Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom obehového čerpadla

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Obehové čerpadlá



Obehové čerpadlá zaisťujú cirkuláciu kvapaliny vo vykurovacích systémoch s radiátormi, alebo aj v rámci podlahového kúrenia. V určitých aplikáciách môžu obehové čerpadlá slúžiť aj pre podporu cirkulácie teplej vody, ale aj chladiacej kvapaliny v klimatizačných systémoch. Obehové čerpadlá sa využívajú aj do sústav solárneho alebo geotermálneho vykurovania.

Obehové elektronická čerpadlá nájdu aplikáciu nielen v rodinných domoch, ale aj v kancelárskych budovách. Vhodnou kombináciou zvoleného systému rozvodu tepelného média a správneho obehového čerpadla možno dosiahnuť dokonalú funkčnosť a súčasne vysokú účinnosť.






Ako vybrať obehové čerpadlo?

Pre výber vhodného čerpadla je nutné najprv určiť či bude slúžiť len pre vykurovanie, alebo tiež obeh teplej vody. Ďalej je nutné sústrediť sa na dimenziu pripojenia čerpadla, teda priemer potrubia a použitý závit, výtlak, spôsob regulácie výkonu a požiadavku na maximálnu dopravnú výšku čerpadla. Dopravná výška sa u obehových čerpadiel uvádza v uzavretej sústave, jedná sa teda o iný spôsob výpočtu ako pri záhradných čerpadlách, kde sa sleduje obyčajné vertikálne prevýšenie. V tomto prípade je výpočet založený na tlakových stratách jednotlivých prvkov vykurovacej sústavy.






Ako vybrať obehové čerpadlo

Obehové čerpadlo vyberajte predovšetkým s ohľadom na technické parametre vykurovanej budovy. Ak vyberáte čerpadlo do novostavby, potrebné údaje nájdete v projekte. Pokiaľ ale hľadáte čerpadlo do staršej budovy, musíte si ich dohľadať sami.

Pred výberom obehového čerpadla si preto zistite, aký je objem vykurovacieho systému a prečerpávanej vody, prípadne počet radiátorov či plocha podlahového vykurovania. Podľa toho zvoľte požadovaný výkon, označovaný ako maximálna výtlačná výška čerpadla, prípadne aj počet čerpadiel. Kvôli správnemu pripojeniu čerpadla musíte tiež poznať rozstup a priemer pripojovacích závitov.

Moderné obehové čerpadlá sa vyznačujú tichým chodom, malými rozmermi a jednoduchou konštrukciou, ktorá zaisťuje minimálnu poruchovosť a ľahkú opraviteľnosť prípadných porúch.







Váš komfort na prvom mieste

Obávate sa, že toto obehové čerpadlo budete musieť neustále nastavovať? Naopak, vy nemusíte vôbec nič strážiť, svoj chod si reguluje a optimalizuje čerpadlo úplne samo. Chytré obehové čerpadlo Grundfos veľmi dobre reaguje na dopyt aj v prípade ohrevu, teplú vodu vám zaistí ihneď a vy už nebudete musieť vodu z kohútika odpúšťať. Tým nielen zvyšujete svoj komfort, ale navyše šetríte aj vodu.






Vykurujte ekologicky

Nemenej významným je aj podstatne nižší vplyv moderného čerpadlá s funkciou AUTOADAPT na životné prostredie. Pri minimálnej spotrebe energie má toto čerpadlo aj minimálnu uhlíkovú stopu. S ohľadom na narastajúce požiadavky na ekologické štandardy tak máte istotu, že vaše čerpadlo bude vyhovovať normám aj za mnoho rokov.






Spotreba energie elektronických obehových čerpadiel

Všetky nami ponúkané čerpadlá vyhovujú energetickej smernici ErP, ktorá je v platnosti od roku 2013. Moderné produkty podliehajúce tejto norme, označovanej ErP ready, vykazujú proti starším riešeniam s pevne nastaveným výkonom až desaťkrát nižšiu spotrebu elektrickej energie - dnes bežne do 4 W.

Zmena normy síce znamenala určité zdraženie nových typov elektronických obehových čerpadiel, tie však vďaka výrazne nižším prevádzkovým nákladom a minimálnej poruchovosti predstavujú investíciu s rýchlou návratnosťou. Kvalitné obehové čerpadlo vás navyše nenechá na holičkách v tú najmenej vhodnú chvíľu a aj prípadná výmena je veľmi jednoduchá a rýchla.


ZDROJ www.bola.sk

08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore