Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere lavínovej výbavy

   1min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Lavínová výbava - skialp





  • Lavínový vyhľadávač - zariadenie, ktoré vysiela a signál frekvencie 457 kHz tromi anténami pozdĺž každej osi zariadenia. Vyhľadávač môže zachrániť vás, ale vďaka nemu môžete zachrániť aj vy niekoho. Vyhľadávač je vaša prvá opora pri lavínovom nešťastí, ktorá vás navedie laviniskom k zasypanému. Všetky značky vyhľadávačov hovoria rovnakou rečou.


  • Lavínová sonda - tá vám pomôže presnejšie dohľadať zasypaného pod vrstvou tvrdého snehu. Vďaka stupnici na sonde spoznáte, ako hlboko sa zasypaný nachádza. Sondu voľte podľa výšky snehovej pokrývky. Pokiaľ mierite do prašanového raja, voľte sondu dlhšiu ako tri metre. Pokiaľ budete vyrážať hlavne do našich domácich pohorí, môžete mať sondu aj kratšiu. Dôležitá je robustná a pevná konštrukcia, ľahké rozkladanie a kovová špička širšieho priemeru.


  • Lavínová lopata - zabudnite na plastové lopatky z hobbymarketu. Lavínisko je mäsa pretopeného a zamrznutého snehu, tu potrebujete pevnú lopatu s kovovým listom a ideálne s teleskopickou rukoväťou. Výhodou je možnosť otočiť list lopaty, vďaka čomu vám z lopaty vznikne veľká motyka na odhrabávanie vykopaného snehu pri záchrane zasypaného. Lavínové lopaty majú rozdielne veľké objemy listov a inak tvarované madlá. Vyberte si tú, ktorá vám sadne do ruky.


  • Lavínový batoh - špeciálne batohy s airbagom, ktorý pri aktivácii razantne zväčší váš objem. Veľké teleso má tendenciu v lavíne zostať bližšie k jej povrchu. Lavínový batoh dnes patrí medzi pomerne rozšírenú odporúčanú lavínovú výbavu, ako doplnok k nám už známej lavínovej trojici. Môžete si vybrať batoh od niekoľkých výrobcov s rôznymi systémami nafukovania airbagu. S týmto batohom rozhodne neurobíte chybu, či už si vyberiete tú, alebo onú značku. Lavínový batoh nie je v žiadnom prípade istota bezpečného návratu z lavíny, ale výrazne zvyšuje vašu šancu na záchranu!

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore