Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom celotvárovej masky na šnorchlovanie

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Celotvárová šnorchlovacia maska

Celotvárová maska je maska na šnorchlovanie, ktorá pokrýva celú plochu vašej tváre, od čela až po bradu. Jej súčasťou je aj integrovaný suchý šnorchel, ktorý je vybavený ventilom proti zaliatiu. Celotvárové masky riešia niekoľko problémov, ktoré mnohých ľudí trápia a vadia im.Mnohí ľudia nemajú radi dýchanie cez klasický šnorchel, pretože ich z toho bolí sánka a dýchanie len cez ústa im príde neprirodzené. V celotvárovej maske môžete dýchať voľne a prirodzene ústami a/alebo nosom. Dýchanie je tak podstatne prirodzenejšie a spríjemňuje to celkový pôžitok zo šnorchlovania.

Výhody celotvárovej masky na šnorchlovanie

S celotvárovou šnorchlovacou maskou môžete naraz dýchať ústami, ako aj nosom.


Nevýhody celotvárovej masky

Hlavnou nevýhodou celotvárových masiek je to, že sa s ňou nedokážete potopiť hlboko. Je to najmä pre jej veľký objem vzduchu, ktorý maska má.




Vnútro masky je rozdelené na dve časti, ktoré sú oddelené silikónovým tesnením tzv. sukňou. Horná časť je určená na pozeranie - tá, v ktorej máte len oči. Dolná, v ktorej sa nachádza nos a ústa, slúži na dýchanie.


Silikónové tesnenie

Siliónová sukňa delí hornú a dolnú časť, taktiež kopíruje vašu tvár a vytvára vodotesné tesnenie po celom obvode vašej tváre.






Integrovaný “suchý” šnorchel

Maska je vybavená suchým šnorchlom, ktorý je vybavený ventilom proti zaliatiu. Pri ponorení uzavrie a zabráni zaliatiu masky vodou. Keď sa vynoríte, plavák sa sa uvoľní a vy môžete ďalej bezstarostne šnorchlovať. Okrem toho je šnorchel chránený vlnolamom, ktorý chráni pred vniknutím vody z vĺn či špliechania.

Vďaka suchému šnorchlu už nikdy nebudete mať problémy s nekomfortným pocitom v ústach, kŕčmi v sánke, vodou v trubici, alebo problémom s dýchaním.






Plavák

Na vrchu šnorchla je plavák, ktorý sa po ponorení tlakom vody uzavrie a zabraní tak vode vniknúť do dýchacieho systému. Systém prúdenia vzduchu v maske zabraňuje zahmlievaniu zorníka. S každým dychom, čerstvý vzduch vyčistí priezor, takže maska nepotrebuje anti-fog riešenie.






Výdychové ventily

Počas nádychu vzduch prúdi zo šnorchla a prechádza bočnými kanálikmi zorníka do separátne oddelenej dýchacej komory. Počas fázy výdychu vzduch odchádza cez výdychové ventily umiestnené na komore pre ústa a zároveň aj kanálikmi umiestnenými na bočnej strane zorníkov.Pokiaľ by sa predsa len nejaká voda do masky dostala, je odvedená preč bočnými kanálikmi, a cez jednocestný výdychový ventil v spodnej časti, voda odtečie preč z masky.

Výdychové ventily pri nosovej časti nie je možné počas fázy výdychu uzavrieť a z toho dôvodu nie je možné v maske vyrovnať vnútorný tlak a taktiež veľmi obtiažne sa vyrovnáva tlak v ušiach, odporúča sa teda ponorenie maximálne do 2 až 3 metrov.






Zorník

Predná strana masiek, ktorá pokrýva celú plochu, je vyrobená z polykarbonátu, ktorý je síce pevný, no zorník je náchylnejší na poškriabanie. Kvalitnejšie tradičné masky používajú tvrdené sklo, ktoré je oveľa odolnejšie. Odporúčame preto dávať na vašu novú celotvárovú masku väčší pozor, napríklad pri balení do kufra a určite ju nenechávajte len tak pohodenú na piesku na pláži a pod.






Popruhy na maske

Maska drží na hlave vďaka širokým nastaviteľným elastickým popruhom a to buď silikónovým alebo textilným s odopínacou prackou. Silikónový popruh je jednoduchšia, lacnejšia a trošku pracnejšia forma nastavenia bez možnosti odopnutia popruhu z masky. Textilný popruh je omnoho pohodlnejší, neťahá za vlasy ako silikónová verzia a naviac disponuje prackou pre odopnutie popruhu z masky.





Výber správnej veľkosti

Výber celotvárovej masky je oproti klasickým potápačským maskám omnoho jednoduchší a presnejší, pretože silikonové tesnenie celotvárových masiek sa nachádza po celom obvode rámu masky, takže stačí len odmerať rozmer od stredu nosa (presne medzi očami) po spodok brady.


  • Silikónová lícnica musí dosadať presne po celom obvode tváre, cez čelo, spánky (tu nesmie zasahovať na okraj očí), končiac bradou.

  • Medzi bradou a spodnou časťou silikónovej lícnice nesmie byť žiadna vôľa.

  • Ak zistíte, že rozmer vašej tváre sa nachádza presne medzi dvoma veľkosťami (napríklad medzi veľkosťou S/M a M/L), tak odporúčame sa prikloniť k menšej veľkosti.






Test námahy pri dýchaní

Pri používaní celotvárových masiek by sme mali dbať na svoju bezpečnosť a hlavne pri dýchaní. Každý seriózny výrobca by mal vyrábať podľa platných noriem EÚ pre celotvárové masky a mal by prejsť testami na CO2 (Oxid uhličitý), žiaľ nie všetci výrobcovia to dodržujú. Cirkulácia vzduchu vo vnútri masky je dokonalá a nehromadí sa v nej nadbytočný a pri šnorchlovaní nebezpečný CO2, ktorý môže vo väčšom množstve spôsobiť šnorchlistovi zranenie.






FAQ

Môže sa používať maska aj keď máte fúzy?

Pokiaľ nosíte fúzy a už ste sa s nimi snažili šnorchlovať, určite ste zažili, ako vám popod nos cez fúzy maska zateká. Tradičné šnorchlovacie masky a fúzy si vôbec nerozumejú. Priestor sa cez fúzy nedá utesniť a tak vám zrejme neostávalo nič iné ako sa oholiť, alebo ak vám boli fúzy milšie ako šnorchlovanie, s trochou vody v maske pokračovať a nejako to vydržať. Celotvárová maska pokrýva celú vašu tvár po jej obvode a tak fúzy nie sú problém.

Môžu celotvárové masky používať aj deti?

Celotvárové masky nie sú vhodné pre deti mladšie ako 10 rokov, pretože tie nedokážu vydýchnuť z dýchacieho systému potrebné množstvo vzduchu, čím sa v trubici hromadí oxid uhličitý a každým nádychom je inhalovaný vo väčšom množstve naspäť do pľúc, čo môže byť nebezpečné.

Ako na údržbu

Údržba celotvárovej masky je jednoduchá. Po šnorchlovaní ju stačí opláchnuť pod sladkou tečúcou vodou a opatrne očistiť vnútornú stranu zorníka. Masku chráňte pred pieskom a inými nečistotami, ktoré môžu masku zanášať alebo poškodiť zorník.


ZDROJ www.plutvy.skwww.aqua-pro.sk

30.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore