Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom auto antény

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Auto antény


Anténu na auto nekupujeme len na to, aby „trčala“ na vozidle, ale aby slúžila svojmu účelu. Sú pre vás aktuálne informácie dôležitou súčasťou jázd, potrebujete aj niekoľkokrát prijať telefonát alebo vás len vyrušuje to „strašidelné“ ticho? Ideálnym pomocníkom sa pre vás stane anténa na auto so vstavaným zosilňovačom.







Čo ovplyvňuje kvalitu príjmu?

Dĺžka anténneho prútu

Dĺžka anténneho prútu zásadne ovplyvňuje kvalitu získaného signálu. Pamätajte si, že čím je prút kratší, tým je príjem signálu horší. Ideálna dĺžka anténneho prútu pre dokonalý zisk v pásme VKV, teda AM a FM, je okolo 75 cm.


Vzdialenosť od autorádia

Dĺžka anténneho zvodu ovplyvňuje štáty pri prenose získaného signálu do autorádia, čím je zvod dlhší, tým sú straty vyššie. Preto je vždy potrebné použiť pre dané umiestnenie najkratší možný anténny zvod, zbytočne ho nepredlžovať, nedajbože prebytky zmotávať a schovávať.


Umiestnenie na automobile

V nadväznosti na umiestnenie na automobile treba vybrať vhodný tvar, veľkosť základne a prípadnú nutnosť náklonu.Neumiestňuje sa len vpredu po bočných stranách, ale v jednom kroku dokáže podporiť naozaj nenápadný efekt. Za tým sa skrývajú modely „žraločích plutiev“. Tieto typy lepšie pracujú so signálom, odolávajú vibráciám, otrasom a tlaku vzduchu či iným možným rizikám zvonku.






Auto antény podľa umiestnenia

V posledných rokoch sa vyvíja aj umiestnenie antén. Predtým sa anténne prúty inštalovali napríklad na predný stĺpik, lenže pri niektorých uhloch natočenia vozidla bol príjem obmedzený. Preto sa dnes dávajú väčšinou na strechu. Ďalšou možnosťou používanou od osemdesiatych rokov je uloženie do vonkajšieho skla alebo spätných zrkadiel. Pri takej aplikácii sa väčšinou inštalujú na obe strany, aby bolo vykryté celé spektrum okolo vozidla.


Antény na zadnú časť strechy

Auto antény v zadnej časti strechy sú aktuálne najčastejšie využívaným variantom. Anténny prút je krátky, maximálne do 40 cm, anténny zvod je dlhý, rádovo okolo 5.0 m, základne sú väčšie a uhol náklonu je obyčajne okolo 40 °. Na prvý pohľad je teda jasné, že čo sa kvality príjmu signálu týka, jedná sa o jeden z najhorších variantov.


  • Aktívna auto anténa - v tomto prípade je nutné vyberať auto anténu aktívnu so zosilňovačom, ktorý zvyšuje kvalitu kvalitu príjmu signálu až o desiatky decibelov.

  • Pasívna auto anténa - v prípade, keď vyberiete auto pasívnu anténu, je takmer povinnosť ju doplniť o externý anténny zosilňovač, ktorý ideálne umiestnime ihneď za autorádio.

Antény na prednú časť strechy

Auto antény v prednej časti strechy sú druhé najpoužívanejšie. Dĺžka prútu je obyčajne od 40 cm až do 80 cm. Dĺžka anténneho zvodu je okolo 2.3 m. Základňa je malá a uhol náklonu býva variabilný od 40 do 90 °. V tomto prípade teda vyberáme auto pasívnu anténu , teda bez zosilňovača. Berte ale do úvahy, že v prípade, keď vyberiete auto anténu s prútom okolo 40 cm, bude vhodné ju doplniť o externý zosilňovač, ak vyberiete auto anténu s dĺžkou prútu blížiacou sa 75 cm, nebude anténny zosilňovač potrebný.

Antény do predného alebo zadného blatníka

Od auto antén do blatníka sa postupne upúšťa. Dôvod je jednoduchý, večne zlámané prúty. Na starších vozidlách ale tieto antény figurujú, preto sú stále často dopytované.Auto antény do blatníka sú najčastejšie teleskopické s dĺžkou prútu až do 100 cm a anténny zvod do 1.5 mv prípade umiestnenia v prednom blatníku a okolo 4.5 mv prípade umiestnenia blatníka zadnom. V ponukách nájdete manuálne a elektronicky vysúvacie. Základné auto antény sú najmenšie možné a náklon variabilný od 0 do 30 °.

V prípade umiestnenia auto antény v prednom blatníku použite teleskopickú auto anténu samostatne, zadnú potom doplňte o externý zosilňovač, ktorý hravo vykompenzuje straty spôsobené dlhým anténnym zvodom. Všeobecne odporúčame použiť skôr elektricky vysúvacie varianty, ktoré automaticky schovajú prút po vypnutí autorádia, po zapnutí prút vysunú. Takmer len spoľahlivým zasúvaním a vysúvaním predídete tomu, že vám vysunutý prút na parkovisku nejaký "dobrák" zlomí.


Antény do stĺpika

Auto antény do stĺpika sú ako jediné veľmi špecifické. Nie je možné ich len tak zameniť za akýkoľvek variant. Vždy treba rešpektovať tvar a uchytenie, ktoré má každá automobilka trochu odlišné. Každopádne auto antény umiestnené na stĺpiku sú najbližšie k autorádiu, dĺžka zvodu býva do 1.2 ma anténny prút je dlhý práve okolo 75 cm. Inštalujú sa teda samostatne bez nutnosti ďalšieho externého zosilňovača.


Vnútorné auto antény

Niekedy sa majitelia vozidiel bránia umiestniť kamkoľvek vonkajšiu anténu a vyberajú variant z kategórie auto antén vnútorných. V tomto prípade bude vždy jednať o regulárny kompromis. Stačí ich prilepiť vnútornú časť predného skla a následne ju prepojiť s autorádiom. Autoantény na sklo v sebe často nesú aj anténny zosilňovač, ktorý je v prípade používania neoriginálnych autorádií nutné napájať pomocou anténneho adaptéra.Musíte teda počítať s tým, že s týmto typom antény nikdy nedosiahnete kvalitu a úroveň prijatého signálu ako s anténou umiestnenou na streche, blatníku či stĺpiku.

Ak prevádzkujete automobil prevažne v oblasti s kvalitným pokrytím, bude toto riešenie obstojne funkčné a nemáte sa tak čoho obávať. V horských oblastiach či v oblastiach so slabým pokrytím bude ale toto riešenie skôr nevyhovujúce.


Špeciálne auto antény

V dnešnej dobe nájdete na automobiloch aj špeciálne modely auto antén. Tie sa týkajú takmer len variantov v prednej alebo zadnej časti strechy. Preto v prednej časti automobilu nemusí byť pasívna anténa, ale aktívna so zosilňovačom kombinovaná s GPS či DAB, v zadnej časti potom nemusí byť aktívna anténa iba pre VKV, ale práve aj pre GPS, DAB, GSM, apod. Pri voľbe auto antény je teda treba vziať do úvahy, čo všetko Vaše autorádio ponúka. Tomu sa potom prispôsobiť a vybrať zo špeciálnych auto antén s GPS , alebo špeciálnych auto antén s DAB , ktoré obyčajne majú v kombinácii aj štandardný príjem VKV.


  • Anténa s GPS - malé rozmery a niekoľko druhov pripojovacích káblov. Montuje sa do interiéru vozidla (často pod prístrojovú dosku).

  • Anténa s DAB - prispôsobené pre digitálne rozhlasové vysielanie a podporovať ju musí samotný prijímač - autorádio. Často sú antény kombinované a ponúknu príjem AM/FM aj DAB vysielania.






Zosilňovač je štandardom - antény podľa ziskovosti

Antény sa líšia na základe ziskovosti - teda toho, ako vie signál prijímať. Udáva sa v decibeloch – samozrejme čím ziskovejšia anténa, tým lepšie. Niektoré v sebe navyše majú integrovaný zosilňovač, čo v moderných vozidlách už býva štandardom. To je dôvod, prečo sa napríklad pri inštalácii novšieho rádia do staršieho vozidla musí vymeniť aj anténa a doplniť zodpovedajúcim napájaním.






Druhy antén podľa tvaru

Prútové auto antény

  • rozšírené prevedenie antén najmä pri starších vozidlách

  • prút antény je možné odskrutkovať a sňať

  • antény so závitom M5 alebo M

  • predné antény - dĺžka prútu 40 až 80 cm

  • zadné antény - dĺžka prútu max. 40 cm

  • nevýhodou je slabšia kvalita signálu


Auto antény v tvare žraločej plutvy “Autoantény Shark”

  • malé rozmery a elegantný vzhľad, možnosť prelakovania do farby vozidla

  • z pohľadu príjmu digitálneho vysielania ide o elegantné riešenie

  • môžu prijímať FM/AM, DAB, DAB+, GPS, GSM alebo DVB-T pásmo

  • nie sú vhodné pre analógové rádiá

  • slabší príjem signálu - bude potrebný zosilňovač


Teleskopické auto antény

  • sú umiestnené v prednom alebo zadnom blatníku auta

  • antény v zadnom blatníku je potrebné doplniť o externý zosilňovač

  • existujú aj modely antén do stĺpika dverí

  • manuálne alebo elektronicky vysúvacie

  • nevýhodou je možné poškodenie antény


Nalepovacie auto antény

  • lepia sa z vnútornej strany čelného skla

  • možno ich pripevniť aj pod panoramatickú strechu alebo pod strešné okno

  • nedosahujú takú kvalitu signálu ako vonkajšie antény

  • slabý príjem - vhodné len pre oblasti s dobrým pokrytím signálu






Príslušenstvo

Autorádiá

Reproduktory do auta

Subwoofery do auta

Zosilňovače do auta

CD/MD/DVD meniče

FM transmittery


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore