Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom FM transmittera

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

FM transmittery

FM transmitter je zariadenie, ktoré ponúka bohaté multimediálne rozhranie a umožní prehrávanie hudby aj na starśích typoch autorádií.Používa v prípade, že istý model autorádia nepodporuje moderné pamäťové médiá. Pomocou neho môžete do svojho staršieho rádia prehrávať hudbu z mobilných telefónov, flash diskov alebo pamäťových kariet.

FM transmitter je malý, ale mimoriadne šikovný nástroj, ktorý vám spríjemní každú jazdu autom. Môžete vďaka nemu totiž prehrávať audio súbory priamo z vášho prenosného zariadenia. Často ho môžete využiť aj ako bezdrôtové handsfree alebo jeho prostredníctvom môžete dobíjať váš telefón či tablet.







Zlepšená kvalita reprodukovaného zvuku

Vďaka FM transmitteru bude reprodukovaný zvuk čistý a zreteľný. Zlepšená kvalita zvuku sa dá korigovať aj pridávaním hlasitosti na fm transmitteri a znižovaním na autorádiu. Inovatívny transmitter s bluetooth a ovládačom na volant funguje na takom inteligentnom princípe, vďaka ktorému sa spojí s každým autorádiom. Navyše je kompatibilný s mobilnými telefónmi s bluetooth. Kvalitný FM transmitter má zabudovaný vlastný mikrofón.







Ako funguje FM transitter

FM transmitter funguje podobným princípom ako rádiový vysielač, ktorý používajú rozhlasové stanice a posiela signál na konkrétnu FM frekvenciu, čím ju dokáže autorádio zachytiť a následne prehrať. Dobrý FM transmitter dokáže prenášať zvuk v stereo kvalite s potláčaním alebo minimalizovaním hluku.

Aktivizuje sa umiestnením do prípojky zapaľovača. Po nastavení rovnakej frekvencii s autorádiom prehráva vašu obľúbenú hudbu. Zobrazuje informácie o prehrávaných skladbách, alebo je natoľko pokročilý, že cez USB umožňuje nabíjať telefóny a tablety.Hovory sa cez FM vysielač prenášajú do reproduktorov vo vašom aute.







Frekvenčný rozsah

Zvukové signály prenášajú na frekvencii FM frekvenciách 87,5 – 108,0 Mhz. Najčastejšie bývajú voľné pásma pod hodnotou 90 MHz a nad 107 MHz. Pri mnohých základných FM transmitteroch musíte hľadať voľné frekvencie manuálne, preto je vhodné začať na uvedených hodnotách, práve tam s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete voľnú FM frekvenciu. Ak máte drahší FM transmitter, naladenie vám uľahčí automatické vyhľadávanie dostupných frekvencií. No automatika sa vždy nevypláca. Platí to najmä vo veľkomestách, kde môže dochádzať k rušeniu, pretože je tam veľa vysielačov. V tomto prípade je vhodnejšie zvoliť manuálne ladenie.Sú inteligentné, čo dokazuje ich pamäť na posledný pripojený telefón, frekvenciu alebo skladbu.







Spôsob napájania

Napájanie prebieha priamo zo zásuvky zapaľovača v aute (12V alebo 24V zásuvka). Niektoré FM transmittery sú univerzálne a podporujú 12 aj 24 V pripojenie , čo znamená, že budú fungovať ako v osobných automobiloch, nákladných vozidlách aj v karavanoch. Modely podporujúce iba 12 V pripojenie sú vhodné iba pre osobné automobily.







Spôsob ovládania

FM transmitter sa musí jednoducho a intuitívne ovládať jednou rukou, pretože s ním manipulujete počas šoférovania.Sú vybavené prenosným infračerveným diaľkovým ovládaním, to sa inštaluje na volant a tak môžete FM transmitter ovládať pri riadení vozidla.

Zariadenia používajú LED alebo LCD displeje, ktoré by mali byť podsvietené a ľahko čitateľné. Dokážu na nich zobrazovať užitočné informácie, napríklad úroveň napätia v automobile, číslo alebo meno kontaktu prichádzajúceho telefónneho hovoru, názov prehrávanej skladby, meno interpreta a podobne.Tieto naozaj geniálne zariadenia majú výbornú kvalitu zvuku, potláčajú ozveny a redukujú šum.







Konektivita

  • Bluetooth technológia - bezdrôtový prenos zvuku z telefónu alebo tabletu.

  • USB port - prehrávanie z flash diskov a externých diskov, všetky modely vybavené USB portom umožnia nabíjanie pripojeného zariadenia.

  • Slot na SD karty - prehrávanie skladieb priamo z pamäťových kariet.

  • AUX (3,5mm jack) - pripojenie pomocou AUX kábla, pripojenie mp3/mp4 prehrávača alebo mobilného telefónu cez slúchadlový výstup.






Kompatibilita

Určite je vhodné, ak FM transmitter ponúka možnosť pripojenia viacerých zariadení. Spravidla môžete pripojiť všetko, čo má zdroj zvuku, disponuje audio konektorom a potrebným AUX káblom alebo podporuje bezdrôtový prenos dát cez Bluetooth. Bez problémov tak k transmitteru pripojíte mobilný telefón, tablet, MP3 prehrávač a podobne. Niektoré modely podporujú prehrávanie hudby z externého USB kľúča alebo pamäťovej karty (microSD, TF).


Základné FM transmittery

  • patria k najzákladnejším FM transmitterom

  • prehrávanie hudby, možnosť pripojiť mobil alebo tablet

  • niektoré modely disponujú LCD displejom

  • základné ovládanie


Multifunkčné FM transmittery

  • pokročilejšie modely FM transmitterov

  • možnosť prijímania telefonických hovorov

  • možnosť nabíjania externých elektronických zariadení

  • vybavené veľkým LCD alebo LED displejom







Prídavné funkcie FM transmittera

  • Handsfree - modely s podporou Bluetooh pripojenia sú obvykle vybavené aj mikrofónom, čo dovoľuje transmitter využiť ako handsfree.

  • Diaľkový ovládač - na pohodlnú ovládanie prehrávania odkiaľkoľvek z interiéru vozidla.

  • Ekvalizér - prispôsobenie nastavenia zvuku aktuálne prehrávanej skladby, na výber sú väčšinou bežné štýly ako rock, pop, classic či zvýraznenie basov.

  • RDS funkcia - zobrazenie informácie o prehrávanej skladbe a interpretovi na displeji transmittera.

  • Príjem DAB/DAB+ - prijímanie DAB signálu z dátovej mobilnej siete, funkcia umožňuje analógovému autorádiu prijímať aj digitálne rozhlasové stanice s lepším zvukom a nižšou mierou rušenia.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore