Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere športových plaviek

   6min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Športové plavky

Plavky neodmysliteľne patria k základnej výbave každého plavca. Či už je to závodné, rekreačné alebo tréningové plávanie, plavky jednoducho musia byť.Hladké plavky dokážu zvýšiť rýchlosť vášho plávania. Ak plávate pravidelne, hoci len raz za týždeň, oplatí sa investovať do kvalitnejších športových plaviek. Voľba plaviek je skutočne dôležitou súčasťou každého tréningu. Typy plaviek majú na svedomí i vašu výkonnosť, ktorá sa spája s vaším pohodlím a komfortom. Nie nadarmo sa hovorí, že vaše plavky sú vaša druhá koža.







V závislosti od použitia plavky rozdeľujeme na:


Rekreačné plávanie

Plávate radi a hľadáte plavky, v ktorých si budete môcť pohodlne zašportovať počas celého roka? Ak nepatríte k profesionálnym plavcom, no chcete, aby bol váš tréning efektívnejší a aby vám vo vode nič nezavadzalo, zvoľte športové jednodielne plavky. Pri plávaní sa nebudú posúvať ani padať, nebudú vám zavadzať rôzne šnúrky, strapce či iné ozdoby.

Materiál, z ktorého sú vyrobené zvládne len ľahkú až miernu záťaž chlórom a preto sú vhodné na občasné používanie v bazéne (chlórovej vode). Avšak, ak hľadáte plavky na plávanie v jazere či mori, môžete ich pokojne používať pretože prírodná voda materiál neunaví a nezničí tak silno ako chlór.



Tréningové plávanie

Tréningové plavky sú určené na intenzívne používanie v bazéne. Materiál, z ktorého sú vyrobené je uspôsobený tomu, aby aj pri dlhodobom používaní v chlórovej vode zachoval svoju pevnosť, farbu a tvar. V závislosti od výrobcu, plavky vydržia 200 až 240 hodín plávania.


Závodné plávanie

Plavky pre profesionálnych plavcov sa od tých bežných na prvý pohľad takmer vôbec nelíšia. Hlavný rozdiel je v materiáloch, ktoré sú technologicky prispôsobené potrebám profesionálneho plavca. Možno poznáte Coolmax alebo Infinitex, materiály, ktoré sa vyznačujú užitočnými vlastnosťami: priedušnosť, odolnosť voči chlóru, odvod potu, rýchle schnutie či zníženie odporu. Sú vhodné pre plavcov, ktorí súťažia na čas a chcú vyladiť svoj výkon.

Vzhľadom na ich krehkosť však nie sú vhodné na pravidelné používanie.







Dámske plavky

Plavky pre ženy môžu byť jednodielne alebo dvojdielne. Vždy majú športový strih bez kostíc či ozdobných prvkov. Dámske plavky sa líšia najmä vykrojením v dolnej časti a tvarom vykrojeného chrbta. Spojenie ramienok medzi lopatkami zvyšuje pohodlie pri pohybe a tiež zabraňuje skĺzavaniu ramienok pri plávaní.Výrobcovia plaviek ponúkajú i typy plaviek, ktoré plnia i funkciu tvarovania postavy, spevňujú boky, brucho a prsia.

  • Jednodielne plavky - väčšina jednodielnych dámskych plaviek je vhodná pre širokú škálu aktívnych športov pri vode. Plavky majú tendenciu zostať na svojom mieste lepšie ako dvojdielne plavky. Sú skvelou voľbou pre športy, ako je paddleboarding, surfovanie, potápanie a výkonnostné plávanie.




  • Dvojdielne plavky - pohodlné sú aj dvojdielne plavky so zvýšeným pásom alebo s predĺženým vrchným dielom, ktoré zakryjú bruško. Dokážu sa prispôsobiť vašej postave a držia s vami aktívny pohyb.







  • Pánske plavky

    U mužov rozlišujeme pánske plavky podľa strihu a dĺžky nohavíc. Môžu byť klasické slipové bez nohavičky (Brief), s krátkou nohavičkou (Aquashort, Boxers) alebo s dlhou nohavičkou po kolená či do polovice stehien (Jammer).

    • Slipové plavky (Brief) - majú krátky obtiahnutý tvar, ktorý sa výborne hodí na aktívny šport ako je plávanie, výkonnostné plávanie, štafety, vodné pólo a všetky druhy plaveckých disciplín.


  • Boxerkové plavky (Aquashort, Boxers) - sú o niečo pohodlnejšie ako klasické slipové plavky, taktiež sa hodia na aktívne a rekreačné plávanie.


  • Nohavičkové plavky (Jammer)- by mali byť upnuté na telo. Pretekárske nohavičkové plavky sú dokonca tak tesné, že sa do nich pretekári obliekajú aj niekoľko minút a ženy potrebujú aj asistenciu.


  • TIP : Výber tých správnych plaviek záleží najmä na vašich preferenciách a intenzite vašich tréningov. Investícia do drahších plaviek sa oplatí v prípade, že to s plávaním myslíte vážne a hľadáte efektívne plavky s dlhou životnosťou, ktoré uľahčia váš tréning. Rovnako užitočné budú v tomto prípade aj plavecké čiapky, ktoré slúžia ako užitočná pomôcka hlavne pre dámy.








    Ako vybrať správnu veľkosť

    Výber správnej veľkosti plaviek je mimoriadne dôležitý. Plavky by na vašu postavu mali sadnúť ako uliate. Práve od toho závisí, či budú pre vás komfortné a taktiež, či na vás budú dobre vyzerať.


    Na výber máte veľkosti v závislosti od výrobcu od S až po 5XL.

    Aj keď svoju veľkosť dobré poznáte, radšej sa na to nespoliehajte. Jednotliví výrobcovia môžu mať sčasti odlišné číslovanie. Preto vždy odporúčame zmerať miery (obvod pása a cez boky) a „skonzultovať“ ich s veľkostnou tabuľkou od výrobcu, ktorú nájdete uvedenú pri plavkách.

    Pokiaľ máte možnosť vyskúšať si plavky, kľudne sa v nich prejdite, posaďte sa či pohýbte rukami. Nesmiete sa cítiť príliš stiesnený, nespoliehajte sa na to, že plavky vo vode povolia. Tieto materiály sú vytvorené práve na to, aby držali tvar.







    Na čo si dať pozor pri výbere plaviek

    Najmä nekvalitné typy plaviek prinášajú i množstvo nevýhod. Týkajú sa najmä ich životnosti či schopnosti výdrže elasticity, tvaru a farby. Výrobcovia preto ponúkajú nespočetné množstvo zmesí materiálu.


    Materiál plaviek

    Na výrobu plaviek sa najčastejšie používajú materiály ako napríklad polyester, polybutylén, nylon a elastan – to všetko v rôznych pomeroch. Pomer a kombinácia materiálov plaviek závisí najmä na výrobcoch, stačí si vybrať len tie svoje.

    Pokiaľ sa však plávaniu nevenujete aktívne, nepraktizujete pravidelné tréningy, stačiť vám budú i plavky, ktoré sú vyrobené s prídavkom lycry či elastanu. Tieto typy plaviek sú lacnejšie, avšak za cenu kratšej životnosti.


    Rýchloschnúce materiály

    Pri výbere svojich prvých plaviek by ste mali klásť dôraz na rýchloschnúce materiály. Takéto látky schnú oveľa rýchlejšie (až o 60 %) ako klasické materiály, ako je štandardný polyester, nylon alebo bavlna. Dávajte si tiež pozor na hrúbku materiálu. Hrubšie tkaniny nemusia schnúť tak rýchlo a pokiaľ beháte veľa zo sucha do vody, môže vám byť zima.


    Odolnosť

    Pokiaľ budete plávať predovšetkým v bazénoch, uprednostnite plavky s odolnosťou voči pôsobeniu chlórovanej vody. Naopak, ak vás čaká dovolenka pri mori, oceníte látky s odolnosťou voči soli.


    Ochrana pred UV žiarením

    Väčšina plaviek a látok dnes poskytuje účinnú ochranu pred škodlivými ultrafialovými lúčmi. Takéto oblečenie je klasifikované na stupnici UPF (ochranný faktor UV) od 15 do 50+ na základe účinnosti proti UVA a UVB ultrafialovému žiareniu. Čím je číslo vyššie, tým je samozrejme ochrana vyššia a naopak.


    Špeciálne výstelky

    Niektoré pánske plavecké šortky, tak ako sme spomínali aj vyššie, sú vybavené vnútornou sieťovinou alebo inou podšívkou, ktorá pomáha predchádzať treniu a poskytuje dobrú stabilitu. Dámske plavky môžu obsahovať špeciálne vložky pre ešte väčšiu kryciu schopnosť za morka. Iné majú zasa špeciálne výstelky, ktoré pomáhajú, aby sa plavky nelepili na pokožku a držali na mieste.







    Ako by mali plavky sedieť?

    Najlepšie bude, ak si plavky jednoducho vyskúšate na sebe, aby ste vedeli či vám správne sedia a nie sú príliš stiahnuté ani voľné. Ak sa neviete rozhodnúť, či zvoliť jednodielne alebo dvojdielne, kratšie alebo dlhšie, slipy alebo šortky, tak si vždy predstavte, kde budete plavky nosiť, pri akej príležitosti, športe, aktivite a podobne. Je to v konečnom dôsledku iba vaša osobná preferencia, vždy záleží na vašich pocitoch a celkovom komforte.

    Napríklad pre väčšiu podporu horných partii zvoľte dvojdielne plavky s nastaviteľnými ramienkami, prípadne topy s vyšším umiestnením, hrubšími ramienkami pre maximálnu podporu. Naopak pri vysoko intenzívnych vodných športoch zvoľte radšej jednodielne plavky, ktoré bezpečne uchytia vrchné aj spodné časti. Ak idete napríklad aktívne športovať a na ďalší deň sa opaľovať zbaľte si obe varianty plaviek. To isté platí aj pri pánskych plavkách.







    Ako sa starať o jednotlivé typy plaviek

    Starostlivosť o plavky je rovnako dôležitá, ako ich samotný výber. Je už len na vás, ako dlho vám plavky vydržia, ako sa o ne budete starať.

    Medzi najčastejšie chyby patrí najmä to, že väčšina plavcov si svoje plavky zroluje do uteráku, dopúšťate sa veľkej chyby. Nepoužívajte bielidlá či agresívne pracie prostriedky, ktoré by mohli ohroziť životnosť vašich plaviek. Stačí ich jemne prepláchať vo vode, najlepšie v studenej ihneď po tréningu.

    Nežehlite plavky, nefénujte ich (aj s tým sme sa stretli), môžete ich vysokou teplotou zničiť.


    ZDROJ www.plutvy.sk, www.najsport.sk


    29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






    Návrat hore