Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere neoprénu

   7min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Neoprény

Neoprénová kombinéza chráni nielen pred prechladnutím, keď teploty nie sú práve ideálne na kúpanie, ale tiež pred oderom a slnečným žiarením.Neoprén poskytne vám aj vašim deťom potrebný tepelný komfort počas pobytu vo vode. Neoprenové oblečenie je možné kúpiť aj deťom v dojčenskom veku. Tie sú veľmi citlivé na chlad aj slnečné žiarenie a neoprénové oblečenie je pre nich teda ideálne.







Základné funkcie neoprénu


Tepelná ochrana

Voda spolu s vetrom odoberajú telu športovcov teplo odparovaním, má zmysel sa chrániť neoprénom pred prechladnutím aj pri teplotách nad 20 °C. V teplom počasí, kedy sa potrebujete iba chrániť proti slnečnému žiareniu, je možné použiť aj lycru - tričká s dlhým alebo krátkym rukávom, vyrobené z vysoko kvalitnej rýchloschnúcej textílie.


TIP : Športovci si vďaka správnemu neoprénu predĺžia sezónu o niekoľko mesiacov. Podľa toho, čo od neoprénu požadujete, budete vyberať správnu podobu a hrúbku materiálu.






Správna veľkosť neoprénu

Veľkosť neoprénu je kľúčové, pretože jedine správna veľkosť vám zaistí ochranu proti chladu. Neoprén totiž musí sedieť presne na povrchu tela, aby sa po neho dostala len veľmi tenká vrstva vody, ktorá takmer necirkuluje a môže sa tak ľahko zahriať na teplotu vášho tela.


  • Príliš voľný a veľký neoprén pustí k povrchu vášho tela väčšie množstvo vody, ktorá tak môže cirkulovať a tým vás ochladzovať. Ak sa počas ponoru potápačovi príliš zníži teplota tela, môže dôjsť dokonca k život ohrozujúcemu stavu.

  • Príliš malý neoprén vám zase bude brániť v pohybe, nebude dochádzať k správnemu prekrvovaniu končatín, čo povedie k nižšej výdrži a strate sily (prevažne v pažiach).

  • Pre elimináciu prietoku vody sú neoprény navyše vybavené manžetami na zápästí, členkoch a okolo krku.


Väčšina výrobcov neoprénov má na internete alebo v manuáloch tabuľky s veľkosťami neoprénov aj s ich rozmermi. Tieto údaje je potrebné veľmi dobre naštudovať a poriadne sa premerať. Okrem klasických veľkostí (S, M, L, XL) dnes výrobcovia ponúkajú aj rôzne kompromisné veľkosti pre vyšších športovcov, menšie buclatejšie postavy a pod. (MT, XLT, ML, SL, MST).


Pred výberom si tak zmerajte

  • Obvod hrudníka - meria v podpazuší cez najširšiu časť hrudníka.

  • Obvod pása - je meraný v tej najužšej časti.

  • Obvod bokov - naopak v najširšej časti.

  • Výška - dôležitá je aj samotná výška postavy meraná od od spodku chodidla po vršok hlavy.


Neoprénový oblek musí úplne obopínať telo a nesmie byť príliš krátky ani dlhý. Najdôležitejšia je časť, kde oblek musí priliehať k hrudníku aj k bruchu . Oblek môže byť na prvé vyskúšanie pocitovo tesný. Po namočení sa neoprén roztiahne a tiesnivý pocit zmizne. Nesiahajte po väčšej veľkosti, keď máte pocit, že vás neoprén trochu zväzuje. Neoprén vždy povolí a prispôsobí sa vášmu telu .







Hrúbka neoprénu

Účinnosť izolácie totiž záleží od hrúbky neoprénu. Z tohto dôvodu je možné vybrať si z rôznych hrúbok neoprénu značených v milimetroch. Silnejšie neoprény sú vhodné do chladnejšieho počasia, tie tenšie využijete skôr v letných mesiacoch.Od hrúbky neoprénu vo väčšine prípadov závisí aj vztlak. Čím je váš neoprén hrubší, tým má väčší vztlak a naopak, s tenšou verziou je vztlak nižší.


  • Najtenší neoprén - sa odporúča aj v prípade, pokiaľ ste zdatný plavec.

  • Tenšie neoprény- od 1 - 3 mm. Pri takto tenkých neoprénoch zabúdate, že vôbec nejaký neoprén máte oblečený a rovnako by vás nemal v žiadnom prípade obmedzovať pri pohybe.

  • Hrubší neoprén - má väčší vztlak a tým pádom vám odpustí slabšiu plaveckú techniku. No aj pri hrubšej vrstve je potrebné zachovať dostatočnú flexibilitu.


Hrúbku neoprénu môže udávať iba jedno číslo – napr. 3, ale môže ísť aj o údaj vo formáte napr. 5/4 alebo tiež 6/4/3.Vďaka týmto hrúbkam ochránite časť trupu, ktorá je pri športe najmenej prekrvovaná. Ruky a nohy sa budú vďaka menej hrubému neoprénu ľahšie pohybovať.


Hrúbka 3 - neoprén je všade rovnako hrubý, v tomto prípade 3 mm.

Hrúbka 5/4 - prvý údaj je hrúbka na trupe (5 mm) a na kritických miestach ako sú ramená, obličky a pod. Druhý údaj platí pre zvyšok tela, teda končatiny (4 mm).

Hrúbka 6/4/3 - táto trojmiestna kombinácia dáva informáciu o hrúbke 6 mm na trupe, 4 mm na nohách a 3 mm na rukách.

Letné neoprény sú väčšinou s hrúbkou do 3 mm a sú vhodné skôr do teplej vody a počasia s teplotami nad 18 °C.


Zimné neoprény s hrúbkou 4/3, 5/3, 6/4/3. Bývajú čiastočne alebo úplne pogumované. Označenie zimné neznamená, že ide o neoprén určený na zimu, ale skôr na jarné, jesenné a u nás aj letné podmienky s teplotami vzduchu a vody okolo 10-20 °C.






Dĺžka a strih neoprénu


Na trhu sa bežne ponúkajú štyri základné typy neoprénov - celotelový neoprén s kapucňou ( hooded fullsuit ), celotelový neoprén ( fullsuit ), krátky neoprén ( shorty / spring suit ) a long john neoprén bez rukávov. Tieto základné typy potom môžu mať ďalšie varianty, napríklad celotelový s krátkym rukávom alebo krátky s dlhým rukávom.







Typy neoprénov podľa konštrukcie

Neoprénov sa vyrába niekoľko typov. Rozdeľujú sa podľa konštrukcie a technológie výroby na tri základné skupiny.


Kašírový neoprén

Stena neoprénu sa skladá z neoprénovej penovej gumy a z vonkajšej aj vnútornej strany je na povrchu textilný úplet, chrániaci neoprén proti poškodeniu.

  • najbežnejší typ neoprénu

  • ideálny pre wakeboarding, kiteboarding či windsurfing

  • dostatočne odolný a pritom cenovo prístupný

  • poskytuje o niečo nižší tepelný komfort

  • zlepšenie tepelného komfortu možno docieliť tepelnými vychytávkami ako tepelným panelom na hrudníku či zadným golierom pod zipsom


Pogumovaný neoprén

Stena neoprénu je rovnaká ako u kašírového s rozdielom, že u pogumovaného je na vonkajšej strane namiesto textilného úpletu tenká vrstva celistvej hladkej gumy.

  • niekedy sa označuje ako neoprén polosuchý

  • poskytujú vyšší tepelný komfort

  • vďaka gumovej vrstve do neoprénu nenasiakne voda

  • gumová vrstva bráni výmene vody v neopréne a lepšie tak udrží ohriatu vodu na tele

  • gumená vrstva vo vetre rýchlo vyschne a neoprén sa tým ochladzuje

  • nevýhodou je menšia odolnosť proti poškodeniu a spravidla vyššia cena


Suchý oblek

Stena suchého obleku je tenká, zložená z pevnej textílie, ktorá je z vnútornej strany potiahnutá gumovým záterom zaisťujúcim vodotesnosť. Tento typ oblečenia do vody má úplne inú konštrukciu a funkciu ako neoprény mokré. Súčasťou suchého obleku sú aj prepracované vodotesné zipsy a manžety okolo krku, na konci rukávov a nohavíc.

  • ideálny, ak trávite vo vode dlhšiu dobu a máte minimum pohybu

  • je ideálnou voľbou napr. pre inštruktorov alebo neskákajúcich kiterov

  • má za úlohu, aby telo zostalo čo najviac v teple

  • sám o sebe ale nedokáže dobre izolovať teplo

  • je dôležité sa pod oblek vhodne obliecť

  • nevýhodou je vysoká cena








Typy zapínania a zipsov

Typy zipsov a švov sú dôležité dizajnové prvky, ktoré ovplyvňujú ako ľahko voda preniká/vyteká z neoprénu. Zabraňujú vode, aby prenikala dovnútra v okolí kreku.


  • Zipsy na hrudi - sú najlepšia voľba, pokiaľ chcete čo najviac brániť vode dostať sa pod/alebo z neoprénu. Preto je tento dizajn so zipsom na hrudi efektívnejšie a aj modernejšie riešenie.

  • Zipsy na chrbte - pustia vodu ľahšie dovnútra (ale tiež uľahčujú obliekanie neoprénu), a preto môžu pôsobiť trochu studenšie. Tento dizajn je starší ako dizajn so zipsom na hrudi, ale ľahšie sa oblieka a je spravidla lacnejší.

  • Zips vpredu - uľahčuje obliekanie, ale zároveň tiež uľahčuje vode prenikať dovnútra. Tento typ designu je tiež najchladnejší.







Spracovanie neoprénového obleku

Pri výbere neoprénového obleku hrá dôležitú úlohu aj to, akým spôsobom sú časti obleku spojené.Švy tiež zohrávajú významnú úlohu, čo sa vodotesnosti a výhrevnosti neoprénu týka.


  • Šité spoje - ploché stehy - jednotlivé diely neoprénu boli zošité ako na vonkajšej strane, tak na vnútornej strane. Na rozdiel od lepených spojov sú pevnejšie. V miestach, kde je oblek viac namáhaný, sa však môžu objaviť dierky, ktoré budú prepúšťať vodu.

  • Lepené spoje - tieto spoje nie sú príliš odolné a typické sú skôr na lacných neoprénoch. Postačí vám pri občasnom používaní.

  • Slepé spoje - najodolnejšie spoje. Diely, ktoré boli zošité slepými stehmi a potom zlepené, boli navyše podlepené páskou zvnútra tak, aby teplo nemohlo unikať švami von.


Drobné detaily sú dôležitým faktorom pri výbere neoprénu

  • predĺženie okolo krku zabráni možnému vniknutiu vody

  • zipsy na rukávoch či nohaviciach pre pohodlné obliekanie a vyzliekanie

  • predohnuté rukávy a nohavice chránia neoprén pred zvýšeným namáhaním

  • protioderový nános zaistí ochranu proti predratiu na kolenách a lakťoch

  • manžety na rukávoch a nohaviciach

  • farebná kombinácia neoprénu







Jednoduchá starostlivosť o neoprén

Suchý oblek i mokrý neoprén po použití opláchnite v čistej vlažnej vode. Oplachom ho zbavíte siníc alebo rias.Ak je potrebné neoprén vyprať najmä po skončení sezóny, použite špeciálne mydlo, alebo prípravok na čistenie neoprénov. Veľmi dôležité je dôkladné vymytie týchto čistiacich prostriedkov, v opačnom prípade môže dôjsť ku korózii zipsov.

Neoprény je potrebné sušiť vždy naruby, na sušenie je vhodné skôr tienisté miesto, kde nebude vystavený nežiaducemu UV žiareniu. Neoprény nepatria do sušičky.

Neoprén sušte a skladujte na širokom vešiaku, aby ste zabránili vyťahaniu, alebo poškodeniu ramien. Jeho životnosť predĺžite, ak ho budete celoročne skladovať zavesený v izbovej teplote.






Doplnky k neoprénu

Nezanedbateľnou súčasťou do vody sú aj neoprenové doplnky, ktoré môžu do veľkej miery zvýšiť celkový tepelný komfort. Každý kontakt holej kože so studenou vodou znamená veľké tepelné straty. Je preto dobré, pokiaľ možno všetky časti tela schovať do neoprénu. Patria k nim kukly alebo čiapky , rukavice a topánky či neoprénové ponožky.


Kukla zábráni veľkým stratám tepla cez hlavu, rukavice proti prekrehnutiu a strate citu v prstoch a topánky ako tepelná aj mechanická ochrana nôh.

Neoprenové topánky dobre chránia chodidlá pred poranením o ostré predmety na dne ako sú kamene, mušle, alebo ježkovia (tŕne z ježka podrážku môžu prepichnúť, ale rozhodne výrazne zmenšia hĺbku, kam preniknú do nohy).

Neoprénová vesta výrazne zvýši náš tepelný komfort, pritom je však podstatne lacnejšia ako nový oblek. Vesty môžu byť hrubé 2, 3 i 5 mm, s rukávmi a kapucňou ale i kratšia verzia bez kapucne.

30.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore