Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Materiály outdoorových búnd

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Materiály outdoorových búnd


Základným parametrom výberu turistickej bundy je materiál, ktorý určuje jej vlastnosti. Na výrobu turistických búnd sa používajú nasledovné:






Bavlna

Vlastnosti bavlny ako priedušnosť, jednoduchá údržba a dobrá termoregulácia ju predurčujú k tomu, aby sa požívala aj pri výrobe outdoorových búnd. Bavlne môžeme navyše pripočítať pružnosť, pevnosť a nízku hmotnosť. Výhodou bavlny je tiež možnosť jej prania a odolnosť voči rôznym poveternostným vplyvom. A navyše je príjemná aj na dotyk. Pre zlepšenie vlastností sa používa v kombinácii so syntetickými materiálmi.






Perie

Perie výborne izoluje a udržiava vo vnútri bundy teplo. Preto je súčasťou páperových zimných búnd. Jeho výhodou je nízka hmotnosť a dlhá životnosť. Ak chcete udržať všetky vlastnosti peria čo najdlhšie, je potrebné dodržiavať pokyny pre starostlivosť o bundu.






Duté vlákno

Duté vlákno sa vyznačuje okrem výborných termoregulačných vlastností tvarovou stálosťou, ktoré si zachováva aj po viacnásobnom opratí. Obvykle sa používa v dvoch vrstvách. Medzi nimi sa nachádza vzduchová medzera, ktorá zlepšuje izolačné vlastnosti turistickej bundy.






Polyester

Polyester dobre saje vlhkosť, je mäkký, pevný, odolný a má dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Výhodou jej tiež možnosť jeho farbenia. Pre zlepšenie elasticity sa používa v kombinácii s ďalšími vláknami.






Polypropylén

Polypropylén sa vyznačuje minimálnou nasiakavosťou. Veľmi dobre odvádza vlhkosť od pokožky. Výhodou je tiež odolnosť voči baktériám a plesniam.






Softshell

Softshell je vhodný do akýchkoľvek podmienok. Je priedušný, dobre odvádza vlhkosť od pokožky a dobre odoláva vlhkosti aj vetru. Okrem toho je príjemný na dotyk, udržiava telo v teple a má nízku hmotnosť. Pri výrobe outdoorových búnd sa používa vo viacerých vrstvách, čo zvyšuje jeho úžitkové vlastnosti.






Microfleece

Microfleece výborne odvádza vlhkosť od tela a ľahko sa udržiava. Môžete ho pokojne aj prať v práčke. Jeho výhodou je aj výborná hrejivosť. Vlastnosti microfleecu naplno využijete pri použití ďalších vrstiev oblečenia.






Vlna

Vlna výborne saje vlhkosť. Okrem toho vás dobre zahreje. K jej kladom môžeme pripočítať aj elasticitu a schopnosť udržiavať optimálnu teplotu tela. Využijete ju pri veľkom rozmedzí teplôt od mínusových až po plusové. Vlna si svoje vlastnosti udržiava pri správnej starostlivosti. Preto ju iste neperte v práčke ale dodržiavajte pokyny výrobcu.






Viskóza

Viskóza dobre saje vlhkosť, nekrčí sa a je príjemná na dotyk. Toto umelé vlákno sa tiež vyznačuje chladivým efektom.






Sympatex

Sympatex je neporézna hydrofilná membrána. Znamená to, že dokáže absorbovať vodu v plynnom a čiastočne v kvapalnom skupenstve. Používa sa preto na odvedenie vlhkosti. Sympatex je okrem toho priedušný a odolný voči vetru. Ak si vyberiete outdoorovú bundu do extrémnych podmienok, s najväčšou pravdepodobnosťou bude súčasťou jej materiálového zloženia.






Gore-Tex

Technický materiál s vysokou priedušnosťou, akým je Gore-Tex, patrí medzi porézne hydrofóbne membrány. Znamená to, že do svojej štruktúry nedokáže absorbovať vodu. Rovnako tiež neprepustí vietor. Jeho výhodami sú dlhá životnosť a priedušnosť.





Špeciálne materiály

Pri nákupe sa môžete stretnúť aj s nasledovnými materiálmi. Všetky dodávajú turistickým bundám nadštandardné vlastnosti.

  • Gelanots XP,

  • Power Stretch,

  • Resstex,

  • Climatic,

  • Polartec Classic 200,

  • Polartec Windbloc.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore