Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom spájkovacej stanice

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Spájkovacie stanice

Spájkovacie stanice sú často nutnosťou, pretože je ťažké integrovať všetky systémy do jedného kusu, ktorý je možné držať v ruke a pritom je ľahký, vhodný na uchopenie a ľahko sa používa. Väčšina automatických spájok neumožňuje regulovať teplotu, zatiaľ čo spájkovacie stanice bez tejto funkcie nemá právo na existenciu. Stanice môžu byť analógové alebo digitálne. U mnohých z nich má na starosti doplnkové parametre vstavaná automatika. Napájací zdroj a regulátor teploty sú integrované so stanicou a pripojené k držiaku tenkým, flexibilným káblom. Koncovka neobsahuje žiadnu elektroniku, pretože tam na to nie je miesto.


Spájkovacia stanica - výhody






Spájkovačka alebo spájkovacia stanica?

Nie je ťažké všimnúť si prevahu spájkovacej stanice. Najviac však záleží na požiadavkách, ktoré pred nami stoja, a na vlastných preferenciách.Je teda spájkovacia stanica lepšia? Nie vždy, ale zaisťuje väčšiu pružnosť. Pokiaľ spájate káble alebo nasadzujete nové konektory raz za dva roky, je lacnejšia spájkovačka napájaná sieťovým napätím (alebo plynom) bude úplne postačujúca. Pokiaľ pracujete s elektronikou a spájkujete každý deň alebo takmer každý deň, rozhodne potrebujete spájkovaciu stanicu vysokej úrovne.


Kontaktné spájkovacie stanice

Kontaktná spájkovacia stanica má zabudovaný napájací zdroj, ktorý vo väčšine prípadov zaisťuje galvanické oddelenie medzi silovým obvodom a topným telesom. Napätie na topnom telese je možné upraviť pomocou regulačného obvodu a podľa toho sa môže meniť teplota ohrevu. Vo väčšine prípadov je optimálny rozsah teplôt spájkovania 250°C - 350 °C.


Teplovzdušné spájkovacie stanice

Princíp činnosti teplovzdušných spájkovacích staníc je pomerne jednoduchý. Prietok vzduchu, ktorý generuje kompresor sa následne ohrieva na určitú teplotu pri prechode špirálou topného telesa. Prúd vzduchu vychádzajúci z teplovzdušnej spájkovačky je potom smerovaný do spájkovacej oblasti pomocou tvarových nástavcov o určitej veľkosti tak, aby nedochádzalo k neželanému "odspájkovávaniu" susedných SMD komponentov v blízkosti spájkovaného miesta, či neželanému tepelnému namáhaniu dosky plošných spojov a jej prípadnému zničeniu.


Kombinované teplovzdušné spájkovacie stanice

Teplovzdušné spájkovacie stanice sa rozšírili v kombinácii s inými typmi spájkovacích zariadení. Vďaka tomu sa stali obľúbenými v radoch amatérov, ale aj u profesionálov pri ich opravárenskej praxi. Kombinácia teplovzdušnej spájkovacej stanice a kontaktnej spájkovacej stanice znamená nielen úsporu miesta na pracovnom stole, ale je aj významnou úsporou financií pri nákupe a poskytuje značnú variabilitu vykonávaných prác.


Odspájkovacie stanice

Integrálnym konštruktívnym prvkom odpspájkovávacej stanice je kompresor, ktorý však pracuje v "otočenom" móde, čo znamená, že využíva sanie a vzniknutým podtlakom odsáva roztavenú spájku zo spájkovaného miesta. S jeho pomocou je zahriata spájka zo spájkovanej plochy odsatá do špeciálneho zásobníka.


Infračervené spájkovacie stanice

Vhodné napríklad pre opravy a prácu základnými doskami plošných spojov, ako sú základné dosky počítačov a notebookov. Výkonný horný ohrev umožňuje odspájkovanie veľkého BGA čipu, napr. "noth bridge". Veľkoplošný dolný ohrev minimalizuje riziko tepelnej deformácie textolitu v dôsledku lokálneho horného ohrevu. DPS môže byť správne a bezpečne pripevnená k jednotke ohrevu za pomoci špeciálneho držiaka, ktorý eliminuje možnosť jej deformácie. Systém tepelnej kontroly automaticky detekuje každú zmenu teploty v regulačných bodoch, porovnáva ju s prednastavenou teplotou a upravuje ju podľa prednastaveného tepelného profilu.

Úlohou obsluhy takejto stanice je nastaviť správny tepelný profil (teplota a časové intervaly procesu spájkovania) a zvyšok vykoná stanica v automatickom režime.





Výkon stanice

Pri výbere spájkovacej stanice alebo odspájkovačky treba zohľadniť jej výkon. Platí, čím je výkon väčší, tým rýchlejšie dosiahne hrot požadovanú teplotu. Nezabúdajte, že pri kontakte hrotu so spájkou s väčšou plochou sa teplota môže výrazne znížiť. Ak má spájkovačka príliš malý výkon, môže dôjsť k situácii, v ktorej nebudete schopní udržať teplotu a spájkovanie nebude možné.






Bezpečnosť pri práci

Elektronika je vystavená pôsobeniu elektrostatických javov, ktoré môžu vybavenie nenávratne zničiť. Pri výbere stanice preto treba zohľadniť, či má vhodný EDS certifikát. Nezabúdajme tiež na ľudí, pretože najdôležitejšia je ich bezpečnosť. Pri práci so spájkovačkou musíme zachovávať všetky bezpečnostné postupy stanovené výrobcom konkrétneho prístroja.


  • spájkovacie stanice sú elektricky izolované od sieťového napätia vďaka transformátoru znižujúcemu napätie, čím zamedzíme zasiahnutiu prúdom v prípade dotknutia sa kovovej časti. Bežné spájky nie sú elektricky izolované a môžu spôsobiť vážne zranenia, pokiaľ sa kábel pod napätím náhodou dotkne kovovej časti.

08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore