Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom nosičov bicyklov na piate dvere vozidla

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať





Nosiče bicyklov na piate dvere vozidla



Nosiče bicyklov na zadné dvere automobilu sú vhodné na prepravu bicyklov pri vyšších typoch áut či pri automobiloch, ktoré prevážajú na streche vozidla iný náklad. Tieto nosiče je väčšinou možné namontovať iba na odporúčané typy vozidiel špecifikované výrobcom nosiča. Existujú ale aj univerzálne typy, ktoré samozrejme nemožno použiť na akékoľvek vozidlo, ale treba ich použitie na konkrétne vozidlo odskúšať.





Typ vozidla

Tento typ nosiča je možné použiť na vozidlách typu sedan, hatchback a tiež na vozidlá s rovnou zadnou časťou . To znamená, že sú vhodné predovšetkým pre automobily SUV, minivany alebo vozidlá s karosériou kombi . Okrem použitia na karosérii sedan, kde sa nosič umiestňuje na veko kufra, je potrebné počítať s tým, že bude obmedzená funkcia zadného stierača. Pri montáži kolies je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, aby nedošlo k poškodeniu karosérie vozidla.


  • nosiče určené pre tri - štyri bicykle

  • vhodné na prepravu pri vyšších typoch áut (SUV, kombi)

  • manipulácia v malej výške, jednoduchšie upínanie bicykla

  • nižšia spotreba paliva ako pri strešných nosičoch

  • nezvyšujú odpor vzduchu, jazdné vlastnosti ani výšku vozidla

  • nízka obstarávacia cena


  • nie je to univerzálny nosič pre všetky typy áut (typ sedan, hatchback)

  • kolesá bicykla môžu zakrývať zadné svetlá umiestnená na úrovni skla alebo ŠPZ auta

  • môže byť zhoršený výhľad cez zadné okno

  • obvykle dochádza k blokovaniu zadného stierača

  • počas prevozu bicyklov je kufor neprístupný

  • pri manipulácii môžete odrieť lak






Upevnenie na piate dvere

Táto časť je spojená okrem iného s ochranou vozidla. Pokiaľ kupujete nosič kolies na piate dvere vášho vozidla, je dobré mať na pamäti, že sa jeho časti môžu dotýkať karosérie. Tu by mala byť samozrejmosťou jej ochrana. Základom by mali byť mäkké plasty, guma či pena, ktorá chráni pred poškriabaním. Niektoré nosiče môžu mať tiež fixáciu pneumatík bicyklov, aby sa predišlo vzájomnému poškriabaniu laku.

Ďalej je potrebné prihliadnuť aj na to, aby nedošlo k zakrytiu poznávacej značky, alebo k tomu, aby boli nosičom zakryté svetlá (tento typ držiaka kolies napríklad nie je vhodný pre svetlá v pozícii zadného skla). Tu môže hroziť nielen pokuta, ale aj riziko dopravnej nehody. Väčšina nosičov ŠPZ nezakrýva, ale obzvlášť pri použití adaptéra na rozšírenie počtu prevážaných kolies je potrebné byť v tomto smere ostražitý.






Nosnosť

Obvykle sa udáva ako celková, kedy je štandardne pri modeloch pre 2 kolesá hodnota nosnosti 30 kilogramov a pri modeloch pre 3 kolesá hodnota 45 kilogramov. Z toho teda vyplýva, že sa väčšinou počíta s váhou kolesa okolo 15 kg. Pokiaľ chcete prevážať elektrobicykle, mali by ste na tento parameter dávať väčší pozor, rovnako tak vtedy, ak budete využívať prídavný adaptér pre ďalšie koleso.






Hmotnosť

Môže ovplyvniť ako jednoduchosť manipulácie, tak aj to, ako výrazne budú vaše piate dvere zaťažené, keď k tomu pridáme aj hmotnosť vašich kolies. Čo by malo byť vaším jasným cieľom, to je celkom jasné. Mala by byť čo možno najnižšia, ale nie na úkor kvality. Škála variantov je celkom rozmanitá a stretnúť sa je možné s variantmi čo váži 5 kilogramov, tak aj s variantmi, kde je ich celková nosnosť 15 kilogramov.






Počet bicyklov

Tie základné umožnia prevážať 2 bicykle. Je však možné zaobstarať aj väčší nosič bicyklov na zadné dvere, ktorý je určený na prevoz 3 bicyklov. Túto kapacitu je možné následne u niektorých modelov rozšíriť pomocou adaptérov až na 4 kolesá.






Uzamykanie

Uzamykateľnosť existuje v dvoch variantoch. Prvá je možnosť zamknutia kolies k samotnému nosiču, kedy nie je ľahké kolesá ako také ukradnúť. Druhou možnosťou je uzamknutie nosiča k autu, vďaka čomu je eliminované aj odcudzenie samotného nosiča kolies. Ideálne je, keď vybraný model disponuje oboma možnosťami, čo však pri tomto type držiaka nie je tak obvyklé, ako u nosiča na strechu.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore