Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Koloniálny štýl bývania nielen pre cestovateľov

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Koloniálny štýl bývania nielen pre cestovateľov

Jeho vznik siaha až do 15. storočia, kedy si moreplavci zo svojich objavných ciest prinášali rôzne exotické kúsky nábytku a ozdobné predmety a zdobili si nimi svoje príbytky.Koloniálny štýl interiéru je kombináciou európskeho klasicizmu a exotických orientálnych štýlov – západnej civilizácie a východnej exotiky.

Interiér v koloniálnom štýle je plný neuveriteľného množstva exotiky, ktoré moderný človek miluje. Základom štýlu je nábytok a dekor.


Jeho typickým prvkom je najmä masívnosť a teplé, prírodné tóny farieb.







Exotické dreviny majú hlavné slovo

Nábytok vyrobený z týchto vzácnych drevín je krásny na pohľad a nechýba mu odolnosť.Ázijský orech, palisander, eben, mahagón, céder, čínsky gumový strom, ratan a tis. Toto je len malá časť zoznamu druhov dreva, ktoré sú používané v interiérovom dizajne tak, aby čo najlepšie priniesli koloniálny štýl.

Nábytok v koloniálnom štýle sa vyrába z tvrdého masívneho dreva v tmavých farbách, v súvislosti s ktorými vyzerá veľmi dobre na pozadí svetlých stien miestnosti. Ako podlahová krytina sa používa široká masívna doska (napríklad biely alebo zafarbený dub, prípadne jasné keramické dlaždice s dekorom drsného kameňa alebo tehál.

Koloniálne štýlové stoličky a štýlové kreslá sú bohato vyrezávané a kusy nábytku sú často zdobené dekoratívnym štýlovým kovaním.

Kvalitné tmavé drevo s výraznou kresbou sa však hodí aj pre podlahu. Podlahy sú pokryté väčšinou veľkými kobercami prírodných materiálov, Určite sa vyhnite laminu a klasickým kobercom.


Látky v koloniálnom štýle

Látka, ako najodolnejší a najspoľahlivejší materiál, bola použitá nielen na šitie odevov pre kolonistov, ale aj na dokončenie priestorov.

Zvýšenú pozornosť venujte výberu všetkých látok a textílií, ktoré chcete u vás doma mať. Okrem už spomínaného perzského koberca sa ku koloniálnemu štýlu skvele hodia výrazne farebné závesy, vankúše so vzormi a bavlnené koberčeky. Krokom správnym smerom sú tiež vzdušné závesy, ktoré celému priestoru dodajú ľahkosť. V rámci koloniálneho štýlu letia príjemne zaoblené tvary a zdobenie kovovými cvokmi. Nad posteľ môžete zavesiť dekoratívnu moskytiéru či baldachýn.







Farebná škála

Preferujte jednoduchosť v teplých prírodných farbách., typicky jesenné, zemité. Steny nechajte biele, béžové alebo v pastelových farbách.

Použitá farebná škála pre koloniálny štýl je skôr v matnom prevedení. Najviac sa používa tlmene zelená, piesková, kávovohnedá, terakota, vínovčervená, mocca prípadne slonová kosť. Steny nechajte buď biele, béžové alebo v pastelových farbách. Dekorujte ich prírodnými materiálmi, ako sú drevo, tehly, bambus alebo korok.


Koloniálny štýl interiéru je najvhodnejší pre cestovateľov, ktorí si nenechajú ujsť príležitosť vyplniť svoje domovy s množstvom suvenírov zo zámorských krajín.







Dekorácie

Pri zariaďovaní typicky koloniálneho interiéru netreba zabudnúť na správne zvolené doplnky, ktoré výrazne podčiarknu a dotvoria atmosféru celej miestnosti. Typickými doplnkami pre takéto interiéry sú dekorácie s nádychom cestovania - staré mapy, glóbusy, kufre, suveníry alebo exotické rastliny.

Stavte na doplnky so zvieracími motívmi či rôzne sošky.

Na okná namontujte žalúzie z prírodných materiálov, ale namiesto ťažkých závesov použite ľahký tyl.

Aj keď máte klimatizáciu, nezabudnite na ventilátor! Môže byť len dekoratívny ale i plne funkčný. Správnu atmosféru vykúzlia tiež hojdacie siete.

Obsahuje obrázok: How To Decorate A Family Room?

Obsahuje obrázok: modern bedroomsObsahuje obrázok:

Dajte ale pozor, aby ste krásnu exotiku nezmenili na prezdobený gýč, a hlavne zabudnite na plasty.

Nepreháňajte to ani s pestrými dekoračnými látkami. Koloniálny štýl je o voľnom priestore, preto v budovanom interiéri s nábytkom šetrite.

styl kolonialny

Alternate view 1

Obsahuje obrázok: 2020 Highlights + Recap - Jenna Sue Design


13.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore