Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom detských obliečok do postieľky

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Detské obliečky

Dominantou detskej izbičky je posteľ. Vlastné kráľovstvo, v ktorom deti odpočívajú, čítajú si, trávia voľný čas. Dôležitý je výber správnej postele, matraca, prikrývky a vankúša. Obliečky už sú len čerešničkou na torte, ale podstatnou.Detské obliečky vyberajte s rozvahou. Aby sa deťom dobre odpočívalo a vo svojej izbičke sa cítili ako princezné, udatní rytieri alebo superhrdinovia, treba dizajn celej izby prispôsobiť ich prianiam a snom. Nenechajte sa ale uniesť len dizajnom, vezmite do úvahy aj praktickosť a funkčnosť.







Od akého veku dať dieťaťu vankúš?

Malým bábätkám sa do postieľky vankúš nedáva. Vankúš pred prvým rokom zvyšuje riziko náhleho úmrtia dojčaťa a deti ho na spánok nepotrebujú. Po prvých narodeninách môžete dieťaťu dať nízky vankúš, ktorý má skôr psychologický efekt než nejaké praktické využitie. Pre správny vývoj krčnej chrbtice nie je vysoký vankúš vhodný až do troch rokov. Avšak dieťa možno samo po vankúši zatúži aj skôr, pretože ho uvidí u rodičov a chce ich napodobniť, čo je úplne prirodzené. V tomto prípade kúpte dieťaťu nízky vankúš, dieťa bude spokojné a jeho krčná chrbtica sa bude dobre vyvíjať.







Rozmery obliečok do postieľky

Aj v prípade detskej obliečky do postieľok sa obliečka predáva v sade, ktorá obsahuje ako obliečku na prikrývku, tak aj obliečku na vankúš. Musíte si teda postrážiť, aby zakúpená sada obliečok obsahovala správne rozmery obliečky na vankúš aj obliečku na prikrývku, čo niekedy býva problematické.


Detské postieľky a ich matrace sa najčastejšie vyrábajú v rozmere 120 x 60 cm a 140 x 70 cm.

  • Vankúš - na základe šírky postieľky je nutné zakúpiť vankúš a to buď v rozmere 40 x 60 cm alebo 50 x 70 cm.

  • Prikrývka - veľkosť prikrývky býva rôzna, stretnúť sa môžete s rozmermi 90 x 120 , 90 x 130 , 90 x 140 či 100 x 135 cm.






Materiál obliečok

Materiál je ďalším dôležitým parametrom, na ktorý je potrebné pri výbere detských obliečok myslieť.Pre prvé mesiace života bábätka je dobré vyberať obliečky z materiálu, ktorý sa dá vyvariť a tiež žehliť, tým totiž zničíte všetky nebezpečné baktérie. Materiál detských obliečok by mal byť savý, rýchloschnúci, mäkký a príjemný na dotyk. Zároveň by mal byť materiál priedušný a stálofarebný, pretože ho budete veľmi často prať. Žiadne umelé materiály deťom do postele (postieľky) nepatria.



  • Bavlnené obliečky - sú ušité zo 100% bavlneného plátna. Na dotyk hladké a vďaka prírodnému materiálu sú vhodné aj pre alergikov, ktorým zaistia pokojný spánok.

  • Krepové obliečky - sú ušité aj z bavlneného plátna, avšak na rozdiel od klasických bavlnených obliečok sú opatrené úpravou, vďaka ktorej je povrch obliečky krepovitý. Jeho hlavnou výhodou je nekrčivosť, nemusí sa žehliť . Klasické bavlnené aj krepové obliečky odporúčame na celoročné použitie.

  • Flanelové obliečky - vyrábajú sa z husto tkaného bavlneného plátna s vyššou gramážou a následne ich upravené tzv. "česaním". Vďaka tomu sú obliečky hrejivé a sú určené pre chladnejšie obdobie roka.

  • Mikroplyšové obliečky - vyrobené z jemných polyesterových vlákien. Sú hebké a príjemné na dotyk, avšak hlavnou výhodou je vysoká hrejivosť .







Spôsob zapínania

Nielen praktickosť, ale aj bezpečnosť tu majú hlavné slovo. Gombíky nie sú pre deti práve vhodné (môžu sa odtrhnúť a dieťa by ich mohlo vdýchnuť alebo prehltnúť). Zips je fajn, ale hrozí poškriabanie. Kto by sa chcel prebudiť so šrámom na čele? Asi najlepšou voľbou je zips ukrytý vo vnútri alebo zakladanie .






Viacdielne sady obliečok

Obliečky do detskej postieľky je vhodné kupovať vo viacdielnych sadách.


  • V 3-dielnej sade okrem obliečky na vankúš a prikrývky nájdete aj ochranné mantinely. Mantinel chráni dieťatko pred nárazmi do bočníc a naviac dodá na útulnosti.

  • 4-dielne sady navyše obsahujú aj nebesia, či moskytiéru nad postieľku, ktorá dieťa chráni pred hmyzom, prievanom, či slnkom.







Prestieradlo

Pri nákupe obliečok mnoho z vás nakúpi rovno aj prestieradlo, aby farebnosť obliečok pekne ladila s farebnosťou prestieradla a celkovo s interiérom izbičky. Môžete sa stretnúť s dvoma typmi prestieradiel - prestieradlá bez napínacej gumy (plachty) a napínacie prestieradlá . Prestieradlá sa ďalej líšia podľa materiálu a hlavne rozmeru . Tak ako pri nákupe posteľnej bielizne, tak aj pri nákupe prestieradla musíte pamätať na rozmer prestieradla. Musíte si dopredu zistiť, akú má matrac šírku, dĺžku, ale aj výšku. Vyhnete sa tak nákupu príliš veľkej či malej plachty.






Nepriepustný chránič matraca

Nevyhnutnou súčasťou detskej postele a postieľky by mal byť chránič matraca, ktorý zamedzí nielen prepoteniu, ale aj zničeniu iným vylučovaním bežne sa vyskytujúceho u detí počas noci. Chránič matraca voľte podľa rozmerov matraca v postieľke.






Údržba obliečok

Detské obliečky dostáva zabrať. Tu je na nich škvrna od čokolády, malé deti sa pocikávajú, tie väčšie sa potia a majú mastnú pleť a škvrna je na svete. Frekvencia prania je tak vyššia.

Ideálna je špeciálna nežehlivá úprava a rýchloschnúci materiál . Vyperiete, vyvesíte a za chvíľu je zase pripravené do akcie.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore