Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom RC tanku

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

RC tanky


RC tank nie je len kulisa pre detskú hru na vojačikov, je to model, ktorý vás privedie do sveta vojnových konfliktov, bojovej stratégie, do sveta zásahov a víťazstiev. Chcete v bojovej vrave obstáť, chcete začať opojný pocit z dobre mierenej rany? Potom je treba do hry vstúpiť s tankovým vozidlom, ktoré bude budiť rešpekt a získavať jednu výhru za druhú .


Nevyhnutnosť pre fanúšikov armády a vojska. RC tanky sa síce vyrábajú z plastu, ale lepšie je poobzerať sa po variantoch s väčším množstvom kovových dielov, ktoré zvyšujú ich odolnosť a tanky si sami môžete aj natrieť. RC tanky môžu mať mnoho funkcií – dokážu simulovať zvuk motora, disponujú pohyblivou vežou aj kanónom, môžete čakať aj simulovanú streľbu v niektorých prípadoch aj vrátane spätného rázu. Pokiaľ by ste chceli nočnú akciu, sú niektoré modely vybavené aj LED svetlometmi.







Vhodný vek

Všetky skutočné modely tankov na ovládanie, teda nie hračky, sú určené pre deti staršie než 14 rokov. Je to preto, lebo RC modely vyžadujú dobré zručnosti pri ovládaní a vedomosti pri ich údržbe. Pri nesprávnom používaní môžu byť aj nebezpečné. Ovládacie vysielače sú vyrábané vo veľkosti pre dospelých, takže sú príliš veľké do detských rúk.

Ak chcete predsa len kúpiť prvý RC model tanku mladšiemu chlapcovi, je nutné aspoň na začiatku na dieťa pri hre dohliadnuť a vypnúť napríklad funkciu streľby.Na začiatku vyberajte model podľa ceny, pretože svojimi hlavnými funkčnými vlastnosťami sú RC tanky v podstate rovnaké.



Mierka - veľkosť modelu

1 : 16 rozmerovo najväčšie modely tankov, najobľúbenejšia mierka

1 : 24 výrazne menšie modely

1 : 35 / 1 : 48 najmenšie modely

1 : 72 miniatúrne modely






V modelárstve sa používajú skratky pomáhajúce pri orientácii.


RC označuje model na diaľkové ovládanie (Remote Control)

RTR znamená model, ktorý je už vybavený všetkým príslušenstvom, teda ovládacím vysielačom, batériou, nabíjačkou batérií a ďalšími doplnkami. Model, ktorý po vybalení a nabití môžete hneď používať.

KIT označuje stavebnicu modelu

PRO je model tanku vybavený kovovými pásmi, prípadne aj väčším podielom kovových častí

BB znamená, že v tanku je namontovaný mechanizmus strieľajúci 6mm plastové guľky (pozor, je to potenciálne nebezpečné).

IR sa používa pre označenie modelov vybavených súbojovým infračerveným systémom. Takéto tanky poskytujú viac zábavy pri vzájomných súbojoch.

RC súbojové tanky

S použitím týchto jedinečných súbojových tankov môžete hrať skutočnú tankovú bitku. Tanky majú rôzne frekvencie (27 MHz a 40 MHz), čo umožňuje hrať dvom ľuďom súčasne. Tank má počítadlo udávajúce počet zásahov , po 4 presných výstreloch je bitka vyhraná a stratený tank je znehybnený na 30 sekúnd, po tomto čase je možné v boji pokračovať.


Základný druh tvoria modely, ktoré majú všetky diely plastové, vrátane pásov a kolies podvozku. Obvykle majú plastové aj prevodovky pohonu. Tieto modely vážia okolo 2kg a sú vhodné ako úplne prvý RC model tanku pre začiatočníka. Cena takéhoto modelu je okolo 150 €. Toto je ideálny darček pre chlapca nad 14 rokov.


Stredný druh modelov predstavujú RC tanky, ktoré majú aj viaceré kovové diely. Najčastejšie majú modely tohto druhu kovové pásy, kolesá podvozku a prevodovky. Môžu mať kovovú aj celú spodnú časť tanku. Tieto modely vážia okolo 4kg a stoja okolo 300 €. Je to veľmi obľúbená skupina tankov, pretože tieto modely majú lepšie vlastnosti pri jazdení v teréne a nie sú až tak drahé. Sú to výborné darčeky pre dospelých.


Najvyšším druhom hotových modelov sú RC tanky, ktoré majú veľmi veľa kovových dielov, a len malú časť majú vyrobenú z plastu. Tieto modely sú spravidla veľmi kvalitné, ale aj drahé. Vážia až okolo 7kg a majú veľmi realistické vlastnosti. Pokročilí modelári ich radi kupujú napriek cene obvykle nad 500 €.


Samostatný druh tvoria stavebnice RC modelov tankov. Vyrába ich len niekoľko výrobcov, najznámejší je japonský Tamiya. Sú to modely určené pre najnáročnejších modelárov, dokonalé svojim vzhľadom i vlastnosťami. Stoja obvykle nad 800 €.






Cena RC tankov

Rozdiel medzi hračkou a skutočným zmenšeným modelom rozoznáte veľmi ľahko vďaka typickým vlastnostiam. Kvalitný RC model je zmenšený presne v mierke, a vyzerá celkom ako skutočný. Vždy má článkové pásy a ovládaný je klasickým modelárskym vysielačom. Hračkové tanky majú zjednodušené tvary, gumené pásy a detské tlačidlové ovládače. Ale asi najspoľahlivejším ukazovateľom je cena. Najdrahší hračkový tank je oveľa lacnejší než najlacnejší klasický RC model tanku. Kým drahý hračkový tank stojí napríklad 50 €, najlacnejší RC model stojí okolo 100 €.

Ale aj hračkové RC tanky majú svoje miesto na svete. Hračkový tank určený pre 6 – 10 ročného chlapca je obvykle odolnejší proti hrubšiemu zaobchádzaniu pri detskej hre. Drahší RC model má množstvo krehkých detailov a citlivú elektroniku. Dieťa ho ľahko poškodí.



ZDROJ www.htmodel.sk

02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore