Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu retro chladničku

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Retro chladničky


Retro chladničky lákajú svojím neodolateľným dizajnom, oblými tvarmi, nápaditými rukoväťami a v neposlednom rade i pútavými farebnými prevedeniami evokujú dizajn 50. rokov. Zaujmú jednoduchým prepracovaným dizajnom.Retro chladničky sa od tých klasických odlišujú v prvom rade svojím dizajnom. Aby sa dokonale prispôsobili vášmu vkusu, vyrábajú sa rôznych farebných prevedeniach. Odhliadnuc od dizajnu však medzi nimi nie sú vo výbave ani v ponúkaných funkciách žiadne zásadné rozdiely.

Stretnúť sa však môžete s tým, že retro chladničky majú pevné otváranie dverí, teda nie je možná zmena ich smeru otvárania. Retro chladničky sú dostupné len ako samostatne stojace modely, pri vstavaných by retro dizajn stratil zmysel.

Pri výbere sa zamerajte predovšetkým na tieto parametre a kritériá :






Typy retro chladničiek

Voľba typu chladničky by sa mala v prvom rade odvíjať od vašich požiadaviek a od toho, čo od nej očakávate. Čím sa jednotlivé typy vyznačujú?


Jednodverové chladničky s mrazničkou

Máte malú kuchyňu a takisto menší počet domácich príslušníkov? Tak v tomto prípade siahnite po jednodverovej chladničke, ktorá nezahltí celý voľný priestor v kuchyni. Takisto je vyrábaná pre tých, ktorým postačí aj minimálny objem mrazničky. Tento typ retro chladničky obvykle disponuje menšou mraziacou časťou.

  • ideálne do malých kuchýň

  • minimálny objem mrazničky

Pultové chladničky

Ide o menšie jednodverové chladničky, ktoré sú kompaktným riešením pre malé byty, študentov či do kancelárií. Ich súčasťou je takisto aj minimálny mraziaci priestor, ktorý môže slúžiť ako zásobník na ľad. Ich výhodou je v tomto prípade nízka obstarávacia cena a minimálna spotreba energie. Nevýhodou môže byť naopak trochu vyššia hlučnosť, čo môže ľuďom citlivým na zvuk naozaj vadiť.

  • menšie jednodverové chladničky

  • ich súčasťou je aj minimálny mraziaci priestor

  • vhodné pre malé byty, do kancelárií

  • nevýhodou je trocha vyššia hlučnosť

Kombinované chladničky s mrazničkou

Najobľúbenejšie a najpraktickejšie riešenie. Retro kombinovaná chladnička s mrazničkou je kombinácia, ktorú najviac využíva asi každý z nás. Sú to vlastne dva spotrebiče spojené do jedného celku, chladiaci a aj mraziaci priestor má oddelené dvierka. Máte na výber, či chcete mrazničku nad chladničkou alebo naopak. Retro chladnička s mrazničkou ponúka dostatočný priestor pre každodenný nákup, zároveň máte k dispozícii menší priestor na mrazenie potravín.

  • najobľúbenejšie a najpraktickejšie riešenie

  • kombinácia chladničky a mrazničky

  • chladiaci a mraziaci priestor má oddelené dvierka

Monoklimatické chladničky

Monoklimatická chladnička je jednoducho povedané chladnička bez mraziaceho priestoru - bez mrazničky. Takáto chladnička vhodná najmä pre väčšie rodiny, ktoré potrebujú viac miesta na skladovanie potravín. To predstavuje dosť netypický aspekt pre tradičnú slovenskú domácnosť. Z toho dôvodu sú viac preferované v gastroprevádzkach. Ak by ste predsa len časom potrebovali k monoklimatickej retro chladničke aj mrazničku, výrobcovia väčšinou ponúkajú k retro chladničkám aj mrazničky v rovnakom dizajne.

  • chladnička bez mraziaceho priestoru

  • vhodná skôr do gastroprevádzok

  • nie veľmi doporučovaný typ pre rodiny

  • v ponuke sú aj mrazničky z rovnakom dizajne

Americké retro chladničky

Sú prevažne vyrobené pre viacčlenné „americké“ rodiny a veľké kuchyne. Takisto často bývajú dvoj až štvordverové.Ich nevýhodou však je, že sú priestorovo aj finančne náročné. Hodia a zmestia sa naozaj iba do veľkých kuchýň a priestorov.

  • priestorovo náročné

  • dvoj až štvordverové prevedenie

  • vhodné pre viacčlenné domácnosti

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena







Vnútorný objem a rozmery

Pri technických parametroch si dávajte pozor na jednotlivé údaje týkajúce sa objemu chladiacej alebo mraziacej časti. Niekedy totiž výrobcovia uvádzajú celkový objem alebo hrubý objem vnútorného priestoru. Vždy sa zameriavajte na čistý objem.Retro chladničky je možné dostať v rôznych veľkostiach či objemoch. Orientačne však platí, že na jedného člena domácnosti by ste mali rátať 50 až 70 litrov miesta v chladničke a 20 litrov v mrazničke.


  • Menšie retro modely okolo 50 cm disponujú kapacitou približne 120 litrov v chladničke a 10 litrov v mrazničke.

  • Väčšie chladničky nájdete v chladiacej časti s kapacitou 300 alebo viac litrov a v mraziacej časti približne cez 100 litrov.


TIP :Z hľadiska vnútorného usporiadania ide o plnohodnotné moderné chladničky, ktoré ponúkajú napr. odkladacie priestory na vínové fľaše či priestory v bočných dverách na vajcia, fľaše a pod.


Pri mraziacej časti neexistuje všeobecný údaj o tom, koľko miesta by ste mal vyčleniť na jednu osobu, pretože to závisí už od samotných preferencií či potraviny máte vo zvyku skladovať v mrazničke. Objem mrazničky sa v prípade retro modelov pohybuje na úrovni 15 až 100 litrov.







Typ kompresora

Dnešné moderné chladničky štandardne disponujú len jedným kompresor s jedným alebo dvoma okruhmi. Dvojokruhový systém v tomto prípade umožňuje samostatné nastavenie teploty v chladiacej aj mraziacej časti.

Čo sa týka typu kompresora, lepšou voľbou je určite invertorový kompresor. Tento typ kompresora je moderný, tichý, má dlhšiu životnosť, menšiu spotrebu energie a udrží potraviny dlhšie čerstvé.






Chladiaci výkon

Schopnosť chladničky potraviny zachladiť na požadovanú teplotu za určitý čas.Niektoré modely majú aj funkciu extra rýchleho chladenia. Táto funkcia má zmysel, ak do chladničky vkladáte potraviny z nákupu a je otvorená dlhšiu dobu, následne chladiaci priestor rýchlo schladíte.







Mraziaci výkon a akumulačný čas

Mraziaci výkon chladničky je výkon, ktorý udáva koľko kg čerstvých potravín je vaša mraznička schopná zamraziť počas 24 hodín. Pri kombinovaných chladničkách ide o výkon od 2 do 33 kg za 24 h. Pri samostatných mrazničkách dosahuje mraziaci výkon aj viac než 40 kg za 24 h.

Akumulačná doba naopak predstavuje čas uchovania potravín v zmrazenom či chladenom stave v prípade, ak by sa chladnička odpojila od elektriny. Približná akumulačná doba sa pohybuje od 10 hodín vyššie.







Energetická trieda

Energetická trieda patrí medzi hlavné parametre výberu každej retro chladničky. Najúspornejšie chladničky sú v tomto prípade označované písmenom A. Naopak najmenej úsporné sú chladničky s označením písmena G.Tu však, žiaľ, musíme konštatovať, že mnoho retro chladničiek nemá práve najideálnejšiu energetickú triedu. A pokiaľ si za retro model z triedy A nehodláte priplatiť aj niekoľko stoviek eur, budete sa zrejme musieť uskromniť aj s menej úspornou alternatívou.

Všetky potrebné informácie o energetickej triede nájdete na energetickom štítku, ktorý je súčasťou každej chladničky a mrazničky.







Hlučnosť

Ak ste človek náchylný na zvuk a vadí vám dokonca aj tikanie hodín, vhodným riešením pre vás je retro chladnička s tichým chodom. Hranica normy v tomto prípade predstavuje 47 dB. V ponuke nájdete aj menšie chladničky s hlučnosťou pod 30 dB.







Kompresory

Chladnička môže mať 1 alebo 2 kompresory. Jedným kompresorom (jeden termostat) nastavujete úroveň chladenia a mrazenia súčasne. Pri chladničke s 2 kompresormi máte výhodu v tom, že výkon chladenia a mrazenia môžete regulovať nezávisle. Výhodu má tento systém v prípade poruchy jedného kompresora, pretože jeden vždy funguje. Aj chladnička s 1 kompresorom však môže mať prepínací ventil, ktorým môžete chladiaci a mraziaci výkon regulovať nezávisle. Rozdiel v hlučnosti medzi jednokompresorovou alebo dvojkompresorovou chladničkou je zanedbateľný.






Funkcie chladničky

Súčasné retro chladničky ponúkajú množstvo technických vymožeností, ktoré pomáhajú udržať jedlo čerstvé oveľa dlhšie a ešte vám aj ušetria energiu a čas.


  • Nulová zóna - v chladiacej časti sa nachádza zásuvka určená na skladovanie zeleniny, ovocia alebo čerstvého mäsa, kde je neustále teplota v rozmedzí 0 až 3 °C. U rôznych výrobcov sa môže nazývať inak – Zero zone, Fresh zone, CrispZone a iné.

  • NoFrost beznámrazová funkcia - v chladiacej časti nekondenzuje vlhkosť a na stenách nevzniká námraza – ľad. Steny tak nemusíte utierať a chladničku zbytočne vypínať a odmrazovať.

  • SuperFrost funkcia rýchleho mrazenia - mraznička dočasne zvýši výkon, ktorý klíme mraziacej časti prinavráti optimálnu teplotu.

  • SuperCool – zníženie teploty a udržanie čerstvosti potravín.

  • Automatické odmrazovanie (mraznička) – táto funkcia sa týka chladničiek s mrazničkou a súvisí práve s mraziacou časťou. Ide v zásade o beznámrazovú technológiu, ktorá sa stará o to, že v mrazničke sa netvorí ľad a ani pri častejších otvoreniach nie je následne nutné rozmrazovanie. Mínusové teploty teda nie sú tvorené za prítomnosti fyzického ľadu.

  • Cirkulácia vzduchu MuliAirFlow -vďaka ventilátoru alebo špeciálnym otvorom v rámci vnútorného priestoru chladničky je zabezpečená rovnomerná cirkulácia vzduchu, čo má pozitívne vplývať na skladovanie potravín.

  • SMART – ovládanie na diaľku cez Wi-Fi.

  • Antibakteriálna ochrana – špeciálna povrchová úprava, ktorá zabraňuje tvorbe a šíreniu mikroorganizmov.

  • Ionizátor – prítomný je za účelom eliminovania zostatkových pachov a zároveň detoxikuje klímu v chladničke.

  • Signál otvorených dverí – jednoduchý akustický alebo vizuálny signál vás upozorní na to, že sú dvere chladničky dlhšie otvorené a teplota v chladničke sa nedokáže stabilizovať.






Farba a dizajn

Pri výbere retro chladničky je takisto dôležitý dizajn či farba samotného spotrebiča. V prípade farieb dominujú pastelové farby či klasická biela alebo čierna farba. Na trhu však nájdete aj výraznejšie kúsky, a to napríklad v krvavo červených a žiarivo žltých prevedeniach.



11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore