Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere setu na poker

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Sady na poker

Taktika, blafovanie, čakanie na ten najlepší okamih, risk a napätie do poslednej chvíle.







Základné pravidlá pokru

Poker sa hrá s balíčkom kariet s 52 kartami v štyroch farbách.

  • piky ♠ spades

  • srdcia ♥ hearts

  • káry ♦ diamonds

  • trefy ♣ clubs


V každej farbe je trinásť kariet v nasledujúcich hodnotách - najvyššie je eso (Ace), nasleduje kráľ (King), dáma (Queen), chlapec (Jack) a potom postupne 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 a 2.


Partia pokru má obvykle niekoľko stávkových kôl, v ktorých hráči postupne vsádzajú čiastky obvykle vo forme žetónov (chipy) do spoločného banku, ktorého anglický ekvivalent „pot“ už natoľko zľudovel, že sa už prakticky nestretnete s iným označením. Po každom stávkovom kole hráči dostanú alebo si vymenia určitý počet kariet v závislosti na konkrétnej pokrovej variante, ktorá sa hrá. Hra prebieha v smere hodinových ručičiek.


Pred začiatkom každej hry musia niektorí hráči vložiť naslepo do hry vopred určené povinné stávky, nazývané tiež blindy:


  • Povinné stávky (blindy) – pred začiatkom hry vložia vopred určení hráči (v závislosti od varianty pokru) do hry povinné stávky.

  • Ante – ante je povinná stávka relatívne malej výšky, ktorú pred začiatkom hry (t.j. pred rozdaním kariet) musia do potu vložiť všetci hráči. Obvykle má hodnotu zlomku nižšieho limitu hry, od 1/6 do 1/2.







Poker set

S poker setom sa aj doma v obývačke môžete preniesť do hráčskeho kasína a zažiť nefalšovanú atmosféru ako z filmu.Set obsahuje všetko, čo k správnej hre potrebujete: dealer žetón, 2 balíčky kariet, žetóny a 5 kasíno kociek. Farebné karty v klasickom prevedení sedia dobre do ruky a tiež dobre kĺžu po povrchu hracieho stola. Po hre môžete celú sadu uložiť do uzamykateľného kufríka.







Chcete si zaobstarať iba žetóny alebo celú sadu?

Na trhu môžete kúpiť samostatné žetóny alebo siahnuť po celej pokrovej sade, ktorá zvyčajne býva prakticky balená v kufríku. Takýto kufrík zväčša obsahuje okrem žetónov aj iné príslušenstvo k hre. Cenovo vychádzajú takéto kufríky výhodnejšie, a preto by sme odporúčali ísť touto cestou.







Materiál žetónov

Celkovo sa predávajú pokrové žetóny vyrobené prevažne z týchto troch materiálov:

  • Materiál clay v kombinácii s inými materiálmi, ktoré mávajú štandardný priemer 39 mm. Tento typ žetónov sa považuje za najluxusnejší, čo sa odráža aj na ich cene.

  • Kovové jadro obklopené plastom. Tento typ žetónov sa najbližšie podobá typom žetónov, ktoré nájdete v kasínach. Ide o odolné a kvalitné žetóny.

  • Plastové žetóny, ktoré bývajú častokrát vyrábané v príliš mnohofarebných prevedeniach. Ide o lacnejší variant žetónov, čo sa odráža aj na ich kvalite.






Akú veľkú sadu potrebujete

Sady na poker v kufríkoch sa predávajú v rôznych veľkostiach podľa počtu žetónov. To, koľko žetónov potrebujete, zistíte podľa toho, s koľkými hráčmi chcete poker hrať. Veľakrát sa totiž stáva, že siahnete po kufríku s príliš malým množstvom žetónov a naopak pri hre sa zíde príliš veľa hráčov.

Preto je lepšie zakúpiť si kufrík s väčším počtom žetónov a mať v žetónoch rezervu. Navyše, čím je kufrík väčší, tým býva aj cenovo výhodnejší.

Pre3-4 hráčov postačí pokrový kufrík s 300 žetónmi, pre 5-7 hráčov siahnite po 500 žetónovom kufríku, ak hru bude hrať 8 a viac hráčov, tak si zakúpte kufrík s 1000 žetónmi.







Aká má byť váha žetónov?

Na trhu nájdete žetóny v rôznych hmotnostiach od detských žetónov, ktoré sa pohybujú v hmotnosti okolo 3 gramov až po štandardné žetóny, ktoré by mali vážiť 11,5 g. Niekedy sa dajú zohnať aj žetóny s váhou viac ako 12g. Je nutné poznamenať, že každý gram je pri manipulácii so žetónmi cítiť, a preto ak chcete mať pocit hry ako v naozajstnom kasíne, držte sa predpísaného štandardu.







Aká je hodnota žetónov?

Je veľká šanca, že nájdete pokrové sety s neoznačenými žetónmi. To znamená, že si hodnotu žetónov môžete sami navoliť. V tomto prípade musíte pred hrou všetkých hráčov oboznámiť s navolenými hodnotami žetónov.


Ak kúpite kufrík s ohodnotenými žetónmi, tieto žetóny zvyčajne pokrývajú hodnoty od1 do 10 000, avšak je možné nájsť aj kufríky s hodnotami od 1 do 500, do 1000, či od 25 do 10 000.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore