Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Pomôžeme s výberom monitoru dychu pre novorodencov

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Monitory dychu


Monitor dychu sa v posledných rokoch stáva stále častejšou výbavou novorodencov. Dokáže spoľahlivo sledovať respiračnú aktivitu bábätka a pri akejkoľvek nepravidelnosti okamžite upozorní rodičov na nebezpečenstvo. Najmä prvých 6 mesiacov života je totiž pre bábätká veľmi rizikových. Hrozia rôzne problémy s dýchaním a okrem iného aj SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat). SIDS momentálne nie je možné vopred diagnostikovať a môže postihnúť aj deti, u ktorých sa neprejavujú žiadne zdravotné komplikácie.







Ako funguje monitor dychu?

Monitor dychu je v skutočnosti detektor pohybu, pričom princíp spočíva v tom, že bábätko sa pri nádychu a výdychu hýbe. A práve tieto pohyby sú zachytávané citlivými senzormi a vyhodnocované prístrojom. Ak sa dieťa prestane na určitú dobu pohybovať (zvyčajne na asi 20 sekúnd), monitor spustí alarm.

Monitory dychu vás upozorní aj v prípade, keby bábätko začalo zvracať a v závislosti od toho sa dusiť, alebo ak by vdýchlo cudzí predmet a začalo sa dusiť alebo keď zle dýcha kvôli chorobe. Svoju úlohou môžu hrať aj u väčších detí, ktoré sú potrebné po úraze hlavy alebo očkovanie. Akonáhle dôjde k zástave dychu, alebo bábätko dýcha v nepravidelných intervaloch, monitor vás na to upozorní.



Kedy monitor dychu pomáha

  • pri predčasne narodených novorodencoch s nedostatočne zrelou dýchacou a nervovou sústavou

  • pri donosených novorodencoch na zníženie rizika náhleho úmrtia (SIDS), ak u niektorých zo súrodencov objavil syndróm náhleho úmrtia

  • pri deťoch s chronickými ochoreniami horných a dolných dýchacích ciest

  • pri prechladnutí, virózach, po očkovaní – kontrola zhoršeného dýchania pri horúčkach, upchatých dutinách

  • ako prevencia pri dusení vlastnými zvratkami, vdýchnutí mechanického predmetu







Aký monitor dychu vybrať


Doskový monitor dychu (podložkový)

Bezkontaktný monitor dychu, používa jednu alebo viac senzorových podložiek, ktoré sa umiestňujú pod matrac detskej postieľky. Káblami sú prepojené na riadiacu jednotku, ktorá vyhodnocuje pohybovú činnosť. V prípade, že nie je zaznamenaný žiadny pohyb počas výrobcom nastaveného intervalu (zvyčajne 20 sekúnd), alebo dôjde k nepravidelnostiam (napríklad. dychová frekvencia klesne pod 10 nádychov za minútu), spustí sa alarm v podobe zvukovej a svetelnej signalizácie. V prípade, že započujete alarm, snažte sa zachovať rozvahu. S bábätkom totiž vo väčšine prípadoch stačí zatriasť aby sa prebudilo, veľakrát dieťatko zobudí zvukový alarm.

Vzhľadom na to, že senzory aj káble sú umiestnené pod matracom, dieťa neprichádza do kontaktu so žiadnou súčasťou monitora. Preto nie je žiadnym spôsobom obmedzované ani mu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Niektoré doskové monitory dychu sú navyše vybavené aj bezdrôtovou rodičovskou jednotkou, ktorá umožňuje ďalšie funkcie, napríklad prenos zvuku. Fungujú teda ako monitory dychu a zároveň aj ako elektronické pestúnky.

Výhody:

  • Najspoľahlivejšia možnosť. Poskytujú maximálny výkon a spoľahlivosť za každých okolností.

  • Pohodlné pre dieťa, nijako ho neobmedzujú.

  • Môžete využívať aj u dojčiat, ktoré sa už dokážu prevrátiť alebo sa plaziť.

Nevýhody:

  • Vyžadujú pevnú a stabilnú plochu na umiestnenie snímacích dosiek, čo môže byť problémom napríklad pri využívaní v cestovných postieľkach.

  • Nie sú praktické na cestovanie.


TIP : Jedným doskovým monitorom nemožno snímať dvojčatá. Monitor dychu pre dvojčatá musí mať dve snímacie dosky a dve vyhodnocovacie jednotky.



Plienkové monitory dychu

Kontaktný monitor dychu sa pomocou klipu jednoducho pripne na plienku a sníma pohyby pomocou flexibilného senzora, ktorý sa dotýka brucha dieťatka. Funguje na podobnom princípe ako doskový monitor. Zaznamenáva aj najmenší pohyb bruška bábätka a pri zastavení pohybu sa zapne alarm. Niektoré modely ešte pred spustením alarmu pomocou vibrácií jemne stimulujú dieťatko. Alarm sa spustí, až keď sa dieťatko nepohne ani počas ďalších 5 sekúnd.

Výhodou je, že je malý, prenosný, praktický. Bez šnúr, káblov, podložiek alebo vonkajších zdrojov. Navyše je anatomicky tvarovaný tak, aby sa pohodlne zmestil na plienku a netlačil bábätko na brušku. Senzor je umiestený na tele dieťaťa, čo umožňuje nezávislé monitorovanie.Môžete ho preto vziať kdekoľvek so sebou a použiť napríklad aj keď bábätko spí v autosedačke. Pre dieťa, ktoré sa začína pohybovať môže byť monitor umiestnený na plienke nepohodlný, pretože ho môže obmedzovať v pohybe.

Výhody:

  • mobilita, malé a kompaktné rozmery, ideálne na cestovanie

  • žiadne špeciálne požiadavky na postieľky alebo spanie (použité napr. v cestovných postieľkach a autosedačkách)

  • možnosť používať plienkový monitor, aj ak dieťatko spí v jednej posteli s rodičmi alebo súrodencami

Nevýhody:

  • ak sa dieťa dokáže obrátiť alebo si ho uvoľniť, nie je spoľahlivý

  • môže dieťa mierne obmedzovať v pohybe

  • počas pohybu kočíka, cestou v aute je meranie nepresné


TIP : Ak veľa cestujete, alebo chcete aby bábätko s vami spávalo v jednej posteli, monitor na plienku bude pre vás tou správnou voľbou. Pri tomto type monitoru však majte na mysli skutočnosť, že hrubé paplóny alebo deky, vedia potlačiť hlasitosť alarmu.


Kombinované monitory dychu

Kombinujú doskový monitor dychu s funkciami detskej pestúnky. Tento druh monitoru je vhodný pre všetkých tých, ktorí chcú kontrolovať dych bábätka aj audiovizuálne. Ocenia ho iste tí rodičia, ktorých dieťatko spí vo vedľajšej miestnosti, z ktorej by ste pípanie alarmu nemuseli počuť.

Kombinovaný monitor dychu pre deti má ešte ďalšiu výhodu a to, že po pol roku môžete v nasledujúcich niekoľkých rokoch používať aj všetky jeho ďalšie funkcie. Nevýhodou týchto kombinovaných prístrojov je ich vyššia nákupná cena.


Monitory dychu pre dvojčatá

V podstate ide o doskový monitor, avšak s 2 až 4 doskami, ktoré sú pripojené k vyhodnocovacej jednotke. Pre správne fungovanie monitora je dôležité, aby deti spali oddelene, každé vo svojej postieľke. V prípade, že máte pre dvojičky len jednu spoločnú posteľ, vhodnejšie je zvoliť si plienkový monitor dychu.






Umiestnenie snímacej podložky

Snímacia podložka by mala byť položená tak, aby čo najviac zaberala plochu pod bábätkom. Ak sa už začne bábätko pretáčať, doporučujeme dokúpiť ďaľšiu snímaciu podložku, pomocou ktorej bude monitorovaná celá postieľka.

Veľmi dôležité je zistiť, akú maximálnu hrúbku môže mať matrac. Niektoré monitory môžete vložiť pod akýkoľvek matrac, iné zas nemusia byť vhodné v kombinácii s tvrdšími materiálmi. Výhodnou a zároveň najbezpečnejšou možnosťou je využiť kúpu monitora spolu s matracom.







Funkcie monitorov dychu


Akustický alarm a vizuálna kontrolka

Alarmom a kontrolkami sú vybavené všetky monitory dychu, tieto funkcie monitorov patria k najdôležitejším. Nie všetky detské monitory dychu majú uvedenú hlasitosť zvukovej signalizácie. Obvykle sa ale hodnoty pohybujú od 80 db do 85 db. Alarm by mal byť dostatočne hlasitý, aby ste ho počuli aj počas spánku a v prípade ohrozenia dieťaťa vedeli rýchlo zasiahnuť.

Akustický alarm sa spustí vtedy, ak nie je niečo v poriadku. Ak počujete alarm a následne zistíte, že bábätko dýcha, nemusí sa však vždy nutne jednať o falošný poplach. Bábätko môže predýchať práve vysoký zvuk alarmu.


Vizuálne svetelné kontrolky signalizujú, že je dych vášho bábätka úplne v poriadku alebo dávajú informácie o tom, že sa niečo deje. Stačí preto, ak napríklad v noci otvoríte oči a v polospánku pozriete na blikajúce svetielko, ktoré vám signalizuje, že je všetko v poriadku. K dispozícii máte väčšinou viac farieb, jedna vám dáva vedieť, že je bábätko v poriadku. Druhá naopak upozorní, že sa s dieťaťom niečo deje. Ak sa situácia neupokojí, spustí sa alarm.


Funkcia vibrácií sa týka plienkových monitorov dychu. Vibrácie sa spustia vtedy, keď prístroj nezaznamená žiaden brušný pohyb. Vďaka nim sa môže bábätko prebrať z hlbokého spánku a zároveň sa nadýchnuť. Senzory zaznamenávajú nielen dych dieťatka, ale aj jeho teplotu či pohyb bruška alebo polohu bábätka v postieľke.


Funkcia spätného prehrania táto funkcia je vhodná, keď sa spustí alarm, ale po príchode rodičov je dieťa v poriadku. Spätné prehranie teda umožní zistiť, či došlo k zlyhaniu prístroja a zlému vyhodnoteniu dychu alebo skutočne došlo k zástave dychu, ktorý sa však po spustení alarmu znova obnovil.


Funkcia “zobudenia” dieťaťa niektoré monitory vás zobudia okamžite, keď v rámci daného časového intervalu nezaznamenajú dychové pohyby dieťaťa. Niektoré sa však pokúsia najprv zobudiť dieťa, a to jemným vibrovaním alebo zvukovým signálom. Táto funkcia je veľkým plusom. Dieťa sa totiž niekedy môže iba posunúť na nesprávne miesto. Tým, že ho monitor vyruší, sa pohne, a vy môžete pokojne spať.


Aplikácia do mobilu– niektoré chytré monitory dychu ponúkajú aplikáciu do vášho chytrého mobilu. Vďaka nej si môžete na mobiloch s operačným systémom iOS či Android zobraziť dôležité informácie o monitoringu dychu a byť tak vždy informovaní v reálnom čase o tom, čo sa s vaším dieťaťom deje. U niektorých prístrojov je však k dispozícii aplikácia iba v angličtine.







Ako zistiť, že monitor funguje správne?

Stačí, keď položíte dieťatko do postieľky a zapnete monitor. S každým nádychom sa rozblikajú zelené kontrolky, ktoré hlásia, že všetko je v poriadku. Následne bábätko z postieľky vytiahnite, ak sa po 20 sekundách spustí alarm, máte istotu, že podložka funguje. Pri výbere investujte do takých prístrojov, ktoré dokážu zachytiť informáciu o stave batérií.


TIP : Pozor, v prípade, že ste si vybrali práve doskový monitor dychu, občas sa vám môže prihodiť falošný poplach. Vo väčšine prípadov za to môže príliš hrubý matrac, preto sa pred jeho kúpou vždy poraďte s predávajúcim. K takémuto poplachu však môže prísť aj vďaka nesprávnemu zapojeniu, slabým batériám či presunu bábätko mimo dosku.


Kalibrácia monitora dychu

Zakúpený monitor je správne nastavený od výrobcu a nie je potrebné ho kalibrovať. Tento úkon sa odporúča vykonať až po dvoch rokoch. Kalibráciu monitora dychu žiadajte u výrobcu prístroja. Monitor dychu dajte nakalibrovať v prípade, ak ste ho mali dlhšiu dobu uskladnený a teraz ho plánujete použiť pri druhom dieťati.


Dokedy používať monitor dychu?

Ideálne je ho používať minimálne po dobu prvých 6 mesiacov, obdobie do šiestich mesiacov je najkritickejšie z hľadiska náhleho a nečakaného úmrtia, ktorému nepredchádzala žiadna zjavná choroba (SIDS).

Váha dieťaťa je, samozrejme, veľmi dôležitým faktorom. Vo väčšine prípadov je možné monitory používať do váhy okolo 15 kilogramov, čo však nie je pravidlom. Tento parameter si musíte taktiež overiť priamo pri kúpe, a to hlavne vtedy, ak si chcete zaobstarať monitor s doplnkovými funkciami, ktorý budete využívať aj vo vyššom veku dieťaťa.




30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore