Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom hasiaceho prístroja do auta

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Hasiaci prístroj do auta


Hasiaci prístroj síce nepatrí k povinnej výbave osobného auta, ale aj tak je dobré si ho do auta zaobstarať. Hasiči a odborníci na bezpečnosť cestnej premávky ho odporúčajú do svojej výbavy zaradiť. Zakúpenie malého hasiaceho prístroja do vášho auta je totiž vhodná investícia, ktorá je v porovnaní s hodnotou samotného auta či ľudského života zanedbateľná.


Špeciálne dvojkilové hasiace prístroje do auta sa predávajú v práškovom variante a sú opatrené držiakom, ktorý hasiaci prístroj bezpečne udrží na mieste. Hasiaci prístroj do auta je dobré umiestniť na viditeľné miesto, nech je v prípade núdze po ruke a nepredlžuje sa doba jeho včasného použitia.

Hasiaci prístroj do auta – správne použitie zachráni Vás aj Vaše auto






Hasiaci prístroj do auta – správne použitie

Veľkým škodám sa dá predísť včasným uhasením. Najčastejšie sa jedná o zahorenie v motorovom priestore, horieť môže ale aj v kabíne auta. Dym a požiar najčastejšie spôsobujú závady na palivovom akumulátore, skraty elektroinštalácie alebo vznietenie mastnôt.Hasiaci prístroj do auta je určený na zažehnanie vznikajúceho požiaru. V prípade, že plamene postupujú príliš rýchlo a ručný hasiaci prístroj si s ním neporadí, je dôležité včas zavolať hasičov. Plamene, ktoré sa rýchlo šíria, dokážu auto kompletne zničiť do piatich minút.


7 zásad pre správne hasenie požiaru auta

  1. Už pri podozrení na požiar, ktorý najčastejšie spoznáte tak, že cítite dym, je dôležité bezpečne zastaviť.

  2. Po zastavení auta okamžite vypnite motor a ideálne využite odpojovač batérie.

  3. S hasiacim prístrojom do auta svoje vozidlo opustite. Pokiaľ to situácia dovolí, oblečte si aj reflexnú vestu.

  4. Ak sa potvrdí požiar, presuňte sa do bezpečnej vzdialenosti a volajte hasičov.

  5. V prípade, že sa jedná o začínajúci požiar, môžete použiť hasiaci prístroj do auta

  6. V prípade, že je požiar už rozbehnutý, nie ste schopní požiar uhasiť alebo nemáte dostatok hasiaceho prášku, počkajte v bezpečnej vzdialenosti na príchod hasičov.

  7. Ak začne horieť auto vplyvom dopravnej nehody, je nutné ho okamžite opustiť a myslieť predovšetkým na záchranu ľudských životov.





Hasiaci prístroj do auta - opatrnosť na prvom mieste

V prípade, že sa rozhodnete pre hasenie začínajúceho požiaru svojim hasiacim prístrojom z výbavy auta, je treba postupovať opatrne. K základným pravidlám patrí, že k horiacemu autu sa pristupuje zo smeru vetra. Pokiaľ ide dym alebo mierne plamene z pod kapoty, nesmie sa kapota otvárať celá. Hasiacim prístrojom haste iba cez medzeru mierne otvorené kapoty. V prípade, že by ste kapotu motorového priestoru otvorili, umožnili by ste rýchly prístup vzduchu, ktorý by horenie podporil a z malého plamienka by začali šľahať veľké plamene, ktoré by sa následne začali veľmi rýchlo šíriť.

V ČR povinnosť voziť hasiaci prístroj do auta zavedená nie je.  Ide však o časté odporúčanie

V SR povinnosť voziť hasiaci prístroj do auta zavedená nie je. Ide však o časté odporúčanie





Hasiaci prístroj do auta – v niektorých krajinách Európy povinnosť

V rámci Európy sú krajiny, kde je hasiaci prístroj do auta povinnou výbavou . V Slovenskej republike to tak nie je, ale odporúča sa ho vo svojom aute mať. Ide o ďalší bezpečnostný prvok, ktorý môže zachrániť nielen Vás a Vaše auto, ale môže pomôcť a zachrániť život a majetok aj inému vodičovi, ktorému môžete svojim hasiacim prístrojom pomôcť. Aj keď sa požiar nepodarí uhasiť, je tu možnosť spomaliť jeho šírenie a zachrániť toho viac, než keby sa len čakalo na príchod hasičov.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore