu, napr. do 4 rokov. Väčšina športových kočíkov je vhodných pre deti do 15 kg, no nájdete aj špeciálne modely s vyššou nosnosťou do 20 - 25 kg.







Hmotnosť kočíka

Hmotnosť kočíka je jednou z najpodstatnejších vecí. Hmotnosť športového kočíka bude zaujímať predovšetkým tých rodičov, ktorí často cestujú – či už autom alebo MHD, ale tiež rodičov, ktorí budú musieť kočík nosiť hore schodmi. Nízka hmotnosť športového kočíka, ktorý je vyrobený z odľahčených materiálov, je veľkým bonusom. Dieťa rastie, jeho kilá pribúdajú, ale i naďalej dokážete s plne naloženým kočíkom manipulovať.

TIP : Štandardne sa hmotnosť športových kočíkov pohybuje v rozmedzí 10 - 13 kg. Ľahšie modely však môžu vážiť iba 7 kilogramov.







Skladací mechanizmus

Hlavný rozdiel medzi športovým kočíkom a kombinovaným kočíkom so športovou časťou je nielen vo veľkosti (podvozok z kombinovaného kočíka je zvyčajne mohutnejší), ale aj v systéme skladania. Kým pri kombinovanom kočíku musíte z podvozku odpojiť sedaciu časť a zložiť podvozok, na zloženie moderného športového kočíka častokrát vystačíte s jednou rukou a získate jedným klikom alebo potiahnutím veľmi kompaktne zložený kočík.






Rúčka na kočíku a madlo

Vždy sa oplatí si kupovaný kočík aj fyzicky vyskúšať. Ten, kto ho bude najčastejšie používať, by mal dbať aj na komfort pri jeho tlačení. To znamená, že výška rukoväte by mala byť dostatočná, aby sa rodič ku kočíku nemusel hrbiť, no najlepšie je, ak sa dá rukoväť nastaviť.

Okrem výškového nastavenia sú praktické športové kočíky s preklápacou rúčkou, resp. otočné v oboch smeroch, teda ak sa dá rukoväť polohovať zozadu dopredu, aby dieťa mohlo sedieť nielen v smere jazdy, ale aj naopak.

Existujú aj zvedavejšie detičky, ktoré nevedia obsedieť. Pre ne nie je prekážka ani bezpečnostný pás. Ani neviete ako, vyvlečú sa z neho a preto je dobré zabezpečiť ho aj pevným madlom. To môžete vymeniť aj za pultík, ktorý má navyše aj priestor pre odkladanie rôznych vecí a v čistote sa udržuje ľahšie ako textília.






Kolieska a brzdenie

Aby bola jazda s kočíkom komfortná na akomkoľvek teréne, zamerajte sa pri výbere na prevedenie kolies. Kolesá sa u kočíkov odlišujú veľkosťou, materiálom i počtom. Čo sa týka stability, dôležitejšie, ako počet kolies, je vyváženie kočíka a vzdialenosť kolies.


Fixné alebo rotačné – fixné sa hodia najmä do rovného terénu. Treba zvážiť, či budete chodiť po meste a po upravených chodníkoch alebo skôr po teréne, do ktorého sa hodia skôr rotačné kolieska. Tu však treba poznamenať, že rotačné koliesko je možné v prípade potreby aj zafixovať

Nafukovanie alebo plastové – nafukovacie kolieska sú spájané zvyčajne aj s odpružením, čo je veľkou výhodou. Dieťatko tak necíti každý výmoľ a oceníte to hlavne keď si na chvíľku pospí. Sú určené aj do terénu - na detské ihriská, parky a do prírody. Záporom týchto koliesok je však to, že sú o čosi ťažšie a väčšie a môžete dostať aj defekt, preto nie je na zahodenie mať aj náhradné. Plastové kolieska sú určené najmä na rovné terény, do obchodných centier, na asfaltové cesty a upravené chodníky.

Troj alebo štvorkolesové – trojkolky majú ľahšiu prednú časť asi o 2 kg a preto sa aj ľahšie ovládajú najmä jednou rukou. Štvorkolesové kočiare sú ale stabilnejšie.

Brzda – tu rozlišujeme klasickú nožnú centrálnu brzdu na zašliapnutie, malé brzdy umiestnené na predných kolesách alebo ručnú brzdu. Ručné uprednostňujú najmä športovo aktívny rodičia a dobrú službu majú pri behu, či korčuliach. Nech si už vyberiete akýkoľvek typ brzdy, nezabudnite, že tá musí byť hlavne kvalitná a nesmie sa samovoľne uvoľňovať.


TIP : Veľkou výhodou je, pokiaľ je možné pri kočíku nastavovať mieru odpruženia – môžete ho tak skvele prispôsobiť pre jazdu v meste aj v teréne podľa toho, kde sa práve pohybujete.







Polohovanie

Polohovacia opierka zaisťuje pohodlie za každej situácie. Drvivá väčšina športových kočíkov má polohovateľnú chrbtovú opierku, dieťa tak môže v kočíku pohodlne sedieť a pozorovať okolie, alebo si nerušene zdriemnuť poležiačky. Pri výbere kočíka overte, či je polohovateľná aj nožná opierka, ktorú môžete v priebehu rastu dieťaťu prispôsobiť na mieru.






Smer jazdy

Komfort zlepšuje aj možnosť otočenia kočíka v smere i do protismeru jazdy. Keď je dieťatko ešte malé, vozte ho v protismere jazdy, teda tak, aby na vás videlo. Zároveň budete mať aj vy prehľad o tom, čo robí vaše dieťa. Keď už bude dieťa väčšie, bude chcieť počas jazdy sledovať okolie, a tak môžete sedačku otočiť do smeru jazdy.

O pohodlnosť sa stará aj možnosť polohovania športového kočíka. Pri polohovateľných modeloch športových kočíkov máte možnosť sklopiť chrbtovú opierku až do piatich rôznych polôh, vrátane polohy ležmo. Podobne je to aj s opierkou na nohy.






Farba a poťah

Nielen farba poťahu, ale aj materiál a jeho odolnosť, či možnosť prať v práčke. Ako všeobecne známa vec je tá, že svetlé farby sa veľmi rýchlo zašpinia a pri dieťatku je veľmi ťažké predísť škvrnám. Tmavé farby zvyknú na slnku vyblednúť a pri chvíľke nepozornosti sa na slnku rozpália a môžu spôsobiť nepohodlie. Čo sa týka čistenia, tam je zas potrebné vyskúšať si, ako sa Vám poťah skladá z kočiara a navlieka naspäť, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam pri používaní. Veď predsa len, vaša ratolesť v tomto kočiari nebude piť len čaj.







Úložný priestor

Pred kúpou je potrebné zvážiť a myslieť aj na to, aby sa kočík pohodlne ovládal aj pri naplnenom košíku. Záleží aj a tom, či sa k nemu dostanete pri rôznych polohovaniach kočíka a či je z dostatočne pevného materiálu. Je dobré, ak má kočík aj príručnú tašku. Ak nie, je možné si ju vybrať z množstva univerzálnych ponúk. Myslite však na to, aby bol kočík dokonale vyvážený aj po jej naplnení a aby vám nezavadzala pri chôdzi.







Príslušenstvo a výbava

Súčasťou športového kočíka je tiež rôzne príslušenstvo – niečo z neho môžete dostať ku kočíku pri jeho kúpe, iné prvky si budete musieť v prípade potreby kúpiť dodatočne.


  • Sieťka proti hmyzu – oceníte ju najmä počas jari a leta, najmä vtedy, ak vám dieťatko v kočíku zaspí a vy mu chcete dopriať oddych bez obáv z nepríjemného hmyzu. Sieťka proti hmyzu je tiež nevyhnutnosťou v prípade, že plánujete výlet k jazeru či vodnej nádrží.

  • Pláštenka – súčasťou výbavy mnohých športových kočíkov je aj pláštenka, ktorá ochráni vaše dieťatko i samotný kočík pred dažďom a premoknutím.

  • Nánožník - zvyšuje tepelný komfort v kočíku, využijete ho v chladných mesiacoch.Pri lacných športových kočíkoch však nánožník buď chýba, alebo je zle spracovaný. Niektoré nánožníky sú krátke, na iných zase šetrili do šírky a pod nánožník sa nezmestí deka a už vôbec nie fusak. Existujú však univerzálne nánožníky, ktoré si môžete zohnať v ladiacej farbe.

  • Pultík – ktorý sa dá k sedadlu ľahko pripojiť aj odňať. Táto praktická pomôcka poslúži na jednoduché stravovanie sa mimo domu, možno naň položiť jedlo alebo fľašu podľa kŕmenia a po najedení opäť odňať.

  • Slnečník alebo tienidlo – slnečník či inú formu tienenia oceníte počas každodenných prechádzok v slnečnom počasí.

  • Úložný košík, prídavná taška – toto príslušenstvo padne vhod v prípade nákupov, ale i pri cestovaní či túre.

  • Rukavice na kočík - zohrejú vám ruky počas prechádzok v chladnom počasí.








FAQ


Ako sa líši športiak od golfáča?

Zatiaľ čo golfové kočíky sú veľmi ľahké, skladné a majú oddelené rukoväte a menšie kolieska, športové kočíky sú všeobecne pevnejšie, komfortnejšie pre deti i rodičov disponujú klasickou spojenou rukoväťou pre jednoduchšie ovládanie jednou rukou.


Aká je nosnosť športových kočíkov?

Väčšina športových kočíkov dosahuje nosnosť 20 – 25 kilogramov.


Hodia sa športové kočíky aj pre novorodencov?

Športové kočíky sa bežne používajú pre deti od 6 mesiacov. Napriek tomu, že niektoré modely možno využívať aj pre novorodencov, všeobecne sa v prvých mesiacoch života odporúčajú skôr kočíky s klasickou hlbokou korbou, v ktorej sa dieťa cíti bezpečne.


Aký športový kočík pre dvojičky?

Ak máte 2 deťúrence, budete potrebovať športový kočík pre dvojičky. V tomto prípade sa zamerajte na nosnosť, ktorá by nemala byť menšia ako 30 kg. Zdá sa to ako samozrejmosť, bohužiaľ nie je. Niektoré vyslovene lacné športové kočíky pre 2 deti zvyknú mať rovnakú nosnosť ako tie jednomiestne.

Pri výbere športového kočíka pre dvojičky je dôležité rozmiestnenie sedadiel. Detičky môžu sedieť vedľa seba alebo za sebou. Obe možnosti majú niečo do seba. Športové kočíky so zdvojeným sedadlom sú však spravidla kompaktnejšie, tie so sedadlami za sebou o niečo rozmernejšie.


Je rozdiel medzi športovým kočíkom na zimu a na leto?

Neexistuje nič také, ako špeciálny športový kočík na zimu alebo na leto. Ak však budete túto alternatívu využívať aj v chladnejšom období roka, je dobré používať vhodné doplnky, ako je strieška či zábrana proti vetru. Dôležité sú taktiež kolesá, ktoré by mali mať aspoň náznak dezénu. Určite sa zamerajte aj na materiály. V zime oceníte hrubšie a hlavne nepremokavé textílie, v lete zas tie priedušné. Na teplejšie obdobie roka sú vhodné i niektoré doplnky, ako sieťka proti hmyzu, okienko na vetranie či sieťované zóny na opierke.


02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore