Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere softshellovej bundy

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Softshellové bundy

Čo je sotfshell? Ide o veľmi praktickú, vetruvzdornú a zároveň priedušnú skupinu tkanín, ktorá efektívne nahradzuje tradičné 3-vrstvové (hardshell) outdoorové oblečenie. Pri kúpe softshellovej bundy máte všetko v jednom - termobielizeň, bundu s membránou a teplú mikinu. Tieto bundy sú odolné voči oderu a majú vynikajúce hrejivé vlastnosti podobné fleecu.

Zvonku je vyrobená z polyesteru s vodoodpudivou úpravou. Záter pod ňou zabezpečuje odvádzanie vodných pár na povrch a zároveň eliminuje prienik vody dovnútra. Do najväčšieho kontaktu s pokožkou prichádza vnútorná jemná a hrejivá vrstva. Tieto bundy sa vyznačujú vynikajúcim pomerom nepremokavosti, priedušnosti, vetruvzdornosti a elasticity s kvalitnou odolnosťou pred poškodením.







Ako vybrať správny softshell?

Tretia vrstva - softshell

Tretia vrstva má okrem funkcie podpory odvodu potu aj jednu funkciu ochrannú. Mala by Vás spoľahlivo ochrániť pred vetrom a zamedziť takzvanému WindChill efektu, teda strate tepla prúdením vzduchu. Súhrnne sa materiálom najčastejšie používaným ako tretia vrstva hovorí softshell.

Najprv by bolo dobré si povedať, čo to vlastne ten softshell je. Softshell (v preklade teda mäkká škrupina) bola vyvinutá firmou Schoeller vo Švajčiarsku za účelom vytvoriť materiál, ktorý by bol natoľko univerzálny, že by sa dal nosiť v čo najrôznorodejších podmienkach, od tepla po zimu, od sucha do mokra. Ide o tkaninu, ktorá je príjemne mäkká, na povrchu hladká a samozrejme pružná. Mala by ponúkať nasledujúce vlastnosti: vetruodolnosť, vodeodpudivosť a priedušnosť. A samozrejme by mala byť pohodlná na nosenie.







Ako sa softshell delí?

Membránový softshell

  • tvorený vrchným tkaným materiálom, membránou a podšívkou (najčastejšie nejaký ľahký fleece)

  • všetko je laminované v jeden kus.

  • 100% odolný voči vetru, vďaka membráne.

  • veľmi dobrá vodeodolnosť, znesie aj nejaký tlak (batoh)

  • pomerne dobre priedušný v porovnaní s membránovými nepremokavými bundami

Nemembránový softshell

  • tvorený vrchným tkaným materiálom a podšívkou /alebo bez podšívky)

  • všetko je laminované v jeden kus

  • vďaka hustému tkaniu vrchného materiálu dobre odoláva vetru

  • nemusí však byť nutne 100% vetruodolný

  • impregnáciou je docielená čiastočná odolnosť proti vode

  • neodolá ale tlaku vody

  • výborná priedušnosť


Priedušnosť

Veľmi dôležitá je pri softshelle práve priedušnosť.Priedušnosť športového a turistického oblečenia zaisťuje odparovanie potu vo forme pary na povrch materiálu. Molekula vody síce cez materiál neprenikne, vodná para však bude odvedená od tela na povrch tkaniny. Tieto hodnoty nájdete na štítku oblečenia ako MVP: g/m2/24h, prípadne RET: m2.Pa/W.

TIP : Je potrebné si uvedomiť, že úplne nedostihnuteľný bude nemembránový softshell. Pri ňom priechodu pár nič nebráni, bude teda dýchať veľmi dobre. Membránový softshell na tom bude horšie, to je jasné.


Nepremokavosť

Táto technológia zamedzuje dažďovým kvapkám, aby prenikli materiálom. Hodnota nepremokavosti sa označuje ako vodný stĺpec (WP) v jednotkách milimetrov.

Materiál je považovaný za nepremokavý, ak dosiahne vodný stĺpec 1300 mm. Rátajte s tým, že ruksak na chrbte, či chôdza v mokrej tráve znižujú nepremokavé vlastnosti, nakoľko tkaninu dosť zaťažujú. Pri náročnejšej turistike odporúčame siahnuť po bundách s vyšším stupňom nepremokavosti. V ideálnom prípade zvoľte modely s WP aspoň 10 000 mm.


Vetruvzdornosť

Princíp technológie spočíva v zamedzeniu prenikaniu vetra cez materiál. Výroba vetruvzdorných búnd spočíva v husto tkanom materiále v kombinácii s funkčnými väzbami, prípadne sa zvykne zažehliť tenký film - záter. V kombinácii s ďalšími vlastnosťami tvorí nevyhnutnú kombináciu pre outdoorové aktivity.







Použitie softshellu

Membránový softshell

  • Windstopper, Dermizax, NoWind, ShellTec, BlocVent..

  • ideálny na všetky zimné aktivity

  • neprefúkne, teda zabraňuje znižovaniu teploty tela wind-chill efekto

  • proti snehu jeho vodeodolnosť stačí až až a priedušnosť je v suchej zime s veľkým rozdielom teplôt "v bunde a vonku" veľmi dobrá.

Aktivity: skitouring, zimná turistika, freeride, nosenie v meste...


Nemembránový softshell

  • Cordura 4-way stretch, AirVent Shell, Polyamid Softshell

  • kombinácia odolnosti proti vetru a priedušnosti

  • vďaka hustému tkaniu totiž zablokuje takmer všetok vietor a zostáva skvele priedušný

  • je v použití veľmi univerzálna

  • vďaka kvalitnej impregnácii zvládne aj menšiu prepršku, so snehom tiež nebýva problém, pokiaľ je sneh suchý, po materiáli sa zvezie, oklepe

Aktivity: trekking, lezenie, horolezenie, bicykel, bežky, skilpinizmus, trailrunning a množstvo ďalšieho...


TIP : Jednoducho zhrnuté, z nášho pohľadu je nemembránový softshell univerzálnejší a pomaly z trhu vytláča membránové varianty, ktoré sa hodia skôr na zimné aktivity s nižšou aeróbnou záťažou.








Detialy, ktoré si treba všímať pri výbere softshellovej bundy

Rozmiestnenie vreciek - malo zodpovedať vašim aktivitám. Výška vreciek by mala zodpovedať vašim zvyklostiam ako je chôdza s rukami zavesenými vo vreckách. Ďalej ich využiteľnosti pri zapnutom bedrovom páse batohu. Vyskúšajte na predajni. Vrecko na hrudníku by malo pojať telefón, buzolu či kompaktný foťák. Skontrolujte si aj dostatočne veľké tiahla jazdcov tak, aby ste ho mohli ovládať v rukaviciach.

Vetracie otvory v podpazuší - lepší odvod pár od tela zaisťujú vetracie otvory na zips v podpazuší alebo inak rafinovane umiestnené v delených vreckách alebo ako druhý pár vreciek či na rukávoch z prednej strany akoby na bicepsoch.

Funkčné zipsy - disponujúfunkčnými zipsami. Priamo sa podieľajú na miere nepremokavosti a vetruodolnosti bundy. Sú dôležitou súčasťou strihov a esteticky oživujú športové oblečenie.

Kapucňa -pri kúpe radšej siahnite po softshellovej bunde skapucňou, ideálne ak sa do nej vojde aj prilba. Keď vás zastihne lejak, no prietrž mračien ustúpi, môžete kapucňu obrátiť, celú bundu zrolovať a vložiť do batohu. Nezamokríte si tak ostatné veci.

Zvýšený golier - chráni krk. Aby sa zamedzilo nepríjemnému zachytávaniu zipsu do fúzov, býva jazdec zipsu, ktorý to spôsobuje, uprataný v „zip garáži“, pod strieškou na konci zipsu.

Posilnené časti - pravdepodobne si so sebou plánujete vziať batoh. Počas kúpy si preto pozrite, či má bundaposilnené časti ramien. Na ramenách sa často využíva iný materiál -Cordura, prípadne Kevlar, ktoré sú veľmi odolné voči oderu a poškodeniu.

Predĺžený zadný diel - vyskúšajte v bunde zdvihnúť ruky a robte v nej rôzne pohyby. Skúste si dostupnosť a umiestnenie vreciek.

Reflexné prvky -pri kúpe turistického oblečenia treba dbať i na bezpečnosť, preto siahnite po softshell bunde sreflexnými prvkami.







Zásady prania softshellovej bundy

Pri praní funkčnej softshellovej tkaniny je treba dodržať niekoľko zásad.

  1. Pred praním otočte bundu naopak,

  2. Zazipsujte ju, zapnite všetky suché zipsy.

  3. Odporúčaná teplota prania je 30 - 40°C.

  4. Nepoužívajte bielidlá ani aviváže.

  5. Ak nie je na visačke uvedené inak, nedávajte bundu do sušičky.

  6. Impregnáciu bundy zaistíte impregnačným pracím práškom, prípadne použite impregnačný sprej.

  7. Nebojte sa bundu prať v práčke. Keď použijete program “Ručné pranie” bez žmýkania, nič sa jej nestane. Perte radšej viackrát s menším množstvom pracieho prostriedku, ako nechať uschnúť na bunde soli a nečistoty, ktoré znižujú priedušnosť.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore