Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Čistenie koženého interiéru a sedačiek v aute

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Čistenie koženého interiéru a sedačiek v aute


Kožené sedadlá sú pohodlným a luxusným doplnkom akéhokoľvek vozidla. Udržiavať ich v perfektnom stave ale môže byť náročné, pokiaľ sa im nevenujeme pravidelne. Našťastie existujú rôzne spôsoby, ako sa o kožené sedadlá ľahko starať.Menej špinavé sedadlá je možné vyčistiť aj v domácich podmienkach, pri hĺbkovom čistení sa ale bez profesionála pravdepodobne nezaobídete. Koža je totiž dosť náročný materiál, ktorému pokiaľ sa nedostáva potrebnej starostlivosti, stáva sa veľmi citlivým na poškodenie.







Výhody a nevýhody kože v interiéri

Koža predstavuje vyšší level a je bezpochyby znakom luxusu a prestíže, čo sa týka výzoru a vzhľadu auta.Najväčšou výhodou kože v aute, napríklad na sedadlách v porovnaní s textilom, je ľahšie udržiavanie čistoty sedadiel v porovnaní s bežnými textilnými poťahmi. Koža nesaje ani vodu, ani pot. Sedadlá z kože majú dlhšiu životnosť v porovnaní s látkovými.

K nevýhodám kože okrem potreby pravidelnej údržby patrí aj to, že nie je odolná voči všetkému (pozor si dávajte na príliš dlhé nechty alebo lak na nechty). V neposlednom rade prehriata koža slnkom v aute môže byť veľmi nepríjemná na dotyk s telom a dokáže narobiť nemalé problémy čo sa týka najmä komfortu, či zdravotných problémov. Naopak v chladnejšom čase je potrebné si zvyknúť na ešte väčšie chladenie.







Typy koží v interiéri automobilov


Uzavretá pigmentová koža

  • najznámejší a najčastejšie sa vyskytujúci druh kože

  • najčastejšie sa jedná o hovädziu kožu

  • nanesením ochrannej krycej vrstvy môže mať matné alebo lesklé prevedenie

  • je povrchovo celistvá, uzavretá a neabsorbuje vodu

  • najlepší typ kože na údržbu

  • kožu je možné plne renovovať a opravovať


Otvorená anilínová koža

  • patrí medzi najkvalitnejšiu kožu s prirodzenou farbou a štruktúrou povrchu

  • má čisto prírodné sfarbenie, ktoré je zvýraznené pomocou prírodných olejov

  • farba neprekrýva štruktúru, ostáva prírodná a dobre viditeľná

  • má minimálnu povrchovú úpravu

  • je viac citlivá na účinky opotrebovania

  • absorbuje vodu a v mieste kontaktu s vodou aj stmavne


Otvorená semi-anilínová koža

  • farbená anilínová koža, ktorá je na povrchu pigmentovaná

  • pigmentová vrstva zaisťuje jednotnejšiu farbu a lepšie skryje drobné nedostatky

  • má výraznú prírodnú štruktúru, je mäkká a poskytuje vysoký komfort

  • odoláva mastnote a znečisteniu

  • vďaka zafarbeniu v menšej miere absorbuje vodu

  • v mieste kontaktu s vodou stmavne


Alcantara

  • syntetický, ale veľmi sofistikovaný materiál

  • na vzhľad a dotyk sa približuje brúsenej koži, resp. semišu

  • textília pozostávajúca z množstva spojených, lepených a prešívaných mikrovlákien

  • často sa kombinuje sa s textilom a kožou

  • je to kombinácia výhod viacerých výhod a nevýhod textilu aj kože

  • je ľahšia, vzdušnejšia, dlhšie vydrží bez viditeľných zmien

  • na rozdiel od pravej kože v lete chladí a v zime hreje







Postup pri čistení kože

Dôkladné vysatie a vyčistenie interiéru

Dôkladné vysatie sedačiek je veľmi dôležité, uľahčí ďalšie procesy čistenia. V škárach sa usadzujú pevné nečistoty, prach či omrvinky z jedla, ktoré by mohli kožu poškodiť. Používajte vysávač s nadstavcom so štetinami., aby nedošlo k poškriabaniu kože.


TIP : Na odstránenie škvŕn a nečistôt použite mäkkú utierku z mikrovlákna. Na hrubé predumytie postačí čistá voda, nepoužívajte mydlá ani iné čistiace prostriedky, ktoré kožu vysušujú. Určite nie je vhodné kožu “premočiť”, takže utierku vždy dobre vyžmýkajte.

Čistenie kože

Čistenie kože musí byť vykonané jemne, krúživými pohybmi bez tlaku, aby ste povrch mechanicky nepoškodili.Na čistenie kože je dobré používať kvalitný čistič určený priamo na kožu, jemnú čistiacu hubku, alebo kefku s mäkkým vlasom a utierku z mikrovlákna. Pre istotu je dobré vyskúšať čistič na mieste, ktoré nie je príliš vidieť, napr. na bočnej alebo spodnej strane sedačky, aby ste si overili, že koža naozaj nepúšťa farbu. Čistič kože môžete nastriekať aj priamo do kefy. Podľa znečistenia čistite miesto lokálne po menších plochách 20-60 sekúnd. Následne čistič zotrite mikrovláknovou alebo bavlnenou utierkou z povrchu sedačky v jednom smere, aby ste si nečistoty nerozniesli. Pri veľkom znečistení celý postup opakujte, pokiaľ sedadlo nebude kompletne očistené. Po pár minútach čistič vyschne a ukáže sa vám pravý, dokonale matný povrch kože.


TIP : Čistenie vykonávajte pri bežnej teplote, neodporúča sa však na priamom slnku alebo rozohriatom povrchu.



Ochranná impregnácia kože

Impregnácia povrchu kože je po poriadnom vyčistení minimálne tak dôležitá ako samotné čistenie kože. Impregnačný ošetrujúci prostriedok má za úlohu kožu hĺbkovo vyživiť - aby koža netvrdla, zmäkčiť - aby koža nepraskala a chrániť - aby sa farba kože nezošúchala. Dosiahnete tak dlhú životnosť a zamedzíte predčasnému starnutiu a oderom. Kvalitnou a hlavne pravidelnou impregnáciou (1- 2 x ročne) dokážete predĺžiť životnosť kože až o 40 %.

Po vyčistení počkajte, kým koža vyschne, a následne naneste v jemnej vrstve impregnačný prípravok. Prostriedok na impregnáciu kože postupne vtierajte do kože. Keď sa dostane do hĺbky, urobí materiál pružnejším, elastickejším a príjemným na dotyk. Do určitej miery odpudzuje nečistoty a nedovolí vlhkosti, aby do kože prenikla. Agresívny pot alebo tekutina sa tak nevsiakne do sedačky, ale stečie po povrchu.

Impregnáciu nechajte cez noc vsiaknuť, najlepšie až do druhého dňa. Potom povrch jemne vysušte suchou utierkou z mikrovlákna. Veľkou výhodou impregnácie bude aj jej skvelá vôňa, koža začne znovu intenzívne voňať.



TIP : S produktmi určenými na kožený interiér nečistite volant a riadiacu páku. Môže sa stať, že sa vám volant a riadiaca páka začnú šmýkať.







Popraskaná koža

Na povrchu kože vznikajú používaním mechanické poškodenia ako sú ryhy, škrabance a ošúchané miesta bez farby, ktoré sa časom (pokiaľ sa neopravia) rozšíria až na dieru v koži. Komu sa toto stane, ten svojou nečinnosťou alebo zlým čistením dokázal vysušiť kedysi pružnú kožu natoľko, že ani bežné mechanické namáhanie nevydrží.

Oprava kože je v súčasnosti už dostupná a preto nie je potrebné, každé poškodenie riešiť výmenou materiálu - čalúnením.







Ideálny interval na údržbu koženej sedačky

Pravidelná údržba a starostlivosť je naozaj veľmi dôležitá. Oveľa ťažšie sa totiž čistia sedačky, ktoré neboli dôkladne čistené 5-6 rokov. Tiež sme si všimli že po vyčistení takej zanedbanej sedačky objavujeme oveľa viac poškodení na povrchu kože. Buď sú to malé poškodenia, ktoré vznikli používaním a za roky bez údržby sa zväčšili, alebo je to prasknutá farba vo vráskach, ktorá zas vznikla v dôsledku vyschnutia kože, ktorá nebola dlho impregnovaná.


TIP : Pravidelnou údržbou zaistíte krásny vzhľad kože a predĺžite jej životnosť.


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore