Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere oblečenia na futbal

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Futbalové dresy a oblečenie na futbal


Hranie futbalu je rozhodne zábava. Pokiaľ navyše stavíte na kvalitné oblečenie a ďalšiu potrebnú výbavu, budete zároveň myslieť aj na svoje bezpečie a každý zápas si užijete na maximum.





Ako si vybrať futbalové oblečenie na tréning?

Pre každého futbalistu, či už ide o profi športovca, alebo amatéra je dôležité, aby sa vo svojom športovom oblečení cítil uvoľnene a prirodzene. Malé detaily však tvoria celok a my sa s vami podelíme o niekoľko užitočných rád pri výbere toho správneho futbalového oblečenia na tréning.


Obliekajte sa podľa počasia

Základným stavebným kameňom každej futbalovej výbavy je padnúce oblečenie , v ktorom vám bude príjemne. Zatiaľ čo v lete si vystačíte so šortkami a dresom, v zimných mesiacoch bude potrebné navyše staviť na pánske termo tričká na futbal a legíny, ktoré vás spoľahlivo zahrejú.

V čase pred zápasom aj bezprostredne po ňom potom zaručene oceníte kvalitnú mikinu, prípadne ľahkú bundu. Nezabudnite tiež na funkčnú spodnú bielizeň, ktorá vaše telo spoľahlivo udrží v suchu, aj keď sa veľmi spotíte.


Zvoľte priedušný futbalový dres

Ak opomenieme farbu dresu, pretože tá zväčša závisí od klubových farieb a zameriame sa na výber správneho materiálu. Treba zvoliť materiál, ktorý je priedušný a odvádza nadmerný pot.

Hráč sa vďaka tomu cíti pohodlnejšie a znižuje sa jeho hmotnosť, ktorá mnohokrát rozhoduje pri úspešne prevedenej kľučke alebo kvalitnom zakončení. Futbalový dres je vo väčšine prípadov vyrobený z polyesteru.

Pokiaľ má však v sebe zabudovanú funkciu Climacool, pomáha ku kvalitnejším výkonom hráča. Dĺžku rukávov necháme na individuálnom posúdení s prihliadnutím na klimatické podmienky, pod dres možno vždy použiť termo bielizeň.


— viac—-






Pozor na príliš krátke a dlhé trenírky

Poriadne vyplniť medzeru medzi holeňami a trupom pomôže správny výber trenírok. Tie chránia najväčšiu časť dolných končatín, preto sa oplatí venovať ich výberu zvýšenú pozornosť.

Trenírky nesmú byť príliš krátke, ani dlhé. Krátke trenírky by vám totiž odhaľovali časť stehna nad kolenom a štulpnami. Podobne ako v prípade futbalového dresu zrejme nedokážete ovplyvniť farbu trenírok. Ich vonkajší materiál tvorí polyesterová vrstva, ktorá najčastejšie poťahuje penovú podšívku doplnenú o bavlnu. Mali byť dostatočne vzdušné a voľné.





Uprednostnite štulpne z bavlny

Štulpne by mali byť pre každého futbalistu dostatočne elastické. Radíme, aby ste uprednostnili tie vyrobené z bavlny. V opačnom prípade môže prísť po viacnásobnom praní k ich zošuvereniu, až scvrknutiu. Výsledkom sú častokrát boľavé pľuzgiere alebo začervenaná pokožka, keďže sa štulpne počas hry zvyknú zošmyknúť.

Sú však nenahraditeľnou a povinnou výbavou. Okrem estetickej funkcie sú zároveň ochranným prvkom pre chrániče i nohy samotného futbalistu. V súčasnosti sa počas tréningov i zápasov používajú ponožkové typy štulpní.





Myslite na futbalové chrániče

Futbalové chrániče k tomuto športu neodmysliteľne patria. Ako napokon hovoria pravidlá futbalu, hráč nesmie do zápasu nastúpiť bez toho, aby mal chrániče holenia. Niektorí výrobcovia predávajú základné chrániče holenia , u niektorých sú naopak k dostaniu chrániče holení a členkov zároveň .






Ste v bráne? Nezabudnite na rukavice

Brankári sa pri hraní futbalu nezaobídu bez ďalšej základnej veci, akou sú rukavice. Ide o dôležitého pomocníka pri chytaní či vyrážaní prudkých striel a pomáhajú brankára ochrániť pred zranením prstov a rúk. Zároveň sa v nich lopta lepšie drží aj v daždivých podmienkach.

Pri výbere brankárskych rukavíc je najdôležitejšie zvoliť správnu veľkosť , ktorá sa vyberá podľa obvodu dlane. Tie najkvalitnejšie kúsky bývajú opatrené latexovou dlaňou, ktorá zaistí skvelú priľnavosť za všetkých podmienok.





Kopačky podporia váš pohyb

Pokiaľ je reč o futbalovom vybavení, nesmieme zabudnúť na kopačky. Tie najlepšie kopačky vám pritom musia po všetkých stránkach sedieť a vyhovovať. V opačnom prípade sa budete v priebehu zápasu iba trápiť.


Kopačky sa delia na niekoľko typov:

  • Lisovky symbolizujú univerzálny kúsok pre prírodné trávniky

  • Kolíky sa skladajú zo šiestich železných kolíkov a hodia sa predovšetkým do ťažkých terénov (aj premáčaných)

  • Lisokolíky predstavujú určitý kompromis oboch vyššie spomínaných variantov

  • Turfy sa hodia na umelé trávniky a iné tvrdé povrchy

  • Halovky sú navrhované pre maximálnu akceleráciu na tvrdom povrchu

Hranie futbalu je rozhodne zábava. Pokiaľ navyše stavíte na kvalitné oblečenie a ďalšiu potrebnú výbavu, budete zároveň myslieť aj na svoje bezpečie a každý zápas si užijete na maximum.


ZDROJ www.efotbal.cz www.fanshop.sk www.futbalsfz.sk


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore