Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom klasického hlbokého kočíka

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Klasické hlboké kočíky pre novorodenca

Ide o najklasickejšiu verziu kočíka, ktorý sa používa už od 18-steho storočia, určený pre novorodencov od narodenia, do približne 6 až 8 mesiacov, kým nezačne dieťatko sedieť. Tvoril ho podvozok a hlboká vanička (alebo inak aj korba, korbička). Dieťatko je v ňom chránené pred vetrom, dažďom, strieška ho chráni pred priamym slnečným žiarením. Poskytuje mu dostatok komfortu a pohodlia a jeho chrbtica má správnu oporu. Rovnako nepotrebujete skladovať športovú časť, ktorá sa využíva, až keď začne dieťatko sedieť.


Klasický hlboký kočík sa od kombinovaného kočíka líšia tak, že má iba jednu hlbokú korbu a nejde kombinovať s ďalšími variantmi kočíka. Jeho výhodou je, že vanička je väčšia ako u kombinovaného kočíka, a tak v ňom má bábätko dostatok priestoru a pohodlia.V období 5-6 mesiaca, keď dieťatko už dokáže samo sedieť, môžete vymeniť hlbokú verziu kočíka za športový kočík. Aj z tohto dôvodu väčšina výrobcov nevyrába čisto hlboké kočíky, ale umožňuje možnosť ich prestavenia na športovú verziu vo chvíli, keď dieťa z vaničky vyrastie. Hlboké kočíky, ktoré nie je možné takto prestavať, vyrába iba malá časť výrobcov. Jedná sa skôr o klasické modely, často v retro štýle.


Niekedy mamičky pri kúpe kočíka sa zameriavajú v prvom rade na výzor, cenu, na to ako sa dá kočík zložiť, ale zabúdajú na dôležité parametre, ako napríklad veľkosť či hmotnosť kočíka. Ak sa chcete vyhnúť mnohým úskaliam a kúpiť pre vaše dieťa nielen pekný, ale aj praktický, pohodlný, kvalitný a bezpečný kočík, potom by ste pri jeho výbere mali zvážiť nasledujúce faktory.


Kedy sa bábätko narodí

Ročné obdobie, v ktorom sa bábätko narodí, vám môže pomôcť vybrať vhodný hlboký kočík. Počítajte s tým, že vo vaničke budete dieťatko voziť cca do 5 -6 mesiacov. Ak toto obdobie pripadne na koniec leta, jeseň alebo začiatok zimy vyberte si kočík s väčšou vaničkou. Aby v nej dieťatko oblečené v kombinéze, zabalené do fusaku prípadne deky malo stále dostatok pohodlia.


Je vhodný aj pre novorodenca?

Skontrolujte si každý detail. Niektoré kočíky ponúkajú takmer vodorovné sklonenie plochy alebo základne, čo znamená, že ich môžete používať pre novorodenca už od prvého dňa, bez potreby ďalších doplnkov.


Hmotnosť

Jeho hmotnosť je vyššia ako pri kombinovanom kočiariku, preto rodičia, ktorí pravidelne cestujú alebo návštevu príbuzných či bývajú na siedmom poschodí by mali túto skutočnosť zobrať do úvahy pred jeho kúpou.







Kolieska kočíka

Nafukovacie kolieska- lepšie sa prispôsobujú terénnym nerovnostiam a absorbujú vibrácie oveľa lepšie ako plastové kolieska. Pri defekte musíte meniť celú dušu a je potrebné ich dofukovať.

Plastové kolieska -sú ideálne na prepravu po meste, kde budú postačujúce aj menšie kolieska, využívajú sa najmä pri golfových kočíkoch.

Penové kolieska- sú ľahké, vyrobené z pevnej a pružnej peny. Kočiariky s týmito kolieskami sú bezúdržbové aj cenovo dostupnejšie.

Pogumované kolieska- sú vhodné aj do náročnejšieho terénu.

Air-gelové kolieska -patria k najlepšej voľbe, zachovávajú si vlastnosti nafukovacích koliesok, ale vo vnútri kolesa sa namiesto duše nachádzajú vzduchové bublinky.


TIP : Dôležitým parametrom, na ktorý sa zabúda, je vzdialenosť medzi kolesami. Široké rozpätie kolies vám môže skomplikovať napríklad prístup do výťahu, obchodu a podobne.







Podvozok (konštrukcia) kočíka

Pri podvozku sa zamerajte na jeho výšku, tu platí, že nižšie kočíky sú stabilnejšie a vhodnejšie do terénu. Ak budete chcieť vaše dieťatko hojdať, zistite si, či má podvozok kočíka takúto funkciu, pretože s pevným podvozkom to nebude možné a namiesto hojdania budete s kočíkom kývať do strán, čím môže neskôr dôjsť k poškodeniu konštrukcie kočíka.







Odpruženie

Klasický hlboký kočík býva dobre odpružený, takže v ňom môžete bábätko hojdať a nebude vám robiť problém ani jazda v náročnejšom nerovnom teréne.







Pohodlie vaničky

Dno kočíka by malo byť pevné, pretože je oporou pre chrbticu bábätka. Lôžko by malo byť z tvrdého materiálu, na ktorom je termoizolácia a kvalitný matrac. Súčasťou termoizolácie môžu byť aj otváracia či uzatváracie kanáliky, ktoré korbu v lete odvetrávajú a na zimu sa dajú zatvoriť, aby bábätko nenachladlo. Môžete sa tiež stretnúť s matracmi, ktoré majú tieto kanáliky v oblasti hlavičky, ak by sa dieťa samovoľne otočilo, nemusíte sa báť, že by sa udusilo.







Polohovateľné lôžko

Oceníte ho najmä pri refluxe, keď šikmá plocha zabraňuje alebo aspoň zmierňuje zvracanie. Podobne aj pri tvorbe sopľov a hlienov je vyvýšenie hlavičky prospešné.Využijete ho aj vtedy, keď Vaše dieťa nebude trpieť žiadnymi ochoreniami. Od 2-3 mesiacov, keď už bábätko dobre vidí do obdobia, kým dokáže samostatne vidieť. Vďaka šikmej ploche môže z kočíka pozorovať okolie.







Rukoväť

S kočíkom nebudete jazdiť len vy. Výhodou preto je, keď sa madlo dá nastaviť do rôznej výšky .







Skladnosť kočíka

Ak plánujete kočík premiestňovať autom, je prospešné prispôsobiť výber kočíka veľkosti jeho úložného priestoru. Pred kúpou si overte, či sa dá vanička (prípadne aj kolesá) ľahko odpojiť od konštrukcie a veľkosť kočíka v poskladanom stave.



30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore