Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom elektrickej vŕtačky

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Elektrické vŕtačky


Elektrická vŕtačka je vhodná do dielenskej prevádzky pre náročné a časté vŕtanie do dreva, kovu, plastu a stavebných hmôt. Elektrická vŕtačka je napájaná zo siete, takže nie je obmedzená jej doba prevádzky. Limitujúci môže byť pracovný priestor obmedzený dĺžkou napájacieho kábla. Pri výbere elektrickej vŕtačky sa rozhodujeme podľa toho, ako často budeme vŕtačku používať a do akého materiálu s ňou budeme vŕtať.


Príklepová vŕtačka vs. vŕtačka bez príklepu

Keď si budete klásť otázku, či zvoliť vŕtačku bez príklepu či príklepovú vŕtačku, dopredu si ujasnite, s akými materiálmi budete pracovať. Pre základné práce, akými sú vŕtanie do dreva alebo betónu, postačí vŕtačka bez príklepu. Pokiaľ sa chystáte pracovať aj s tvrdším materiálom a chcete vybrať univerzálnu vŕtačku, zvoľte radšej variantu s príklepom. Získate tak možnosť zapnúť či vypnúť príklepový mechanizmus, vďaka ktorému v prípade potreby jednoducho vŕtate aj do tvrdých stavebných materiálov ako kameň, oceľ či betón.

Pri práci s mäkším materiálom príklep vypnete, aby ste predišli poškodeniu materiálu. Pre vyššiu efektivitu je treba myslieť na výber kvalitného príslušenstva, predovšetkým vrtákov prispôsobených práci s tvrdými materiálmi.


Elektrická príklepová vŕtačka

Elektrická vŕtačka bez príklepu







Typ skľučovadla

Skľučovadlo slúži na uchytenie vrtáku do vŕtačky. Vŕtačky s príklepom ich majú dvojaké. Buď je to rýchloupínacie skľučovadlo doťahované rukou, alebo skľučovadlo s ozubeným vencom, ktoré sa doťahuje kľúčom. Oba majú svoje výhody i nevýhody. Rýchloupínacie umožní jednoduchšiu výmenu vrtáka (aj jednou rukou), skľučovadlo s ozubeným vencom zas zabezpečí väčšiu upínaciu silu.

Maximálny priemer vrtáku

Každá vŕtačka má výrobcom odporučený maximálny vhodný priemer vrtáku pre rôzne materiály. Bežne je to cca do 13-20 mm pre betón a kov a 25 – 45 mm pre drevo a plast. Záleží tiež na upínacom rozsahu použitého skľučovadla.








Hmotnosť vŕtačky

Najbežnejšie modely majú hmotnosť pohybujúcu sa v rozmedzí 1,5 až 4 kg. Veľké a výkonné prístroje však majú aj viac než 10 kilogramov (dokonca niektoré až 30 kg).

Určite najpohodlnejšie sa vám bude manipulovať s vŕtačkou do 2,5 kg, záleží však aj od výkonu aký budete od nej požadovať (výkonnejšie = ťažšie). Radíme nepodceňovať tento parameter, v konečnom dôsledku ide o komfort pri práci.






Dĺžka prívodného kábla

Prihliadnuť by ste mali aj na dĺžku prívodného kábla. Odporúčaná dĺžka je aspoň 3 metre. Čo sa týka materiálu, vhodnejší je pogumovaný kábel, pretože guma je ohybná aj pri práci v zime a pri nízkych teplotách netvrdne. Túto nevýhodu majú plastové káble.





Potrebujem vŕtačku jednorýchlostnú alebo dvojrýchlostnú?

  • Jednorýchlostná vŕtačka je vďaka jednoduchšej konštrukcii menšia, ľahšia a tiež lacnejšia. Používa sa na menej náročné vŕtacie práce do dreva i kovu. Rozsah otáčok je 0 – 3.000 ot/min. Tvar a konštrukcia je pripravená na jednoručné použitie pri montážnych prácach.

  • Dvojrýchlostná vŕtačka je najviac rozšíreným typom elektrickej vŕtačky. Vďaka prevodovke môže vŕtačka pracovať na 1. rýchlosť s veľkým krútiacim momentom pri otáčkach 0 – 1.100 ot/min. Tento režim je vhodný na vŕtanie veľkých priemerov, skrutkovanie a miešanie. Na 2. rýchlosť využijeme maximálne otáčky v rozsahu 0 – 3.000 ot/min. na vŕtanie menších priemerov, kefovanie drôtenými kotúčmi.

  • Štvorrýchlostná vŕtačka je konštruovaná na náročné vŕtanie. Vŕtačka je obvykle dvojručná s možnosťou upínania do magnetických vŕtacích stojanov.






Skrutkovanie - potrebujem vŕtačku alebo vŕtací skrutkovač?

Elektrická vŕtačka sa dá samozrejme použiť aj na skrutkovanie s určitým obmedzením. Vŕtačka spravidla nebýva vybavená nastavením doťahovacieho momentu, ktorý zastaví vŕtačku pri dosiahnutí nastavenej sily. Vŕtačka nie je vybavená integrovaným adaptérom na skrutkovacie bity, ktoré musíme upínať do skľučovadla. Skrutkovanie s vŕtačkou je ťažkopádne a nepraktické, preto by sa mala vŕtačka na skrutkovanie používať minimálne ako núdzové riešenie.

Vŕtací skrutkovač je kombináciou elektrickej vŕtačky a skrutkovača, ktorý zvládne všetky funkcie vŕtačky a je vybavený nastavením doťahovacieho momentu. Kontrola dosiahnutia nastaveného momentu je mechanická alebo elektronická. Najčastejšie nájdeme vŕtacie skrutkovače medzi akumulátorovým náradím. Takmer každá aku vŕtačka je vybavená nastavením momentu a preto ju nazývame vŕtacím skrutkovačom.

Elektrický skrutkovač je zariadenie veľmi podobné vŕtačke, ale jeho výstupná časť je upravená na uchytenie skrutkovacích nástavcov "bitov". Mechanizmus skrutkovača je vybavený odpojovacou spojkou, ktoré vypne skrutkovanie pri dosiahnutí požadovaného zanorenia vrutu alebo skrutky. Skrutkovače môžu byť vybavené mechanickým alebo elektronickým nastavením doťahovacieho momentu. Skrutkovače môžu byť doplnené zásobníkmi na páskované skrutky pre sériovú prácu. Používajú sa prevažne iba na profesionálne účely.



03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore