Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodný stôl na stolný tenis

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Stoly na stolný tenis


Stolný tenis sa stáva veľmi atraktívnou rodinnou zábavou, ktorej sa môžu venovať všetky vekové kategórie. Ako každá fyzická aktivita má i táto pozitívny vplyv na zdravie človeka a zároveň podporí aj vašu súťaživosť.Je vhodný ako pre mužov, ženy, aj pre deti a to v ľubovoľnom počte hráčov. Zahrať si môžete buď dvojhru, štvorhru, alebo tiež veľmi dobre známy kolotoč, pri ktorom sa dokáže pobaviť aj väčší počet hráčov naraz.






Ako vybrať a kam umiestniť stôl na stolný tenis

Nákup pingpongového stola by ste rozhodne nemali podceniť. Je potrebné si uvedomiť, že by vám mal stôl slúžiť niekoľko rokov. Mal by byť z kvalitného a odolného materiálu. Vyberte si stôl s odolným lakom, pretože len tak sa po niekoľkých mesiacoch intenzívneho hrania vyhnete rozčarovaniu zo škrabancov a odrenín.

Úplne zásadné pravidlo znie, že stôl na stolný tenis je potrebné umiestniť na rovný povrch. Hracia doska totiž musí byť vždy vodorovná. Pokiaľ ide o podlahu, nemala by byť klzká ani príliš hladká. Pod pingpongové stoly (vnútorné i vonkajšie) ale neodporúčame voliť ani betónový povrch, ktorý je príliš tvrdý pri doskokoch hráčov. Najlepším riešením je podlaha drevená, laminátová plávajúca podlaha, prípadne krytina z PVC.

TIP : Odporúčame dbať tiež na vhodné osvetlenie. Svetlo by malo byť umiestnené presne nad stredom pingpongového stola vo výške minimálne 3 m od podlahy.






Umiestnenie stola na stolný tenis

Pred kúpou si rozmyslite, kam máte v pláne stôl postaviť. Potrebujete dostatok priestoru pre stôl a pre hráčov, ktorí budú okolo stola behať.Vždy voľte dostatočne veľkú miestnosť alebo miesto, ideálne s rozmermi 10 x 5 m a výškou aspoň 3,5 m. V domácich podmienkach však toto odporúčanie prakticky nemožno dodržať.

V každom prípade sa preto snažte o čo najväčší priestor bez akýchkoľvek prekážať a predmetov v okruhu približne 3 m. Dostatočným priestorom okolo stola predídete zbytočným zraneniam.

Interiérové stoly na stolný tenis / indoor stoly

  • určené pre temperované miestnosti bez zvýšenej vlhkosti

  • nemožno ich vystavovať slnečnému žiareniu ani poveternostným vplyvom

  • prevažne bývajú skladacie

  • prispôsobené výhradne na hru v interiéri


Exteriérové stoly na stolný tenis / outdoor stoly

  • vyrobené z materiálov odolávajúcich zmenám teplôt, vlhkosti aj UV žiareniu

  • majú špeciálny povrch a antireflexnou vrstvou a UV filtrom

  • majú univerzálnejšie využitie

  • sú využívané celoročne a môžu byť skladované vonku

  • možnosť vyrovnania stola do roviny na vonkajších povrchoch








Skladacie alebo masívne stoly

Možnosť zloženia stola je veľmi častou požiadavkou zákazníkov, pretože sa tak pingpongové stoly stávajú nenáročné na priestor. Často sa môžeme stretnúť s modelmi, u ktorých je možné sklopiť obe dosky. Alebo tiež existujú modely stolov, kedy môžete hrať proti sklopenej druhej polovici stola.

  • Stoly pre bežné použitie sa dajú skladať a ušetriť tak mimo sezóny veľa miesta.

  • Stoly určené pre extrémne zaťaženie (napr. športové areály, kempy) sú väčšinou vyrobené zo zvarených profilov a zložiť nejdú.






Mechanizmy skladania stola

Častou požiadavkou je možnosť zloženia stola, prípadne sklopenia jednej strany stola na tréning pre jedného hráča.


  • Sklopenie polovice dosky - umožňuje trénovať stolný tenis jednotlivcom proti sklopenej polovici stola.Kvalitnejšie stoly tieto požiadavky samozrejme spĺňajú a u lepších značiek je skladací mechanizmus veľmi jednoduchý a fyzicky nenáročný. Zložiť takýto stôl zvládne bez problémov aj jedna osoba.

  • Výškovo nastaviteľné nožičky - kvalitné stoly majú nastavenie nožičiek, aby ste prípadné nerovnosti v milimetroch zarovnali. V exteriéri je zabezpečenie rovnej plochy nevyhnutnosťou.








Materiál hracej dosky

Hracia doska a jej materiál sa líšia v závislosti na cene a druhu modelu.


  • Interiérové stoly - používa sa doska na bázi lacnejšej drevotriesky, alebo špeciálne tlakovo vrstvených kompozitov, tie sú odolnejšie.

  • Exteriérové stoly - používa sa niekoľko typov dosiek, najčastejšie sú používané dosky na bázi laminátu.


Vybrané značkové pingpongové stoly, sú ale osadené doskami zo špeciálnych profilovaných vrstvených hliníkových plátov s antireflexnou odrazovou vrstvou zabraňujúcou odrazu svetla a oslnenia hráča. Ich odrazové vlastnosti sa úplne vyrovnajú stolom dreveným.







Odolnosť hracej dosky

Kvalitná hracia plocha má zvýšenú odolnosť voči poškriabaniu (pri manipulácii, presunoch aj hre) a preliačeniu (napr. pri hode rakety o plochu). Pri umiestnení vonku sa požaduje navyše aj UV ochrana a ochrana proti vlhkosti.

Akékoľvek poškodenie hracej plochy znižuje kvalitu hry – prasklina alebo preliačina mení predpokladaný odraz loptičky, loptička sa nedokáže dostatočne odraziť, do praskliny zatečie voda a doska napučí, atď.






Rozmery hracej dosky

Hrúbka hracej dosky

Hrúbka dosky ovplyvňuje jej odolnosť, životnosť i kvalitu daného modelu. Vždy pritom záleží na type použitého materiálu.

  • Plastové dosky - postačí hrúbka iba 4 - 5 mm

  • Drevené dosky - mali byť hrubé zhruba 19 - 22 mm

  • Najkvalitnejšie dosky - bývajú hrubé až 25 mm

TIP : Všeobecne platí, čím hrubšia je doska, tým je tiež odolnejšia a znesie vyššie zaťaženie.


Dĺžka, šírka hracej dosky

Ak je niečo nemenné, tak sú to rozmery hracej dosky, ktoré sú jasne a pevne dané.

Základné rozmery sú: dĺžka 274 x šírka 152,5 x výška 76 cm od podlahy.To ale neznamená, že na trhu nezoženiete aj iné rozmery, ktoré sú vyhľadávané najmä kvôli obmedzenému miestu. Vyberať tak môžete napríklad z rozmerov 185 x 159 x 64 cm, prípadne 184 x 186 x 66 cm.







Typ rámovej konštrukcie

Kvalita a masívnosť rámovej konštrukcie súvisí s cenou stolu a má vplyv na jeho odolnosť a celkovú stabilitu.


  • Rám bez horizontálneho spevnenia - lacnejšie stoly zo slabších materiálov vyhovujúcich výhradne na domáce použitie.

  • Rám s horizontálnym spevnením - malo by byť u kvalitnejších a odolnejších modelov určených pre pravidelné alebo vonkajšie použitie.

  • Rám zo zvarených pozinkovaných profilov - sú určené pre extrémne zaťaženia a vydržia i menej šetrné zaobchádzanie. Nie je ich však možné skladať.








Pojazdy a manipulácia so stolom

Hlavne u exteriérových stolov je dôležitá jednoduchá manipulácia so stolom pri jeho presunoch. Len u lacných stolov chýba pojazd úplne.Väčšina pingpongových stolov je vybavená pojazdom, tj. kolieskami, ktoré zabezpečujú ľahkú manipuláciu so stolom pri jeho presúvaní. Kolieska môžu byť buď lacnejšie plastové alebo drahšie pogumované pre komfortnejšie riešenie pojazdov. Kolieska by mala byť vybavené možnosťou odbrzdenia a dobrzdenia pre zvýšenie stability pingpongového stola.







Sieťka

Pomocou deliacej sieťky je hracia plocha rozdelená na polovice. Výška sieťky je 15,25 cm. Na hracej ploche nájdete obvodové biele čiary o hrúbke 2 cm. Hracia plocha je však prispôsobená aj pre štvorhru, preto je každá polovica ešte predelená tenkou bielou čiarou o hrúbke 3 mm.

Sieťka sa k stolu prichytáva pomocou rýchloupínacích klipov, alebo je súčasťou stola pevný držiak, na ktorom je napnutá a nemusíte ju odňať ani pri skladaní stola.







Doplnková výbava

Pre vyšší užívateľský komfort začali byť pingpongové stoly vybavované niektorými doplnkovými prvkami.


  • Doťahovanie sieťky - bez nutnosti viazania napínacieho lanka, systémom jeho polohovej aretácie alebo otočným regulátorom.

  • Držiak rakiet a loptičiek - integrovaný do rámu stolu, u exteriérových modelov i s ochranným krytom proti dažďu.

  • Taška na loptičky a rakety - ak chcete mať loptičky a rakety vždy po ruke, zaobstarajte si šikovné vrecko, alebo plastový držiak na túto športovú výbavu. Môže byť súčasťou základného balenia, no výborne vám poslúži aj starší malý ruksak, ktorý zavesíte na bočnú stranu.

  • Skrutkovacie adaptéry na aretáciu nôh stola - najmä pri outdoor pingpongových stoloch stoloch, u ktorých je predpoklad, že ich z času na čas presuniete aj na trávnik. S ich pomocou mierne vyvážite nohy stola a na hracej ploche dosiahnete rovinu.

  • Transportné kolieska - užitočná výbava skladacích pingpongových stolov, ktorá uľahčuje presuny stola vážiaceho desiatky kíl.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore