Záhradný gril vám prinesie nielen viac možností na úpravu jedla, ale aj množstvo príjemných chvíľ s vašou rodinou alebo priateľmi. Grilované jedlá majú nezameniteľnú chuť a unikátnu vôňu a so správnym grilom zvládne ich prípravu skutočne každý. Pripravte sa na prichádzajúcu grilovaciu sezónu s novým záhradným grilom.
Gril na drevené uhlie tradičné drevené uhlie dodáva jedlám príjemnú dymovú chuť a arómu dlhšia doba rozohriatia (cca. 20 až 30 min.) , dosahuje však vyššie teploty, nedisponuje reguláciou teploty grilovanie na otvorenom ohni vyžaduje istú skúsenosť počas grilovania odkvapkáva uvoľnený tuk priamo do ohňa, čo má za následok uvoľňovanie škodlivých látok výhodou je nižšia obstarávacia cena nevýhodou je náročnejšie čistenie a údržba
Plynový gril ponúka väčší komfort počas grilovania jednoduché zapaľovanie a regulácia teploty, možnosť okamžitého grilovania a rovnomerné prepečenie jedla lepšia kontrola nad samotným grilovaním príprava jedál na plynovom grile zvýrazňuje chute, no jedlám stále chýba dymová aróma, tú však zabezpečíte pridaním špeciálnej arómy alebo misky s okorenenou vodou z hľadiska kapacity bývajú obvykle najväčšie, pokojne aj pre 10 a viac osôb nevýhodou je potreba výmeny plynovej bomby a vyššia obstarávacia cena
Elektrický gril možno používať aj v uzavretých priestoroch, pretože počas grilovania sa neuvoľňuje dym výhodou je veľmi rýchle rozohriatie, jednoduché použitie a čistenie pripravované jedlo nepríde do kontaktu s plameňom a dymom, preto viac vystúpia prirodzené chute, ktoré sú len obohatené vďaka prirodzenej karamelizáci ideálny na celoročné grilovanie pomerne nízka obstarávacia cena nevýhodou je potrebný prívod elektrickej energie
kontaktné grily mäso či zelenina sa griluje po priklopení druhou doskou z oboch strán
roštové grily majú len jednu dosku a grilovanie prebieha podobne ako na klasickom grile
Raclette grily tvorí horná doska a spodná priehradka na panvičky
Otvorené grily ponúkajú viac kontroly nad jedlom, vďaka posúvaniu uhlíkov môžete vytvoriť teplejšie a chladnejšie zóny, ktoré sa hodia na prípravu rôznych jedál na jednej mriežke.
Grily s poklopmi poskytujú hneď niekoľko výhod. Po zatvorení poklopu sa drží teplo z grilu vo vnútri, vďaka čomu sa dajú potraviny prepiecť rovnomernejšie avšak s menej chrumkavou kôrkou. Za druhé vám poklop dovoľuje zároveň jedlo jemne vyúdiť.
Pred kúpou by ste mali zvážiť, pre koľko osôb plánujete pripravovať jedlá. Ak hľadáte gril pre 4-člennú rodinu, určite sa obhliadnite po modeloch s grilovacou plochou aspoň 1600 cm2. Niektoré grily disponujú aj viacerými poschodiami, na ktorých môžete súčasne grilovať niekoľkonásobne viac mäsa či príloh. Nezabúdajte však, že s veľkosťou grilu stúpa aj jeho spotreba a nároky na palivo.
Pred grilovaním naolejujte liatinový rošt, aby sa jedlo neprilepilo. Rošt by sa mal naolejovať aj po použití, vyčistení a vychladnutí, čím predídete jeho hrdzaveniu. Zvyšky jedla alebo popola v prípade grilu na drevené uhlie odstránite praktickou širokou kefkou so štetinami z nehrdzavejúcej ocele oveľa ľahšie, ak je rošt ešte teplý.
Používajte poklop, grilovanie so sklopeným poklopom a otvorenými prieduchmi umožňuje regulovať prúdenie vzduchu, vďaka čomu teplo vo vnútri rovnomerne cirkuluje. Teplotu máte pod kontrolou a vyhnete sa prihoreniu jedla. Teplota aj vlhkosť sa udržiava vo vnútri, jedlo sa griluje rýchlejšie a zároveň zostáva šťavnaté.
Sledovanie teploty je dôležité hlavne pri príprave mäsa, výhodu majú elektrické a plynové grily, na ktorých viete nastaviť teplotu. Ak si nie ste istí stupňom prepečenia, pomôcť si môžete teplomerom so sondou.
Najnáročnejšie na údržbu sú grily na drevené uhlie. Musíte sa zbaviť popola, vyčistiť grilovaciu vaňu aj rošt, na ktorých často priľne mastnota či pripečené zvyšky jedla. Najlepšie je preto čistiť ho hneď, ako trochu vychladne pomocou spreju na čistenie grilov a kefy. Pri plynovom grile je potrebné vyčistiť iba rošt. Na čistenie grilovacích roštov odporúčame vlažnú vodu, popr. čistič na sklo a špeciálnu kefu. Pre časti z nerezovej ocele (zvyčajne veľká časť šasi) použite čistič nerezových grilov, pre usadeniny použite abrazívne hubku (nie drôtenku). Plastové časti vyžadujú len teplú mydlovú vodu. Elektrický gril stačí zbaviť dosiek a tie opláchnuť.