Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodnú medzizubnú kefku

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Medzizubné kefky


Pre zdravie našich zubov je vhodné zaradiť medzi svoje každodenné hygienické rituály i používanie medzizubnej kefky. Chránime tak nielen ďasná, ale i zuby a celú ústnu dutinu.







5 dôvodov prečo používať medzizubnú kefku

1. Kazom klasickou kefkou nepredídete

Viac ako tri štvrtiny zubných kazov vzniká práve v medzizubných priestoroch. Klasickou zubnou kefkou dokážeme viac-menej dostačujúco vyčistiť povrch zubov, no hlbšie v medzerách medzi zubami si s ňou nepomôžeme. Práve tam sa denne zbiera a hromadí povlak, ktorý spôsobuje v ústnej dutine celú radu problémov. Jedným z nich je tvorba zubných kazov. Povlaku sa dokážeme účinne zbaviť jedine za pomoci správne zvolenej medzizubnej kefky.


2. Zápach z úst je s medzizubnou kefkou minulosťou

Nie len zubný povlak, ale aj zvyšky jedál v medzizubných priestoroch spôsobujú nepríjemný zápach z úst. Pokiaľ chcete vašim ústam dopriať skutočné riešenie, nesiahajte po preparátoch, ktoré zápach iba prekrývajú, ako sú napríklad mentolové cukríky, či ústne vody.


3. Chráňte zuby pred vypadávaním

Ak Vás trápia zápaly a krvácanie ďasien, nepriateľ je stále rovnaký. Zubný povlak hromadí baktérie medzi zubami. Medzizubná kefka nie len že pôsobí ako prevencia proti vzniku zápalov, ale i napomáha k liečbe a k trvalému uzdraveniu pri problémoch s krvácaním ďasien. Zápaly ďasien vedú k vypadávaniu zubov, tak je nutné bezodkladne zakročiť.


4. Medzizubná kefka sa používa ľahko, rýchlo a účinok je okamžitý

Dôkladné vyčistenie medzizubných priestorov už nie je procedúra na 10 minút. Môžete ho zaradiť do bežnej rannej kúpeľňovej rutiny a vôbec nepocítite zdržanie ani stres pri manipulácii s novým kamarátom v podobe medzizubnej kefky. Stačí pohyb dnu a von, a to jediný krát za deň. Tie dve minúty za to určite stoja. Na použitie medzizubnej kefky nepotrebujete vodu ani zubnú pastu, budete ju používať automaticky kedykoľvek budete potrebovať.


5. Čistenie okolia fixných strojčekov, implantátov či mostíkov

Medzizubnú kefku môžete využiť tiež pre čistenie zubných implantátov. V tom prípade je vhodné používať tiež jemnejšie kefky a kefky, ktoré majú potiahnuté drôtené jadro. Rovnako je možné použiť kefky s gumovými štetinkami.







Ako vybrať správnu medzizubnú kefku

Správna veľkosť je zásadná pri výbere, je potrebné vyberať podľa veľkosti medzizubného priestoru. Šírka medzizubnej kefky musí vyplniť celý medzizubný priestor. Medzizubné priestory nie sú rovnako veľké, a preto je veľmi pravdepodobné, že na dôkladné vyčistenie budete potrebovať niekoľko medzizubných kefiek rôznych veľkostí. Ak ste nováčik v používaní zvoľte najmenšiu kefku, ktorá sa dostane aj do najužších medzierok. Každá veľkosť má svoju zodpovedajúcu farbu, vďaka čomu ľahko rozpoznáte a zapamätáte si veľkosť medzizubnej kefky, ktorú potrebujete.





Materiál medzizubnej kefky

U väčšiny prevažuje drôtené jadro, ktoré je veľmi dobre kontroluje vedenie kefky v medzizubnom priestore. Hrubší priemer drôtika však môže vyvolávať podráždenie ďasien. Môžete sa stretnúť aj s potiahnutím drôtika plastovou vrstvou, ktorá chráni ďasná a sklovinu.

Pogumované prevedenie s plastovým jadrom je náchylné na lámanie a ohyb, má však schopnosť masáže a zlepšuje prekrvenie ďasien.

Tvar kefiek - kónický tvar uľahčuje zavádzanie kefky do medzizubného priestoru. Trojuholníkový prierez napomáha čisteniu ťažko dostupných miest.








Správne používanie medzizubnej kefky

Medzizubnú kefku stačí používať večer po vyčistení zubov kefkou alebo počas dňa, ak vám zostanú v medzizubnom priestore zvyšky jedla.

Aby nedošlo k poškodeniu ďasien, je potrebné čistenie správnou technikou

  • dôležité je, aby sa pri aplikácii nevyvíjala nadmerná sila a tlak

  • kefku zaveďte pod uhlom do medzizubného priestoru smerom k ďasnu

  • ak sa nedarí kefka ľahko zasunúť, je potrebné zvoliť iný uhol (sklon)

  • narovnajte a pomaly zasúvajte dovnútra, nesnažte sa agresívne čistiť

  • pre vyčistenie medzizubného priestoru stačí kefka raz zasunúť a zase vysunúť

  • správne zavedená kefka musí prejsť na druhú stranu

  • opakujte v každom medzizubnom priestore


TIP : Ak sú medzizubné priestory veľmi úzke, nepoužívajte hrubú silu, mohlo by dôjsť k poraneniu. Medzizubnou kefkou sa však nemusíte vždy dostať všade, preto existujú aj dentálne nite alebo ústne sprchy. Medzizubná kefka ale vyhovie drvivej väčšine ľudí, ktorí chcú zlepšiť svoju zubnú hygienu v zle dostupných miestach.






Druhy medzizubných kefiek


Kefky s kompaktnou rukoväťou

Najčastejšie používanými medzizubnými kefkami sú práve tie s kompaktnou rukoväťou. Toto prevedenie je bežné a tiež za najnižšiu cenu. Ľahko s nimi vyčistíte všetky medzizubné priestory. Tiež sa často odporúčajú na čistenie fixných strojčekov. V závislosti na značke potom majú ohybný krčok alebo nie. Ten uvítate v prípade čistenia zadných stoličiek.

  • kompaktné prevedenie, ľahká manipulácia

  • horší dosah do priestorov medzi zadnými stoličkami


Kefky s predĺženou rukoväťou

Výhodou týchto kefiek je, že s nimi lepšie dosiahnete k zadným stoličkám. Lepšie sa s nimi tiež manipuluje v prípade, že medzizubné priestory čistíte z vnútornej strany od jazyka.

  • predĺžená rukoväť s lepším dosahom medzi zadnými stoličkami

  • neohybný krčok kefky

Kefky s klasickými štetinami

Klasické štetiny sú na medzizubnej kefke šetrnejšie a zároveň pomáhajú odstrániť aj veľmi malé častice medzizubného povlaku. S klasickými štetinami tiež lepšie vyplníte medzizubný priestor, preto je čistenie precíznejšie.

  • precíznejšie a šetrnejšie čistenie

  • pomerne rýchle opotrebenie


Kefky s pogumovanými štetinami

Medzizubné kefky s gumovými štetinami môžete voliť na začiatku, keď ešte neviete správne zaviesť do medzizubného priestoru klasickú kefku. Prípadne najmenšie veľkosti použiť pre veľmi malé medzizubné priestory a neskôr prejsť na klasickú medzizubnú kefku. Často sa k použitiu kefiek s gumovými vláknami ľudia uchyľujú počas dňa, kedy je ich použitie rýchlejšie.

  • rýchle použitie kdekoľvek, veľmi malé veľkosti

  • nie sú pri čistení tak precízne



09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore