Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako zabezpečiť auto proti krádeži

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Zabezpečenie auta proti krádeži


Krádeže áut sú u nás bohužiaľ stále častou realitou. Nech sa rozhodnete pre akékoľvek zabezpečenie vášho vozidla, rozhodne je to krok správnym smerom. Ideálne je však kombinovať mechanické systémy s elektronickými. Zvýšite tým šancu na zabránenie krádeži vášho auta na maximum.





Aké základné požiadavky musí spĺňať ochrana proti krádeži auta?

Pokiaľ chcete účinne chrániť svoje auto, inštalácia individuálneho bezpečnostného zariadenia je priamo nutnosťou. Zlodeja odradia iba doplnkové a technologicky vyspelé bezpečnostné systémy, ktoré je dobré kombinovať. Najlepším riešením je kombinácia mechanických a elektronických zabezpečovacích systémov. Účinne skomplikujú a predĺžia krádež alebo dokonca znemožnia naštartovanie vozidla. Štandardné bezpečnostné systémy, ktoré sú už súčasťou auta, vám v tomto prípade nemusia stačiť.





Možnosti zabezpečenia auta

Systémov, ktoré pomôžu ochrániť vaše auto pred zlodejmi je hneď niekoľko a na trhu nájdete širokú ponuku zabezpečovacích systémov pre takmer všetky značky a modely áut. Každý zabezpečovací mechanizmus pracuje na inom princípe a poskytuje iné výhody. V praxi býva najlepším riešením kombinácia viacerých ochranných systémov.


Delia sa do troch kategórií podľa spôsobu zabezpečenia :

  • mechanické

  • elektronické

  • elektromechanické





Mechanické zabezpečenie vozidla

Najlepšie mechanické zabezpečovacie systémy sú navrhované tak, aby priamo zabránili manipulácii s vozidlom. Jednoduchšie a lacnejšie verzie musí vodič namontovať vždy, keď chce auto chrániť. Pri pokročilejších ochranných systémoch sa o montáž postará špecializovaná firma.


Zámok volantu

S uzamknutím volantu sa stretnete asi najčastejšie. V moderných autách je systém zabudovaný. Vodičovi stačí po vypnutí motora otočiť volant do krajnej polohy, v ktorej sa zablokuje. Systém sa následne deaktivuje pomocou kľúča pri štartovaní.

Starší šoféri si určite budú pamätať na blokovacie zariadenia, ktorými sa volant zafixoval v jednej polohe. Ich používanie je menej pohodlné, keďže je potrebné mechanizmus pripevniť k volantu pri každom odchode z auta. Ak ale parkujete v rizikovej oblasti, môže to stáť za trochu námahy.


Zámok riadiacej páky

Uzamknutím radiacej páky a jej zablokovaním zlodeja obmedzíte na jediný prevodový stupeň, na ktorom by mohol s autom uniknúť. Pre čo najlepší efekt radiacu páku uzamknite v polohe zaradenej spiatočky.

Auto s automatickou prevodovkou nenechávajte so zaradenou spiatočkou, ale v režime Park. To však nemení nič na možnosti blokovania radiacej páky. Dodatočná montáž systému uzamknutia radiacej páky je teda dostupná pre manuálne aj automatické prevodovky.


Zablokovanie pedálov

V prípade áut s manuálnou prevodovkou je väčšinou blokovaný spojkový pedál. Prípadný zlodej by v takom prípade nemal ako zaradiť rýchlosť.V autách s automatickým radením sa často využíva blokovanie brzdového pedálu. Dôvodom je, že na posunutie radiacej páky z polohy Park musí vodič zošliapnuť práve tento pedál. Ak je teda zafixovaný v jednej polohe, auto sa nepohne.





Elektronické zabezpečovacie systémy

V tejto kategórii nájdete zariadenia, ktoré využívajú moderné technológie na zabezpečenie vášho vozidla. Niektoré majú za cieľ zlodeja iba vyrušiť, tie pokročilejšie úplne znemožňujú jazdu.


Imobilizér

V nových autách sa často stretnete s imobilizérmi už z výroby. Ide o systémy, ktoré po vypnutí motora prerušia obvody potrebné pre naštartovanie motora.Ovládanie imobilizéra môže byť pomocou diaľkového ovládača, ale môže byť aj priamo v kľúči od auta.

Často to býva prerušenie hneď niekoľkých okruhov:

  • vstrekovacia jednotka

  • ovládanie cievky štartéra

  • palivové čerpadlo


Skrytý vypínač

Špeciálne zariadenie, ktoré zablokuje volant a bráni naštartovaniu vozidla. Výhodou tohto vypínača je to, že nemá jednotnú podobu a môže byť umiestnený kdekoľvek vo vozidle. Zlodejom tak zaberie nejaký čas, kým ho nájdu. Jeho nevýhodou je zasa to, že síce zabráni naštartovaniu vozidla, ale nie jeho vykradnutiu, preto sa odporúča kombinácia skrytého vypínača a iných zabezpečovacích prvkov.


Alarm

Alarm je jedným z najrozšírenejších spôsobov zvukového zabezpečenia už niekoľko rokov. Samotné zariadenie aktívne nezabráni dostať sa do auta, ale nepríjemný zvuk môže zlodeja, najmä toho neskúseného, ​​odradiť. Ich výhodou je najmä nízka obstarávacia cena, avšak lacnejšie typy môžu spustiť aj falošný poplach.


Vyhľadávacie systémy / GPS lokátor

Do auta sa umiestni zariadenie, ktoré bude neustále pomocou senzorov monitorovať polohu vášho vozidla. Takýto systém býva nasmerovaný buď do interiéru vozidla, alebo môže strážiť dvere či pokles napätia v sieti automobilu.

V prípade, že dôjde k nelegitímnemu otvoreniu dverí, alebo sa vozidlo pohne bez vášho vedomia, dostanete upozornenie na mobil. Okrem toho budete pomocou aplikácie na mape v reálnom čase vidieť, kde sa auto práve nachádza a lokalizovať ho. To výrazne zvýši vaše šance na získanie auta späť.


Bezpečnostné systémy

Bezpečnostný systém je najčastejšie napojený na bezpečnostnú agentúru či službu . Ak teda dôjde k vlámaniu, signál dorazí práve do agentúry a tá sa o všetko postará. Podľa typu signálu môže na miesto vyraziť motorizovaná jednotka, ktorá spolupracuje s políciou.Bezpečnostný systém vám umožní mať neustálu kontrolu nad autom a pravidelne odosiela GPS signál. Do auta sa inštaluje tak, aby ani sám majiteľ nevedel, kde je. Na výber máte aktívny a pasívny systém.


  • Aktívny systém zabezpečenia vozidla – okamžitá signalizácia narušenia a vysielania núdzového signálu.

  • Pasívne zabezpečenie vozidla – po odcudzení auta na centrálu zavoláte vy a až potom sa rozbehne kolobeh pátrania.


TIP : Takéto zabezpečenie býva ale veľmi nákladné, a to ako na samotnú montáž, tak aj následný servis.





Elektromechanické zabezpečenie auta

Kombináciou elektronických a mechanických systémov sa dajú skombinovať výhody oboch typov. Záleží to od konkrétneho systému, ktoré ovládacie prvky blokuje mechanicky a aké funkcie elektronického zabezpečenia poskytuje. Cena elektromechanickej ochrany býva vyššia, no určite stojí za zváženie, ak máte drahšie auto.





Základné zásady ochrany auta pred krádežou

  • Pred odchodom od automobilu vždy skontrolujte, že máte správne zatvorený kufor a dvere. Tiež si overte, že je vozidlo zamknuté.

  • Nikdy nenechávajte cenné veci v aute. Ak si však situácia vyžaduje, aby ste tam svoje veci nechali odložené, vždy ich uložte do kufra.

  • Snažte sa parkovať na monitorovaných parkoviskách a uliciach. Vyhnite sa odľahlým miestam a nebezpečným štvrtiam.

  • Stavte na vhodnú kombináciu zabezpečovacích prvkov. Dôkladne zvážte, ktoré sú najvhodnejšie pre vaše auto.

  • Nezabudnite ani na poistnú ochranu a uzatvorte si havarijné poistenie alebo PZP s pripoistením krádeže.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore