Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodnú vodácku prilbu?

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Vodácke prilby


Vodák sa môže zraniť nielen o kamene a korene, plávajúce kmene či vetvy stromov, ale o pádlo, či iného vodáka pri prevrhnutí lode. Základnou funkciou vodáckej prilby je preto chrániť hlavu pred nárazmi a odreninami. Možno sa to ani nezdá, ale hlava prichádza na vode do kontaktu s mnohými predmetmi a je ohrozenejšia, než si myslíte. Keď sa napríklad predierate nejakým krovím, ktorých je na našich riekach dostatok, skĺzne sa po vašej prilbe mnoho vetiev, ale v podstate o nich ani neviete. Nemať prilbu, určite by ste sa čudovali, ako aj drobná vetvička dokáže poraniť a koľko kontaktov s vetvami by ste zaznamenali. Na divokejšej vode sa potom bežne stáva, že človek pri zložitejšom manévri udrie pádlom do hlavy sám seba, to je potom helma tiež na nezaplatenie, a samozrejmosťou je ochrana proti úderom, keď sa ocitnete hlavou dole alebo ste nútení si v rieke zaplávať. Rana do hlavy od nejakého kameňa príde väčšinou veľmi rýchlo a vďaka sile vody je často pekne veľká.


Najdôležitejšie je helmu nosiť, najmä nováčikom a rekreačným vodákom sa odporúčajú ľahšie, jednoduché helmy, s ktorými sa rýchlo zžije a po chvíľke ich ani neucíti na hlave. Myslite na to, že keď pôjde do tuhého, nebudete mať čas helmu hľadať a zapínať.






Ako vybrať vhodnú vodácku prilbu?

Každá prilba musí byť pohodlná a mala by aj čo najlepšie absorbovať náraz. Vodácke prilby majú rôznu podobu a líšia sa aj výrobným materiálom.


Prilbu vyberajte podľa náročnosti vody.

  • Na rekreáciu a ľahkú vodu, pre začínajúcich vodákov bude stačiť krátka, otvorená helma.

  • Na ťažkú vodu je vhodná uzavretá helma, ktorá chráni uši aj zátylok.

  • Na veľmi ťažkú vodu používajú vodáci uzavretú helmu s ochranou tvárovej časti.






Certifikácia vodáckych prilieb

Až si budete vyberať helmu, zistite si najskôr, či spĺňa certifikáciu. Určite by už v dnešnej dobe malo byť samozrejmosťou, že prilba spĺňa normu, rovnako ako spĺňajú normy ďalšie časti vodáckeho vybavenia. Pre prilby sa konkrétne jedná o normu CE EN 1385, ktorá je ešte označená Standard.

Štítkom o splnení normy je vybavená každá prilba, ktorú výrobca podrobil prísnemu testovaniu, ktoré deklaruje, že daný výrobok je skutočne v súlade so všetkými nastavenými reguláciami a dokáže ochrániť vaše zdravie a bezpečnosť.






Zorné pole prilby

Ako prvá vec sa testuje zorné pole helmy - aký rozhľad vám helma umožňuje. V praxi sa skúša, či vám prilba nebráni vo výhľade všetkými smermi a pri všemožných polohách na hlave. Pokiaľ si idete helmu vybrať do kamenného obchodu, mali by ste si aj napriek tomu, že helma normu spĺňa, vyskúšať pohľad za seba, hore a dole a zistiť, či vám pri nejakom pohybe nejaká časť prilby nebráni vo výhľade.






Materiál a vnútornej výstelky vodáckej prilby

Vodácke prilby sa vyrábajú z niekoľkých materiálov. Lacnejšie prilby majú škrupinu vyrobenú z ABS plastu, na divokú rieku sa odporúča prilba s karbónovou škrupinou, čo sa však odrazí na vyššej obstarávacej cene. Materiál vnútornej výstelky sa líši a ovplyvňuje obstarávacou cenu prilby.


  • Polystyrén - materiál nájdete pri najlacnejších modeloch. Prilba však nebude dobre odvetrávaná, hlava sa bude viac potiť a zaparovať. Nevýhodou bude slabá absorbcia prípadného nárazu.

  • Guma/ EVA pena - materiál prilieb strednej cenovej kategórie, materiály postačujúce skôr pri krátkodobom používaní. V prípade dlhšej jazdy nebude prilba extra pohodlná.

  • Textil - materiál drahších prilieb, ktoré sú schopné absorbovať iba minimálne množstvo vody. Prilby budú veľmi pohodlné a skvele absorbujú nárazy, ideálne najmä pri dlhšej jazde.





Veľkosť vodáckej prilby

Dôležité je, aby helma nikde netlačila, avšak hlava v nej by sa nemala pokiaľ možno pohybovať. Veľkosť prilby je možné do istej miery regulovať aj samotným zapínaním.

Aby ste vybrali správnu veľkosť, je nutné poznať obvod hlavy. Vyberať budete medzi helmami veľkostí XS - XL.

Vyberať si môžete podľa veľkostných tabuliek, ktoré sa môžu líšiť podľa výrobcu. Veľkosť je potom pochopiteľne vyznačená aj na každej helme.


Tipy na skúšanie vodáckej prilby

  • Prilbu si nasaďte tak, aby sedela rovno na vašej hlave.

  • Nastavte veľkosť, ale nezapínajte ešte remienok.

  • Najskôr zatraste hlavou zo strany na stranu a ľahko zakloňte hlavu dozadu a potom ľahko predkloňte dopredu. Prilba by vám mala stále pohodlne sedieť na hlave a nemala by sa výrazne pohybovať.

  • Zapnite pásik a prípadne upravte jeho nastavenie tak, aby vás neškrtil a popruhy viedli okolo uší a tvorili písmeno „Y“.

  • Prilba musí pevne sedieť na hlave a nikde netlačiť.

  • Ani zapínanie nesmie nikde tlačiť a nemalo by vás ani nijako obmedzovať v pohybe.

  • Prilba chráni, len pokiaľ je správne nastavený a zapnutý remienok.

  • Prezrite sa aj v zrkadle, či vám prilba kryje všetky časti hlavy, ktoré by kryť mala.





Rozdelenie vodáckych prilieb podľa tvaru

Prilba oválneho tvaru

  • považujú sa za najpevnejšie prilby

  • nepodliehajú deformácii

  • tvar typický aj pre prilby na skate



Prilba s krytmi uší

  • obľúbený typ prilby

  • ideálna ochrana pri bočnom kontakte s vodou

  • náraz na vodu by mohol totiž poškodiť ušný bubienok



Prilba so šiltom

  • šilt má ochrannú funkciu pred slnečnými lúčmi

  • zabezpečí odvod vody mimo tvár aj oči






FAQ

Je možné na vode použiť aj iný typ helmy?

Použiť iný typ helmy napríklad cyklistické alebo lyžiarske nie je zakázané, avšak z hľadiska pohodlia a bezpečnosti nie je tento variant príliš vhodný. Vodácke helmy mávajú iný typ výstelky, ktorý tak nenasakuje vodu.

Najmä helmy pre zimné športy mávajú výstelku zateplenú av prípade, keď sa dostanete pod vodu, helma veľmi rýchlo sťaží. Naproti tomu sa na výrobu vodáckych heliem používajú ľahké materiály, ktoré absorbujú len minimálne množstvo vody a sú vďaka tomu oveľa bezpečnejšie. Pri vodáckej helme je aj iným spôsobom riešené odvetrávanie.


Je helma nutná pri jazde na lodi?

Pokiaľ sa rozhodnete vyraziť na pokojnú vychádzku s rodinou, nebudete vodácku helmu potrebovať. Aj tu pochopiteľne hrozí prevrhnutie lode, avšak helma v tomto prípade len zbytočne zväčšuje objem hlavy.

Náraz na vodnú hladinu je vďaka tomu bolestivejší. Ak sa teda budete plaviť v miestach, kde nehrozí rozseknutie hlavy, môžete vyraziť iba v nafukovacej veste. Tá je pri vodných radovánkach nevyhnutným ochranným prvkom pre každého. Používať by ju mali aj naozaj skúsení vodáci a plavci.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore