Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšie zosilňovače do auta

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Zosilňovače do auta

Rovnako dôležitým, ako výber subwoofera je aj výber a použitie vhodného zosilňovača. Vďaka zosilňovaču do auta zaistíte vášmu autorádiu vyšší výstupný výkon a docielite mohutný zvukový prejav vo vysokokvalitnom podaní. Rovnako s ním rozšírite frekvenčný rozsah autorádia, takže reprodukovaná hudba bude čistejšia a oveľa viac realistickejšia.







Prečo inštalovať zosilňovač do auta?

Zosilňovač umožní nielen inštaláciu výkonnejších a zvukovo kvalitnejších reproduktorov, ktoré aj pri vyšších hlasitostiach nebudú skresľovať, ale aj subwoofera alebo DSP procesora pre detailné nastavenie zvuku. Zosilňovač poskytne vašej hudbe energiu a vyzdvihne všetky detaily.


Lepšia kvalita zvuku

Inštaláciou zosilňovača získate čistý zdroj energie, ktorý dokáže s ľahkosťou napájať vaše reproduktory. Na rozdiel od zosilňovača zabudovaného do továrenského alebo aftermarket autorádia nie je externý zosilňovač obmedzený žiadnym priestorom a môže byť navrhnutý bez kompromisov. To znamená, že vaša obľúbená hudba bude znieť čistejšie a vernejšie pri všetkých úrovniach hlasitosti.


Výkon pre reproduktory

Továrenské autorádio alebo zosilňovač s vysokou pravdepodobnosťou nebude vyhovovať aftermarket reproduktorom, ktorými vylepšíte aparatúru vášho auta. Pokiaľ do svojho vozidla nainštalujete vysoko kvalitné komponentné systémy, budú obvykle vyžadovať viac energie, než môže poskytnúť existujúca hlavná jednotka. Výnimku tvoria reproduktory s veľmi vysokou citlivosťou, aj tým však viac výkonu iba prospeje.







Napájanie subwoofera

Subwoofery vyžadujú podstatne viac energie, než môže poskytnúť akékoľvek autorádio. Pokiaľ teda uvažujete o pridaní subwoofera, je nevyhnutné počítať aj so zosilňovačom a to s optimálnym výkonom pre daný subwoofer. Ideálnou voľbou pre subwoofery sú jednokanálové zosilňovače, pri ktorých môžete využiť aj rôznu impedanciu. Subwoofer však môžete zapojiť aj na ľubovoľné viackanálové zosilňovače.







Počet kanálov zosilňovača

Jedným z prvých parametrov, ktorým by ste sa mali pri výbere zosilňovača riadiť, je počet kanálov. Všeobecne platí, že na jeden kanál zapojíte jeden reproduktor. Pokiaľ však zapojíte komponentné reproduktory (najčastejšie výškový + stredobasový reproduktor) cez výhybku, potom aj tieto dva reproduktory môžete zapojiť na jeden kanál. V praxi to znamená, že ak máte v pláne zapojiť na zosilňovač reproduktory v predných dverách, budete potrebovať dvojkanálový zosilňovač. V prípade, že sa rozhodnete aj pre zadné dvere, bude nevyhnutné zakúpiť zosilňovač štvorkanálový.


1- kanálový / monoblok

1 alebo viac subwooferov s viacerými možnosťami impedancie


2 - kanálový

1 pár reproduktorov alebo 1 subwoofer s impedanciou 4Ω zapojený do mostíka


4 - kanálový

2 páry reproduktorov, 1 pár reproduktorov + subwoofer v mostíku, 2 subwoofery v mostíku, 1 pár reproduktorov v aktívnom zapojení


5 - kanálový

2 páry reproduktorov + 1 subwoofer, jeden pár reproduktorov v aktívnom zapojení + 1 subwoofer


6 - kanálový

2 páry reproduktorov + 1 alebo 2 subwoofery, jeden pár reproduktorov v aktívnom zapojení + 1 alebo 2 subwoofery


8- kanálový

2 páry reproduktorov + 2 subwoofery + centrálny reproduktor, 2 páry reproduktorov v aktívnom zapojení






Nezaobídete sa aj bez subwoofera?

Potom vyberajte medzi päťkanálovými zosilňovačmi. Všetko spomínané však platí iba v prípade zapojenia reproduktorov cez výhybky, ktoré obvykle nájdete v balení reproduktorov. Reproduktory a subwoofer môžete aj kombinovať a nič nebráni tomu zapojiť reproduktory v predných dverách a subwoofer na jeden štvorkanálový zosilňovač vďaka zmosťovaniu tretieho a štvrtého kanála. Kombinácií zapojenia je mnoho a preto je vhodné si vopred veľmi dobre rozmyslieť, čo od zosilňovača vlastne očakávate.






Triedy zosilňovaćov

Zosilňovače sú rozdelené do tried v závislosti od efektívnosti a úrovne skreslenia výstupného zvukového signálu


Trieda A/B

Zosilňovače triedy A/B sa obvykle používajú, keď je vernosť zvuku zosilňovača primárnym cieľom a účinnosť je menej dôležitá. Zosilňovače tejto triedy majú vynikajúcu kvalitu zvuku, ale s nižšou účinnosťou generujú viac tepla a potreby výraznejšieho chladenia. Preto sú súčasťou kvalitnejších zosilňovačov premyslené pasívne chladiace systémy a stretnúť sa môžete aj s aktívnym chladením v podobe integrovaných ventilátorov. Aj napriek týmto nevýhodám sú špičkové zosilňovače triedy A/B nepriekonateľné vo svojej kvalite a pre drahšie inštalácie s veľmi kvalitnými reproduktormi sú najlepšou voľbou. Samozrejme, ak to priestor v aute dovolí.


Trieda D

Zosilňovače triedy D sú vynikajúcou voľbou vtedy, ak je pre vás najdôležitejšia účinnosť a vernosť zvuku je skôr druhotným záujmom. Hoci sa v priebehu rokov táto technológia výrazne zlepšila, ani tie najkvalitnejšie digitálne zosilňovače súčasnosti neznie tak verne a presne ako špičkové zosilňovače triedy A/B. Výhody digitálnych zosilňovačov však spočívajú v ich malých rozmeroch, vyššej účinnosti, generovaní menej tepla a taktiež v schopnosti produkovať vyšší výkon. To oceníte najmä v prípade zapojenia subwoofera. Subwoofery vyžadujú veľa sily a skreslenie basovej zložky nie je tak viditeľné ako pri reproduktoroch. Takže pokiaľ túžite po množstve basov alebo malých rozmeroch zosilňovača s nižším zahrievaním, choďte do triedy D. Nezabúdajte však, že všetky zosilňovače potrebujú chladenie a ani zosilňovače triedy D nie je možné uzavrieť do stiesneného priestoru bez vetrania.






Výkon zosilňovača

Je nutné, aby bol výkon zosilňovača do auta úmerný výkonu reproduktora ním napájaného. V parametroch zosilňovača nájdete väčšinou dve možnosti výkonu a to RMS výkon a maximálny výkon.


  • RMS výkon je stály hudobný výkon, ktorý je zosilňovač schopný produkovať po celú dobu reprodukcie.

  • Maximálny výkon je zosilňovač schopný produkovať po dobu kratšiu ako 1 sekundu vo výkonovej špičke.


Z hľadiska vyberania zosilňovača je tento parameter nepodstatný, preto sa vždy zamerajte na trvalý RMS výkon.Údaj RMS výkonu subwoofra udávaný výrobcom by mal byť min. o 5-10% nižší, ako RMS výkon zosilňovača. To preto, aby bol zosilňovač schopný s rezervou ukontrolovať membránu subwoofra. Paradoxne totiž častejšie poškodíte subwoofer slabým zosilňovačom, kedy pri hlasnejšom posluchu zlyháva kontrola zosilňovača nad subwoofrom a častokrát dôjde k poškodeniu cievky subwoofra – práve nedostatočným výkonom.

TIP : V ideálnom prípade by mal výkon zosilňovača činiť 75 % výkonu reproduktorov a byť približne o 15 % výkonnejší ako subwoofer.







Impedancia zosilňovača voči reproduktorom

Impedancia vyjadruje odpor a hodnota uvedená na reproduktore by mala byť vyššia ako hodnota uvedená na zosilňovači do auta. Napríklad, pre reproduktor s impedanciou 5 Ohmov sa hodí 2-Ohmový zosilňovač.







Harmonické skreslenie

Hodnota sa udáva v percentách a ide o schopnosť zosilňovača preniesť vstupný signál bez zmeny, iba s navýšením výkonu zo vstupných na výstupné svorky. Hodnota uvádza aké percento signálu sa zmení (skreslí) pri maximálnom výkone. Táto hodnota by samozrejme mala byť čo najmenšia.







Frekvenčná odozva

Vyjadruje rozsah frekvencií, ktoré je schopný zosilňovač reprodukovať. Väčšina moderných zosilňovačov má plochú frekvenčnú odozvu v rozsahu najčastejšie od 20 do 20 tisíc Hz, tento rozsah však môže byť aj vyšší. To samozrejme neplatí pre monobloky, ktoré majú až na výnimky frekvenčnú odozvu uspôsobenú na napájanie subwooferov. V ponuke však máme monobloky aj s plným rozsahom.







Odstup signál/šum

Hodnota odstupu sa udáva v decibeloch (dB) a vyjadruje hodnotu rozdielu signálu zosilneného od signálu rušivého, ktorý je spôsobený konštrukciou a vzniká priamo v zosilňovači. Čím vyššia táto hodnota je, tým lepšie. Vysoko kvalitné zosilňovače disponujú odstupom signálu od šumu 100 dB a viac, čo predstavuje už takmer dokonalý signál bez šumu.







Damping factor

Predstavuje pomer impedancie záťaže (reproduktor plus odpor drôtu) k vnútornej výstupnej impedancii zosilňovača. To v zásade naznačuje schopnosť zosilňovača ovládať prekmit reproduktora, inými slovami zastaviť membránu v pohybe. Najzreteľnejšie to spoznáte pri frekvenciách pod 150 Hz kedy zosilňovače s nízkym DF budú vykazovať zlú definíciu v nízkofrekvenčnom rozsahu. V praxi potom napríklad údery basového bubna (kopáka) budú znieť "blativo" namiesto ostrého úderu.






Zapojenie reproduktorov do zosilňovača

Paralelné zapojenie - klasické zapojenie kladného pólu reproduktora na kladný pól zosilňovača a záporný pól reproduktora na záporný pól zosilňovača.


Sériové zapojenie - pripojenie kladného pólu zosilňovača na kladný pól prvého reproduktora. Ďalej záporný pól prvého reproduktora sa pripojí na kladný pól druhého reproduktora.

ZDROJ www.ahifi.sk

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore